Kertakäyttöpiilolinssit: Helpoin tapa käyttää piilolinssejä

Suosituimmat kertakäyttölinssit

Kertakäyttöpiilolinssit eli kertakäyttölinssit tai päivälinssit on monilla tavoin helpoin ja mukavin tapa käyttää piilolinssejä. Kertakäyttölinsseillä voidaan korjata kaikki yleisimmät taittoviat: kaukotaitteisuus, likitaitteisuus ja hajataitteisuus.

Kertakäyttölinssejä pidetään nimensä mukaisesti vain kerran, jonka jälkeen ne heitetään pois ja uusi pari otetaan seuraavalla kerralla käyttöön. Niitä ei tarvitse puhdistaa käytön jälkeen ja säilyttää piilolinssikotelossa, kuten kuukausilinssejä ja jatkuvakäyttöisiä linssejä.

Monet silmäasiantuntijat pitävät kertakäyttöpiilolinssejä parhaana vaihtoehtona. Ne tarjoavat parhaan mukavuuden, koska linssejä ei tarvitse puhdistaa ja säästävät myös käyttäjän aikaa. Kertakäyttölinssit ovat terveellisin vaihtoehto silmille, koska uudet linssit ovat aina puhtaat ja raikkaat, eikä niiden pinnoille ei ehdi kerääntymään silmän terveydelle haitallisia proteiineja, rasvoja ja epäpuhtauksia. Koska kertakäyttölinssejä ei pidetä yön aikana, niillä on selvästi muita linssityyppejä pienempi silmätulehdusriski.

Kertakäyttölinssejä on saatavana myös toorisina (hajataittoa korjaavina), progressiivisina (ikänäköä korjaavina) sekä värillisinä linsseinä.

Kertakäyttölinssit aktiiviseen elämäntapaan Kertakäyttöpiilolinssit sopivat paljon matkusteleville, urheileville ja kiireisille ihmisille.

Aktiiviseen elämäntapaan

Kertakäyttölinssit on paras vaihtoehto aktiivisille ja kiireisille ihmisille, joilla ei ole aikaa puhdistaa ja hoitaa piilolinssejään. Silmälääkärien mukaan ne ovat myös terveellisin piilolinssivaihtoehto ja sopivat erityisen hyvin allergikoille.

Kertakäyttölinssit sopivat tai ovat ainakin kokeilemisen arvoiset heille:

 • Ei-päivittäin piilolinssejä käyttäville
 • Enimmäkseen silmälaseja käyttäville
 • Aktiivisille ihmisille
 • Urheileville ja paljon liikkuville
 • Paljon matkusteleville
 • Kiireisille
 • Pölyisissä, kuivissa ja ilmastoiduissa olosuhteissa työskenteleville
 • Kuivista silmistä kärsiville
 • Allergikoille
 • Henkilöille, joiden silmät ärtyvät piilolinsseistä ja/tai hoitonesteistä

Kertakäyttölinssien edut

Kertakäyttölinsseillä on paljon etuja muihin linssityyppeihin verrattuna:

 • Optimaalinen näöntarkkuus. Kertakäyttölinssien pinnalla ei ehdi kerääntyä epäpuhtauksia, kuten pölyä, likaa ja bakteereja, koska ne heitetään päivän päätteeksi pois. Seuraavalla kerralla linssit ovat taas raikkaat ja puhtaat.
 • Paras käyttömukavuus. Kertakäyttölinssit ovat kuukausilinssejä ohuemmat, joten ne tarjoavat paremman mukavuuden. Ohut rakenne mahdollistaa korkean vesipitoisuuden ja hapenläpäisevyyden, joten linssit pysyvät kosteina ja mukavina pidempään.
 • Vaivaton käsittely. Yhä useammat valitsevat kertakäyttölinssit, koska niitä on helppo käyttää. Avaat vain uuden pakkauksen aamulla, laitat linssit silmään ja annat mennä. Illalla heität linssit pois ja voit mennä nukkumaan. Hoitorutineeja, piilolinssinesteitä ja piilolinssikoteloa ei tarvita.
 • Käyttöajat on helppo muistaa. Päivälinssien kanssa et tarvitse kalenteria tai muistutuksia siitä, milloin linssit on vaihdettava uusiin. Riittää, kun muistat poistaa ne silmistä ennen nukkumaan menoa.
 • Terveellisin vaihtoehto silmille. Päivälinssien kanssa sinulla on aina steriilit ja puhtaat linssit käytössäsi, eikä sinun tarvitse huolehtia niiden puhdistamisesta ja desinfioinnista edellisiltana. Kertakäyttölinssien käyttäjillä on selvästi pienempi silmätulehdusriski kuin kuukausilinssien käyttäjillä. Ne sopivat myös allergikoille ja herkille silmille. Muista kuitenkin käsihygienia ennen linssien käsittelyä.
 • Sopivat myös nuorille. Piilolinssejä harkittaessa on syytä miettiä, ovatko perheen teini-ikäiset tarpeeksi vastuullisia noudattamaan piilolinssien hoitorutiineja? Päivälinssien kanssa heidän ei tarvitse huolehtia linssien puhdistamisesta, desinfioinnista ja säilömisestä.
 • Laaja valikoima eri näönkorjaustarpeisiin. Kertakäyttölinssejä on saatavana liki- ja kaukotaittoisuuden lisäksi hajataiton eli astigmatismin ja ikänäön eli presbyopian korjaamiseen, sekä värillisinä.

Kertakäyttölinssien haitat

Kertakäyttöisillä on myös muutamia haittoja, jotka tulee ottaa huomioon valintaa tehtäessä:

 • Kalliimpi hinta. Riippuen siitä kuinka usein käytät piilolinssejä, kertakäyttölinssit voivat tulla kalliimmaksi verrattuna kuukausi- ja yötäpäiväälinsseihin. Päivälinssien käytössä säästät kuitenkin aina linssien puhdistus- ja ylläpitokuluissa - lisäksi säästät aikaa ja vaivaa!
 • Houkutus uudelleenkäyttöön. Kertakäyttölinssit saattavat tuntua niin mukavilta päivän ajan, että houkutus käyttää samoja linssejä toinen tai kolmaskin päivä voi olla joillakin käyttäjillä suuri. Tutkimukset osoittavat, että valmistajan suosittelemien käyttöaikojen venyttäminen kasvattaa silmätulehdusriskin moninkertaiseksi.
 • Hauraammat. Päivälinssit ovat muita linssityyppejä ohuemmat, joten ne hengittävät hyvin ja tuntuvat mukavilta, mutta ne ovat samalla hauraammat ja rikkoontuvat helpommin.
 • Ei-ekologiset. Kuten minkä tahansa kertakäyttöisen tuotteen suhteen, kertakäyttöpiilolinssienkin kanssa on syytä miettiä ympäristövaikutuksia. Linssien läpipainopakkaukset ovat kierrätettäviä, mutta linssit eivät. Käytettyjä linssejä ei tule laittaa lavuaariin tai wc-pönttöön, koska ne päätyvät sitä kautta mikromuovina vesistöihin, vaan aina sekajätteeseen. Horisontissa on kuitenkin näkyvissä positiivisia uutisia: monet valmistajat ja yritykset miettivät tällä hetkellä kierrätysratkaisuja käytetyille piilolinsseille.

Huomioitavaa kertakäyttölinssien käyttäjille

Kertakäyttöpiilolinssit ovat hieman muita linssityyppejä ohuempia ja siksi niille ei ole yhtään virallisesti hyväksyttyä tai kliinisesti testattua piilolinssinestettä.

On tärkeää noudattaa kertakäyttölinssien suositeltua käyttöaikaa. Kertakäyttölinssejä saa käyttää vain yhden päivän tai käyttökerran ajan. Käyttöaikaa ei saa ylittää, vaikka käyttäisit linssejä vain tunnin kerrallaan. Ota joka kerralla uusi pari käyttöön.

Kertakäyttölinssejä ei saa käyttää nukkuessa, koska niiden pinnalle kertyvät bakteerit ja likakerrostumat voivat aiheuttaa silmien hapenpuutostilan ja vakavia silmätulehduksia.

Kertakäyttölinssien hintavertailu

Alta löydät kaikki hintavertailussamme mukana olevat kertakäyttölinssit ja niiden edullisimmat hinnat.

Biotrue ONEday
alk. 20.00 €
Vertaa hintoja
Clariti 1 day
alk. 19.99 €
Vertaa hintoja
Clear 1-day
alk. 22.99 €
Vertaa hintoja
DAILIES TOTAL1
alk. 28.69 €
Vertaa hintoja
daysoft SILK
alk. 18.67 €
Vertaa hintoja
everclear ADM
alk. 3.67 €
Vertaa hintoja
Focus Dailies
alk. 16.69 €
Vertaa hintoja
Miru 1day
alk. 28.89 €
Vertaa hintoja
Precision 1
alk. 22.42 €
Vertaa hintoja

Lähteet: Perfectlens.ca, All About Vision.

Jaa ystävillesi ❤️