Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Julkaistu: 17.2.2023 • Muokattu: 26.4.2023
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville.

Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja kokenut piilolinssien käyttäjä, toivomme, että saat vinkeillä enemmän irti piilolinssien käytöstä ja vältät yleisimmät sudenkuopat.

Piilolinssin asettaminen

1. Piilolinssien asettaminen

Piilolinssien asettaminen silmään voi olla pelottavaa ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville, mutta pienellä harjoittelulla ja hyödyllisillä vinkeillä siitä tulee ennen pitkää helppoa.

 1. Aloita pesemällä kätesi perusteellisesti saippualla ja vedellä. Kuivaa kädet nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Aseta piilolinssi sormenpäähän ja varmista, että se on oikein päin.
 3. Vedä toisen käden etusormella alaluomea alaspäin ja keskisormella yläluomea ylöspäin.
 4. Aseta linssi varovasti paikoilleen ja vapauta linssi, kun se tuntuu tarttuvan silmään.
 5. Katso suoraan eteenpäin ja räpäytä silmiä muutamia kertoja, jotta linssi asettuu paikoilleen.
 6. Toista toimenpide toiselle silmälle.

Vältä nämä virheet:

 • Piilolinssin koskettaminen likaisilla tai märillä käsillä voi johtaa silmätulehduksiin. Pese kädet huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä.
 • Kynsien käyttäminen linssien asettamisessa voi naarmuttaa linssiä tai vahingoittaa silmiä. Käytä sormenpäitäsi linssin asettamiseen.
 • Piilolinssien asettaminen väärinpäin voi saada linssin tuntumaan epämukavalta ja vaikuttaa näkökykyyn.

Piilolinssin poistaminen

2. Piilolinssien poistaminen

Piilolinssien poistaminen silmistä on joillekin käyttäjistä hankalaa pidemmän aikaa.

 1. Aloita pesemällä kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä. Kuivaa kädet nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Katso ylöspäin ja vedä toisen käden etusormella alaluomea alas.
 3. Purista linssi kevyesti toisen käden etusormen ja peukalon väliin ja poista se silmästäsi.
 4. Toista toimenpide toiselle silmälle.

Vältä nämä virheet:

 • Piilolinssin puristaminen liian lujasti voi johtaa linssin repeytymiseen.
 • Alaluomen vetäminen alas liian lujasti saa silmän sulkeutumaan refleksinomaisesti, jolloin piilolinssin poistaminen on vaikeampaa. Käytä hellävaraisia otteita ja pidä silmät tiukasti auki piilolinssin poistamisen ajan.
 • Kuivuneen piilolinssin ja silmään tarttuneen linssin poistaminen (esim. nukahtaessa) voi tuntua epämukavalta. Laita silmään piilolinssinestettä tai kosteuttavia silmätippoja ennen poistamista.

3. Kuivasilmäisyyden hoito

Kuivat silmät on yleinen ongelma piilolinssien käyttäjien keskuudessa. Se voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta ja vaikuttaa näönlaatuun. Kun silmät kuivuvat piilolinssejä käyttäessä, se voi aiheuttaa ärsytystä tai linssi voi irrota.

Silmät kuivuvat silloin, kun silmän pinnalla ei ole riittävästi kyynelnesteen tuomaa kosteutta ja voitelua. Tämä voi johtua useista tekijöistä, kuten ikääntymisestä, hormonaalisista muutoksista, ympäristöolosuhteista, tietyistä lääkeaineista tai sairauksista.

Piilolinssien käyttäjät ovat erityisen herkkiä kuivasilmäisyydelle, koska piilolinssit imevät silmien kosteutta.

Toimi näin välttääksesi silmien kuivuminen ja pitääksesi ne kosteina:

 • Pysy nesteytettynä juomalla runsaasti vettä päivän aikana. Neste päätyy myös silmiisi.
 • Käytä kosteuttavia silmätippoja voidellaksesi silmiäsi.
 • Vältä altistumasta ilmastointilaitteille ja tuulettimille, koska ne kuivattavat sekä silmiä että piilolinssejä.
 • Räpyttele silmiä säännöllisesti etenkin jos teet näyttöpäätetyötä.
 • Rajoita ruutuaikaa tietokoneen, television ja älypuhelimien äärellä. Ne vähentävät luonnollista silmien räpyttelyä.
 • Poista piilolinssit silmistä hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.
 • Laita lämmin ja kostea pyyhe silmiesi päälle muutamaksi minuutiksi edistääksesi kyyneltuotantoa.

Jos silmäsi tuntuvat jatkuvasti kuivilta, keskustele optikkosi kanssa piilolinssityypin vaihtamisesta toiseen.

Silmätulehduksien välttäminen

4. Vältä silmätulehdukset

Useimmat silmätulehdukset piilolinssien käyttäjillä johtuvat huonosta hygieniasta. Silmäinfektiot voivat olla bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamia, ja ne voivat vaihdella lievästä vakavaan tulehdukseen.

Silmätulehdukset voivat aiheuttaa epämukavuutta, ongelmia näkemisessä tai jopa pysyvää näönmenetystä, joten asianmukaisen hygienian noudattaminen on syytä ottaa vakavasti.

Vältä piilolinssien käytöstä aiheutuvat silmätulehdukset näillä ohjeilla:

 • Pese kädet aina huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä. Vältä silmien tai piilolinssien koskettamista epäpuhtailla käsillä, koska siten bakteerit päätyvät silmiin.
 • Käytä optikon suosittelemaa puhdistusnestettä piilolinssien desinfiointiin ja säilytykseen.
 • Hävitä käytetty piilolinssineste äläkä koskaan käytä sitä uudelleen.
 • Vaihda piilolinssit uusiin vaihtovälin mukaisesti. Ne on suunniteltu kestämään vain tietyn ajan.
 • Vältä piilolinssien joutumista kosketukseen veden kanssa. Tämä koskee myös uimista, suihkussa käymistä ja saunomista.
 • Pidä myös piilolinssikotelo puhtaana. Vaihda kotelo uuteen samalla, kun otat uuden piilolinssiparin käyttöön.

Jos sinulla on silmätulehduksen oireita, kuten punoittavat tai turvottavat silmät, kipua, vetistystä tai näön hämärtymistä, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.

5. Hätätilanteet

Parhaitakin hygienia- ja käyttösuosituksia noudattaen voi tapahtua hätätilanteita, joita on tärkeää osata käsitellä.

 • Piilolinssin juuttuminen silmään voi olla epämukavaa ja kivuliasta. Yritä pysyä rauhallisena ja noudata näitä ohjeita.
 • Piilolinssin tippuminen aiheuttaa aina näön hämärtymistä. Vaikka löydät tippuneen linssin, älä ota sitä uudelleen käyttöön, vaan ota uusi linssi käyttöön.
 • Silmien punoitus tai epämukavuuden tunne. Jos silmät tuntuvat ärsyyntyneiltä tai epämukavilta piilolinssejä käyttäessä, poista linssit silmistä ja ota yhteyttä optikkoosi.

Jos tunnet piilolinssien käytön jäljiltä minkäänlaista kipua, näkömuutoksia, vierasesineen tunnetta tai oireita, jotka eivät parane, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.

Jaa ystävillesi:

Lisää juttuja aiheesta...

Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla joko hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Jaa ystävillesi:
Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Jaa ystävillesi:
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi:
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja sidekalvon […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi:
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi:
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi:

Suosituinta sisältöä...

Piilolinssit ja UV-säteily: Miksi UV-suoja on tärkeä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan. Mitä UV-säteily on? Ultraviolettisäteily tai UV-säteily on nimitys ultraviolettivalon aallonpituusalueelle sähkömagneettisessa spektrissä. UV-säteiden aallonpituusalue on 100-400 nm, ja ne ovat ihmisille näkymättömiä, mutta jotkut hyönteiset, linnut ja […]

Jaa ystävillesi:
Suosituimmat kertakäyttöpiilolinssit

Kertakäyttölinssit eli päivälinssit on käyttäjän kannalta kaikkein vaivattomin piilolinssityyppi. Kertakäyttöpiilareiden käyttöön ei tarvita piilolinssinesteitä tai -koteloita, vaan ne hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi raikas pari otetaan käyttöön taas seuraavalla käyttökerralla. Kertakäyttöpiilolinsseillä saavutetaan optimaalinen näöntarkkuus, koska ne ovat aina puhtaat. Niiden käyttöaika on helppo muistaa, koska et tarvitse muistutusta siitä […]

Jaa ystävillesi:
Samsung patentoi älypiilolinssit kameralla

Tulevaisuudessa pääsemme käyttämään science fictionista ja agenttielokuvista tuttuja älypiilolinssejä. Elektroniikkayhtiö Samsung on saanut Etelä-Koreassa patentin piilolinsseille, jotka heijastavat kuvia suoraan käyttäjän silmiin. Sisäänrakennettua kameraa ja sensoreita kontrolloidaan silmiä räpyttämällä. Upotetut antennit välittävät sisällön prosessoitavaksi ulkoiseen älypuhelimen kaltaiseen laitteeseen. SamMobilen raportin mukaan Samsung aloitti älypiilolinssien kehityksen luodakseen Google Glass -älylaseja paremman […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssikontrolli varmistaa näön ja silmien terveyden

Piilolinssikontrolli eli piilolinssitarkastus on piilolinssien käyttäjille tehtävä toimenpide, jossa optikko tarkastaa silmiesi terveydentilan ja varmistaa, että nykyinen piilolinssityyppi on edelleen sopiva silmillesi. Samalla varmistetaan, että piilolinssien voimakkuus vastaa nykyistä näönkorjaustarvettasi. Miksi piilolinssikontrolli tehdään? Piilolinssikontrollin tarkoitus on varmistaa, että näet käyttämilläsi piilolinsseillä mahdollisimman hyvin ja niiden käyttäminen on edelleen turvallista ja […]

Jaa ystävillesi:
Johnson & Johnsonilta uudet piilolinssit digilaitteiden käyttäjille

Kun sekä aikuiset että lapset viettävät yhä enemmän aikaan puhelimien, tablettien ja tietokoneiden näyttöjen ääressä, ovat piilolinssivalmistajat lähteneet taisteluun digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä vastaan. Nyt yksi maailman neljästä suuresta piilolinssivalmistajasta, Johnson & Johnson, kertoo tuovansa markkinoille uudet silmien väsymistä ehkäisevät kertakäyttölinssit. Jo aiemmin CooperVision toi markkinoille Biofinity Energys -piilolinssit, […]

Jaa ystävillesi:
Mitä tehdä kun piilolinssi ei tartu silmään?

Sadattuhannet suomalaiset käyttävät piilolinssejä. Yllättävän suurella osalla heistä on joskus ongelmia niiden laittamisessa silmään. Oli syy ongelmaan mikä tahansa, siihen löytyy yleensä ratkaisu. Tässä jutussa kerrotaan, mistä syistä piilolinssi ei välttämättä tartu silmään ja mitä asialle voi tehdä. 1. Piilolinssi on väärin päin Ensimmäiseksi kannattaa aina varmistaa, että yrität laittaa […]

Jaa ystävillesi:
Vanhentuneet piilolinssit on riski (video)

Tällä videolla kerrotaan mitä voi tapahtua jos käytät piilolinssejä pidempään kuin pakkauksen tuoteselosteessa on ohjeistettu. Lyhyt suomenkielinen referaatti videosta: Piilolinssien pinnalle kertyy käytössä aina bakteereja ja proteiineja. Tästä seuraa usein silmien ärsytystä, punasilmäisyyttä ja kutinaa. Parhaassa tapauksessa joudut käyttämään silmälaseja, kunnes silmäsi paranevat. Pahimmassa tapauksessa silmän sarveiskalvo tulehtuu, mikä voi […]

Jaa ystävillesi:
Sfääriset ja asfääriset piilolinssit

Oikean piilolinssityypin valinta voi olla hämmentävää, koska tarjolla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä silmäasiantuntijan kanssa tehtävä päätös piilolinssityypistä riippuu muun muassa piilolinssien vahvuuksista ja elämäntavoistasi, mutta myös siitä, miten usein aiot käyttää piilolinssejä ja miten paljon olet valmis käyttämään aikaa niiden hoitoon. Valintojen taustalla on tiettyjä teknisiä asioita, jotka […]

Jaa ystävillesi:
Monovisio-näönkorjaus piilolinsseillä

Ikänäkö eli presbyopia on useimmille noin 45-50 vuoden iässä kehittyvä tila, jossa silmien kysy tarkentaa lähietäisyyksille vaikeutuu. Se havaitaan yleensä vaikeutena lukea pientä tekstiä ja tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin. Monovisio (tai monovision) tarkoittaa ikänäön korjaamista siten, että toinen silmä näkee tarkasti kauas ja toinen lähelle. Ikänäköä korjataan eri menetelmin. Useimmat […]

Jaa ystävillesi:
Lukijan kysymys: iWear-piilolinssien vaihtaminen toisiin

Lukijamme kysyy: "Minulla on resepti Nisseniltä iWear Activ -piilolinsseihin, jotka sopivatkin minulle ihan hyvin. Haluaisin kokeilla jotain muitakin mutta optikko ei suostu antamaan tietoa miten niitä voi keskenään vertailla. Omat ikänäköni voimakkuudet koskevat kuulemma ainoastaan näitä tiettyjä iWear-linssejä ja toisenmerkkisissä linsseissä on ihan eri merkinnät. Pitääkö paikkansa vai onko mahdollista […]

Jaa ystävillesi:
Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi:
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.