Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Julkaistu: 29.9.2023 • Muokattu: 10.5.2024
Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä.

Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi kuivuu, se kovettuu.

Mikä on pehmeä piilolinssi?

Pehmeä piilolinssi on valmistettu joustavasta hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaalista, jotka tarjoavat käyttäjille erinomaista mukavuutta ja sopeutuvuutta. Vielä 1970-luvulla kovat RGP-linssit, eli jäykät kaasua läpäisevät linssit olivat suositut.

Jo 1980-luvun alussa ensimmäiset pehmeät hydrogeelipiilolinssit olivat vakiinnuttaneet asemansa suosittuna valintana piilolinsseiksi. 1990-luvulla markkinoille tuli uusi innovaatio: silikonihydrogeelipiilolinssit. Näissä linsseissä yhdistyi hydrogeelin mukavuus ja silikonin hapenläpäisevyys, mikä mahdollisti entistä turvallisemman ja terveemmän tavan käyttää piilolinssejä, erityisesti pitkäaikaisessa käytössä ja jopa yön yli.

Tämä kehitys on jatkunut 2000-luvulle saakka, jolloin silikonihydrogeelilinssit ovat edelleen kehittyneet tarjoamaan entistä parempaa hapenläpäisevyyttä ja kosteutusta, tarjoten entistä parempaa käyttömukavuutta piilolinssien käyttäjille.

Mitä etuja pehmeät piilolinssit tarjoavat?

Pehmeät piilolinssit ovat silmään asetettavat näköapuvälineet, jotka on valmistettu joustavista, vesipitoisista polymeereistä. Ne on suunniteltu korjaamaan taittovirheitä, kuten liki- ja kaukonäköisyyttä, hajataittoa ja ikänäköä.

Pehmeiden piilolinssien keskeiset ominaisuudet ja edut ovat:

  1. Käyttötarkoitus: Pehmeillä piilolinsseillä voidaan korjata yleisimpiä näköongelmia ja ne tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon silmälaseille. Pehmeät piilolinssit on saatavilla myös värillisenä, mikä tarjoaa mahdollisuuden muuttaa käyttäjän silmien väriä esteettisistä syistä.
  2. Materiaali. Pehmeät piilolinssit valmistetaan hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista, jotka molemmat sisältävät vettä. Silikonihydrogeelilinssit päästävät läpi enemmän happea kuin perinteiset hydrogeelilinssit, mikä parantaa silmän terveyttä ja käyttömukavuutta.
  3. Mukavuus: Pehmeät piilolinssit ovat ohuita ja joustavia, mikä tekee niistä heti käyttöönoton jälkeen mukavat käyttää. Niiden pehmeä rakenne sopeutuu helposti silmän pinnalle, vähentäen tunnetta vierasesineestä silmässä.
  4. Käyttövaihtoehdot: Pehmeitä piilolinssejä on saatavilla kertakäyttölinsseinä, viikkolinsseinä ja kuukausilinsseinä. Lisäksi on olemassa yötä päivää käytettäviä malleja, jotka mahdollistavat jopa 30 päivän yhtäjaksoisen käytön.
  5. Hoito: Pehmeät piilolinssit vaativat säännöllistä puhdistusta ja säilytystä desinfiointiliuoksessa silloin, kun ne eivät ole käytössä. Tämä on tärkeää, jotta linssit pysyvät puhtaina ja turvallisina silmille.

Hydrogeelipiilolinssit

Hydrogeelipiilolinssit, jotka saapuivat markkinoille ensimmäisen kerran 1970-luvun lopulla, olivat tuohon aikaan vallankumoukselliset. Ne valmistetaan geelimäisestä hydrogeelimateriaalista, jonka vesipitoisuus on korkea, mikä tekee linsseistä erityisen  pehmeät, joustavat ja mukavat käyttää.

Hydrogeelilinssien korkea vesipitoisuus tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon käyttäjille, jotka kärsivät kuivista ja herkistä silmistä. Ne tarjoavat parempaa biologista yhteensopivuutta ja ovat lempeät silmän pinnalle, vähentäen ärsytystä ja parantaen piilolinssien käyttömukavuutta.

Tämän ansiosta hydrogeelilinssit ovat säilyttäneet suosionsa, erityisesti kertakäyttöpiilolinssien kategoriassa, jossa helppokäyttöisyys ja mukavuus ovat avainasemassa. Nämä ominaisuudet ovat tehneet niistä sekä silmälääkäreiden että potilaiden suosikin päivittäisessä käytössä.

Kuitenkin pitkäaikaisessa käytössä, erityisesti kuivissa tai tuulisissa ympäristöissä, hydrogeelilinssien vesipitoisuus voi haihtua, mikä vähentää niiden mukavuutta ja hapenläpäisyä. Tämän seurauksena silikonihydrogeelilinssit, joilla on korkeampi hapenläpäisevyys, ovat nousseet suosioon korvaamaan perinteiset hydrogeelilinssit erityisesti vaativammissa käyttöolosuhteissa.

Hydrogeelilinsseistä suosittuja vaihtoehtoja ovat:

Näiden hydrogeelilinssien jatkuva kehitys ja parantaminen auttavat tarjoamaan käyttäjille parhaan mahdollisen näkökokemuksen ja mukavuuden.

Silikonihydrogeelipiilolinssit

Silikonihydrogeelipiilolinssit mullistivat näönkorjausteknologian tullessaan markkinoille 2000-luvun alussa. Näissä linsseissä yhdistyvät hydrogeelin mukavuus ja silikonin erinomainen hapenläpäisevyys, tarjoten käyttäjille optimaalisen yhdistelmän käyttömukavuutta ja silmien terveyden huomioimista.

Parantunut hapensaanti auttaa ehkäisemään hypoksiaa, joka on tila, jossa sarveiskalvon hapenpuute voi johtaa komplikaatioihin, kuten sarveiskalvon turvotukseen, punoitukseen tai jopa uudissuonitukseen. Silikonihydrogeelilinssien käyttö vähentää  riskejä merkittävästi, tekee niistä turvallisemman vaihtoehdon pitkäaikaiskäyttöön ja voi jopa sallia käyttäjän nukkua linssit silmissään, riippuen optikon tai silmälääkärin ohjeistuksesta.

Kuitenkin, kuten kaikilla piilolinsseillä, myös silikonihydrogeelilinsseillä on omat haasteensa. Ne ovat alttiimpia proteiinien ja lipidien kerääntymiselle pinnalleen kyynelnesteestä, mikä voi vähentää niiden mukavuutta ja tehokkuutta ajan kuluessa. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa huolellisia puhdistus- ja huoltorutiineja sekä käyttää suositeltuja puhdistusaineita, jotta linssien suorituskyky ja turvallisuus säilyvät optimaalisina.

Markkinoilla on useita silikonihydrogeelilinssien tuotemerkkejä, jotka tarjoavat laadukkaita vaihtoehtoja eri käyttötarkoituksiin:

  • Dailies Total 1 – Markkinoiden ensimmäinen vesigradientti piilolinssi, jossa linssin vesipitoisuus kasvaa linssin ytimestä lähes 100 %:iin linssin pintaa kohden.
  • Precision1 – Päivittäiseen käyttöön tarkoitetut piilolinssit, jotka tarjoavat selkeän näön ja kestävää mukavuutta käyttäjille, jotka etsivät luotettavaa ja helppokäyttöistä vaihtoehtoa.
  • Acuvue Oasys – Erinomainen vaihtoehto kuivista silmistä kärsiville käyttäjille, jotka kokevat epämukavuutta muiden linssien kanssa esimerkiksi pitkään tietokonetta käytettäessä tai ilmastoiduissa ympäristöissä.

Kumpi on parempi sinulle?

Valittaessa piilolinssejä ei ole olemassa yhtä universaalia ratkaisua, joka sopii kaikille. Päätös siitä, mikä linssityyppi on sinulle sopivin, riippuu useista tekijöistä, kuten silmiesi terveydestä, elämäntavastasi, ja henkilökohtaisista mieltymyksistäsi näönkorjauksen suhteen.

Hydrogeeli- ja silikonihydrogeelipiilolinssit tarjoavat erilaisia etuja, mutta kumpikaan materiaali ei ole tutkimusten mukaan yleisesti ottaen toista parempi mukavuuden tai komplikaatioiden esiintyvyyden suhteen. Tärkein ero näiden kahden linssityypin välillä on niiden kyky välittää happea sarveiskalvolle: silikonihydrogeelilinssit tarjoavat yleensä paremman hapensaannin, mikä voi olla kriittinen tekijä, jos käytät linssejä pitkiä aikoja kerrallaan tai jos sinulla on taipumus kuiviin silmiin.

Silmälääkärisi suorittaa perusteellisen tutkimuksen, joka sisältää silmiesi terveydentilan arvioinnin ja tarpeidesi yksityiskohtaisen kartoituksen. Tämän pohjalta hän voi suositella piilolinssityyppiä, joka palvelee parhaiten juuri sinun visuaalisia ja terveydellisiä tarpeitasi. Tutkimuksen aikana voit keskustella silmälääkärisi kanssa eri linssityyppien ominaisuuksista, niiden eduista ja mahdollisista haitoista.

Yhteistyössä silmälääkärisi kanssa voit oppia ymmärtämään kummankin materiaalin ominaisuudet ja tehdä tietoon perustuvan päätöksen siitä, kumpi piilolinssimateriaali — hydrogeeli vai silikonihydrogeeli — on optimaalinen valinta juuri sinulle. Näin varmistat, että piilolinssisi tukevat paitsi näkösi korjaamista myös silmiesi terveyttä ja mukavuutta jokapäiväisessä käytössä.

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Hyvien bakteerien käyttäminen itsevoiteleviin piilolinsseihin

Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, kuten mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssin hapenläpäisevyys. Tällä sivulla kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten piilarien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat […]

Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Lääkäri poisti potilaan silmästä 23 piilolinssiä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Voivatko piilolinssit mennä huuruun?

Jokainen silmälasien käyttäjä tuntee sen kiusan, kun silmälasit huurtuvat. Silmälasit huurtuvat, koska linsseihin muodostuu kosteuden ja lämpötilagradienttien yhteisvaikutuksen seurauksena kosteutta. Likaiset linssit voivat edesauttaa huurtumista. Mutta voivatko piilolinssit mennä huuruun? Silmälasit huurtuvat kondensaation takia Silmälasit huurtuvat, koska hien, hengityksen tai ympäristön kosteuden aiheuttama vesihöyry laskeutuu kylmien linssien pinnalle ja muuttuu […]

Suosituinta sisältöä...

Piilolinssit ja vesi

Monet piilolinssien käyttäjät eivät tiedä, että piilolinssit ja vesi on huono yhdistelmä. Se koskee niin suihkussa käymistä, saunomista, uimista kuin paljussa oloakin. Vesi voi saada piilolinssit muuttamaan muotoaan, turpoamaan ja tarttumaan silmään kiinni. Piilolinssien altistaminen vedelle voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, mistä puolestaan voi seurata bakteerien pääsy silmään ja silmätulehdus. Tällä […]

Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu jäätyessään? […]

Onko piilolinssit päässä turvallista uida?

Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin. […]

Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]