Saako piilolinssejä käyttää saunassa?

Julkaistu: 11.10.2012 • Muokattu: 15.2.2022
Kuva saunasta, jossa lauteet, kiuas ja kiulu.

Suomalaiset ovat saunakansaa ja monet meistä saunovat päivittäin. Näönkorjaus löylyhuoneessa on kuitenkin hankalaa, koska silmälasit huurtuvat saunassa helposti. Saako saunassa käyttää piilolinssejä ja mitä piilolinssit päässä saunomisesta voi seurata? Tässä jutussa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin piilolinssien käytöstä saunassa.

Saako piilolinssejä käyttää saunassa?

Piilolinssien käyttö saunassa ei ole milloinkaan suositeltavaa. Silmäasiantuntijat ja piilolinssivalmistajat ovat asiassa yhtä mieltä: piilolinssien käyttöä ei suositella ollenkaan saunassa.

Miksi piilolinssit päässä saunominen ei ole suositeltavaa?

Piilolinssit valmistetaan erittäin imukykyisestä ja vettä puoleensa vetävästä muovista, jota kutsutaan hydrogeeliksi tai uudempien linssien osalta silikonihydrogeeliksi. Jopa puolet piilolinsien materiaalista on vettä hydrogeeleihin sitoutuneina.

Vesi auttaa piilolinssejä hengittämään, jolloin ne tuntuvat hyvältä silmissä ja silmät pysyvät terveinä. Kuumissa olosuhteissa piilolinssit kuivuvat.

Mitä piilolinssien kuivumisesta voi seurata?

Piilolinssien kuivumisesta seuraa, että linssit muuttavat muotoaan, jolloin ne voivat tuntua epämukavilta silmissä, tarkertua silmiin kiinni tai piilolinssien pois ottaminen voi olla haasteellista.

Vakavampi ongelma on, että kuivuneet piilolinssit menettävät kykyään läpäistä silmien terveydelle olennaista happea. Kun sarveiskalvolle ei pääse tarpeeksi happea, silmät ovat huomattavasti alttiimpia erilaisille silmäinfektioille.

Vaikka vesijohtovesi puhdistetaan Suomessa verrattain hyvin ja sen laatua valvotaan tarkasti, vesi sisältää bakteereja ja mikro-organismeja, jotka voivat aiheuttaa silmätulehduksia.

Mitä silmätulehduksesta voi seurata?

Piilolinssien vääränlaisesta käytöstä aiheutuvia silmätulehduksia aiheuttavat bakteerit, virukset ja harvemmin sienet.

Silmätulehduksen tavallisia oireita ovat silmän punoitus, kipu ja alentunut näkökyky.

Lievät tulehdukset rauhoittuvat usein ilman hoitoa, mutta vakavammat tulehdukset voivat vaatia mikrobilääkehoitoa.

Jos sinulla on silmätulehdukseen viittaavia oireita, kuten valonarkuutta tai eritevuotoa, poista piilolinssit välittömästi silmistäsi ja hakeudu lääkäriin vuorokauden kuluessa.

Jos kuitenkin päätän saunoa...

Jos nyt kuitenkin päätät saunoa piilolinssit päässä, otat tietoisen riskin. Käytä mieluiten kertakäyttölinssejä ja vaihda ne saunomisen jälkeen uusiin.

Koeta räpytellä silmiäsi saunassa tavallista enemmän, jotta piilolinssit eivät pääse kuivumaan. Älä sauno pitkään.

Mikäli käytät saunoessa muita kuin kertakäyttölinssejä, poista piilolinssit silmistäsi heti saunomisen jälkeen, puhdista ne ja laita ne joksikin aikaa desinfioivaan piilolinssinesteeseen.

KYSELY: Käytätkö piilolinssejä saunassa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Kuva: HUUM/Unsplash

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.