Piilolinssit ja meikki

Julkaistu: 22.2.2017 • Muokattu: 11.4.2024
Piilolinssit ja meikki: Mitä tulee välttää ja noudattaa silmäterveyden kannalta.

Piilolinssit ovat olennainen osa monien ihmisten elämää, tarjoten helpon ja turvallisen vaihtoehdon näönkorjaukseen silmälasien sijasta. Samalla meikit ovat monille päivittäinen tapa korostaa omaa kauneutta ja ilmaista itseään. Käytettäessä piilolinssejä ja meikkejä, on tärkeää ottaa huomioon erityisvaatimukset ja varotoimet, jotta silmät pysyvät terveinä ja meikki näyttää parhaaltaan. Tässä blogijutussa kerrotaan, miten piilolinssien käyttäjät voivat meikata turvallisesti ja annetaan vinkkejä ja neuvoja parhaisiin käytäntöihin.

Piilolinssien perusteet

Piilolinssien käyttö tuo mukanaan palajon vapautta ja joustavuutta, jota monet arvostavat päivittäisessä elämässään. Ne mahdollistavat näönkorjauksen ilman, että sinun tarvitsee olla joko ajan tietoinen silmälasiesi kehyksistä ja huurtumisesta. Joidenkin käyttäjien mielestä silmälasit piilottavat kasvot ja muuttavat luonnollista ulkonäköä. Korkeammilla voimakkuuksilla silmälasit saavat silmät näyttämään epäluonnollisen pieniltä tai suurilta.

Lue myös: Piilolinssit vai silmälasit?

Piilolinssityypit

Piilolinssejä on saatavilla eri tyyppejä, jotka soveltuvat erilaisiin tarpeisiin ja elämäntyyleihin:

 • Kertakäyttölinssejä käytetään vain kerran ja ne heitetään pois käytön jälkeen. Ne ovat hygieenisin vaihtoehto, sillä joka päivä otetaan käyttöön uudet steriilit linssit.
 • Viikkolinssit ja kuukausilinssit on suunniteltu kestämään jopa 14-30 päivää päivittäistä käyttöä. Niitä säilytetään linssinesteessä yön yli ja ne vaativat säännöllistä puhdistusta.
 • Tooriset linssit on suunniteltu korjaamaan hajataittoa (astigmatismi) tarjoamalla eri voimakkuuksia pysty- ja vaakasuunnassa.
 • Moniteholinssit on suunniteltu korjaamaan ikänäköä (presbyopia). Ne auttavat näkemään selkeästi niin lähelle, kauas kuin välietäisyyksillekin.

Piilolinssien oikea käyttö ja huolto

Piilolinssien oikea käyttö ja huolto ovat avainasemassa silmien terveyden ja mukavuuden kannalta. Tässä muutamia perusohjeita:

 1. Hyvä käsihygienia. Pese kädet aina huolellisesti ja kuivaa ne nukkaamattomalla pyyhkeellä ennen piilolinssien käsittelyä.
 2. Linssineste. Käytä aina tuoretta piilolinssien hoitonestettä linssien säilytyksessä ja puhdistuksessa. Älä koskaan käytä vettä tai sylkeä linssien puhdistamiseen.
 3. Linssien käsittely. Vältä linssien turhaa koskettelua ja varmista, että ne ovat oikein päin ennen silmään asettamista.
 4. Käyttöaika. Noudata tarkasti linssien vaihtoväliä. Älä venytä käyttöaikoja.
 5. Tarkastukset. Käy säännöllisesti optikon tai silmälääkärin tarkastuksissa varmistaaksesi, että piilolinssit sopivat hyvin ja silmäsi ovat terveet.

Nämä perusohjeet auttavat minimoimaan riskejä ja parantamaan käyttömukavuutta.

Meikin käyttö piilolinssien kanssa

Meikin käyttö piilolinssien kanssa on täysin mahdollista ilman, että silmien terveys tai mukavuus vaarantuu.

Meikkaaminen piilolinssien kanssa voi asettaa omia haasteitaan, mutta oikeilla menetelmillä ja tuotteilla se on täysin mahdollista ilman, että silmien terveys tai mukavuus vaarantuu.

Valmistautuminen

Ennen meikkaamista on tärkeää, että piilolinssit ovat jo paikallaan. Tämä minimoi meikin joutumisen linssin ja silmään, mikä voi aiheuttaa ärsytystä, kutinaa tai jopa infektioita. Monet piilolinssien käyttäjät ovat tahrineet piilolinssinsä luomivärillä ja joutunut ottamaan uudet linssit käyttöön ennen aikojaan.

 • Pese kädet huolellisesti. Piilolinssit tulee laittaa silmiin ennen kuin laitat mitään meikkejä, kuten kosteusvoiteita. Kaikki sormiin jäävät aineet voivat päätyä linssien pinnalle ja sitä kautta silmiin. Tästä syystä käsien pitää olla erittäin puhtaat ja kuivat.
 • Vältä kaikenlaista kosketusta veden kanssa. Puhdas vesijohtovesikin sisältää bakteereja ja muita mikro-organismeja, jotka voivat aiheuttaa vakavia silmätulehduksia. Älä anna piilolasien tai piilolasikotelon olla kosketuksessa veden kanssa, vaan käytä puhdistukseen ja desinfiointiin aina piilolinssinestettä.
 • Aseta piilolinssit ensin. Vinkki voi tuntua itsestään selvältä, mutta monilla keskustelufoorumeilla näytetään edelleen käytävän keskusteluja kumpi tulee laittaa ensin: piilolinssit vai meikki? Sääntö on siis hyvä muistaa: Aseta piilolinssit aina ennen meikkiä. Jos laitat puuterin tai ripsivärin ensin, ja vasta sen jälkeen piilolinssit, on todennäköistä, että kyynelkalvollasi on jo meikkijäämiä. Kyynelkalvo on silmää suojeleva ohuen ohut pinnoite. Piilolinssin laittaminen likaiselle pinnalle voi johtaa silmien ärsytykseen ja kasvattaa silmätulehdusten riskiä.
 • Valitse oikeat tuotteet. Välttääksesi ärsytystä ja allergisia reaktioita, käytä silmämeikkiin hajusteettomia ja hypoallergeenisiä tuotteita.

Katso myös: Piilolinssien käyttö ja käsittely

Meikkituotteiden valinta ja soveltuvuus

Kun käytät piilolinssejä, meikkien valinnassa on oltava erityisen tarkkana. Tuotteiden tulee olla mahdollisimman turvallisia silmille, eikä niiden tulee sisältää ainesosia, jotka voivat ärsyttää silmiä tai vahingoittaa piilolinssejä.

 • Tee silmäluomet varovasti. Silmäluomi on silmän ylä- ja alareunoilla oleva silmän osa, joka on kosketuksessa silmämunan kanssa. Niissä on rauhasia, jotka voivat tukkeutua vieraista aineista, kuten meikkijäämistä. Rauhasten tukkeutuminen voi johtaa silmien kuivumiseen, piilareiden likaantumiseen tai näärännäppyihin. Meikin joutuminen silmään on ärsyttävää. Vielä ärsyttävämpää se on piilolinssien käyttäjillä, koska meikki ei välttämättä huuhtodu pois, vaan kiinnittyy linssiin. Nestemäiset eyelinerit ovat silmien kannalta terveellisempiä vaihtoehtoja, kuin kajaalit ja rajauskynät. Vältä kimaltelevia ja jauhemaisia luomivärejä, sillä niiden pienet hiukkaset voivat päätyä silmiin ja aiheuttaa ärsytystä.
 • Suosi öljyttömiä tuotteita. Ainakin silmämeikkien osalta. Rasvoissa ja luomiväreissä olevat öljyt voivat löytää tiensä silmiin, eivätkä ne ole hyväksi. Öljy ja vesi eivät sekoitu keskenään ja vesipitoiset linssit suorastaan houkuttelevat öljyjä. Vaikka öljyt eivät välttämättä ole vaarallisia silmille, ne voivat samentaa linssejä ja tehdä näkemisen vaikeammaksi.
 • Vaadi enemmän ripsiväriltä. Kukaan ei pidä paakkuuntuvista ripsiväreistä, eikä varsinkaan piilolinssien käyttäjät. Kuivasta maskarasta irtoavat kokkareet ja hiukkaset voivat joutua silmiin ja juuttua piilolinssien alle, mikä voi tuntua todella epämukavalta. Sama koskee kuituripsivärejä, joten kannattaa pysytellä perinteisissä pidentävissä ja tuuheuttavissa ripsiväreissä.
 • Pohjameikki. Valitse voiteita ja nestemäisiä pohjameikkejä, jotka eivät kuoriudu tai murustu silmien ympärillä.
 • Ole varovainen puuterin kanssa, etenkin silmien ympärillä. Puuterin hiukkaset voivat joutua silmiin ja piilolinssien alle aiheuttaen ärsytystä.
 • Hanki kertakäyttölinssit. Jos käytät piilareita päivittäin niihin päätyy väistämättä meikkijäämiä ja muita epäpuhtauksia, vaikka kuinka hankaisit niitä puhdistuksen yhteydessä. Punaiset, kuivat, kutiavat ja tulehtuneet silmät voivat olla merkki epäpuhtauksista linssien pinnoilla. Vaikka kertakäyttölinssit tulevat jatkuvassa käytössä hieman kalliimmaksi, terävä näkö ja terveet silmät ovat sen arvoisia. Kertakäyttöpiilolinsseillä voi ottaa joka päivä uuden raikkaan parin käyttöösi.
 • Puhdista ahkerasti. Jos kertakäyttöpiilarit eivät sovi sinulle, kahden viikon linssit on toiseksi paras vaihtoehto. Mutta myös niitä tarvitsee hoitaa kunnolla. Puhdista linssit joka ilta optikon suosittelemalla monikäyttöisellä piilolinssinesteellä, hankaa niitä puhdistusnesteellä 15-20 sekuntia molemmin puolin ja käytä aina uutta piilolinssinestettä niiden säilömiseen. Monet yllättyvät siitä, että likainen piilolinssikotelo on hyvin usein silmätulehdusten aiheuttaja. Myös kotelo ja sen korkki tulee puhdistaa ja huuhdella piilolinssinesteellä säännöllisesti.

Meikkauksessa on tärkeää käyttää hellävaraisuutta ja välttää silmien tarpeetonta koskettelua. Muista myös poistaa meikki huolellisesti ennen piilolinssien poistamista, jotta meikkijäämät eivät pääse linssien pinnalle tai silmiin.

Lue myös: Piilolinssien puhdistus ja hoito.

Piilolinssit ja kynsilakka?

Kynsilakan kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta, ettei niitä päädy piilolinssien pinnoille ja sitä kautta myös silmiin.

Piilolinssien laittaminen ja pois ottaminen voi olla toisinaan hankalaa myös ilman pitkiä ja laitettuja kynsiä. Rakennekynsillä voi raapaista piilolinssiä, jolloin linssi voi helposti revetä tai rikkoontua. Laitetuilla kynsillä voi vahingoittaa myös silmää.

Kynsilakan ja muiden kosmetiikkatuotteiden kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta, ettei niitä päädy piilolinssien pinnoille ja sitä kautta myös silmiin. Kosmeettisissa tuotteissa, kuten kynsilakoissa, saattaa olla terveydelle vaarallisia aineita. Ne voivat vaurioittaa piilolinssejä pysyvästi.

Kynsilakasta ja tekokynsistä ei tarvitse kuitenkaan kokonaan luopua jos suunnittelet etukäteen ja noudatat erityistä huolellisuutta.

 • Älä koske piilolinsseihin vasta lakatuilla tai laitetuilla kynsillä, vaan odota, että kynnet ovat täysin kuivat. Vaikka kynnet näyttävät kuivilta, kynsilakan ja akryyliliimojen kuivuminen kokonaan voi kestää jopa tunnin.
 • Pese kädet ja kynnenaluset huolellisesti saippualla välttääksesi bakteerien kulkeutumisen käsistä ja kynsistä piilolinsseihin. Kynnenaluset ovat usein varsinainen bakteeripesäke.
 • Käytä sormenpäitä asettaessasi piilolinssejä silmiin tai ottaessasi niitä pois. Vältä koskettamasta piilolinssejä kynsillä.
 • Jos piilolinssit joutuvat kosketuksiin kynsilakan tai muun kosmeettisen tuotteen kanssa, heitä ne pois ja ota uusi pari käyttöön.

KYSELY: Lakkaatko kynsiä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Vinkkejä turvalliseen meikkaamiseen piilolinssien kanssa

Välttääksesi silmien ärsytyksen, epämukavuudet ja silmätulehdukset, on tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita.

Kuten aiemmin mainittiin, aseta piilolinssit silmiisi ennen meikin levittämistä. Näin vähennät riskiä, että meikkiä päätyy linssin ja silmän väliin. Levitä meikki varoen ja vältä voimakasta vetämistä tai venytyksiä erityisesti silmänympärysiholla, joka on herkempää kuin muu kasvon alueiden iho. Meikkisiveltimien ja -välineiden säännöllinen puhdistus vähentää bakteerien ja muiden epäpuhtauksien päätymistä silmiin meikkauksen yhteydessä.

Vältä öljypohjaisia meikkituotteita, glittereitä ja muita kimaltelevia sekä jauhemaisia meikkejä. Näiden tuotteiden partikkelit voivat helposti joutua silmiin ja piilolinssien alle aiheuttaen ärsytystä. Käytä myös silikonipohjaisia tuotteita varoen.

Rajoita alaluomien meikkaamista. Alaluomille levitetty meikki joutuu helpommin silmään ja voi aiheuttaa ärsytystä. Pidä myös meikkivälineesi puhtaina vähentääksesi bakteerien ja muiden epäpuhtauksien joutumista silmiin.

Näiden vinkkien avulla voit minimoida riskit ja nauttia kauniista meikistä, vaikka käyttäisit piilolinssejä.

Yleisiä ongelmia ja ratkaisuja niihin

Kun käytät piilolinssejä ja kosmetiikka yhdessä saatat kohdata joitakin yleisiä ongelmia. Tässä osiossa tarjoamme ratkaisuja, joiden avulla voit välttää ne ja pitää silmäsi terveinä.

 • Laita pehmeät piilolinssit silmiisi ennen meikkaamista.
 • Vältä ripsiä pidentäviä ripsivärejä, joiden kuidut voivat ärsyttää silmiä.
 • Vältä vedenpitäviä ripsivärejä, koska ne voivat tahria piilolinssejä ja ne on vaikea huuhdella pois vedellä.
 • Vältä rajauskyniä ja -siveltimiä silmäluomien sisäpinnoilla.
 • Poista piilolinssit ennen meikkien poistamista.
 • Valitse öljytön kosteusvoide.
 • Älä käytä käsirasvoja ja -voiteita ennen piilolinssien käsittelyä. Ne voivat jättää kalvon linssien pinnalle.
 • Käytä hiuslakkaa ennen piilolinssien laittamista. Jos laitat hiuslakkaa piilolinssit päässä, sulje silmäsi sen ajaksi ja muutamaksi sekunniksi sen jälkeen.
 • Räpyttele runsaasti silmiä käyttäessäsi hiustenkuivaajaa, jotta silmät eivät kuivu.
 • Pidä kynsilakka, kynsilakanpoistoaine, parfyymit ja hajuvedet kaukana piilolinsseistä. Ne voivat vahingoittaa muovia.
 • Käytä vesipohjaisia ja allergiatestattuja nesteitä. Voidemaiset tuotteet voivat jättää kalvon linsseihin.

Lähteitä: Allure, All About Vision, AOA. Kuva: Mark J Sebastian, Wikimedia Commons.

Jaa ystävillesi ❤️

Lisää juttuja aiheesta...

Computer Vision Syndrome eli digitaalinen näkörasitus

Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa niiden käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit tehdä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, kuten mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssin hapenläpäisevyys. Tällä sivulla kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten piilarien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat […]

Jaa ystävillesi ❤️
Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi ❤️

Suosituinta sisältöä...

Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu jäätyessään? […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit ja vesi

Monet piilolinssien käyttäjät eivät tiedä, että piilolinssit ja vesi on huono yhdistelmä. Se koskee niin suihkussa käymistä, saunomista, uimista kuin paljussa oloakin. Vesi voi saada piilolinssit muuttamaan muotoaan, turpoamaan ja tarttumaan silmään kiinni. Piilolinssien altistaminen vedelle voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, mistä puolestaan voi seurata bakteerien pääsy silmään ja silmätulehdus. Tällä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Onko piilolinssit päässä turvallista uida?

Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin. […]

Jaa ystävillesi ❤️
Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Jaa ystävillesi ❤️
FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️
Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]

Jaa ystävillesi ❤️
Osta piilolinssejä Lensonilta. Laaja valikoima, huokeat hinnat.