Yksi pitkäikäisimmistä piilolinsseihin liittyvistä myyteistä on, että piilolinssit päässä hitsaaminen voi saada linssit kuumenemaan niin, että ne sulavat kiinni silmän sarveiskalvoon. Saman väitteen kuulee usein liian lähellä nuotiota istumisesta.
Päätimme selvittää onko myyteissä perää.
Mitä hitsaus on?
Wikipedian mukaan hitsaus on osien liittämistä toisiinsa käyttämällä hyväksi lämpöä ja/tai puristusta siten, että osat muodostavat jatkuvan yhteyden.
Lämmönlähteenä hitsauksessa voidaan käyttää sähkövirtaa, kitkalämpöä, liekkiä, lasersädettä tai elektronisuihkua.
Hitsausta käytetään uusien tuotteiden valmistamisessa ja erilaisten vaurioiden korjaamisessa.
Piilolinsseihin liittyvä hitsausmyytti liitetään usein kaarihitsaukseen, jonka menetelmiä ovat muun muassa MIG-, MAG- ja TIG-hitsaus sekä puikko- ja plasmahitsaus.
Voiko piilolinssejä käyttää hitsatessa?
Vaikka kuumien kappaleiden käsittely, kipinöiden seassa työskentely sekä UV-säteilylle ja erilaisille kaasuille altistuminen aiheuttavat monia työturvallisuusriskejä, näyttöä piilolinssien sulamisesta silmään ei ole olemassa.
Contactlenses.co.uk-sivuston mukaan hitsausyritykset ovat saaneet jo lähes 50 vuoden ajan raportteja hitsaajista, joiden piilolinssit ovat sulaneet silmiin joko kaarihitsauksen tai mikroaaltosäteilyn aiheuttaman lämmön johdosta.
Ei kuitenkaan syytä huoleen, sillä ensimmäistäkään näistä raporteista ei ole lääketieteellisesti tai valtionvirastojen toimesta vahvistettu. Molemmat olisivat varmasti raportoineet tapahtuneista, mikäli mitään sellaista olisi tapahtunut.
American Academy of Ophthalmology (AAO) on jäljittänyt hitsausmyytin aina vuoteen 1967 asti.
Piilolinssit ja hitsaus -myytti
Myytti saattoi saada alkunsa Baltimoressa vuonna 1967. Tuolloin valokaari osui Bethlehem Steel -nimisessä yrityksessä työskentelevän hitsaajan käyttämään kovaan piilolinssiin.
Hitsaaja oli ilmoittanut seuraavana päivänä näköongelmista, ja oftalmologisissa tutkimuksissa hänellä paljastui vakava sarveiskalvon haavauma.
Hitsaajaa tutkinut silmälääkäri katsoi haavauman kuitenkin johtuneen siitä, että hitsaaja oli jatkanut kovien piilolinssien käyttöä 17-18 tuntia vielä valokaaren osumisen jälkeen.
Hitsaajan haavaumat paranivat lyhyessä ajassa, eikä pysyvää näön menetystä tullut. Tutkimuksissa ei löytynyt yhteyttä valokaaren ja tilapäisen näönmenetyksen välillä.
Muiden sääntelyvirastojen lausuntoja
Sääntelyvirastot ympäri maailmaa ovat yhtä mieltä siitä, että piilolinssit eivät voi sulaa silmiin kiinni hitsatessa.
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n julkaisemassa tietolomakkeessa ei ole mainintaa piilolinssien käyttäjille aiheutuvista riskeistä hitsatessa.
Yhdysvaltain kemian seuran (American Chemical Society, ACS) mukaan valokaaren tai kipinän lämpö ei ole riittävän voimakas kuivattamaan silmänesteitä, eikä piilolinssien käyttö edesauta sitä.
Kanadan työterveys- ja työturvallisuuskeskus (Canadian Centre of Occupational Health and Safety, CCOHS) on samaa mieltä. Sen vuonna 2016 päivätyssä tietolehdessä todetaan, että raportit piilolinssien sulamisesta hitsauksen aikana ja valokaarelle altistumisesta ovat vääriä, ja että piilolinssien on mahdotonta "hitsautua" kiinni sarveiskalvoon.
Quora-sivustolla vastannut optikko kertoo kokeilleensa sulattaa piilolinssiä kynttilän liekeissä. Vaikka linssi lopulta käpristyy, se ei sula edes suorassa altistuksessa tulelle.
On siis urbaanilegenda, että piilolinssit voivat hitsatessa sulaa kiinni silmiin.
Hitsaus ja piilolinssit
Vaikka hitsaaminen ei voi sulattaa piilolinssejä silmiin, on syytä huomauttaa, että hitsatessa silmät voivat altistua toisenlaisille vaaroille.
Lumisokeus/hitsarin silmä. Valokaarihitsauksessa syntyy paljon UVC- ja UVB-säteilyä, joka voi aiheuttaa sarveiskalvon palovammoja. Hitsarin silmän aiheuttama kipu voi olla akuutti ja ilmaantua vasta useita tuntia altistuksen jälkeen.
Jos olet hitsannut, ja silmäsi ovat kipeät, vetistävät, punoittavat tai niissä on valonarkuutta, sinun tulee levätä silmät kiinni ja käyttää kosteuttavia silmätippoja useasti, jopa kerran tunnissa. Useimmiten vauriot ovat ohimeneviä ja oireet häviävät 24-48 tunnin kulussa. Jos itsehoito ei auta, ota epäröimättä yhteyttä lääkäriisi. Ehkäise käyttämällä asianmukaisia suojalaseja tai visiiriä.
Vierasesineet. Hitsatessa et ole useinkaan ainoa työntekijä työpajassasi. Muut työntekijät saattavat käyttää sahoja, hiomakoneita ja muita koneita, jotka levittävät ilmaan sahanpuruja ja muuta roskaa, joka voi päätyä silmiisi.
Silmien suojaus hitsauksen aikana
On äärimmäisen tärkeää käyttää asianmukaisia silmäsuojaimia hitsatessa. Investointi hyvään hitsauskypärään kannattaa, sillä ne eivät suojaa sinua vain UV-säteilyltä, vaan myös haitallisilta kaasuilta, säteilyltä ja roiskeilta.
Kempin mukaan silmien suojaus vaatii tehokasta ja korkeatasoista suojausta, johon parhaiten soveltuvat automaattisesti tummuvat ADF-hitsauslasit ja UV-suojan tarjoavat hitsauslasit.
Valokaarisäteilylle altistumisella on havaittu olevan yhteys verkkokalvon palovammoihin, kaihiin ja ihosyöpään.
Kuva: Rob Lambert, Unsplash