Minkä ikäisenä piilolinssien käytön voi aloittaa?

Julkaistu: 11.10.2012 • Muokattu: 6.4.2021
Piilolinssit lapselle, nuorelle tai teinille

Tässä kirjoituksessa esitetään kysymyksiä ja vastauksia lasten piilolinssien käytöstä.

K: Mikä on piilolinssien käytön ikäraja?

V: Piilolinssien käytön aloittamiselle ei ole olemassa ikärajaa. Useimmat silmälääkärit suosittelevat kuitenkin piilolinssien käytön aloittamista aikaisintaan 11-14 ikävuoden tienoilla.

K: Minkä ikäisenä lapsi voi aloittaa piilolinssien käytön?

V: Fysiologisesti lasten silmät sietävät piilolinssejä hyvinkin nuorella iällä. Ratkaiseva tekijä on se, onko lapsi tarpeeksi kypsä ja vastuullinen käyttämään piilolinssejä. Kykeneekö lapsi noudattamaan silmälääkärin antamia ohjeita ja määräyksiä sekä huolehtimaan riittävästä hygieniasta piilolinssien käsittelyssä ja hoidossa joka päivä?

K: Mistä tiedän onko lapseni valmis käyttämään piilolinssejä?

V: Vanhempana on hyvä arvioida lapsen vastuullisuutta miettimällä miten hyvin lapsi suoriutuu muista hänelle annetuista vastuullisista tehtävistä: Petaako lapsi sänkynsä joka aamu, siivoaako hän oman huoneensa pyydettäessä, tekeekö hän kotiläksyt huolellisesti tai huolehtiiko hän perheen koiran ruokkimisesta?

Jos lasta tarvitsee jatkuvasti muistuttaa siivoamisesta ja hyvän hygienian noudattamisesta, hän ei ehkä ole valmis huolehtimaan piilolinsseistään. Jos lapsi suoriutuu vastuullisista tehtävistä hyvin, hän onnistunee hyvin myös piilolinssien käytössä.

K: Kuinka paljon huolenpitoa piilolinssit vaativat?

V: Nykyiset piilolinssit ovat erittäin helppohoitoisia. Linssien käyttämiseen tarvitaan periaatteessa vain monikäyttöinen piilolinssineste ja piilolinssikotelo. Suurin osa piilolinssityypeistä on puhdistettava ja säilöttävä jokaisen käyttökerran jälkeen.

Piilolinssit urheilussa

Piilolinsseillä saavutetaan parempi näkö urheiluharrastuksissa kuin silmälaseilla.

K: Miksi teinit haluavat käyttää piilolinssejä eivätkä silmälaseja?

V: Lasten ja teinien itsetunto liittyy läheisesti heidän ulkonäköönsä. Jos lapsi ei pidä omasta ulkonäöstään silmälasien kanssa, se voi vaikuttaa heidän personallisuuteensa ja jopa koulumenestykseen. Teini-ikäiset ovat usein hyvin itsetietoisia ja he tuntevat itsensä hyväksytymmiksi ilman silmälaseja. Piilolinsseistä on etua myös monissa harrastuksissa.

K: Mitä hyötyä lapselle voi olla piilolinssien käytöstä?

V: Piilolinsseillä saavutetaan monissa tapauksissa parempi näkö kuin silmälaseilla, erityisesti näkökentän äärialueilla. Monissa liikunnallisissa harrastuksissa piilolinssit ovat erittäin kätevät ja ne voivat vaikuttaa myös lapsen itsetuntoon positiivisesti.

K: Ovatko piilolinssit turvallisia?

V: Piilolinssit ovat oikein käytettynä erittäin turvalliset. Toisin kuin silmälasit, piilolinssit eivät yleensä hajoa vauhdikkaissa aktiviteeteissa ja liikunnassa.

K: Mitä muuta vanhempien tulee tietää lasten piilolinssien käytöstä?

V: Lapselle on tehtävä selväksi, että piilolinssien käytössä on aina ehdottomasti noudatettava silmälääkärin antamia määräyksiä ja hyvää hygieniaa vaarallisten silmätulehdusten ja -ärsytysten välttämiseksi. Piilolinssejä ei saa puhdistaa tai säilyttää niitä vesijohtovedessä. Piilolinssejä ei saa lainata muille eikä muiden piilolinssejä tule käyttää. Silmien meikkaaminen tulee tehdä aina piilolinssien laittamisen jälkeen. Vanhemman on aina seurattava lapsen suoriutumisesta piilolinssien käyttäjänä.

K: Mitkä piilolinssit sopivat parhaiten lapsille?

V: Satunnaiseen käyttöön parhaiten sopivat yleensä kertakäyttöpiilolinssit ja jatkuvampaan käyttöön kuukausilinssit. Piilolinssien käyttäminen on kuitenkin aina aloitettava käymällä optikolla näöntarkastuksessa ja piilolinssien sovituksessa. Optikko osaa parhaiten suositella lapsen silmille sopivaa piilolinssityyppiä ja arvioida hänen suoriutumistaan niiden käsittelyssä ja hoidossa.

K: Tarvitaanko piilolinsseihin resepti?

V: Ehdottomasti! Piilolinssejä ei saa tilata edes netistä ilman voimassa olevaa reseptiä. Varaa aika näöntarkastukseen ja piilolinssien sovitukseen optikolta. Silmälääkäri tai optikko arvioi samalla lapsellesi parhaiten sopivan näönkorjausmenetelmän.

Katso myös: Miten auttaa nuorta siirtymään piilolinsseihin?

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.