Kovat piilolinssit eli RGP-linssit

Kovat piilolinssit eli RGB-linssit tai GB-linssit

Piilolinsseistä puhuttaessa puhutaan yleensä vain pehmeistä piilolinsseistä, sillä yli 90 % myytävistä piilolinsseistä on pehmeitä linssejä. Markkinoilla on kuitenkin myös kovia piilolinssejä, joita kutsutaan myös nimillä GP-linssit tai RGP-linssit. Lyhenne tulee sanoista Rigid Gas Permeable, kovat kaasua läpäisevät linssit. Kovat piilolinssit voivat tulla kysymykseen silloin, kun silmien taittovirhe on huomattavan suuri tai silloin kun potilas kärsii kroonisista kuivista silmistä eli kuivasilmäisyydestä.

Kovat piilolinssit valmistetaan kestävästä happea läpäisevästä muovista, mistä syystä niitä kutsutaan joskus myös happea läpäiseviksi linsseiksi. Niitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa ennen 1970-lukua markkinoilla olleisiin piilolinsseihin, jotka valmistettiin PMMA:sta eli akryylistä. Akryylimuovista valmistetut piilolinssit eivät läpäisseet happea, mutta myös niitä kutsutaan joskus koviksi piilolinsseiksi.

Kovat piilolinssit eli GP- tai RGP-linssit esiteltiin 1970-luvun loppupuolella, eli ne ovat itse asiassa uudempaa teknologiaa kuin pehmeät piilolinssit.

Miten kovat piilolinssit eroavat pehmeistä linsseistä?

Useimmat kovat piilolinssit sisältävät silikonia, mikä tekee niistä joustavat ja hyvin happea läpäisevät - samalla tavalla kuin silicone hydrogel -piilolinssit. Kovat piilolinssit läpäisevät enemmän happea kuin monet markkinoilla olevat pehmeät piilolinssit, joten ne ovat terveellisemmät silmille.

Kovat linssit säilyttävät muotonsa, kun silmiä räpytellään, mistä syystä ne tarjoavat joustavia linssejä paremman näön. Ne eivät sisällä vettä, kuten pehmeät linssit, joten ne ehkäisevät paremmin proteiini- ja rasvakerrostumien muodostumista niiden pinnalle.

Kovien piilolinssien valmistusmateriaali on kestävämpi, eivätkä ne rikkoonnu niin helposti. Samaa linssiparia voi oikein käsiteltynä käyttää jopa vuosia, ellei silmien näönkorjaustarpeet muutu ja linssit pysyvät ehjinä. Pitkällä aikavälillä ne tulevat myös pehmeitä linssejä halvemmiksi.

Kovien piilolinssien etuja ovat:

 • Terävä näkö
 • Ehkäisevät proteiinikerrostumien muodostumista
 • Helppohoitoiset
 • Helppo käsitellä
 • Kestävät
 • Terveelliset silmille
 • Tarjoavat hyvän vastineen rahoille

Miksi kaikki eivät sitten käytä kovia piilolinssejä?

Kovat piilolinssit ovat monessakin suhteessa pehmeitä piilolinssejä paremmat. Niillä saavutetaan parempi näkö, ne estävät paremmin proteiini- ja rasvakerrostumien muodostumista linssien pinnalle ja ne ovat pehmeitä linssejä kestävämmät. Koska linssit läpäisevät hyvin myös happea, ne ovat pehmeitä piilolinssejä terveellisemmät silmille.

GP-piilolinssien haitta on, että ne eivät tunnu mukavilta silmissä heti, vaan niihin tottuminen vie aikaa. Koviin linsseihin harjaantuminen vaatii parhaimmillaankin viikon totuttelun. Toisilla linsseihin tottumiseen menee jopa kuukausi.

Toisin kuin pehmeissä piilolinsseissä, kovia piilolinssejä on käytettävä jatkuvasti, jotta ne tuntuvat mukavilta silmissä. Linssejä ei välttämättä tarvitse käyttää joka päivä, mutta ne voivat tuntua jo parin päivän käyttämättömyyden jälkeen taas epämukavilta.

Kovat piilolinssit ovat läpimitaltaan hieman pehmeitä piilolinssejä pienempiä, joten ne lähtevät helpommin paikoiltaan esim. urheilusuoritusten aikana.

Kovat linssit säilyttävät muotonsa, kun käyttäjä räpäyttää silmiään. Samalla ne liikkuvat jonkin verran, jolloin niiden alle voi joutua pölyä ja roskia. Tämä voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta silmissä ja sarveiskalvon hiertymiä.

Kovien piilolinssien haitat:

 • Koviin linsseihin tottuminen vie jopa viikkoja
 • Linssejä on pidettävä jatkuvasti
 • Linssit liikkuvat enemmän silmissä, joten niiden alle voi joutua pölyä ja roskia
 • Lähtevät helpommin paikoiltaan
 • Kalliimmat

Kenelle kovat piilolinssit sopivat?

Kovat piilolinssit valmistetaan kovasta muovista ja niillä voidaan korjata kaikki yleisimmät taittoviat: likitaitteisuus, kaukotaitteisuus, hajataitteisuus ja ikänäkö. Kovat GP-linssit valmistetaan mittatilaustyönä, joten ne saadaan sopimaan myös erittäin epätasaisille sarveiskalvoille.

 • Henkilöt, jotka kestävät totuttelujakson
 • Hajataitosta kärsivät henkilöt, jotka eivät ole tyytyväisiä pehmeisiin piilolinsseihin
 • Henkilöt, jotka haluavat mahdollisimman terävän näön
 • Henkilöt, jotka kärsivät kuivista silmistä
 • Henkilöt, joilla on ikänäköä ja tarvitsevat kaksiteho- tai monitehopiilolinssit
 • Henkilöt, jotka kärsivät epätasaisesta sarveiskalvosta, kuten kartiopullistumasta
 • Henkilöt, jotka haluavat minimoida silmätulehdusriskin

Keskustele silmälääkärisi kanssa, voisivatko kovat piilolinssit olla paras näönkorjausvaihtoehto sinulle.

Lisätietoa ja lähteet:

Aihekuva: Bausch & Lomb

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla