FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Julkaistu: 17.4.2018 • Muokattu: 1.4.2020
Aurinkolasit rannalla

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä.

Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin ja silmälaseihin jättäen piilolinssien käyttäjät aurinkolasien varaan.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on nyt antanut hyväksynnän ensimmäisille piilolinsseille, jotka hyödyntävät fotokromaattista teknologiaa. Linsseihin lisättu ainutlaatuinen fotokromaattinen lisäaine mukautuu linssien läpäisemän näkyvän auringonvalon määrään tummentaen linssit automaattisesti. Kun valaistus palaa normaaliksi, linssit tulevat jälleen kirkkaiksi.

Johnson & Johnsonin Acuvue Oasys -tuoteperheeseen kuuluvissa pehmeissä linsseissä käytetään Transitions Light Intelligent -teknologiaa. Päivittäiseen käyttöön tarkoitetut kahden viikon käyttövälin linssit on suunnattu sekä kauko- että likitaitteisuudesta kärsiville henkilöille. Niitä voivat käyttää myös osa epätasaisen sarveiskalvon aiheuttamasta hajataitosta kärsivistä.

"Tämä on ensimmäinen piilolinssi, joka hyödyntää auringossa tummuvissa silmälaseissa käytettyä teknologiaa", FDA:n silmä-, nenä- ja kurkkuosastolla työskentelevä Malvina Eydelman kertoo.

FDA (Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto) hyväksyi teknologian laajojen kokeiden ja kliinisten tutkimusten jälkeen. Yhteensä tutkimuksiin osallistui yli 1 000 piilolinssien käyttäjää. FDA:n mukaan uuden teknologian linssien käyttäminen ei aiheuttanut ongelmia autolla ajamisessa yö- tai päiväsaikaan tai yleiseen näkemisen laatuun.

Kuten muutkaan piilolinssit, myös valoon mukautuvat piilolinssit eivät sovellu kaikille. FDA varoittaa, että toistuvista silmä- tai luomitulehduksista, tietyistä silmäsairauksista ja silmävammoista kärsivien ei tule käyttää fotokromaattisia piilolaseja. Myös kuivista silmistä, herkistä sarveiskalvoista ja toistuvista allergisista reaktioista kärsivien näkemisen laatu voi huonontua.

FDA varoittaa myös piilolinssit päässä nukkumisesta ja linssien altistamisesta vedelle. Piilolinssejä ei tule koskaan käyttää myöskään aurinkolasien korvaajina.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan fotokromaattiset piilolinssit tulevat markkinoille vuoden 2019 alkupuoliskolla.

via Interesting Engineering, FDA.

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.