Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Julkaistu: 17.2.2023 • Muokattu: 26.4.2023
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville.

Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja kokenut piilolinssien käyttäjä, toivomme, että saat vinkeillä enemmän irti piilolinssien käytöstä ja vältät yleisimmät sudenkuopat.

Piilolinssin asettaminen

1. Piilolinssien asettaminen

Piilolinssien asettaminen silmään voi olla pelottavaa ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville, mutta pienellä harjoittelulla ja hyödyllisillä vinkeillä siitä tulee ennen pitkää helppoa.

 1. Aloita pesemällä kätesi perusteellisesti saippualla ja vedellä. Kuivaa kädet nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Aseta piilolinssi sormenpäähän ja varmista, että se on oikein päin.
 3. Vedä toisen käden etusormella alaluomea alaspäin ja keskisormella yläluomea ylöspäin.
 4. Aseta linssi varovasti paikoilleen ja vapauta linssi, kun se tuntuu tarttuvan silmään.
 5. Katso suoraan eteenpäin ja räpäytä silmiä muutamia kertoja, jotta linssi asettuu paikoilleen.
 6. Toista toimenpide toiselle silmälle.

Vältä nämä virheet:

 • Piilolinssin koskettaminen likaisilla tai märillä käsillä voi johtaa silmätulehduksiin. Pese kädet huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä.
 • Kynsien käyttäminen linssien asettamisessa voi naarmuttaa linssiä tai vahingoittaa silmiä. Käytä sormenpäitäsi linssin asettamiseen.
 • Piilolinssien asettaminen väärinpäin voi saada linssin tuntumaan epämukavalta ja vaikuttaa näkökykyyn.

Piilolinssin poistaminen

2. Piilolinssien poistaminen

Piilolinssien poistaminen silmistä on joillekin käyttäjistä hankalaa pidemmän aikaa.

 1. Aloita pesemällä kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä. Kuivaa kädet nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Katso ylöspäin ja vedä toisen käden etusormella alaluomea alas.
 3. Purista linssi kevyesti toisen käden etusormen ja peukalon väliin ja poista se silmästäsi.
 4. Toista toimenpide toiselle silmälle.

Vältä nämä virheet:

 • Piilolinssin puristaminen liian lujasti voi johtaa linssin repeytymiseen.
 • Alaluomen vetäminen alas liian lujasti saa silmän sulkeutumaan refleksinomaisesti, jolloin piilolinssin poistaminen on vaikeampaa. Käytä hellävaraisia otteita ja pidä silmät tiukasti auki piilolinssin poistamisen ajan.
 • Kuivuneen piilolinssin ja silmään tarttuneen linssin poistaminen (esim. nukahtaessa) voi tuntua epämukavalta. Laita silmään piilolinssinestettä tai kosteuttavia silmätippoja ennen poistamista.

3. Kuivasilmäisyyden hoito

Kuivat silmät on yleinen ongelma piilolinssien käyttäjien keskuudessa. Se voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta ja vaikuttaa näönlaatuun. Kun silmät kuivuvat piilolinssejä käyttäessä, se voi aiheuttaa ärsytystä tai linssi voi irrota.

Silmät kuivuvat silloin, kun silmän pinnalla ei ole riittävästi kyynelnesteen tuomaa kosteutta ja voitelua. Tämä voi johtua useista tekijöistä, kuten ikääntymisestä, hormonaalisista muutoksista, ympäristöolosuhteista, tietyistä lääkeaineista tai sairauksista.

Piilolinssien käyttäjät ovat erityisen herkkiä kuivasilmäisyydelle, koska piilolinssit imevät silmien kosteutta.

Toimi näin välttääksesi silmien kuivuminen ja pitääksesi ne kosteina:

 • Pysy nesteytettynä juomalla runsaasti vettä päivän aikana. Neste päätyy myös silmiisi.
 • Käytä kosteuttavia silmätippoja voidellaksesi silmiäsi.
 • Vältä altistumasta ilmastointilaitteille ja tuulettimille, koska ne kuivattavat sekä silmiä että piilolinssejä.
 • Räpyttele silmiä säännöllisesti etenkin jos teet näyttöpäätetyötä.
 • Rajoita ruutuaikaa tietokoneen, television ja älypuhelimien äärellä. Ne vähentävät luonnollista silmien räpyttelyä.
 • Poista piilolinssit silmistä hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.
 • Laita lämmin ja kostea pyyhe silmiesi päälle muutamaksi minuutiksi edistääksesi kyyneltuotantoa.

Jos silmäsi tuntuvat jatkuvasti kuivilta, keskustele optikkosi kanssa piilolinssityypin vaihtamisesta toiseen.

Silmätulehduksien välttäminen

4. Vältä silmätulehdukset

Useimmat silmätulehdukset piilolinssien käyttäjillä johtuvat huonosta hygieniasta. Silmäinfektiot voivat olla bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamia, ja ne voivat vaihdella lievästä vakavaan tulehdukseen.

Silmätulehdukset voivat aiheuttaa epämukavuutta, ongelmia näkemisessä tai jopa pysyvää näönmenetystä, joten asianmukaisen hygienian noudattaminen on syytä ottaa vakavasti.

Vältä piilolinssien käytöstä aiheutuvat silmätulehdukset näillä ohjeilla:

 • Pese kädet aina huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä. Vältä silmien tai piilolinssien koskettamista epäpuhtailla käsillä, koska siten bakteerit päätyvät silmiin.
 • Käytä optikon suosittelemaa puhdistusnestettä piilolinssien desinfiointiin ja säilytykseen.
 • Hävitä käytetty piilolinssineste äläkä koskaan käytä sitä uudelleen.
 • Vaihda piilolinssit uusiin vaihtovälin mukaisesti. Ne on suunniteltu kestämään vain tietyn ajan.
 • Vältä piilolinssien joutumista kosketukseen veden kanssa. Tämä koskee myös uimista, suihkussa käymistä ja saunomista.
 • Pidä myös piilolinssikotelo puhtaana. Vaihda kotelo uuteen samalla, kun otat uuden piilolinssiparin käyttöön.

Jos sinulla on silmätulehduksen oireita, kuten punoittavat tai turvottavat silmät, kipua, vetistystä tai näön hämärtymistä, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.

5. Hätätilanteet

Parhaitakin hygienia- ja käyttösuosituksia noudattaen voi tapahtua hätätilanteita, joita on tärkeää osata käsitellä.

 • Piilolinssin juuttuminen silmään voi olla epämukavaa ja kivuliasta. Yritä pysyä rauhallisena ja noudata näitä ohjeita.
 • Piilolinssin tippuminen aiheuttaa aina näön hämärtymistä. Vaikka löydät tippuneen linssin, älä ota sitä uudelleen käyttöön, vaan ota uusi linssi käyttöön.
 • Silmien punoitus tai epämukavuuden tunne. Jos silmät tuntuvat ärsyyntyneiltä tai epämukavilta piilolinssejä käyttäessä, poista linssit silmistä ja ota yhteyttä optikkoosi.

Jos tunnet piilolinssien käytön jäljiltä minkäänlaista kipua, näkömuutoksia, vierasesineen tunnetta tai oireita, jotka eivät parane, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Hyvien bakteerien käyttäminen itsevoiteleviin piilolinsseihin

Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]

Computer Vision Syndrome eli digitaalinen näkörasitus

Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, kuten mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssin hapenläpäisevyys. Tällä sivulla kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten piilarien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat […]

Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Suosituinta sisältöä...

Piilolinssit ja vesi

Monet piilolinssien käyttäjät eivät tiedä, että piilolinssit ja vesi on huono yhdistelmä. Se koskee niin suihkussa käymistä, saunomista, uimista kuin paljussa oloakin. Vesi voi saada piilolinssit muuttamaan muotoaan, turpoamaan ja tarttumaan silmään kiinni. Piilolinssien altistaminen vedelle voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, mistä puolestaan voi seurata bakteerien pääsy silmään ja silmätulehdus. Tällä […]

Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu jäätyessään? […]

Onko piilolinssit päässä turvallista uida?

Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin. […]

Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]