Saako piilolinssejä käyttää saunassa?

Julkaistu: 11.10.2012 • Muokattu: 6.4.2021 • Aiheet:

Piilolinssit ja saunaTässä artikkelissa esitetään kysymyksiä ja vastauksia piilolinssien käytöstä saunassa.

K: Voiko piilolinssejä käyttää saunassa?

V: Piilolinssien käyttö saunassa ei ole suositeltavaa. Silmäasiantuntijat ja piilolinssivalmistajat ovat asiassa yhtä mieltä: piilolinssien käyttöä ei suositella ollenkaan saunassa.

K: Miksi piilolinssit päässä saunominen ei ole suositeltavaa?

V: Piilolinssit valmistetaan erityisestä muovista, jota kutsutaan hydrogeliksi. Jopa puolet piilolinssien materiaalista on vettä muovin sisälle sitoutuneena. Vesi auttaa piilolinssejä hengittämään ja tuntumaan hyvältä silmissä. Kuumissa lämpötiloissa piilolinssit kuivuvat.

K: Mitä piilolinssien kuivumisesta voi seurata?

V: Piilolinssien kuivumisesta seuraa, että linssit muuttavat muotoaan, jolloin ne tuntuvat epämukavilta silmissä, tarttuvat silmiin ja niiden pois ottaminen voi olla hankalaa.

Vakavampi ongelma on, että kuivuneet piilolinssit menettävät hapenläpäisykykyään. Kun silmiin ei pääse tarpeeksi happea, ne ovat huomattavasti alttiimpia erilaisille silmätulehduksille.

Suomessa vesijohtovesi puhdistetaan verrattain hyvin ja sen laatua valvotaan tarkasti on vedessä mikrobeja ja epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa silmätulehduksia.

K: Mitä silmätulehduksesta voi seurata?

V: Silmätulehduksia vaiheuttavat bakteerit, virukset ja sienet. Tulehdusten tavallisimpia oireita ovat silmän punoitus, kipu ja heikentynyt näkökyky. Silmätulehdukset vaativat yleensä lääkärissä käyntiä ja paikallishoitoa antibiooteilla tai kortisonilla. Hoitamattomina ne voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita silmiin ja näön heikkenemistä.

K: Jos kuitenkin päätän saunoa...

V: Jos nyt kuitenkin päätät saunoa piilolinssit päässä, otat tietoisen riskin. Käytä mieluiten kertakäyttölinssejä, jotka voit vaihtaa heti saunomisen jälkeen uusiin. Koeta myös räpytellä silmiä saunoessa tavallista enemmän, jotta piilolinssit eivät pääse kuivumaan. Älä sauno pitkään. Mikäli käytät muita kuin kertakäyttölinssejä saunoessa, ota piilolinssit pois saunomisen jälkeen, puhdista ne ja laita ne jokisin aikaa desinfioivaan piilolinssinesteeseen.

KYSELY: Käytätkö piilolinssejä saunassa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.