Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Julkaistu: 17.2.2023 • Muokattu: 17.2.2023
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville.

Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja kokenut piilolinssien käyttäjä, toivomme, että saat vinkeillä enemmän irti piilolinssien käytöstä ja vältät yleisimmät sudenkuopat.

Piilolinssin asettaminen

1. Piilolinssien asettaminen

Piilolinssien asettaminen silmään voi olla pelottavaa ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville, mutta pienellä harjoittelulla ja hyödyllisillä vinkeillä siitä tulee ennen pitkää helppoa.

 1. Aloita pesemällä kätesi perusteellisesti saippualla ja vedellä. Kuivaa kädet nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Aseta piilolinssi sormenpäähän ja varmista, että se on oikein päin.
 3. Vedä toisen käden etusormella alaluomea alaspäin ja keskisormella yläluomea ylöspäin.
 4. Aseta linssi varovasti paikoilleen ja vapauta linssi, kun se tuntuu tarttuvan silmään.
 5. Katso suoraan eteenpäin ja räpäytä silmiä muutamia kertoja, jotta linssi asettuu paikoilleen.
 6. Toista toimenpide toiselle silmälle.

Vältä nämä virheet:

 • Piilolinssin koskettaminen likaisilla tai märillä käsillä voi johtaa silmätulehduksiin. Pese kädet huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä.
 • Kynsien käyttäminen linssien asettamisessa voi naarmuttaa linssiä tai vahingoittaa silmiä. Käytä sormenpäitäsi linssin asettamiseen.
 • Piilolinssien asettaminen väärinpäin voi saada linssin tuntumaan epämukavalta ja vaikuttaa näkökykyyn.

Piilolinssin poistaminen

2. Piilolinssien poistaminen

Piilolinssien poistaminen silmistä on joillekin käyttäjistä hankalaa pidemmän aikaa.

 1. Aloita pesemällä kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä. Kuivaa kädet nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Katso ylöspäin ja vedä toisen käden etusormella alaluomea alas.
 3. Purista linssi kevyesti toisen käden etusormen ja peukalon väliin ja poista se silmästäsi.
 4. Toista toimenpide toiselle silmälle.

Vältä nämä virheet:

 • Piilolinssin puristaminen liian lujasti voi johtaa linssin repeytymiseen.
 • Alaluomen vetäminen alas liian lujasti saa silmän sulkeutumaan refleksinomaisesti, jolloin piilolinssin poistaminen on vaikeampaa. Käytä hellävaraisia otteita ja pidä silmät tiukasti auki piilolinssin poistamisen ajan.
 • Kuivuneen piilolinssin ja silmään tarttuneen linssin poistaminen (esim. nukahtaessa) voi tuntua epämukavalta. Laita silmään piilolinssinestettä tai kosteuttavia silmätippoja ennen poistamista.

3. Kuivasilmäisyyden hoito

Kuivat silmät on yleinen ongelma piilolinssien käyttäjien keskuudessa. Se voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta ja vaikuttaa näönlaatuun. Kun silmät kuivuvat piilolinssejä käyttäessä, se voi aiheuttaa ärsytystä tai linssi voi irrota.

Silmät kuivuvat silloin, kun silmän pinnalla ei ole riittävästi kyynelnesteen tuomaa kosteutta ja voitelua. Tämä voi johtua useista tekijöistä, kuten ikääntymisestä, hormonaalisista muutoksista, ympäristöolosuhteista, tietyistä lääkeaineista tai sairauksista.

Piilolinssien käyttäjät ovat erityisen herkkiä kuivasilmäisyydelle, koska piilolinssit imevät silmien kosteutta.

Toimi näin välttääksesi silmien kuivuminen ja pitääksesi ne kosteina:

 • Pysy nesteytettynä juomalla runsaasti vettä päivän aikana. Neste päätyy myös silmiisi.
 • Käytä kosteuttavia silmätippoja voidellaksesi silmiäsi.
 • Vältä altistumasta ilmastointilaitteille ja tuulettimille, koska ne kuivattavat sekä silmiä että piilolinssejä.
 • Räpyttele silmiä säännöllisesti etenkin jos teet näyttöpäätetyötä.
 • Rajoita ruutuaikaa tietokoneen, television ja älypuhelimien äärellä. Ne vähentävät luonnollista silmien räpyttelyä.
 • Poista piilolinssit silmistä hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.
 • Laita lämmin ja kostea pyyhe silmiesi päälle muutamaksi minuutiksi edistääksesi kyyneltuotantoa.

Jos silmäsi tuntuvat jatkuvasti kuivilta, keskustele optikkosi kanssa piilolinssityypin vaihtamisesta toiseen.

Silmätulehduksien välttäminen

4. Vältä silmätulehdukset

Useimmat silmätulehdukset piilolinssien käyttäjillä johtuvat huonosta hygieniasta. Silmäinfektiot voivat olla bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamia, ja ne voivat vaihdella lievästä vakavaan tulehdukseen.

Silmätulehdukset voivat aiheuttaa epämukavuutta, ongelmia näkemisessä tai jopa pysyvää näönmenetystä, joten asianmukaisen hygienian noudattaminen on syytä ottaa vakavasti.

Vältä piilolinssien käytöstä aiheutuvat silmätulehdukset näillä ohjeilla:

 • Pese kädet aina huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä. Vältä silmien tai piilolinssien koskettamista epäpuhtailla käsillä, koska siten bakteerit päätyvät silmiin.
 • Käytä optikon suosittelemaa puhdistusnestettä piilolinssien desinfiointiin ja säilytykseen.
 • Hävitä käytetty piilolinssineste äläkä koskaan käytä sitä uudelleen.
 • Vaihda piilolinssit uusiin vaihtovälin mukaisesti. Ne on suunniteltu kestämään vain tietyn ajan.
 • Vältä piilolinssien joutumista kosketukseen veden kanssa. Tämä koskee myös uimista, suihkussa käymistä ja saunomista.
 • Pidä myös piilolinssikotelo puhtaana. Vaihda kotelo uuteen samalla, kun otat uuden piilolinssiparin käyttöön.

Jos sinulla on silmätulehduksen oireita, kuten punoittavat tai turvottavat silmät, kipua, vetistystä tai näön hämärtymistä, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.

5. Hätätilanteet

Parhaitakin hygienia- ja käyttösuosituksia noudattaen voi tapahtua hätätilanteita, joita on tärkeää osata käsitellä.

 • Piilolinssin juuttuminen silmään voi olla epämukavaa ja kivuliasta. Yritä pysyä rauhallisena ja noudata näitä ohjeita.
 • Piilolinssin tippuminen aiheuttaa aina näön hämärtymistä. Vaikka löydät tippuneen linssin, älä ota sitä uudelleen käyttöön, vaan ota uusi linssi käyttöön.
 • Silmien punoitus tai epämukavuuden tunne. Jos silmät tuntuvat ärsyyntyneiltä tai epämukavilta piilolinssejä käyttäessä, poista linssit silmistä ja ota yhteyttä optikkoosi.

Jos tunnet piilolinssien käytön jäljiltä minkäänlaista kipua, näkömuutoksia, vierasesineen tunnetta tai oireita, jotka eivät parane, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.

Jaa ystävillesi:

Lisää juttuja aiheesta...

Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi:
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi:
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi:
Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi (harmaakaihi eli katarakta) on silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa entistä vähemmän. Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista ja harmaakaihi yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Mutta voiko kaihi hävitä tai parantua itsestään? Mikä kaihi on? Käypä hoito -verkkosivuston mukaan kaihilla tarkoitetaan […]

Jaa ystävillesi:
Lääkäri poisti 23 piilolinssiä potilaan silmästä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Jaa ystävillesi:
Voivatko piilolinssit mennä huuruun?

Jokainen silmälasien käyttäjä tuntee sen kiusan, kun silmälasit huurtuvat. Silmälasit huurtuvat, koska linsseihin muodostuu kosteuden ja lämpötilagradienttien yhteisvaikutuksen seurauksena kosteutta. Likaiset linssit voivat edesauttaa huurtumista. Mutta voivatko piilolinssit mennä huuruun? Silmälasit huurtuvat kondensaation takia Silmälasit huurtuvat, koska hien, hengityksen tai ympäristön kosteuden aiheuttama vesihöyry laskeutuu kylmien linssien pinnalle ja muuttuu […]

Jaa ystävillesi:
Johnson & Johnsonilta uudet piilolinssit digilaitteiden käyttäjille

Kun sekä aikuiset että lapset viettävät yhä enemmän aikaan puhelimien, tablettien ja tietokoneiden näyttöjen ääressä, ovat piilolinssivalmistajat lähteneet taisteluun digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä vastaan. Nyt yksi maailman neljästä suuresta piilolinssivalmistajasta, Johnson & Johnson, kertoo tuovansa markkinoille uudet silmien väsymistä ehkäisevät kertakäyttölinssit. Jo aiemmin CooperVision toi markkinoille Biofinity Energys -piilolinssit, […]

Jaa ystävillesi:
Värilliset piilolinssit vahvuuksilla

Jos käytät silmälaseja, voit päästä niistä eroon piilolinsseillä, mutta miksi et kokeilisi samalla jotain uutta ja muuttaisi hieman silmiesi ulkonäköä? Värillisillä piilolinsseillä voit muuttaa silmiesi ulkonäköä korostamalla niiden luonnollista väriä tai muuttamalla sen kokonaan toiseksi. Ja niitä on saatavilla myös vahvuuksilla. Tässä jutussa käsittelemme värillisiä piilolinssejä vahvuuksilla ja kerromme, mitä […]

Jaa ystävillesi:
Sfääriset ja asfääriset piilolinssit

Oikean piilolinssityypin valinta voi olla hämmentävää, koska tarjolla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä silmäasiantuntijan kanssa tehtävä päätös piilolinssityypistä riippuu muun muassa piilolinssien vahvuuksista ja elämäntavoistasi, mutta myös siitä, miten usein aiot käyttää piilolinssejä ja miten paljon olet valmis käyttämään aikaa niiden hoitoon. Valintojen taustalla on tiettyjä teknisiä asioita, jotka […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssien poisto pitkillä kynsillä [video]

Rakennekynsiä rakastavat kohtaavat monia päivittäisiä ongelmia, joita muilla ei yksinkertaisesti ole. Tekokynsiä rakastavien pitää varoa pakkauksien avaamista, käsillä syömistä ja jopa wc:ssä käymistä. Yksi geelikynsiin liittyvistä ongelmista on piilolinssien käsittely. Tässä jutussa neuvomme, miten poistat piilolinssit helpoiten rakennekynsillä. Koska nipistysmenetelmä on pitkillä kynsillä miltei mahdotonta, paras tapa poistaa piilarit on […]

Jaa ystävillesi:
Voiko piilolinssi kadota silmään?

Kun joku kysyy "voiko piilolinssi kadota silmään", hän haluaa yleensä tietää voiko piilolinssi siirtyä paikaltaan silmän etuosasta ja jäädä loukkuun silmän taakse. Hyviä uutisia: Se on mahdotonta. Useimmat piilolinssien käyttäjät ovat kokeneet sen epätoivon, kun piilarin pitäisi olla silmässä, mutta näkö on sumea ja linssi tuntuu hävinneen silmään. Piilolinssi ei […]

Jaa ystävillesi:
Voiko hitsaaminen sulattaa piilolinssin silmään kiinni?

Yksi pitkäikäisimmistä piilolinsseihin liittyvistä myyteistä on, että piilolinssit päässä hitsaaminen voi saada linssit kuumenemaan niin, että ne sulavat kiinni silmän sarveiskalvoon. Saman väitteen kuulee usein liian lähellä nuotiota istumisesta. Päätimme selvittää onko myyteissä perää. Mitä hitsaus on? Wikipedian mukaan hitsaus on osien liittämistä toisiinsa käyttämällä hyväksi lämpöä ja/tai puristusta siten, […]

Jaa ystävillesi:

Suosituinta sisältöä...

Kuinka turvalliset piilolinssit ovat?

Oikein käytettynä piilolinssit ovat erittäin turvallinen tapa varmistaa täydellinen näkö. Väärin käytettynä ne voivat vahingoittaa pysyvästi silmiä, joten on tärkeää tietää mitä niiden käytössä on huomioitava. Anna silmiesi hengittää välillä Yksi piilolinssien käyttöön liittyvä vaara liittyy silmien hapensaantiin. Koska piilolinssit peittävät koko sarveiskalvon silmiin pääsee vähemmän happea. Jos piilolinssejä pidetään […]

Jaa ystävillesi:
Allergiat ja piilolinssit

Monet allergikot kohtaavat ongelmia piilolinssien käytössä etenkin keväällä. Ongelmat johtuvat yleensä siitä, että ilmassa olevat allergeenit, kuten siitepöly ja pöly, joutuvat kosketuksiin piilolinssien kanssa. Linsseihin kiinnittyvät allergeenit aiheuttavat monenlaisia ongelmia piilolinssien kanssa, kuten epämukavuuden tunnetta, kutinaa, vetistelyä, silmien turpoamista ja punasilmäisyyttä. Tässä kuusi vinkkiä allergioista kärsiville piilolinssien käyttäjille: 1. Käytä […]

Jaa ystävillesi:
Saako piilolinssinestepullon viedä lennolle?

Oletpa sitten lähdössä pidemmälle ulkomaanmatkalle tai spontaanille viikonloppulomalle, piilolinssien käyttäjän on hyvä tietää, mitä ja miten voit pakata, jotta mikään ei estä nähtävyyksien näkemistä. Tässä jutussa kerromme, miten pakkaat piilolinssinesteen matkalle. Kysymys: Saako piilolinssinestettä viedä mukaan lennolle? Vastaus: Lentokoneen matkustamoon saa käsimatkatavaroissa viedä nesteitä korkeintaan 100 millilitran pakkauksissa ja yhteensä […]

Jaa ystävillesi:
Lapsilla enemmän kuivasilmäisyyden oireita kuin ennen pandemiaa

Lapsilla esiintyy nyt enemmän silmän pintasairauksiin viittavia oireita kuin aikaisemmin, ja oireet saattavat liittyä lisääntyneeseen ruutuaikaan, ilmenee American Academy of Optometryn vuosikokouksessa esitellyssä tutkimuksessa. "COVID-19-pandemia on lisännyt lasten ruutuaikaa koulutyössä ja vapaa-ajalla", Illinoisin optometrisen yliopiston apulaisprofessori Lindsay A. Sicks kertoo Healiolle. Sicks kollegoineen rektytoivat syys-marraskuun 2020 välisenä aikana 40 lasta, […]

Jaa ystävillesi:
Tutkijat kehittivät silmätipan joka voi parantaa kaihin

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden lääkkeen, joka voidaan annostella silmään tippoina ja joka voi kutistaa tai poistaa kokonaan harmaakaihin – yleisimmän sokeutumista aiheuttavan silmäsairauden. Lääkettä ei ole vielä testattu ihmisillä, mutta Kalifornian yliopiston tutkimusryhmä uskoo voivansa toistaa kliiniset kokeet ja tarjota vaihtoehdon toistaiseksi ainoalle hoidolle, jota kaihipotilaille on tarjolla – […]

Jaa ystävillesi:
10 piilolinsseihin liittyvää myyttiä

Piilolinssien käyttöön liittyy monia sitkeästi kansan keskuudessa eläviä myyttejä. On olemassa paljon luuloja ja toisaalta totuus. Tässä osa yleisistä vääristä käsityksistä oikaistuna. 1. En voi pitää piilolinssejä Kyllä ja ei. Piilolinssiteknologia on kehittynyt viime vuosina valtavasti, joten lähes kaikkiin näönkorjaustarpeisiin löytyy näkemisen laatua parantavat piilolinssit. Esimerkiksi hajataitto voidaan korjata toorisilla […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssien käyttö ja ongelmat raskausaikana

Piilolinssien käyttäminen raskausaikana aiheuttaa monille ongelmia. Tässä artikkelissa annetaan vastauksia piilolinssien käytöstä raskausaikana. K: Mitä ongelmia piilolinssien käytöstä on raskausaikana? V: Raskaus aiheuttaa monenlaisia muutoksia kehossa, myös silmissä. Sarveiskalvon paksuus voi kasvaa tai sen kaarevuus muuttua. Muutoksia voi tapahtua myös silmän sidekalvoilla ja kyynelnesteen erityksessä. Lisäksi silmäluomissa voi esiintyä turvotusta. […]

Jaa ystävillesi:
Tästä syystä ei kannata käyttää halpoja sovittamattomia linssejä

Buzzfeed Life kertoo varoittavan tarinan Julian Hamlinista, 23-vuotiaasta eteläcarolinalaisesta miehestä, jonka toinen silmä sokeutui hänen käytettyään huoltoasemalta ostamiaan piilolinssejä. Hamlin, joka työskentelee tällä hetkellä johdon assistenttina ja vastaanottovirkailijana, kertoo ostaneensa 15 dollaria (n. 13,6 euroa) maksaneen parin piilolinssejä ilman reseptiä vuonna 2010. Näitä halpoja värillisiä linssejä myytiin paikallisen huoltoaseman "kauneusosastolla". […]

Jaa ystävillesi:
Voivatko piilolinssit mennä huuruun?

Jokainen silmälasien käyttäjä tuntee sen kiusan, kun silmälasit huurtuvat. Silmälasit huurtuvat, koska linsseihin muodostuu kosteuden ja lämpötilagradienttien yhteisvaikutuksen seurauksena kosteutta. Likaiset linssit voivat edesauttaa huurtumista. Mutta voivatko piilolinssit mennä huuruun? Silmälasit huurtuvat kondensaation takia Silmälasit huurtuvat, koska hien, hengityksen tai ympäristön kosteuden aiheuttama vesihöyry laskeutuu kylmien linssien pinnalle ja muuttuu […]

Jaa ystävillesi:
Vanhentuneet piilolinssit on riski (video)

Tällä videolla kerrotaan mitä voi tapahtua jos käytät piilolinssejä pidempään kuin pakkauksen tuoteselosteessa on ohjeistettu. Lyhyt suomenkielinen referaatti videosta: Piilolinssien pinnalle kertyy käytössä aina bakteereja ja proteiineja. Tästä seuraa usein silmien ärsytystä, punasilmäisyyttä ja kutinaa. Parhaassa tapauksessa joudut käyttämään silmälaseja, kunnes silmäsi paranevat. Pahimmassa tapauksessa silmän sarveiskalvo tulehtuu, mikä voi […]

Jaa ystävillesi:
Ensimmäiset pehmeät piilolinssit tehtiin lasten rakennussarjalla

Vuonna 1961 Otto Wichterlellä oli aikaa näperrellä. Vain kolme vuotta aikaisemmin hän oli toiminut dekaanina Prahan kemiantekniikan instituutissa. Wichterleä ei pidetty sen aikaisessa Tšekkoslovakiassa poliittisesti tarpeeksi ennustettavissa olevana, jotta hän olisi saanut pitää korkea-arvoisen työnsä. Hän oli aina ollut mies, joka sanoi mitä ajatteli. Kun natsit miehittivät hänen kotimaansa vuonna […]

Jaa ystävillesi:
Uusi teknologia voi mahdollistaa piilolinssit pimeänäöllä

Ultrakevyt valonilmaisin, joka havaitsee ihmissilmälle näkymättömiä aallonpituuksia, voisi mahdollistaa pimeänäön piilolinsseillä, uskovat Michiganin yliopiston tutkijat. Pimeänäkö tai hämäränäkö, valaisee ihmisten, eläimien, autojen, elektronisten laitteiden ja muiden kohteiden säteilemää lämpöä. Michiganin yliopiston tutkijat ovat rakentaneet ensimmäisen valonilmaisimen, joka havaitsee koko infrapunaspektrin. Infrapunavalo alkaa vain vähän näkyvää punaista valoa pidemmistä aallonpituuksista päättyen […]

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.