Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Julkaistu: 10.9.2013 • Muokattu: 8.7.2024
Voiko piilolinssit jäätyä

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta pitkä talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu jäätyessään? Entä voivatko linssit jäätyä silmiin kiinni?

Tässä blogijutussa käsitellään piilolinssien ja piilolinssinesteen mahdollista jäätymistä ja sitä, miten ankara talvi voi vaikuttaa piilolinssien käyttöön.

Voivatko piilolinssit jäätyä kuljetuksen aikana?

Tilatessasi piilolinssit netistä, useimmat piilarikaupat toimittavat tilaukset ykkösluokan kirjeenä tai Postin pikkupakettina, joka toimitetaan yleensä suoraan postiluukkuun tai -laatikkoon. Postipakettina toimitettavat lähetykset sen sijaan toimitetaan yleensä noutopisteeseen tai pakettiautomaatiin, jotka ovat useimmissa tapauksissa sisätiloissa. Mikäli postilaatikkosi kuitenkin on ulkona, saatat kantaa huolta siitä, voivatko piilolinssit jäätyä kuljetuksen aikana kovilla pakkasilla.

Vaikka piilolinssit toimitetaan usein hyvin lämpöä eristävässä paketissa ja piilolinssinesteessä, ne voivat kyllä jähmettyä. Feel Good Contacts -sivuston mukaan piilolinssinesteessä olevat piilolinssit jäätyvät noin –15°C lämpötilassa. Piilolinssien läpipainopakkauksen neste sisältää suolaa ja tästä syystä sen jäätymispiste on selvästi veden jäätymispistettä alhaisempi.

Vaikka piilolinssit toimitetaan usein hyvin lämpöä eristävässä paketissa, piilolinssinesteessä olevat piilolinssit voivat jähmettyä. Yleensä piilolinssineste jäätyy noin -10°C lämpötilassa, mutta linssit eivät kuitenkaan vahingoitu, kunhan ne sulavat hitaasti huoneenlämmössä ennen käyttöä. On tärkeää välttää nopeita sulatusmenetelmiä, kuten kuumaa vettä tai lämmittimiä, sillä nämä voivat vahingoittaa linssejä.

Lensonin tilaukset toimitetaan hyvin lämpöä eristävässä paketissa suoraan postilaatikkoon, mutta Suomen olosuhteissa piilolinssit voivat kuitenkin jäätyä.

Mikäli sinulla on ulkopostilaatikko ja haluat olla varma, että piilolinssit eivät jäädy kuljetuksessa, valitse nettikaupan tilauksen yhteydessä toimitustavaksi kotiinkuljetus, toimitus noutopisteeseen tai pakettiautomaattiin. Useimmissa verkkokaupoissa voit tilausprosessin aikana vaikuttaa toimitustapaan.

Voivatko piilolinssit vaurioitua jäätyessään?

Piilolinssien toimitus kylmimpien kuukausien aikana saattaa herättää huolta niiden jäätymisestä ja mahdollisista vaurioista, joita kova pakkanen voi aiheuttaa linsseille. Kuten todettua, piilolinssit voivat jähmettyä noin –15 °C tai sitä alemmissa lämpötiloissa.

Teorissa niiden pitäisi kuitenkin olla täysin käyttökelpoiset heti kun ne ovat sulaneet. Piilolinssien tulee antaa sulaa rauhassa huoneenlämmössä, eikä sulamista tule yrittää nopeuttaa, sillä se voi vahingoittaa piilolinssejä tai niitä ympäröivää liuosta.

Jos piilolinssien reunat ovat kuitenkin käpristyneet, eivätkä ne palaudu symmetriseen muotoonsa sulattuaan huoneenlämmössä, linssit voivat olla vahingoittuneet. Mikäli kuljetuksen aikana jäätymään päässeet piilolinssit tuntuvat heti epämukavilta silmissä, poista ne ja laita takaisin piilolinssinesteeseen. Voit vaatia myyjältä uutta pakkausta tai hyvitystä kuljetuksen aikana rikkoutuneista tuotteista Kuluttajansuojalakiin vedoten.

Amerikan optometrian akatemian mukaan piilolinssien tilapäinen jäätyminen ei yleensä vaikuta linssien tehoon, vesipitoisuuteen, käyttömukavuuteen tai näöntarkkuuteen.

Voivatko piilolinssit jäätyä silmiin?

Suomen kylmä ilmasto asettaa erityisiä haasteita silmäterveyden ylläpitämiseen. Talvella joudumme selvitytymään erityisen kylmästä ja kuivasta ilmasta ulkona ja vastaavasti kuivasta lämmöstä sisätiloissa.

Kaikki kylmän talven mukanaan tuomat lämpötila- ja kosteusmuutokset vaikuttavat myös silmiemme kosteuteen ja kosteutukseen, erityisesti piilolinssien käyttäjillä. Useimmat voivat kuitenkin käyttää piilareita ongelmitta myös hyvin kylmissä ilmanaloissa.

Piilolinssit eivät voi jäätyä silmiin kovimmillakaan pakkasilla, koska silmien suolainen kyynelneste pitää silmät jatkuvasti kosteina. Koska piilolinssit ovat suorassa kosketuksissa silmiin, ruumiinlämpömme huolehtii, että ne eivät pääse jäätymään edes –60 asteen pakkasilla.

Kylmä ilma voi kuitenkin kuivattaa silmiä, mikä tekee esimerkiksi piilolinssien pois ottamisesta hieman tavallista hankalampaa. Silmien kuivumista voi ennaltaehkäistä laittamalla silmiin satunnaisesti muutaman tipan monikäyttöistä piilolinssinestettä tai kosteuttavia silmätippoja.

Voiko jäätynyttä piilolinssinestettä käyttää?

Piilolinssinestettä tulee käyttöohjeiden mukaisesti säilyttää aina huoneenlämmössä, koska jäätyessään sen kemialliset ominaisuudet ja polymeerirakenne muuttuvat. Samalla piilolinssineste voi menettää jonkin verran desinfiointitehoaan.

Mitä kovemmassa pakkasessa ja mitä pidempään piilolinssineste on ollut jäätyneenä, sitä todennäköisemmin sen desinfiointiteho on saattanut heikentyä.

Jos olet epävarma nesteen kunnosta, on suositeltavaa hävittää jäätynyt piilolinssineste ja varmistaa sen desinfitointiteho hankkimalla uusi pullo.

Miten välttää piilolinssien jäätyminen?

  1. Nouda paketti nopeasti. Jos piilolinssit toimitetaan ulkopostilaatikkoon, nouda kirje tai paketti mahdollisimman pian, jotta saat piilolinssit mahdollisimman nopeasti huoneenlämpöön.
  2. Valitse sisätiloihin toimitus. Valitse tilauksen yhteydessä toimitustavaksi kotiinkuljetus tai nouto pakettiautomaatista.
  3. Osta optikolta. Jos haluat olla varma, että piilolinssit eivät pääse jäätymään, osta piilolinssit optikkoliikkeestä.
  4. Suojaa piilarit kuljetuksen aikana. Vuoraa piilolinssit ja linssineste vaatteilla tai muilla lämpöä eristävillä materiaaleilla, jos joudut kuljettamaan niitä kylmässä.
  5. Vältä kylmiä tiloja. Älä jätä piilolinssejä tai piilolinssinestettä ulos, autoon tai muihin kylmiin tiloihin, joissa ne voivat jäätyä.

KYSELY: Ovatko piilolinssisi koskaan jäätyneet?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Artikkelikuva: Joshua Earle

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Hyvien bakteerien käyttäminen itsevoiteleviin piilolinsseihin

Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]

Computer Vision Syndrome eli digitaalinen näkörasitus

Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, kuten mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssin hapenläpäisevyys. Tällä sivulla kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten piilarien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat […]

Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Voiko piilolinssinestettä käyttää silmätippoina?

Piilolinssien käyttäjillä, joilla on silmäallergioita tai silmien kuivumista, saattaa olla kiusaus käyttää piilolinssinestettä silmätippoina tuodakseen helpotusta silmille. Peset piilolinssinesteellä linssisi, joten miksi et voisi käyttää sitä myös silmien huuhteluaineena? Piilolinssinesteen käyttäminen silmätippoina ei ole hyvä idea ja se voi vahingoittaa silmiäsi pitkällä aikavälillä. Loppujen lopuksi piilolinssineste on turvallista vain piilolinsseille. […]

Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Suosituinta sisältöä...

Onko piilolinssit päässä turvallista uida?

Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin. […]

Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta pitkä talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu […]

Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Piilolinssien käyttö armeijassa

Varusmiespalveluksen suorittaminen aiheuttaa omat haasteensa piilolinssien käytölle. Tässä artikkelissa esitetään yleisimpiä kysymyksiä piilolinssien käytöstä armeijassa ja annetaan niihin vastauksia. Voiko armeijassa käyttää piilolinssejä? Kyllä se on mahdollista, vaikkakin siihen liittyy omat haasteensa. Joissakin tilanteissa piilolinssit voivat helpottaa armeijaelämää huomattavasti. Missä tilanteissa piilolinssejä kannattaa käyttää armeijassa? Piilolinsseistä voi olla etua erilaisissa […]

Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]