Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ne liittyvät hyvin usein kuiviin silmiin. Kuivat silmät eli kuivasilmäisyys on piilolinssien käyttäjien keskuudessa hyvin yleinen vaiva, jossa kyynelnestettä ei erity riittävästi tai se on liian vesimäistä, jolloin se haihtuu liian nopeasti silmän pinnalta.

Jopa 40 % piilolinssien käyttäjistä on ilmoittanut kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Iän myötä kuivasilmäisyys yleistyy. Naiset kärsivät kuivista silmistä miehiä useammin hormonitoiminnasta johtuen.

Varsinaisesti “piilolinssejä kuiville silmille” ei ole olemassa, mutta koska monet kuivista silmistä kärsivät ovat joutuneet lopettamaan piilolinssien käytön kokonaan, ovat piilolinssivalmistajat joutuneet kehittämään kuiville silmille paremmin sopivia linssejä.

Mitkä ovat kuivasilmäisyyden oireet?

Kuivat silmät ovat oireiden puolesta hyvin samankaltainen kuin allergiat. Kuivasilmäisyyden oireisiin kuuluvat:

  • Kuivuuden tunne
  • Silmien vetistely
  • Silmien ärsytys
  • Silmien punoitus
  • Silmien kutina
  • Silmien rasitus ja väsyminen
  • Sumea näkö

Auttavatko kosteuttavat silmätipat kuiviin silmiin?

Kosteuttavat silmätipat

Apteekeissa ja optikoilla myytävistä kosteuttavista silmätipoista voi olla apua joillekin piilolinssien käyttäjille. Suoraan silmiin annosteltavat tipat muodostavat silmän pinnalle suojakalvon, joka rauhoittaa kuivien silmien oireita.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös piilolinssinesteen valintaan, koska tuotteilla on toisistaan hieman poikkeava koostumus ja tapa pitää piilolinssit kosteina ja mukavina käyttää.

Silicone Hydrogel -piilolinssit kuiville silmille

Nykyiset pehmeät piilolinssit valmistetaan taipuisasta, joustavasta ja “vesiystävällisestä” muovista, jota kutsutaan hydrogeliksi. Linssien polymeerit sitovat itseensä vettä ja pitävät linssit kosteina ja mukavina. Pehmeiden piilolinssien nestepitoisuus vaihtelee 35-80 % välillä.

Maalaisjärjellä voisi ajatella, että eniten vettä sitovat piilolinssit sopivat kuiville silmille parhaiten, mutta asia on usein päinvastoin. Parhaat piilolinssit kuiville silmille ovat vähän vettä sitovat. Enemmän vettä sitovat linssit nimittäin menettävät kosteutta helpommin ympäristön vaikutuksista. Jos silmät ovat luonnostaan kuivat, enemmän vettä sitovat linssit vähentävät silmien erittämää kyynelnestettä, jolloin silmät kuivuvat helpommin ja kuivien silmien oireet lisääntyvät.

Kuivista silmistä kannattaa kysyä esim. seuraavan piilolinssikontrollin yhteydessä omalta optikolta tai silmälääkäriltä, joka osaa parhaiten selvittää miten piilolinssien käyttömukavuutta voitaisiin parantaa. Monet epäröivät puhua piilolinssien käyttöön liittyvistä ongelmista silmälääkärin kanssa, koska he pelkäävät, että lääkäri ei välttämättä uusi reseptiä jos linssien käyttöön liittyy ongelmia. Nykyään tarjolla on niin laaja valikoima erilaisille silmille sopivia piilolinssejä, että reseptin peruuttaminen on erittäin epätodennäköistä.

Silicone hydrogel -piilolinssit on pehmeä piilolinssityyppi, joka on suunniteltu sitomaan vettä itseensä ja pitämään linssit jatkuvasti kosteina. Ne läpäisevät jopa 5-7 -kertaisesti happea tavallisiin piilolinsseihin verrattuna, mistä syystä ne estävät myös monia muita piilolinssien käytöstä johtuvia ongelmia. Mikäli kärsit kuivasilmäisyydestä etkä käytä vielä silicone hydragel -linssejä, keskustele optikkosi kanssa voisivatko ne auttaa sinun kuiviin silmiin.

Noudata myös piilolinssien suositeltua käyttöaikaa. Jos pidät linssejä suositeltua pidempään, voi se aiheuttaa silmien kuivumista ja epämukavuuden tunnetta.

Mitkä piilolinssit ovat parhaat kuiville silmille?

Silicone Hydrogel piilolinssit kuiville silmille

Kertakäyttölinsseillä on paljon etuja, kuten niiden käyttömukavuus ja välttyminen ikäviltä puhdistus- ja desinfiointirutiineilta. Piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson Vision Caren tekemässä tutkimuksessa kertakäyttölinssit vähensivät kuivasilmäisyyden oireita n. 20 %:lla testatuista ja paransivat linssien käyttömukavuutta jopa 35 %:lla testatuista. Jos käytät muita kuin kertakäyttölinssejä, kysy optikoltasi voisiko päivälinsseihin vaihtaminen auttaa sinun tapauksessa kuivasilmäisyyteen.

Muutamia suosittuja kertakäyttöpiilolinssejä, jotka pyrkivät vähentämään kuivasilmäisyyden tunnetta ovat:

CooperVision ProClear 1 Day

Proclear 1 day ja Proclear 1 day Multifocal on kertakäyttöpiilolinssi, jossa on CooperVisionin kehittämä PC-teknologia™. Nämä linssit valmistetaan ainutlaatuisesta materiaalista, joka jäljittelee solukalvoilla luonnostaan olevia aineita. Materiaali sitoo itseensä kosteutta pitäen linssit jatkuvasti raikkaina ja mukavina käyttää. Proclear-piilolinssit ovat ainoina markkinoilla olevista linsseistä saaneet Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta (FDA) maininnan: “voivat lisätä käyttömukavuutta piilolinssien käyttäjillä, jotka kärsivät kuivasilmäisyydestä piilolinssien käytön aikana.”

Ciba Vision Dailies AquaComfort Plus

Dailies AquaComfort Plus on kertakäyttöpiilolinssi Ciba Visionilta. Yritys kuvailee AquaComfort Plus seuraavasti: “Silkinpehmeä tunne silmiin asetettassa, kolmitehoinen silmiä kosteuttava vaikutus sekä erinomainen kyynelkalvon pysyvyys, jotka takaavat mukavuuden jopa 20 tunniksi.” AquaComfort Plus -piilolinssit vapauttavat kosteutta, joka kerta kun käyttäjä räpäyttää silmiä, jolloin linssit pysyvät kosteina pidempään.

Johnson & Johnson 1-Day Acuvue Moist

1-Day Acuvue Moist on Johnson & Johnsonin kertakäyttöpiilolinssi, joka sopii “kuivista, kutiavista ja väsyneistä silmistä kärsiville”. Acuvuen LACREON-teknologia™ simuloi kyynelnesteen musiinikerrosta ja pitää linssit jatkuvasti kosteina. Toisin kuin silmiä räpyttämällä aktivoituvat linssit, joiden kosteuttavat ainesosat vähentyvät käytön myötä, 1-Day Acuvue Moistin sisältämä etafilcon A pitää linssit pysyvästi kosteina ja mukavina käyttää.

Katso tästä kuiville silmille sopivien kertakäyttölinssien halvimmat hinnat.

KYSELY: Kärsitkö kuivista silmistä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lisätietoa ja lähteet: