Kun olet kiinnostunut hankkimaan piilolinssit ensimmäistä kertaa, haluat päivittää piilolinssireseptiäsi tai vaihtaa piilolinssityyppiä tai -merkkiä, sinun tulee varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Optikko tai silmälääkäri tutkii silmiesi terveydentilan ja määrittää silmillesi parhaiten sopivat piilolinssit oikeilla voimakkuuksilla.
Piilolinssit luetaan lääketieteellisiksi laitteiksi ja on äärimmäisen tärkeää, että ne istuvat hyvin silmiisi. Siksi piilolinssien käyttämiseen tarvitaan aina laillistetun optikon antama piilolinssimääräys. Silmien terveydentila on tutkittava säännöllisesti.
Jos olet käyttänyt piilolinssejä aikaisemmin, piilolinssisovituksen pohjatietona käytetään viimeisintä silmälasimääräystäsi. Mikäli edellisestä näöntarkastuksesta on kulunut yli puoli vuotta, kannattaa varata aika samalla näöntarkastukseen.
Piilolinssisovitus sisältää sekä asiakkaan kuulemisesta että mittauksia.
1. Esitutkimus
Esitutkimuksessa optikko tai silmälääkäri kyselee sinulta elintavoista ja mieltymyksistä. Tarkoituksena on selvittää kuinka paljon ja minkälaisissa olosuhteissa aiot käyttää piilolinssejä.
Tietyt piilolinssit sopivat paremmin urheiluun ja aktiiviseen elämäntapaan, kun taas toiset piilolinssit voivat olla paremmat paljon matkusteleville, jotka haluavat silloin tällöin nukkua piilolinssit päässä. Myös harrastukset, työ, allergiat, yleissairaudet ja lääkitykset voivat vaikuttaa piilolinssityypin valintaan.
2. Silmien perustutkimus
Samoin kuin yhdet kengät eivät sovi kaikille, eivät myöskään yhdet piilolinssit sovi kaikille. Silmien perustutkimuksessa optikko tai silmälääkäri tekee erilaisia mittauksia, joilla selvitetään minkälaiset piilolinssit sopivat silmillesi. Perustutkimuksessa käydään läpi silmäluomet, sidekalvo, kyynelfilmi, sarveiskalvo ja limbuksen alue.
Sarveiskalvon mittaukset
Ensin silmästä mitataan sarveiskalvon kaarevuus keratometri-nimisellä laitteella. Keratometri analysoi sarveiskalvon valoheijastuksia, joiden perusteella se päättelee silmän pinnan kaarevuuden. Näiden mittausten avulla silmälääkäri valitsee sopivan kaarevuuden ja koon piilolinsseillesi. Koska keratometri mittaa vain pientä osaa sarveiskalvosta, voidaan tietokoneella tehdä vielä tarkempia lisämittauksia (sarveiskalvon topografia).
Mikäli silmän pinta on epätasainen astigmatismista eli hajataitteisuudesta johtuen, saatat tarvita näönkorjaukseen toorisia linssejä. Myös toorisia linssejä on nykyään saatavilla päivä-, kuukausi-, moniteho- ja värillisinä linsseinä.
Pupillin ja iiriksen mittaukset
Optikko saattaa mitata myös pupillien ja värikalvon (iiris) koot. Mittaukset voidaan tehdä manuaalisesti kortilla tai viivaimella, tai siihen voidaan käyttää tarkoitukseen sopivia tarkkoja laitteita. Mittaustuloksia käytetään oikean kokoisten piilolinssien valintaan.
Kyynelkalvon arviointi
Piilolinssisovituksessa voidaan tehdä myös kyynelkalvon (kyynelfilmi) arviointi, jossa mitataan onko silmiesi kyynelnesteen eritys normaali piilolinssien käyttöä varten.
Esimerkiksi Schirmerin liuskatestissä silmän alaluomen alle asetetaan pieni paperinpalanen. Tämän jälkeen pidät silmiä suljettuna viiden minuutin ajan, jonka jälkeen paperiliuska poistetaan. Testituloksista voidaan päätellä kärsitkö kuivasilmäisyydestä ja tarvitsetko mahdollisesti kuiville silmille sopivia piilolinssejä, jotka pitävät silmät paremmin kosteina.
Kuivat silmät voivat aiheuttaa piilolinssien käyttäjillä epämukavuuden ja roskan tunnetta silmissä, ellei ongelmaa ole huomioita linssien valinnassa.
Silmän etuosan tutkiminen
Sarveiskalvon terveydentila arvioidaan biomikroskoopin avulla, jossa valonlähteenä toimii rakolamppu. Tällä laitteella saadaan suurennettu kuva sarveiskalvosta ja muista kudoksista, joiden perusteella silmälääkäri arvioi silmän etuosan terveydentilaa. Laitteella voidaan havaita myös piilolinssien käytöstä aiheutuneet muutokset silmissä.
3. Piilolinssisovitus
Varsinaisessa piilolinssisovituksessa valitaan tarpeisiisi parhaiten sopivat piilolinssit.
Optikko voi ensin laittaa piilolinssit silmiisi, jonka jälkeen pääset harjoittelemaan niiden laittamista heti itse. Optikko neuvoo ja ohjeistaa perusteellisesti kaikissa vaiheissa, joten prosessi ei ole lainkaan pelottava.
Kun piilolinssit ovat silmissä, niiden annetaan asettua hetken, kunnes kyynelnesteen eritys tasaantuu ja linssit tuntuvat mukavilta silmissä.
Piilolinssien istuvuus varmistetaan mikroskoopilla, jonka avulla optikko näkee keskittyykö linssi silmään ja että linssi pääsee liikkumaan sopivasti silmän pinnalla. Optikko pyytää sinua räpyttelemään silmiä nähdäkseen miten piilolinssi liikkuu silmässä.
Lopuksi tehdään vielä näöntarkastus piilolinssit silmissä, millä varmistetaan, että näet niillä varmasti hyvin ja että niiden voimakkuus on oikea.
Ensisovituksessa saat suulliset ja kirjalliset ohjeet piilolinssien käyttöön ja hoitoon. Sovituksen jälkeen saat mukaasi ensimmäisen piilolinssiparin.
4. Jälkitarkastus
Jälkitarkastus tehdään ensikäyttäjille yleensä noin kaksi viikkoa piilolinssisovituksen jälkeen. Mikäli käytössä on yötäpäiväälinssit, jälkitarkastus on hyvä tehdä heti aamusta ensimmäisen piilolinssit päässä nukutun yön jälkeen. Muiden linssien osalta jälkitarkastus suositellaan tehtäväksi iltapäivällä, kun piilolinssit ovat olleet silmissä useamman tunnin.
Jälkitarkastuksessa arvioidaan piilolinssien toimivuutta. Optikko kysyy miten olet nähnyt piilolinsseillä, miten ne ovat istuneet silmiisi ja onko niiden käytössä ilmennyt mitään ongelmia, kuten epämukavuuden tunnetta, kirvelyä tai verestystä.
Silmä tutkitaan mikroskoopilla piilolinssien käytöstä johtuvien muutosten havaitsemiseksi. Mikäli silmissä ei ole merkkejä ongelmista, optikko kirjoittaa piilolinssimääräyksen. Piilolinssimääräys on yleensä voimassa yhden vuoden, jonka jälkeen se on hyvä uusia vähintään kerran vuodessa tehtävässä piilolinssikontrollissa.
Muista, että silmälääkäri tai optikko on ystäväsi ja hänen tehtävänsä on huolehtia, että silmäsi pysyvät terveinä ja näet niillä mahdollisimman hyvin. Kerro avoimesti mahdollisista ongelmista piilolinssien käytössä ja voitte yhdessä etsiä paremmat piilolinssit toisenlaisilla ominaisuuksilla.
Piilolinssien käyttö on turvallista, kun käytössäsi on oikeanlaiset piilolinssit ja noudatat niiden käytössä optikon puhdistukseen, säilytykseen ja käyttöaikoihin antamia ohjeita!
Piilolinssisovituksen kesto ja hinta
Piilolinssisovitus kestää aiemmin piilolinssejä käyttäneillä noin 30 minuuttia ja uusilla käyttäjillä noin 60 minuuttia.
Sovituksen hinta on optikkoliikkeestä riippuen noin 20-60 euroa.
Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]
Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]
Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys. Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, […]
Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]
Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]
LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]
Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]
Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]
Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]
Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]
Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]
Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta. Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]
Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]
Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]
Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]
Varusmiespalvelus on intensiivinen elämänvaihe, joka tuo mukanaan monenlaisia haasteita, myös piilolinssien käyttäjille. Silmien hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, sillä erilaiset sääolosuhteet ja fyysiset harjoitukset voivat altistaa silmiä lialle ja ärsytykselle. Tästä blogijutusta löydät tietoa piilolinssien käytöstä armeijassa, vinkkejä niiden käyttöön eri tilanteissa sekä ohjeita hygienian ja turvallisuuden ylläpitämiseen. Voiko armeijassa käyttää […]
Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]
Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]
Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]
Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]
Kaihi, eli harmaakaihi (katarakta), on yleinen silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa vähemmän, heikentäen vähitellen näköä. Tämä tila kehittyy usein iän myötä ja on maailmanlaajuisesti yksi johtavista syistä sokeuteen. Kaihi vaikeuttaa erityisesti näkemistä hämärässä ja saattaa lisätä silmien herkkyyttä häikäisylle. Moni saattaa pohtia, voiko […]
Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]
Heterokromia on termi, jolla tarkoitetaan useimmiten erivärisiä silmiä, mutta sitä voidaan käyttää kuvaamaan myös hiusten tai ihon värivaihteluita. Muun muassa David Bowiella, Vesa-Matti Loirilla ja Aki Palsanmäellä on eriväriset silmät. Silmän heterokromia (heterochromia iridum tai heterochromia iridis) voi olla täydellinen tai osittainen. Täydellisessä heterokromiassa yhden silmän iiris on erivärinen kuin […]
Silmälasit ovat optinen apulaite, jotka koostuvat lasista tai kovasta muovista valmistetuista linsseistä, sekä linsseihin kiinnitettyihin kehyksiin tai pelkkiin sankoihin. Linssien välissä on nenävarren ylittävä silta, joka yhdessä korvien päälle asetettavien sankojen kanssa saa silmälasit pysymään silmien edessä. Silmälasien tehtävä on auttaa taittovikaista henkilöä näkemään paremmin, mutta silmälaseja käytetään myös pelkästään […]