Värilliset piilolinssit

Värilliset piilolinssit ja hajataitto

Värilliset piilolinssit ovat värjättyjä piilolinssejä, joiden ensisijainen tarkoitus on muuttaa silmän ulkonäköä joko korostamalla silmien luonnollista väriä tai muuttamalla se kokonaan toiseksi. Niitä voidaan käyttää myös tavallisimpien taittovirheiden korjaamiseen. Siitä huolimatta vain noin 3 prosenttia optikolla sovitetuista piilolinsseistä on värillisiä.

Värillisten linssien käyttöön liittyy muiden linssityyppien tavoin riskejä. Linssien vääränlainen käyttö ja käsittely voi aiheuttaa esimerkiksi silmien punoitusta, ärsytystä ja tulehduksia. Tästä syytä värilliset piilolinssit tulee aina sovittaa optikolla, joka neuvoo myös linssien käsittelyssä. Myös sellaiset henkilöt, jotka eivät tarvitse näönkorjausta, voivat käyttää värillisiä linssejä. Puhtaasti ulkonäkösyistä käytettäviä vahvuudettomia piilolinssejä kutsutaan kosmeettisiksi linsseiksi.

Osa värillisistä linsseistä peittää silmän värikalvon eli iiriksen kokonaan muuttaen silmän värin kokonaan toiseksi. Osa linsseistä vain sävyttää värikalvoa korostamalla tai kaunistamalla silmien luonnollista väriä. Aasista lähtöisin olevat circle-linssit puolestaan laajentavat iiriksen ulkonäköä kovakalvolle, joka on silmän näkyvä valkoinen osa. Tuloksena syntyy vaikutelma isosta, suuremmasta iiriksestä, josta voi tulla mieleen nuken silmät.

Värillisiä linssejä on saatavana luonnollisissa väreissä (ruskea, vihreä, sininen ja harmaa) sekä ns. bilelinsseinä, joiden pintaan on värjätty joku efekti (kokovalkoiset, kokomustat, kokopunaiset tai UV-valossa hehkuvat piilolinssit) tai jokin kuvio, kuten dollari-merkki, hymiö tai kissansilmä. Tällaisia linssejä kutsutaan myös crazy-linsseiksi.

Saatavana vahvuuksilla ja ilman

Värilliset linssit voidaan luokitella kahteen ryhmään:

  • Värilliset piilolinssit vahvuuksilla. Näillä linsseillä voidaan, kuten muillakin piilolinsseillä, korjata kaikki yleisimmät taittoviat – kaukotaitteisuus (hyperopia), likitaitteisuus (myopia) ja hajataitteisuus (astigmatismi). Vahvuudellisten linssien käyttämiseen tarvitaan aina piilolinssimääräys.
  • Kosmeettiset piilolinssit, joita käytetään vain kosmeettisiin tarkoituksiin toisin sanoen vaihtamaan silmän ulkonäköä. Monet näyttelijät, artistit ja mallit käyttävät kosmeettisia linssejä. Ne ovat hyvin suosittuja asusteita esimerkiksi Halloweenina ja cosplayssä.

Värilliset piilolinssit ovat tavallisia piilolinssejä selvästi kalliimpia, mutta monille mahdollisuus muuttaa omien silmien väriä on hyvinkin sen arvoista.

Katso värillisten piilolinssien hintavertailu tästä.

Värillisiä linssejä myydään sekä kertakäyttö– että kuukausilinsseinä. Värilliset yötäpäivää-linssit ja värilliset tooriset linssit ovat harvinaisempia, mutta myös sellaisia valmistetaan. Toorisissa linsseissä on niin paljon eri parametrien yhdistelmiä (voimakkuus, sylinteri ja akseli), että ne joudutaan yleensä teettämään erikseen. Värjättyjä yötäpäivää- ja toorisia linssejä kannattaa kysyä optikkoliikkeistä tai etsiä ulkomaisten piilolinssikauppojen valikoimista. Värillisten linssien keskiosa eli pupillin päälle tuleva osa on avoin, jotta siitä näkee läpi.

Värillisten linssien tyypit

Suurin osa värillisistä linsseistä suunnitellaan jäljittelemään silmän värillistä osaa, värikalvoa eli iiristä. Koska silmän värikalvon väritys ei ole tasainen, myös useimmissa värillisissä linsseissä on pieniä täpliä, viivoja ja kuvioita, jotta ne näyttäisivät mahdollisimman luonnollisilta.

Värillisiä piilolinssejä on saatavilla kolmella eri värjäyksellä:

  • Sävyttävät piilolinssit (myös puoliläpäisevät linssit, engl. enhancers) ovat hieman tavallisia linssejä tummemmat, mutta läpikuultavat. Sävyttäviä linssejä käytetään korostamaan silmän omaa väriä. Sävyttävät linssit sopivat parhaiten vaaleasilmäisille henkilöille (siniset, harmaat tai vihreät), jotka haluavat silmien näyttävän intensiivisemmiltä.
  • Peittävät piilolinssit (myös opak-linssit, engl. opaque) ovat läpinäkymättömällä värjäyksellä käsiteltyjä linssejä. Peittävillä opaque-linsseillä voidaan vaihtaa silmien väriä kokonaan. Jos sinulla on luonnostaan tummat silmät, tarvitset peittävät linssit muuttaaksesi niiden väriä. Peittäviä linssejä on saatavilla monissa eri väreissä, kuten pähkinänruskea, sininen, vihreä, harmaa, ruskea, turkoosi, violetti, kulta ja monia muita. Kosmeettiset piilolinssit ovat peittäviä linssejä.
  • Käsittelyvärjätyt piilolinssit ovat tavallisia piilolinssejä, jotka on käsitelty hyvin kevyesti sinisellä tai vihreällä värillä. Värjäys on tehty linssien käsittelyn, kuten linssien laittamisen ja poistamisen, helpottamiseksi. Käsittelyvärjäys ei vaikuta silmien väriin.

Sopivan värin valitseminen riippuu useista tekijöistä, kuten silmien, ihon ja hiusten väristä, mutta loppujen lopuksi tärkeintä on miltä itse haluat näyttää. Värillisiä linssejä hankittaessa kannattaa huomata, että omien silmien väri vaikuttaa lopputulokseen.

Katso myös Värillisten linssien väriopas.

Värillisten linssien edut ja haitat

+ Mahdollistaa silmien muuttamisen kokonaan erinäköisiksi
+ Laaja valikoima erilaisia vaihtoehtoja
+ Saatavana vahvuuksilla tai ilman
+ Saatavana kertakäyttö-, kuukausi- ja jatkuvakäyttöisinä linsseinä
+ Saatavana myös yötäpäivää-linsseinä ja toorisina (joskin saatavuus voi olla huono ja hinta korkeampi)
– Peittävät linssit (opaque) voivat sumentaa näkökentän linssin siirtyessä pois paikaltaan
– Tavallisia piilolinssejä kalliimmat

Suosittuja värillisiä piilolinssejä

FreshLook Colorblends

Freshlook Colorblends värivaihtoehdot

Täysinpeittävä värillinen kuukausilinssi, jolla voit muuttaa silmien luonnollisen värin kokonaan. Sopii niin vaalea- kuin tummasilmäisillekin. Saatavana 12 upeana värivaihtoehtona.

Myyjä Tuotenimi Hinta  
SmartBuyGlasses logo Freshlook Colorblends 2 Pack Kontaktlinser 16.95 € Kauppaan »
YourLenses logo FreshLook ColorBlends 18.76 € Kauppaan »
Shopping4net logo FreshLook ColorBlends 18.99 € Kauppaan »
LensWay logo FreshLook ColorBlends 20.27 € Kauppaan »
Alensa logo FreshLook ColorBlends - power (2 kpl) 20.29 € Kauppaan »
Alensa logo FreshLook ColorBlends - plano (2 kpl) 20.49 € Kauppaan »
Lenson logo FreshLook ColorBlends 24.90 € Kauppaan »

* Piilolinssien hinnat päivittyvät automaattisesti kerran vuorokaudessa. Osa sivuillamme esitetyistä hinnoista on kauttamme edullisempia kuin suoraan kyseisestä kaupasta tilattuna. Saat tarjoushinnan vain siirtymällä kauppaan linkin kautta.

FreshLook One-Day

Freshlook One-Day värit

Läpikuultava kertakäyttöinen versio edellisestä samalta valmistajalta (Alcon). Saatavana neljänä luonnollisena värivaihtoehtona: sininen, pähkinänruskea, vihreä ja harmaa. Koska tämä on sävyttävä linssi, se sopii parhaiten vaaleasilmäisille.

Myyjä Tuotenimi Hinta  
YourLenses logo FreshLook Oneday 11.57 € Kauppaan »
SmartBuyGlasses logo Freshlook One Day 10 Pack Kontaktlinser 11.59 € Kauppaan »
Shopping4net logo FreshLook One Day Color 11.99 € Kauppaan »
Alensa logo FreshLook One Day Color - power (10 kpl) 12.29 € Kauppaan »
Alensa logo FreshLook One Day Color - plano (10 kpl) 12.59 € Kauppaan »
Lenson logo FreshLook Oneday 12.90 € Kauppaan »

* Piilolinssien hinnat päivittyvät automaattisesti kerran vuorokaudessa. Osa sivuillamme esitetyistä hinnoista on kauttamme edullisempia kuin suoraan kyseisestä kaupasta tilattuna. Saat tarjoushinnan vain siirtymällä kauppaan linkin kautta.

Air Optix Colors

Air Optix Colors värit

Markkinoiden parhaan hapenläpäisykyvyn tarjoavat värilliset kuukausilinssit, jotka ovat saatavana yhdeksänä upeana värinä. Sopii kaikenvärisille silmille.

Myyjä Tuotenimi Hinta  
SmartBuyGlasses logo Air Optix Colors 2 Pack Kontaktlinser 20.95 € Kauppaan »
Shopping4net logo Air Optix Colors 2p 24.49 € Kauppaan »
LensWay logo Air Optix Colors 28.47 € Kauppaan »
Alensa logo Air Optix Colors - Power (2 kpl) 28.99 € Kauppaan »
Alensa logo Air Optix Colors - Plano (2 kpl) 29.29 € Kauppaan »
Mister Spex logo Air Optix Colors - 2/pkt 29.32 € Kauppaan »
Lenson logo Air Optix Colors 34.50 € Kauppaan »

* Piilolinssien hinnat päivittyvät automaattisesti kerran vuorokaudessa. Osa sivuillamme esitetyistä hinnoista on kauttamme edullisempia kuin suoraan kyseisestä kaupasta tilattuna. Saat tarjoushinnan vain siirtymällä kauppaan linkin kautta.

Muita suosittuja merkkejä ovat muun muassa SofLens Natural Colors (kuukausilinssi) sekä TopVue Color (kuukausilinssi) ja Color Daily (päivälinssi).

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Ovatko värilliset piilolinssit turvalliset?

Kuten muidenkin piilolinssityyppien käyttöön, myös värillisten linssien käyttöön liittyy riskejä. Oikein käytettynä myös värilliset linssit ovat erittäin turvalliset.

Suurin osa värillisistä linsseistä on kuukausilinssejä. Tämä tarkoittaa, että linssit otetaan illalla pois silmistä, puhdistetaan piilolinssien hoitonesteellä ja säilötään piilolinssikoteloon vähintään kuuden tunnin ajaksi.

Tarvitaanko värillisille linsseille piilolinssimääräys?

Värillisille linsseille voimakkuuksilla tarvitaan aina silmälääkärin tai optikon antama piilolinssimääräys.

Jos värillisten piilolinssien käyttötarkoitus on pelkästään kosmeettinen toisin sanoen linsseissä ei ole vahvuuksia, piilolinssimääräystä ei välttämättä tarvita. Linssit on silti hyvä käydä sovittamassa optikkoliikkeessä, jotta ne istuvat hyvin silmiisi ja ovat turvalliset käyttää.

Vääränlaisten, silmillesi sopimattomien piilolinssien käyttäminen voi vahingoittaa silmiä pysyvästi!

Katso myös:

KYSELY: Minkä väriset silmät ovat mielestäsi kauneimmat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...