Piilolinssien arvot ja lyhenteet

Piilolinssien arvot

Piilolinssejä valittaessa ja käytettäessä kohtaat usein erilaisia termejä, lyhenteitä, arvoja ja parametreja. Nämä tiedot ovat avainasemassa ymmärtäessäsi, miten piilolinssit toimivat ja miten ne sopivat juuri sinun näkösi korjaamiseen.

Piilolinssiresepti sisältää tärkeitä arvoja, kuten voimakkuuden (PWR), kaarevuuden (BC), halkaisijan (DIA), ja mahdollisesti myös lisätietoja, kuten sylinterin (CYL) ja akselin (AX) arvot hajataiton korjaamiseksi, sekä lisävahvuuden (ADD) moniteholinssejä varten.

Piilolinssien arvot ja merkinnät ovat ensiarvoisen tärkeitä, sillä ne varmistavat, että saat linssit, jotka istuvat silmiisi oikein ja tarjoavat tarvitsemasi näkökorjauksen. Esimerkiksi kaarevuusarvo (BC) kertoo, kuinka kaareva piilolinssin takaosa on, mikä vaikuttaa siihen, kuinka hyvin linssi istuu silmäsi sarveiskalvolle. Voimakkuus (PWR) taas kuvaa linssin taittovoimaa, joka korjaa liki- tai kaukonäköisyyttä. Lisäksi hajataiton korjaamiseen tarkoitetut tooriset linssit vaativat sylinteriarvon (CYL), joka kuvaa hajataitteisuuden määrää, sekä akseliarvon (AX), joka määrittää hajataitteisuuden suunnan.

Ymmärtämällä nämä perusperiaatteet voit paremmin keskustella optikosi kanssa ja tehdä tietoisia päätöksiä piilolinsseistäsi. On tärkeää muistaa, että piilolinssien sovitus ja valinta tulisi aina tehdä ammattilaisen toimesta, jotta varmistetaan niiden sopivuus ja mukavuus.

Mitä arvoja tarvitaan piilolinssien tilaamiseen?

Tilatessasi piilolinssejä netistä, sinun tulee tietää merkin lisäksi omien linssiesi arvot. Nämä löytyvät piilolinssimääräyksestä tai vanhan linssipakkauksen kyljestä.

Tarvitset piilolinssityypistä riippumatta aina seuraavat:

 • Vahvuus/voimakkuus (PWR, joskus myös SPH tai SF) on piilolinssin taittovahvuus välillä -10.00 - +6.00.
 • Kaarevuus (BC eli Base Curve) on piilolinssin takaosan kaarevuus millimetreinä. Kaarevuus on välillä 8.0 - 10.0 mm.
 • Halkaisija (DIA eli Diameter) on piilolinssin halkaisija reunasta toiseen millimetreinä. Halkaisija on välillä 13 - 15 mm.

Hajataittoa korjaavia toorisia linssejä varten tarvitset myös nämä arvot:

 • Sylinteri (CYL eli Cylinder) kuvaa hajataitteisuuden määrää ja sitä mitataan dioptereina.
 • Akseli (AX eli Axis) kuvaa hajataitteisuuden suuntaa akselilukuna (0-180 °). Akselimerkintä on usein voimakkuusarvon jälkeen, esim. -1.75 x 180.

Moniteholinssejä varten tarvitset lisäksi:

 • Lisävahvuus (ADD eli Add Power) kuvaa piilolinssin lisävahvuuden määrää dioptereina. Lisävahvuus on positiivinen, vaikka sen edessä ei olisi merkitty plus-merkkiä.

Lisäksi saatat tarvita näitä:

 • D (Dominant Eye) tarkoittaa dominoivaa eli hallitsevaa silmää, jota käytetään kaukonäköön.
 • N (Non-dominant Eye) tarkoittaa ei-dominoivaa silmää, jota käytetään lähinäköön.

Lue myös: Tiedätkö kumpi silmäsi on dominoiva? Näin selvität helposti

Piilolinssireseptissä tai -määräyksessä voi olla ilmoitettu oikea ja vasen silmä seuraavilla merkinnöillä:

 • OS (Ocular Sinister) on vasemman silmän arvot.
 • OD (Ocular Dexter) on oikean silmän arvot.
 • OU tarkoittaa, että molempien silmien arvot ovat samat.

Piilolinssityyppi voidaan ilmoittaa seuraavilla lyhenteillä:

 • DW (Daily Wear) tai DD (Daily Disposable) on kertakäyttölinssi.
 • EW (Extended Wear) on jatkuvakäyttöinen linssi.
 • FTW (Full Time Wear) on yötäpäiväälinssi.
 • RGP (Rigid Gas Permeable) on kova piilolinssi.

Muita mahdollisia merkintöjä:

 • Brand on piilolinssin valmistajan tuotemerkki.
 • 123 tai OK on piilolinssissä oleva lasermerkintä, josta selviää milloin linssi on oikein päin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka kauan piilolinssimääräys on voimassa?

Piilolinssimääräys on voimassa yleensä kaksi vuotta, mutta silmät on hyvä tarkistuttaa vähintään kerran vuodessa piilolinssikontrollissa.

Mistä saan omien piilolinssien arvot?

Mikäli olet jo käynyt optikolla näöntarkastuksessa ja piilolinssisovituksessa, olet saanut piilolinssimääräyksen, -reseptin tai laminoidun kortin, jossa on kerrottu piilolinssiesi arvot.

Voit tarkistaa arvot myös edellisten piilolinssien pakkauksen kyljestä tai tiedustella niitä optikoltasi.

En haluaisi kysyä arvoja optikolta...

Piilolinssiarvojen kysyminen ilman ostamista voi tuntua optikon "pettämiseltä", mutta kuluttajana saat itse valita mistä hankit piilolinssisi.

Optikolla on myös velvollisuus luovuttaa sinulle potilastietosi kysyttäessä, mikäli linssimääräyksesi on yhä voimassa. Muista, että hänkin tekee vain työtään.

Ovatko piilolinssien arvot samat kuin silmälasien arvot?

Eivät. Koska piilolinssit asetetaan silmän sarveiskalvon pinnalle ne ovat lähempänä silmää ja siksi niiden vahvuus on usein aavistuksen silmälaseja heikompi. On tärkeää käyttää juuri sinulle sopivia, sovitettuja ja hyvin istuvia linssejä silmäkomplikaatioiden välttämiseksi.

Muuttuvatko arvot?

Kyllä. Silmät ja näönkorjaustarpeet muuttuvat jatkuvasti ja tästä syystä olisi hyvä käydä optikolla piilolinssikontrollissa vähintään kerran vuodessa.

Kontrollissa tutkitaan näön lisäksi silmät, silmäluomet ja mahdolliset silmäsairauksien oireet.

Voinko tilata piilolinssejä, vaikka en tiedä arvojani?

Ikävä kyllä et voi. Näönkorjaus edellyttää täsmälleen piilolinssireseptin määräämien piilolinssien käyttämistä, etkä voi vaihtaa piilolinssien vahvuutta, merkkiä tai muita arvoja itse.

Lisäksi piilolinssikauppojen myyntiehdot edellyttävät, että sinulla on voimassa oleva piilolinssimääräys tilaamiisi piilolinsseihin.

Jaa ystävillesi ❤️
Osta piilolinssejä Lensonilta. Laaja valikoima, huokeat hinnat.