Kertakäyttöpiilolinssit: Helpoin tapa käyttää piilolinssejä

Kertakäyttölinssit on helpoin, mukavin ja hygieenisin tapa käyttää piilolinssejä. Niillä voidaan korjata kaikkia yleisimpiä taittovirheitä: likinäkö, kaukonäkö, hajataitto ja ikänäkö.

Kertakäyttöpiilolinssit eli kertakäyttölinssit tai päivälinssit ovat monilla tavoin helpoin ja mukavin tapa käyttää piilolinssejä. Niillä voidaan korjata kaikkia yleisimpiä taittovikoja: likinäkö, kaukonäkö, hajataitto ja ikänäkö.

Kertakäyttölinssejä pidetään nimensä mukaisesti vain kerran, jonka jälkeen ne heitetään pois ja seuraavalla kerralla otetaan uusi pari käyttöön. Niitä ei tarvitse puhdistaa käytön jälkeen ja säilyttää piilolinssikotelossa, kuten kuukausilinssejä ja jatkuvakäyttöisiä linssejä, joten ne ovat myös hygieenisin ja vaivattomin ratkaisu monille.

Monet silmälääkärit ja optikot suosittelevat kertakäyttöpiilolinssejä ensisijaisena vaihtoehtona monista syistä. Ne eivät ainoastaan säästä arvokasta aikaasi poistamalla päivittäisen puhdistusrutiinien tarpeen, vaan ne ovat myös silmien terveydelle edullisin vaihtoehto. Uuden ja puhtaan linssiparin käyttöönotto päivittäin ja se, ettei kertakäyttölinssejä pidetä yön aikana, minimoivat silmätulehdusten riskin, koska linssien pinnalle ei ehdi kerääntymään silmien terveydelle haitallisia ja mukavuutta heikentäviä bakteereja, proteiineja, rasvoja ja muita epäpuhtauksia.

Mitkä kertakäyttöpiilolinssit ovat?

Kertakäyttöpiilolinssit ovat piilolinssit, joita käytetään nimensä mukaisesti vain kerran. Ne asetetaan silmiin aamulla, ja illalla ennen nukkumaanmenoa linssit poistetaan ja hävitetään. Tämä tarkoittaa, että jokaisella käyttökerralla voidaan ottaa uudet ja puhtaat linssit käyttöön.

Koska kertakäyttölinssien ei tarvitse kestää uudelleenkäyttöä, niistä tehdään ohuempia ja kevyempiä, mikä parantaa huomattavasti niiden käyttömukavuutta. Mitä useammin piilolinssit vaihdetaan uusiin, sitä vähemmän ne keräävät allergeeneja ja bakteereja. Tästä syystä kertakäyttölinssit voivat olla sopivin vaihtoehto allergikoille ja henkilöille, jotka ovat altiita silmätulehduksille.

Kertakäyttöpiilolinssit on saatavilla likitaittoisuuden (myopia), kaukotaittoisuuden (hyperopia), hajataittoisuuden (astigmatismi) ja ikänäön (presbyopia) korjaamiseen, sekä värillisinä linsseinä.

Kenelle kertakäyttöpiilolinssit sopivat?

Kertakäyttöpiilolinssit sopivat paljon matkusteleville, urheileville ja arjen kiireisille ihmisille.

Kertakäyttöpiilolinssit sopivat erinomaisesti mm. paljon matkusteleville, urheileville ja arjen kiireisille ihmisille.

Kertakäyttölinssit ovat ihanteellinen ratkaisu aktiivisille, dynaamista elämäntyyliä viettäville ihmisille, jotka haluavat nauttia piilolinssien vaivattomuudesta ja käyttömukavuudesta ilman päivittäisiä huoltorutiineja. Ne ovat terveellisin vaihtoehto, jota silmälääkärit suosittelevat laajasti erityisesti allergikoille.

Kertakäyttöpiilolinssien käyttö tarjoaa monia etuja verrattuna kuukausilinsseihin tai muihin pitkäaikaiskäyttöön tarkoitettuihin linsseihin. Seuraavassa tarkastellaan, mitä erityisiä hyötyjä kertakäyttölinssit tarjoavat:

 • Enimmäkseen silmälaseja käyttävät ja ei-päivittäin piilolinssejä käyttävät. Satunnaisille käyttäjille, jotka haluavat käyttää piilareita satunnaisesti esim. harrastuksissa, matkustaessa tai juhlissa, kertakäyttölinssit ovat vaivattomin ja kustannustehokkain vaihtoehto.
 • Urheilijat ja ulkonailmaharrastajat. Aktiivisessa käytössä kertakäyttölinssit ovat suositeltava vaihtoehto niiden hygieenisyyden ja vaivattomuuden ansiosta. Kertakäyttöisyys vähentää bakteerien ja lian kertymisen riskiä olosuhteissa, missä linssien puhdistusmahdollisuudet ovat usein rajalliset.
 • Paljon matkustavat. Kertakäyttölinssien käyttö keventää matkatavaroita, kun sinun ei tarvitse pakata mukaan pudhdistusnesteitä ja koteloa. Matkakohteesta riippuen hygieniasta huolehtiminen voi olla haasteellista.
 • Kiireiset. Kertakäyttölinsseillä voit unohtaa päivittäiset huoltotoimenpiteet, kuten linssien pesun ja desinfioinnin yön yli. Heitä vain linssit sekajätteeseen päivän päätteeksi ja ota aamulla uusi pari käyttöösi.
 • Pölyisissä tai ilmastoiduissa ympäristöissä työskentelevät. Yhden päivän vaihtoväli vähentää silmiä ärsyttävien ja näkökykyä heikentävien epäpuhtauksien kertymistä linsseihin.
 • Kuivista silmistä kärsivät. Jokainen uusi steriili linssipari minimoi linssien kuivumisen ja tarjoaa riittävästi kosteutusta aamusta iltaan.
 • Allergikot. Allergeenien ja muiden ärsytystä aiheuttavien aineiden mahdollisuus kertyä linssin pintaan vähenee huomattavasti, kun käytössä on kertakäyttölinssit.
 • Herkkäsilmäiset, jotka kokevat usein ärsytystä tai epämukavuutta uudelleenkäytettävien piilolinssien tai niiden hoitonesteiden kanssa, kertakäyttölinssit tarjoavat silmille hellävaraisemman vaihtoehdon.

Kertakäyttöpiilolinssien edut ja haitat

Kertakäyttölinssien edut

Kertakäyttölinsseillä on paljon etuja muihin linssityyppeihin, kuten viikko- ja kuukausilinsseihin, verrattuna.

 • Kirkas näkö joka päivä. Kertakäyttölinssien pinnalle ei ehdi kerääntyä epäpuhtauksia, kuten pölyä, likaa tai bakteereja, koska ne heitetään päivän päätteeksi pois. Seuraavalla käyttökerralla linssit ovat taas raikkaat ja puhtaat.
 • Paras käyttömukavuus. Kertakäyttölinssit ovat viikko- ja kuukausilinssejä ohuemmat, joten ne tarjoavat paremman mukavuuden. Ohut rakenne mahdollistaa korkean vesipitoisuuden ja hapenläpäisevyyden, joten linssit pysyvät kosteina ja mukavina pidempään.
 • Vaivaton käsittely. Yhä useammat valitsevat kertakäyttölinssit, koska niitä on helppo käyttää. Avaat vain uuden pakkauksen aamulla, laitat linssit silmään ja annat mennä. Illalla heität linssit pois ja voit mennä nukkumaan. Hoitorutineeja, piilolinssinesteitä ja piilolinssikoteloa ei tarvita.
 • Käyttöajat on helppo muistaa. Kertakäyttöisten linssien kanssa et tarvitse kalenteria tai muistutuksia siitä, milloin linssit on vaihdettava uusiin. Riittää, kun muistat poistaa ne ennen yöunia.
 • Terveellisin vaihtoehto silmille. Päivälinssien kanssa sinulla on aina steriilit ja puhtaat linssit käytössäsi, eikä sinun tarvitse huolehtia niiden puhdistamisesta ja desinfioinnista edellisiltana. Kertakäyttölinssien käyttäjillä on selvästi pienempi silmätulehdusriski kuin kuukausilinssien käyttäjillä. Ne sopivat myös allergikoille ja herkille silmille. Muista kuitenkin säilyttää hyvä käsihygienia ennen linssien asettamista.
 • Sopivat myös nuorille. Piilolinssejä harkittaessa on syytä miettiä, ovatko perheen teini-ikäiset tarpeeksi vastuullisia noudattamaan piilolinssien hoitorutiineja? Päivälinssien kanssa heidän ei tarvitse huolehtia linssien puhdistamisesta, desinfioinnista ja säilömisestä.
 • Monipuoliset vaihtoehdot eri tarpeisiin. Olipa kyseessä sitten liki- tai kaukotaittoisuus, astigmatismi tai ikänäkö, kertakäyttölinssien valikoimasta löytyy sopiva ratkaisu. Värilliset kertakäyttölinssit mahdollistavat myös ulkonäön muokkaamisen.

Kertakäyttölinssien haitat

Vaikka kertakäyttölinssit tuovat mukanaan monia etuja, on tärkeää tiedostaa myös niiden mahdolliset haittapuolet:

 • Kustannukset. Kertakäyttölinssien jatkuva hankinta voi olla kalliimpaa kuin kuukausi- tai viikkolinssien, erityisesti jos käytät linssejä säännöllisesti. On kuitenkin huomioitava, että kertakäyttölinssien käyttäjät säästävät piilolinssinesteiden kuluissa, puhumattakaan ajasta ja vaivasta, joka säästyy päivittäisen puhdistusrumban myötä.
 • Houkutus uudelleenkäyttöön. Joillekin käyttäjille kertakäyttölinssien mukavuus saattaa luoda kiusauksen käyttää linssejä pidempään kuin sallittu yksi päivä. Tutkimukset osoittavat, että valmistajan suosittelemien käyttöaikojen venyttäminen kasvattaa silmätulehdusriskin moninkertaiseksi.
 • Herkkys vaurioille. Kertakäyttöisten linssien ohuempi rakenne parantaa mukavuutta ja hapenläpäisevyyttä, mutta tekee niistä myös herkemmät rikkoutumaan käsittelyn ja käytön aikana.
 • Ympäristövaikutukset. Kuten minkä tahansa kertakäyttöisen tuotteen suhteen, kertakäyttöpiilolinssienkin käyttöön liittyy ekologisia huolenaiheita. Vaikka linssien pakkausmateriaalit ovat usein kierrätettävissä, itse linssit eivät ole hiohajoavat ja voivat päätyä mikromuovina vesistöihin. Piilolinssejä ei tule heittaa wc-pönttöön tai huuhtoa niitä lavuaarista alas, vaan ne on lajiteltava sekajätteeseen. On rohkaisevaa, että alalla työskennellään aktiivisesti sekä kierrätysratkaisujen että kestävämpien valmistusmenetelmien kehittämiseksi.

Vinkkejä kertakäyttölinssien käyttäjille

Kertakäyttöpiilolinssit tarjoavat monia etuja, mutta on tärkeää noudattaa tiettyjä käytäntöjä, jotta silmiesi terveys ja mukavuus säilyvät:

 1. Pese kädet huolellisesti aina ennen linssien käsittelyä. Hyvä käsihygienia on tärkein asia silmätulehdusten välttämiseksi.
 2. Noudata tarkasti vaihtoväliä. Käytä piilolinssejä vain niiden suositellun vaihtovälin ajan. Kertakäyttölinsseillä se on yksi (1) päivä.
 3. Älä käytä linssejä nukkuessasi. Mitkään kertakäyttölinssit eivät sovi nukkumiseen piilolinsseillä.
 4. Vältä vesikontaktia linssien kanssa. Älä käytä linssejä uimisen, suihkussa käymisen tai saunomisen aikana. Vesi sisältää silmien terveydelle vaarallisia mikro-organismeja.
 5. Anna silmillesi lepoa säännöllisesti. Pidä taukoa piilolinsseistä aika ajoin antaaksesi silmillesi mahdollisuuden hengittää.
 6. Hävitä käytetyt piilolinssit oikein. Heitä käytetyt linssit aina sekajätteeseen, ei WC-pönttöön tai lavuaariin, vähentääksesi ympäristökuormitusta.
 7. Seuraa silmäterveyden ammattilaisen ohjeita. Käytä säännöllisesti silmälääkärillä tai optikolla varmistaaksesi, että silmäsi ovat terveet ja näet piilolinsseilläsi hyvin.
 8. Silmäterveyden ylläpito. Syö terveellisesti ja pidä huolta yleisestä hyvinvoinnistasi tukiaksesi myös silmiesi terveyttä.
 9. Vältä linssin koskettelua tarpeettomasti. Koskettele linssiä vain puhtailla ja kuivilla sormenpäillä, kun asetat ne silmiin tai otat ne pois.
 10. Tarkkaile silmiäsi. Jos havaitset punoitusta, ärsytystä tai muita epätavallisia oireita linssien käytön yhteydessä, poista linssit välittömästi ja ota yhteyttä silmäterveyden ammattilaiseen.

Näitä vinkkejä noudattamalla varmistat kertakäyttölinssien turvallisen, mukavan ja hygieenisen käytön samalla kun pidät huolta silmiesi terveydestä ja ympäristöstä.

Kertakäyttölinssien ostaminen ja hinnat

Kertakäyttölinsseissä on paljon valinnanvaraa ja niiden hinnat vaihtelevat. Olemme koonneet hintavertailun, joka kattaa kaikki Suomessa myytävät kertakäyttöpiilarit. Klikkaamalla tuotteen kuvaa tai nimeä saat lisätietoa tuotteesta ja näet sen hinnat eri jälleenmyyjillä.

Biotrue ONEday
alk. 20.00 €
Vertaa hintoja
Clariti 1 day
alk. 19.99 €
Vertaa hintoja
Clear 1-day
alk. 22.99 €
Vertaa hintoja
DAILIES TOTAL1
alk. 28.69 €
Vertaa hintoja
daysoft SILK
alk. 18.67 €
Vertaa hintoja
everclear ADM
alk. 3.67 €
Vertaa hintoja
Focus Dailies
alk. 16.69 €
Vertaa hintoja
Miru 1day
alk. 28.89 €
Vertaa hintoja
Precision 1
alk. 22.42 €
Vertaa hintoja

Yhteenveto

Kertakäyttöpiilolinssit tarjoavat piilarien käyttäjille helpon ja mukavan tavan nauttia selkeästä näöstä ilman uudelleenkäytettävien linssien huoltoon liittyvää vaivaa. Tällä sivulla olemme käsitelleet kertakäyttölinssien monia etuja, kuten niiden optimaalista näöntarkkuutta, mukavuutta, helppoa käsittelyä ja terveyshyötyjä. Olemme myös tuoneet esiin tärkeitä huomioitavia seikkoja, kuten hyvän käsihygienian, vaihtovälien noudattamisen, ja annetut vinkit turvalliseen käyttöön.

Ostoprosessia helpottamaan esittelimme kattavan hintavertailun, jonka avulla voit tehdä tietoisia valintoja kertakäyttölinssien hankinnassa. Kehotamme kuitenkin aina muistamaan, että piilolinssien valintaan tulisi suhtautua harkiten ja ottaen huomioon silmien terveys ja yksilölliset tarpeet. Lopullinen valinta silmillesi sopivimmasta piilolinssityypistä tehdään aina yhdessä silmälääkärin tai optikon kanssa.

Kertakäyttölinssit ovat erinomainen valinta aktiivisille ihmisille, matkustajille, allergikoille ja kaikille, jotka arvostavat käytön helppoutta ja silmäterveyttä. Ne ovat täydellinen ratkaisu modernin elämän vaatimuksiin, tarjoten vapauden nähdä maailma selkeästi ja vaivattomasti.

Muista, että linssien valinnassa ja käytössä on tärkeää noudattaa silmäterveyden ammattilaisten ohjeita ja suosituksia, jotta voit nauttia piilolinssien tuomasta mukavuudesta turvallisesti ja terveellisesti.

Lähteet: Perfectlens.ca, All About Vision.

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla