Piilolinssien käyttö armeijassa

Julkaistu: 15.10.2012 • Muokattu: 18.1.2022
Sotilasvala armeijassa

Varusmiespalveluksen suorittaminen aiheuttaa omat haasteensa piilolinssien käytölle. Tässä artikkelissa esitetään yleisimpiä kysymyksiä piilolinssien käytöstä armeijassa ja annetaan niihin vastauksia.

K: Voiko armeijassa käyttää piilolinssejä?

V: Kyllä se on mahdollista, vaikkakin siihen liittyy omat haasteensa. Joissakin tilanteissa piilolinssit voivat helpottaa armeijaelämää huomattavasti.

K: Missä tilanteissa piilolinssejä kannattaa käyttää armeijassa?

V: Piilolinsseistä voi olla etua erilaisissa varusmiespalvelukseen kuuluvissa tilanteissa, joissa silmälasit voivat olla tiellä, ne huurtuvat, kastuvat tai joudut varomaan niiden rikkoutumista. Tällaisia voivat olla esim. erilaiset liikunta- ja urheiluaktiviteetit ja taisteluharjoitukset, jossa joudutaan liikkumaan ja ryömimään maastossa.

Joissakin harjoituksissa käytettävää suojanaamaria ei voi käyttää useimpien silmälasimallien kanssa ollenkaan. Tällöin voi olla paras turvautua piilolinsseihin. Mikäli näet piilolinsseillä paremmin kauas kuin silmälaseilla, niiden käyttöä kannattaa harkita myös ammuntaharjoituksissa ja -kokeissa.

K: Missä tilanteissa piilolinssejä ei kannata käyttää?

V: Käytä piilolinssejä armeija-aikana lähtökohtaisesti vain silloin, kun se on välttämätöntä, ja muulloin aina silmälaseja. Silmien on hyvä antaa välillä levätä.

K: Mitä haasteita armeija asettaa piilolinssien käytölle?

V: Armeijassa henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen ei ole aina helppoa. Kasarmilla piilolinssien puhdistus ja hoito on helpompaa, mutta sielläkin niiden käsittelyyn voi varsinkin peruskoulutuskaudella jäädä vain vähän aikaa.

Metsäolosuhteissa ja usean päivän mittaisilla leireillä, joilla silmät altistuvat helposti epäpuhtauksille, piilolinssien käyttäminen on vielä hankalampaa. Mikäli joudut käsittelemään piilolinssejä likaisilla käsillä, on vaarana bakteerien joutuminen silmiin ja silmätulehdukset.

K: Miten piilolinssien käyttöön armeijassa on syytä varustautua?

V: Mikäli käytät piilolinssejä vain satunnaisesti, kannattaa harkita edullisten kertakäyttölinssien hankkimista, jotka on helppo heittää pois jokaisen käyttökerran jälkeen.

Jos käytät piilolinssejä enemmän kuin satunnaisesti, suosittelemme jatkuvakäyttöisten piilolinssien hankkimista, joita voit pitää myös nukkuessa. Kannattaa silti pitää aina silmälasit, piilolinssikotelo ja puhdistusneste mukanasi.

Leireille voit varautua lisäksi hankkimalla desinfiointipyyhkeitä ja kosteuttavia silmätippoja, joita saa ilman reseptiä apteekeista.

K: Maksaako Puolustusvoimat piilolinssien hankinnan?

V: Puolustusvoimat ei osallistu piilolinssikustannuksiin, mutta sinulla on mahdollisuus saada korvaus perussilmälasien hankkimista varten mikäli terveystarkastuksessa ilmenee, että näkösi vaatii korjaamista eikä sinulla ole olemassa silmälaseja.

Jäikö joku asia askarruttamaan piilolinssien käytöstä armeijassa? Lähetä kysymyksesi lomakkeella, niin vastaamme siihen tällä sivulla mahdollisimman pian.

KYSELY: Oletko käyttänyt piilolinssejä armeijassa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Kuva: Karri Huhtanen/Wikipedia

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.