Kaukonäkö eli kaukotaittoisuus (hyperopia)

Kaukonäkö eli hyperopia on taittovika, jossa ihminen näkee hyvin kauas, mutta haikommin lähelle.

Kaukonäkö eli kaukotaittoisuus (hyperopia) on silmän valontaittovirhe, jossa ihminen näkee hyvin kauas, mutta heikommin lähelle. Kaukotaittoisuus johtuu siitä, että silmä on liian lyhyt suhteessa optisen järjestelmän taittovoimaan tai taittovoima on liian heikko suhteessa silmän pituuteen. Toisin sanoen, kaukotaitteinen silmämuna on hieman litistynyt, jolloin mykiön ja verkkokalvon välimatka on liian pieni. Tällöin silmään tuleva valo taittuu verkkokalvon taakse, eikä verkkokalvon tarkan näkemisen pisteeseen, jolloin lähellä olevat kohteet voivat näyttää epätarkoilta.

Taipumus suuriasteiseen kaukotaittoisuuteen on usein perinnöllinen. Kaukotaittoisuus on yleistä lapsilla. Noin 8 prosenttia 6-vuotiaista ja 1 prosentti 15-vuotiaista kärsii siitä. Kaukonäkö vähenee iän myötä ja yleistyy jälleen 40 ikävuoden jälkeen, koska nuoremmalla iällä silmät kykenevät korjaamaan lievää kaukonäköä silmien taittovoimaa mukauttamalla. Suomessa kaukotaittoisuutta on 4 %:lla väestöstä.

Kaukotaittoisuus eli hyperopia

Kaukotaittoisuudessa kuva muodostuu verkkokalvon taakse, jolloin lähellä olevat kohteet näyttävät epäselviltä.

Oireet

Täytyykö sinun usein viedä kirjaa kauemmaksi, jotta näet lukea? Mutta samalla pystyt lukemaan kaukana olevia kylttejä. Sinulla saattaa olla kaukotaittoisuutta.

Kaukonäön oireita on lähinäön epätarkkuus ja silmien väsyminen lähikatselussa, kun silmä joutuu työskentelemään kovemmin tarkentaessaan lähelle. Siinä esiintyy usein päänsärkyä otsan ja ohimoiden alueella.

Silmät voivat myös rasittua eri etäisyyksille katseltaessa. Pienillä lapsilla kaukotaittoisuus voi aiheuttaa silmien kääntymistä nenän suuntaan. Oireet voivat korostua tarkkuutta vaativassa lähityöskentelyssä, kuten lukiessa ja kirjoittaessa.

Oireita lyhyesti:

  • Lähinäön epätarkkuus esim. lukiessa ja puhelinta käytettäessä
  • Silmien rasitus ja väsyminen
  • Päänsärky otsan tai ohimoiden alueella
  • Silmien siristely lähelle katsottaessa
  • Silmien polttelu

Hoito

Kaukonäkö todetaan silmälääkärin vastaanotolla tai optikon näöntarkastuksessa. Tutkimuksessa selvitetään taittovirheen suuruus ja mahdollisen lähilisän tarve. Taittovirhe korjataan silmälaseilla (plus-lasit), piilolinsseillä tai laserleikkauksella (esim. PRK, LASIK, RLE ja LASEK).

Silmälasit on helpoin tapa korjata kaukotaittoisuus, joskin piilolinssit voivat tarjota laajemman näkökentän. Laserleikkauksella voidaan puolestaan korjata sarveiskalvon muotoa siten, että lähinäkö tarkentuu.

Lähteet:

Jaa ystävillesi ❤️