Piilolinssien jäätyminen

Julkaistu: 10.9.2013 • Muokattu: 10.2.2022
Voiko piilolinssit jäätyä

Piilolinssejä ja piilolinssinestettä voi joutua talvisaikaan etenkin Suomessa kuljettamaan ja käyttämään hyvin kylmissä olosuhteissa. Voivatko netistä tilatut piilolinssit jäätyä talvipakkasella, ja mitä niille tapahtuu jäätyessään? Voivatko piilolinssit jäätyä silmiin?

Tässä jutussa vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin piilolinssien jäätymisestä.

Tilasin piilolinssit netistä ja postilaatikkoni on ulkona. Eivätkö piilolinssit jäädy pakkasella?

Piilolinssit toimitetaan yleensä hyvin lämpöä eristävässä paketissa ja piilolinssinesteessä.

Feel Good Contacts -sivuston mukaan piilolinssinesteessä olevat piilolinssit jäätyvät noin -15°C lämpötilassa. Piilolinssien läpipainopakkauksen neste sisältää suolaa ja tästä syystä sen jäätymispiste on selvästi veden jäätymispistettä alhaisempi.

Piilolinssit voivat toki jähmettyä kovassa pakkasessa, mutta useimmiten ne ovat käyttökelpoiset heti sulattuaan.

Useimmat piilolinssikaupat toimittavat piilolinssitilaukset ensimmäisen luokan kirjeenä tai Postin pikkupakettina, joka toimitetaan yleensä suoraan postiluukkuun tai -laatikkoon.

Postipakettina toimitettavat lähetykset toimitetaan noutopisteeseen tai pakettiautomaattiin.

Mikäli sinulla on ulkopostilaatikko ja haluat olla varma, että piilolinssit eivät jäädy kuljetuksessa, valitse nettikaupan tilauksen yhteydessä toimitustavaksi kotiinkuljetus, toimitus noutopisteeseen tai pakettiautomaattiin.

Useimmissa nettikaupoissa voit vaikuttaa piilolinssien toimitustapaan.

LensOn postipaketti

Voivatko piilolinssit vaurioitua jäätyessään?

Mikäli piilolinssit pääsevät jäätymään kuljetuksessa, näet niiden sulattua ovatko ne vaurioituneet. Jos linssien reunat ovat käpristyneet ja ne eivät palaudu symmetriseen muotoonsa muutamassa tunnissa huoneenlämmössä ja piilolinssinesteessä, piilolinssit saattavat olla vahingoittuneet.

Jos kuljetuksen aikana jäätymään päässeet piilolinssit tuntuvat heti epämukavilta silmissä, poista ne ja laita takaisin piilolinssinesteeseen. Voit vaatia myyjältä uutta pakkausta tai hyvitystä kuljetuksen aikana rikkoutuneista tuotteista Kuluttajansuojalakiin vedoten.

American Academy of Optometryn tilaamassa ja Montrealin yliopiston tekemässä tutkimuksessa piilolinssien pakastaminen 12 tunniksi ei vaikuttanut tilastollisesti merkittävästi linssien tehoon, vesipitoisuuteen, käyttömukavuuteen tai näöntarkkuuteen.

Voivatko piilolinssit jäätyä silmiin?

Suomen ilmasto asettaa tiettyjä haasteita silmäterveyden ylläpitämiseksi. Talvelle joudumme selviämään kylmästä ja kuivasta ilmasta ulkona ja vastaavasti kuivasta lämmöstä sisätiloissa.

Kaikki talven mukanaan tuomat lämpötila- ja kosteusmuutokset vaikuttavat myös silmien kosteuteen ja kostumiseen – erityisesti jos käytät myös piilolinssejä.

Useimmat voivat käyttää piilolinssejä ilman ongelmia myös hyvin kylmissä ilmanaloissa.

Piilolinssit eivät voi jäätyä silmiin kovallakaan pakkasella, koska silmien suolainen kyynelneste pitää ne jatkuvasti kosteina. Koska piilolinssit ovat suorassa kosketuksissa silmien kanssa, ruumiinlämpö huolehtii, etteivät ne pääse jäätymään edes -60 asteen pakkasessa.

Kylmä ilma voi kuitenkin kuivattaa silmiä ja piilolinssien pois ottaminen voi olla hieman tavallista hankalampaa.

Silmien kuivumista voi ennalta ehkäistä laittamalla silmiin muutaman tipan monikäyttöistä piilolinssinestettä tai kosteuttavia silmätippoja.

Voiko kerran jäätynyttä piilolinssinestettä vielä käyttää?

Piilolinssinestettä tulee käyttöohjeiden mukaisesti säilyttää aina huoneenlämmössä, koska jäätyessään sen kemialliset ominaisuudet ja polymeerirakenne muuttuvat. Samalla piilolinssineste voi menettää jonkin verran desinfiointitehoaan.

Mitä kovemmassa pakkasessa ja mitä pidempään piilolinssineste on ollut jäätyneenä, sitä todennäköisemmin sen desinfiointiteho voi heikentyä.

On suositeltavaa hävittää jäätynyt piilolinssineste ja varmistaa sen teho hankkimalla uusi pullo.

Miten välttää piilolinssien jäätyminen?

Jos tilaat piilolinssit netistä ja ne toimitetaan ulkopostilaatikkoon, nouda kirje/paketti laatikosta mahdollisimman pian huoneenlämpöön.

Jos haluat olla varma, että piilolinssit eivät pääse jäätymään, osta piilolinssit optikkoliikkeestä tai valitse nettikaupan toimitustavaksi nouto Postin tai Matkahuollon toimipisteestä tai SmartPOST-pakettiautomaatista.

Jos joudut kuljettamaan piilolinssejä tai piilolinssinestettä pakkasella pitkiä aikoja, vuoraa ne esimerkiksi vaatteilla lämmön eristämiseksi.

Älä unohda piilolinssejä tai linssinestettä ulos, autoon tai kylmiin tiloihin.

KYSELY: Ovatko piilolinssisi koskaan jäätyneet?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Artikkelikuva: Joshua Earle

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.