Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Julkaistu: 17.2.2023 • Muokattu: 26.4.2023
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville.

Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja kokenut piilolinssien käyttäjä, toivomme, että saat vinkeillä enemmän irti piilolinssien käytöstä ja vältät yleisimmät sudenkuopat.

Piilolinssin asettaminen

1. Piilolinssien asettaminen

Piilolinssien asettaminen silmään voi olla pelottavaa ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville, mutta pienellä harjoittelulla ja hyödyllisillä vinkeillä siitä tulee ennen pitkää helppoa.

 1. Aloita pesemällä kätesi perusteellisesti saippualla ja vedellä. Kuivaa kädet nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Aseta piilolinssi sormenpäähän ja varmista, että se on oikein päin.
 3. Vedä toisen käden etusormella alaluomea alaspäin ja keskisormella yläluomea ylöspäin.
 4. Aseta linssi varovasti paikoilleen ja vapauta linssi, kun se tuntuu tarttuvan silmään.
 5. Katso suoraan eteenpäin ja räpäytä silmiä muutamia kertoja, jotta linssi asettuu paikoilleen.
 6. Toista toimenpide toiselle silmälle.

Vältä nämä virheet:

 • Piilolinssin koskettaminen likaisilla tai märillä käsillä voi johtaa silmätulehduksiin. Pese kädet huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä.
 • Kynsien käyttäminen linssien asettamisessa voi naarmuttaa linssiä tai vahingoittaa silmiä. Käytä sormenpäitäsi linssin asettamiseen.
 • Piilolinssien asettaminen väärinpäin voi saada linssin tuntumaan epämukavalta ja vaikuttaa näkökykyyn.

Piilolinssin poistaminen

2. Piilolinssien poistaminen

Piilolinssien poistaminen silmistä on joillekin käyttäjistä hankalaa pidemmän aikaa.

 1. Aloita pesemällä kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä. Kuivaa kädet nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Katso ylöspäin ja vedä toisen käden etusormella alaluomea alas.
 3. Purista linssi kevyesti toisen käden etusormen ja peukalon väliin ja poista se silmästäsi.
 4. Toista toimenpide toiselle silmälle.

Vältä nämä virheet:

 • Piilolinssin puristaminen liian lujasti voi johtaa linssin repeytymiseen.
 • Alaluomen vetäminen alas liian lujasti saa silmän sulkeutumaan refleksinomaisesti, jolloin piilolinssin poistaminen on vaikeampaa. Käytä hellävaraisia otteita ja pidä silmät tiukasti auki piilolinssin poistamisen ajan.
 • Kuivuneen piilolinssin ja silmään tarttuneen linssin poistaminen (esim. nukahtaessa) voi tuntua epämukavalta. Laita silmään piilolinssinestettä tai kosteuttavia silmätippoja ennen poistamista.

3. Kuivasilmäisyyden hoito

Kuivat silmät on yleinen ongelma piilolinssien käyttäjien keskuudessa. Se voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta ja vaikuttaa näönlaatuun. Kun silmät kuivuvat piilolinssejä käyttäessä, se voi aiheuttaa ärsytystä tai linssi voi irrota.

Silmät kuivuvat silloin, kun silmän pinnalla ei ole riittävästi kyynelnesteen tuomaa kosteutta ja voitelua. Tämä voi johtua useista tekijöistä, kuten ikääntymisestä, hormonaalisista muutoksista, ympäristöolosuhteista, tietyistä lääkeaineista tai sairauksista.

Piilolinssien käyttäjät ovat erityisen herkkiä kuivasilmäisyydelle, koska piilolinssit imevät silmien kosteutta.

Toimi näin välttääksesi silmien kuivuminen ja pitääksesi ne kosteina:

 • Pysy nesteytettynä juomalla runsaasti vettä päivän aikana. Neste päätyy myös silmiisi.
 • Käytä kosteuttavia silmätippoja voidellaksesi silmiäsi.
 • Vältä altistumasta ilmastointilaitteille ja tuulettimille, koska ne kuivattavat sekä silmiä että piilolinssejä.
 • Räpyttele silmiä säännöllisesti etenkin jos teet näyttöpäätetyötä.
 • Rajoita ruutuaikaa tietokoneen, television ja älypuhelimien äärellä. Ne vähentävät luonnollista silmien räpyttelyä.
 • Poista piilolinssit silmistä hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.
 • Laita lämmin ja kostea pyyhe silmiesi päälle muutamaksi minuutiksi edistääksesi kyyneltuotantoa.

Jos silmäsi tuntuvat jatkuvasti kuivilta, keskustele optikkosi kanssa piilolinssityypin vaihtamisesta toiseen.

Silmätulehduksien välttäminen

4. Vältä silmätulehdukset

Useimmat silmätulehdukset piilolinssien käyttäjillä johtuvat huonosta hygieniasta. Silmäinfektiot voivat olla bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamia, ja ne voivat vaihdella lievästä vakavaan tulehdukseen.

Silmätulehdukset voivat aiheuttaa epämukavuutta, ongelmia näkemisessä tai jopa pysyvää näönmenetystä, joten asianmukaisen hygienian noudattaminen on syytä ottaa vakavasti.

Vältä piilolinssien käytöstä aiheutuvat silmätulehdukset näillä ohjeilla:

 • Pese kädet aina huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä. Vältä silmien tai piilolinssien koskettamista epäpuhtailla käsillä, koska siten bakteerit päätyvät silmiin.
 • Käytä optikon suosittelemaa puhdistusnestettä piilolinssien desinfiointiin ja säilytykseen.
 • Hävitä käytetty piilolinssineste äläkä koskaan käytä sitä uudelleen.
 • Vaihda piilolinssit uusiin vaihtovälin mukaisesti. Ne on suunniteltu kestämään vain tietyn ajan.
 • Vältä piilolinssien joutumista kosketukseen veden kanssa. Tämä koskee myös uimista, suihkussa käymistä ja saunomista.
 • Pidä myös piilolinssikotelo puhtaana. Vaihda kotelo uuteen samalla, kun otat uuden piilolinssiparin käyttöön.

Jos sinulla on silmätulehduksen oireita, kuten punoittavat tai turvottavat silmät, kipua, vetistystä tai näön hämärtymistä, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.

5. Hätätilanteet

Parhaitakin hygienia- ja käyttösuosituksia noudattaen voi tapahtua hätätilanteita, joita on tärkeää osata käsitellä.

 • Piilolinssin juuttuminen silmään voi olla epämukavaa ja kivuliasta. Yritä pysyä rauhallisena ja noudata näitä ohjeita.
 • Piilolinssin tippuminen aiheuttaa aina näön hämärtymistä. Vaikka löydät tippuneen linssin, älä ota sitä uudelleen käyttöön, vaan ota uusi linssi käyttöön.
 • Silmien punoitus tai epämukavuuden tunne. Jos silmät tuntuvat ärsyyntyneiltä tai epämukavilta piilolinssejä käyttäessä, poista linssit silmistä ja ota yhteyttä optikkoosi.

Jos tunnet piilolinssien käytön jäljiltä minkäänlaista kipua, näkömuutoksia, vierasesineen tunnetta tai oireita, jotka eivät parane, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.

Jaa ystävillesi ❤️

Lisää juttuja aiheesta...

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa niiden käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit tehdä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, kuten mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on hapenläpäisevyys. Tällä sivulla kerromme, mikä hapenläpäisevyys on, miksi se on tärkeää ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat parhaan hapenläpäisevyyden […]

Jaa ystävillesi ❤️
Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla joko hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️

Suosituinta sisältöä...

Johnson & Johnsonilta uudet piilolinssit digilaitteiden käyttäjille

Kun sekä aikuiset että lapset viettävät yhä enemmän aikaan puhelimien, tablettien ja tietokoneiden näyttöjen ääressä, ovat piilolinssivalmistajat lähteneet taisteluun digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä vastaan. Nyt yksi maailman neljästä suuresta piilolinssivalmistajasta, Johnson & Johnson, kertoo tuovansa markkinoille uudet silmien väsymistä ehkäisevät kertakäyttölinssit. Jo aiemmin CooperVision toi markkinoille Biofinity Energys -piilolinssit, […]

Jaa ystävillesi ❤️
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on piilolinssien akseli?

Piilolinssit ovat olennainen osa monien elämää, tarjoten erinomaisen vaihtoehdon silmälaseille näönkorjauksessa. Nämä pienet, mutta merkittävät optiset apuvälineet tarjoavat käyttäjilleen paitsi esteettisiä etuja, myös parempaa mukavuutta ja joustavuua arjessa. Piilolinssiresepi sisältää useita termejä ja lyhenteitä, joiden merkitys ei välttämättä ole kovin selvä. Yksi tärkeimmistä ja vähemmän tunnetuista termeistä on piilolinssien "akseli", […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssikotelon puhdistaa keittämällä?

Piilolinssejä säilytetään muovisessa piilolinssikotelossa aina silloin, kun niitä ei käytetä (poislukien kertakäyttölinssit, jotka hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen). Piilolinssikotelon muovi kuluu ajan myötä ja se alkaa helposti keräämään piilolinssien ja sormien mukana kulkevia mikro-organismeja ja epäpuhtauksia. Voiko piilolinssikoteloa huuhdella vedellä? Osa silmäasiantuntijoista suosittelee, että piilolinssikotelo huuhdellaan kuumalla vedellä ja jätetään kuivumaan […]

Jaa ystävillesi ❤️
Vanhentuneet piilolinssit on riski (video)

Tällä videolla kerrotaan mitä voi tapahtua jos käytät piilolinssejä pidempään kuin pakkauksen tuoteselosteessa on ohjeistettu. Lyhyt suomenkielinen referaatti videosta: Piilolinssien pinnalle kertyy käytössä aina bakteereja ja proteiineja. Tästä seuraa usein silmien ärsytystä, punasilmäisyyttä ja kutinaa. Parhaassa tapauksessa joudut käyttämään silmälaseja, kunnes silmäsi paranevat. Pahimmassa tapauksessa silmän sarveiskalvo tulehtuu, mikä voi […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi ❤️
Onko piilolinssit päässä turvallista käydä suihkussa?

Piilolinssit ovat oikein käytettynä erittäin turvallinen tapa varmistaa hyvä näkö. Vaikka piilolinssejä voi käyttää pitkiäkin aikoja päivittäin, ne kannattaa ottaa pois tiettyinä hetkinä. Ne tulisi ottaa pois silmistä aina ennen kuin ne voivat altistua minkäänlaiselle epäpuhtaalle vedelle (esim. uima-altaat, vesijohtovesi, sauna ja suihku). Muun muassa suurimpien piilolinssivalmistajien tuotteita valvova Yhdysvaltain […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien jäätyminen

Piilolinssejä ja piilolinssinestettä voi joutua talvisaikaan etenkin Suomessa kuljettamaan ja käyttämään hyvin kylmissä olosuhteissa. Voivatko netistä tilatut piilolinssit jäätyä talvipakkasella, ja mitä niille tapahtuu jäätyessään? Voivatko piilolinssit jäätyä silmiin? Tässä jutussa vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin piilolinssien jäätymisestä. Tilasin piilolinssit netistä ja postilaatikkoni on ulkona. Eivätkö piilolinssit jäädy pakkasella? Piilolinssit toimitetaan […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa niiden käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit tehdä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit ja vesi

Monet piilolinssien käyttäjät eivät tiedä, että piilolinssit ja vesi on huono yhdistelmä. Se koskee niin suihkussa käymistä, saunomista, uimista kuin paljussa oloakin. Vesi voi saada piilolinssit muuttamaan muotoaan, turpoamaan ja tarttumaan silmään kiinni. Piilolinssien altistaminen vedelle voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, mistä puolestaan voi seurata bakteerien pääsy silmään ja silmätulehdus. Tällä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi ❤️