Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten linssejä käsitellään? Miltä ne tuntuvat silmissä?

On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa.

Lue myös: Piilolinssit vai silmälasit?

Piilarien käytön aloittaminen on helppoa, kun noudatat näitä tärkeitä ohjeita:

Varaa aika silmälääkärille

Näöntarkastus silmälääkärillä

Ihan ensimmäiseksi sinun tulee varata aika silmälääkärille. Kerro ajanvarauksen yhteydessä, että olet kiinnostunut hankkimaan piilolinssit. Ota mukaasi nykyiset silmälasit.

Silmälääkäri kyselee sinulta terveydentilasta, aiemmista sairauksista sekä mahdollisista silmäoireista. Tämän jälkeen tehdään näöntarkastus ja silmien taittovoimien mittaus. Näöntarkastuksessa tutkitaan miten hyvin näet lähelle ja kauas omilla silmilläsi ja nykyisillä silmälaseillasi, sekä minkälaiset silmälasit tai piilolinssit tarvitset näkösi parantamiseksi.

Silmän sisäosien rakenteet tutkitaan linssien ja peilien avulla. Lisäksi mitataan silmänpaine. Tutkimuksessa voidaan käyttää silmän mustuaista laajentavia tippoja, joiden saamisen jälkeen näkö voi olla hämärtynyt useamman tunnin ajan. Autolla ajamista ei suositella tippojen vielä vaikuttaessa. Silmälääkärin kokonaistutkimus kestää noin 1-1,5 tuntia.

Lue myös: Minkälaiset piilolinssit sopivat minulle?

Silmälääkäriltä optikolle piilolinssisovitukseen

Piilolinssien sovitus

Kun olet käynyt silmälääkärillä tarkistuttamassa silmäsi, voit varata ajan optikolle piilolinssisovitukseen. Voit mennä myös suoraan optikolle käymättä ensin silmälääkärissä jos olet tutkituttanut silmäsi lähiaikoina. Mikäli optikko havaitsee silmissäsi jotain epäilyttävää, voi hän lähettää sinut silti ensin silmälääkärille. Varmuuden vuoksi on hyvä käydä aina ensin silmälääkärillä.

Sitten on aika sovittaa piilolinssejä ensimmäistä kertaa. Optikko laittaa sinulle ensimmäisen piilolinssiparin silmiisi ja antaa tarkat ohjeet piilolinssien laittamiseen. Linssien annetaan asettua hetki kunnes ne tuntuvat mukavilta silmissä. Tämän jälkeen voit kokeilla piilolinssien laittamista ja pois ottamista itse optikon avustuksella.

Tämän jälkeen optikko tarkistaa vielä, että näet hyvin piilolinsseillä. Saat optikolta mukaasi koelinssit, joilla voit ensin harjoitella piilolinssien käyttöä. Saat myös ajan kontrollikäynnille, jossa varmistetaan vielä, että piilolinssit sopivat silmillesi.

Piilolinssien sovitus kestää uusilla käyttäjille noin tunnin ja vanhoilla käyttäjillä puolisen tuntia. Sovitus ei ole lainkaan pelottava prosessi, eikä sitä kannata pelätä tai jännittää.

Keskustele optikkosi kanssa sopivasta piilolinssityypistä

Optikko voi kysellä elämäntavoistasi ja voitte yhdessä keskustella minkälaiset piilolinssit sopivat parhaiten elämäntyyliisi.

Suosituin piilolinssityyppi on kuukausilinssit, jotka puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen piilolinssinesteellä ja jätetään desinfioitumaan piilolinssikoteloon yön yli.

Harvemmin piilolinssejä tarvitseville voidaan suositella hieman kalliimpia kertakäyttölinssejä, jotka hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi pari otetaan tilalle.

Yön yli pidettäviä ns. jatkuvakäyttöisiä linssejä ei yleensä suositella ensimmäisiksi piilolinsseiksi.

Lähes kaikki voivat käyttää piilolinssejä

Yksi yleimmistä harhaluuloista on, että hajataitosta (astigmatism) kärsivät eivät voisi käyttää piilolinssejä. Myös hajataitosta kärsiville on olemassa ns. toorisia piilolinssejä, joilla saavutetaan terävä näkö.

Piilolinssien käytön aloittamiselle ei ole olemassa ikärajaa, mutta useimmat asiantuntijat suosittelevat käytön aloittamista aikaisintaan 14-vuoden iässä.

Lue myös: Minkä ikäisenä piilolinssien käytön voi aloittaa?

Vertaile hintoja ja säästä

Kun olet saanut optikolta piilolinssimääräyksen on aika hankkia ensimmäiset piilolinssit.

Optikkoliikkeet pyrkivät sitouttamaan kuluttajat omiin tuotemerkkeihinsä, jotka ovat täysin identtisiä kuin verkkokaupoissa (LensOn, Lensstore, LensWay jne.) myytävät tuotteet.

Kuluttajana voit itse päättää mistä ostat piilolinssit. Verkkokaupoista saa samat piilarit jopa 70 % edullisemmin, joten linssien hintojen vertailu todellakin kantaa.