Yötäpäivää-piilolinssit eli jatkuvakäyttöiset linssit

Yötäpäivää-piilolinssit eli jatkuvakäyttöiset piilolinssit ovat piilolinssit, joita voi käyttää myös yön yli.

Yötäpäivää-piilolinssit eli jatkuvakäyttöiset piilolinssit, ovat markkinoiden uusin piilolinssityyppi. Ne ovat kertakäyttöpiilolinssejä ohuemmat ja valmistettu erittäin hengittävästä ja hyvin happea silmän sarveiskalvolle läpäisevästä silikonihydrogeelimateriaalista. Piilolinssien erinomainen hapenläpäisykyky on erityisen tärkeää silloin, kun niitä käytetään jatkuvasti, jotta sarveiskalvo saa riittävästi happea ja silmät pysyvät terveinä. Jatkuvakäyttöisten piilolinssien erikoiskäsitelty pinta ehkäisee linssien kuivumista, sekä proteiinien ja epäpuhtauksien kertymistä niiden pinnalle.

Jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä voidaan käyttää vuorokauden ympäri (myös nukkuessa) jopa 7 päivää ja 6 yötä optikon määräyksen mukaisesti. Yötäpäiväälinssien käytössä on erityisen tärkeää noudattaa piilolinssimääräyksessä olevia käyttöaikoja ja optikon antamia ohjeita. Piilolinssimääräyksessä suositeltu maksimikäyttöaika on yleensä 1-4 viikkoa.

Useimpia yötäpäiväälinssejä voidaan käyttää myös päiväkäytössä kuukausilinssien tapaan, jolloin ne vaativat normaalia puhdistusta ja desinfiointia. Keskustele optikkosi kanssa sinulle sopivista käyttöajoista.

Mitkä yötäpäivää-piilolinssit ovat?

Ennen kuin tutustumme yötäpäivää-linssien etuihin, haittoihin ja mahdollisiin riskeihin, on tärkeää ymmärtää, mitä nämä linssit ovat ja miten ne eroavat muista piilolinssityypeistä.

Jatkuvakäyttöiset, eli niin sanotut yötäpäivää-piilolinssit, tarkoittavat piilolinssejä, joita voidaan käyttää koko vaihtovälin tai ainakin osan siitä yhtäjaksoisesti silmissä. Periaatteessa linssit voivat olla silmissä yhtäjaksoisesti jopa neljä viikkoa, myös nukkuessa.

Optikot suosittelevat usein, että jatkuvakäyttöisiä linssejä käytettäisiin vuorokauden ympäri enintään 7 päivää ja 6 yötä, jonka jälkeen niiden käytössä pidettäisiin taukoa. On tärkeää huomata, että nämä ovat lääkevirastojen antamia suositeltuja maksimikäyttöaikoja. Monien silmät eivät siedä näin pitkää yhtäjaksoista käyttöä, vaan piilolinssit on suositeltavaa välillä puhdistaa ja antaa silmien myös levätä.

Yötäpäivää-piilolinssit voivat olla hyvä vaihtoehto heille, jotka haluavat välttää silmälasien käyttöä tai eivät ole valmiita päivittäiseen piilolinssien hoitoon.

Yötäpäivää-piilolinssejä voidaan käyttää optikon määräyksellä myös nukkuessa.

Yötäpäivää-piilolinssejä voidaan käyttää optikon määräyksellä myös nukkuessa.

Yötäpäivää-piilolinssien edut ja haitat

Yötäpäivää-piilolinsseillä, kuten muillakin piilolinssityypeillä, on omat etunsa ja haittansa, joita kannattaa harkita itselle sopivaa linssityyppiä harkitessa.

Edut

Yötäpäivää-piilolinssit tarjoavat useita etuja, jotka houkuttelevat monia piilarien käyttäjiä.

 1. Hyvä näkökyky aamusta alkaen. Yötäpäivää-linssit mahdollistavat terävän näön välittömästi herätessäsi. Tämä on erityisen kätevää, kun haluat nähdä selkeästi heti aamusta.
 2. Nukkuminen. Yötäpäivää-piilolinssit ovat ainoa linssityyppi, jota voidaan käyttää myös nukkuessa. Voit nauttia selkeästä näöstä ympäri vuorokauden ilman tarvetta poistaa linssejä yöksi.
 3. Hyvä hapenläpäisykyky. Näiden linssien materiaali on erittäin hengittävä, mikä mahdollistaa runsaan hapen kulkeutumisen silmän sarveiskalvolle. Tämä auttaa pitämään silmät terveinä.
 4. Enemmän vapautta. Yötäpäivää-piilolinssit vähentävät päivittäisen käsittelyn, puhdistuksen ja säilyttämisen tarvetta. Tämä säästää paljon aikaa ja vaivaa linssien käytössä.
 5. Sopii myös kuiville silmille. Jatkuvakäyttöiset piilolinssit voivat sopia myös kuivista silmistä kärsiville, koska niiden materiaali auttaa säilyttämään kosteuden paremmin.
 6. Sopivat työskentelyyn kuivassa ympäristössä. Jos työskentelet kuivassa tilassa, kuten ilmastoidussa toimistossa, tämä linssityyppi voi sopia juuri sinulle.

Haitat

Vaikka yötäpäivää-piilolinssit tarjoavat monia etuja, niihin liittyy myös haittoja ja riskejä, verrattuna muihin linssityyppeihin:

 1. Hinta. Jatkuvakäyttöiset linssit ovat usein kalliimmat kuin muut pehmeät piilolinssit.
 2. Jatkuvakäyttöisyys ei sovi kaikkien silmille. Kaikki eivät välttämättä sovellu käyttämään jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä, ja niiden sopivuus tulee aina arvioida silmälääkärin kanssa.
 3. Suurempi silmätulehdusriski. Jatkuvakäyttöiset linssit voivat kasvattaa silmätulehdusten riskiä.
 4. Ei suositella ensimmäisiksi piilolinsseiksi. Jatkuvakäyttöisten linssien käyttöön liittyviä riskejä tulisi punnita huolellisesti.

Kenelle yötäpäivää-linssit sopivat?

Yötäpäivää-linssit sopivat mm. aktiivista elämätapaa harjoittaville, jotka matkustelevat tai liikkuvat luonnossa paljon.

Yötäpäivää-linssit sopivat mm. aktiivista elämätapaa harjoittaville, jotka matkustelevat tai liikkuvat luonnossa paljon.

Yötäpäivää-linssit voivat olla erittäin kätevä tapa näönkorjaukseen monille. Linssien jatkuva käyttö useiden päivien ajan voi olla hyödyllistä heille, jotka elävät kiireistä elämäntapaa tai joilla on epäsäännöllinen unirytmi,

 1. Aktiivista elämätapaa harjoittavat ihmiset, jotka esimerkiksi matkustavat tai vaeltavat paljon. Ne voivat olla ihanteellinen valinta kiireiseen elämään, jossa on tärkeää nähdä tarkasti missä ja milloin tahansa.
 2. Ennalta-arvaamaton elämäntyyli. Tietyissä ammateissa, kuten sotilashenkilöstöllä, ensihoitajille, vuorotyöntekijöillä ja ulkoilmaihmisillä, voi olla epäsäännöllinen päivärytmi tai rajallinen mahdollisuus huolehtia päivittäin piilolinsseistään. Yötäpäivää-linssit voivat tarjota heille joustavuutta ja selkeää näköä kaikkina aikoina.
 3. Potilaat, joilla on binokulaarisia näkökyvyn poikkeuksia, kuten toiminnallinen heikkonäköisyys (amblyopia eli laiska silmä).
 4. Potilaat, joilla on erityisen huono näkö, mutta joille on tärkeää nähdä tarkasti koko ajan, kuten odottamattomissa tilanteissa herätettynä, esimerkiksi hätätilanteissa.
 5. Kuivasilmäisyydestä kärsiville. Jatkuvakäyttöiset linssit voivat olla hyvä vaihtoehto heille, jotka kärsivät kuivasilmäisyydestä. Niiden materiaali on suunniteltu auttamaan pitämään silmät jatkuvasti kosteutettuina, mistä voi olla heille hyötyä.

Kenelle ne eivät sovi?

Vaikka yötäpäivää-linssit tarjoavat monia etuja joillekin piilolinssien käyttäjille, ne eivät ole ihanteellinen vaihtoehto kaikille. Siksi on tärkeää, että silmälääkäri arvioi potilaan sopivuuden ennen yötäpäivää-linssien käyttöä.

Jotkut potilaat voivat olla suuremmassa riskissä infektioiden tai sarveiskalvon tulehdusten suhteen, ja heille voi sopia paremmin vähemmän riskialtis linssien käyttöaikataulu.

Seuraavia tekijöitä tulisi ottaa huomioon:

 • Tupakoijat. Erityisesti alle 30-vuotiailla tupakoijilla on kasvanut riski sarveiskalvon tulehduksille.
 • Krooniset terveysongelmat, kuten diabetes, hengitystie- tai kilpirauhasongelmat, voivat altistaa sarveiskalvon infektioille.
 • Huono käsihygienia. Linssien pinnalla oleva bakteerikuorma liittyy olennaisesti sarveiskalvon tulehduksiin.
 • Potilaat, joilla on aikaisempia sarveiskalvon tulehduksia tai silmäpinnan sairauksia, ovat suuremmassa riskissä kehittää komplikaatioita.
 • Työolosuhteet. Potilaat, jotka työskentevät pölyisissä tai ilmastoiduissa työympäristöissä, saattavat altistua suuremmalle riskille käytön aikana.

Jatkuvakäyttöisten piilolinssien riskit

Jatkuvakäyttöisten piilolinssien muistisääntö: Silmien tulee 1) näyttää hyvältä 2) tuntua hyvältä ja 3) nähdä hyvin.

Jatkuvakäyttöisten piilolinssien muistisääntö: Silmien tulee 1) näyttää hyvältä 2) tuntua hyvältä ja 3) nähdä hyvin.

Tutkimusten mukaan jatkuvakäyttöisten piilolinssien suurimmat riskit liittyvät hapenpuutteeseen ja linssin pintakerrostumiin.

Tietyt potilaat ovat taipuvaisia keräämään proteiineja ja lipidejä linssin pinnalle päivittäisessä käytössä, ja ilmiö on yleisempi pitkäaikaisessa käytössä.

Kerrostumat voivat aiheuttaa näkökyvyn heikkenemistä, sidekalvon ärsytystä ja konjunktiviittia eli silmän sidekalvotulehdusta.

Säännöllinen linssien puhdistus ja keinokyyneleiden käyttö voivat vähentää piilolinssien pintakerrostumien ja niiden aiheuttamien komplikaatioiden esiintyvyyttä.

Kun sarveiskalvo ei saa riittävästi happea, se voi reagoida uudissuonittumalla (neovaskularisaatio). Se on kehon luonnolinen tapa pyrkiä lisäämään hapensaantia silmän herkille kudoksille.

Uudissuonittuminen voi häiritä näkökenttää, aiheuttaa sumeutta tai häikäisyä. Verisuonet voivat ärsyttää sidekalvoa, mikä johtaa punoitukseen ja epämukavuuden tunteeseen. Ongelma voi myös kroonistua.

Piilolinssien käytön vähentäminen tai lopetamminen vähentää komplikaation esiintyvyyttä ja vakavuutta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että piilolinssit päässä nukkuminen kasvattaa silmätulehdusriskin viisinkertaiseksi piilolinssityypistä riippumatta. Vaikka jatkuvakäyttöisten linssien teknologia ja materiaalit ovat kehittyneet viimeisen 40 vuoden aikana valtavasti, monien silmäasiantuntijoiden mukaan piilolinssit päässä nukkuminen on edelleen liian riskialtista ja he suosittelevat poistamaan linssit aina ennen nukkumaanmenoa.

Yötäpäiväälinssien osalta suurin huoli liittyy bakteerien ja muiden mikro-organismien jäämiseen linssieen ja silmien väliin. Nämä mikrobit kasvavat lämpimässä ja kosteassa ympäristössä piilolinssin alla erityisesti silloin, kun pidät silmiäsi kiinni. Happivaje heikentää silmien kykyä torjua sarveiskalvotulehduksia ja lisää uudissuonittumisen (neovaskularisaatio) riskiä.

Piilolinssien käyttöön liittyvät tulehdukset vaihtelevat harmittavasta silmän punoituksesta (konjunktiviitti) vakaviin silmäsairauksiin, kuten akantameba keratiitti ja silmän sieni-infektioihin, jotka voivat aiheuttaa pysyvää näön heikkenemistä tai jopa sokeutta.

Mahdollisten riskien välttäminen

Riskien välttäminen on keskeinen osa jatkuvakäyttöisten piilolinssien turvallista käyttöä. Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä on poistaa linssit silmistä mahdollisimman usein ennen nukkumaanmenoa. Tämä antaa silmille mahdollisuuden saada tarpeeksi happea yön aikana ja vähentää uudissuonittumisen riskiä. Lisäksi on suositeltavaa ottaa linssit pois ennen uimista, koska vesi ja linssit ova otollinen ympäristö bakteerien tarttumiselle linsseihin.

Toinen avainasemassa oleva tekijä on hyvä käsihygienia. Ennen kuin kosket piilolinsseihin, pese kätesi huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä, ja kuivaa kätesi. Tämä auttaa estämään bakteerien ja epäpuhtauksien siirtymisen linsseihin ja siten vähentämään infektioriskiä.

Myös ympäristötekijöillä on merkitystä. Vältä oleskelua savuisissa tai huonosti ilmastoituissa tiloissa, koska nämä tekijät voivat lisätä silmien ärsytystä ja kuivumista, mikä puolestaan voi vaikuttaa hapen virtaukseen silmiin.

Lisäksi, on tärkeää vaihtaa linssit uusiin valmistajan suositteleman aikataulun mukaisesti ja noudattaa silmälääkärin antamia ohjeita. Säännölliset tarkastukset voivat auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat varhaisessa vaiheessa ja varmistamaan, että linssit sopivat edelleen silmiisi.

Noudattamalla näitä ohjeita voit vähentää jatkuvakäyttöisten piilolinssien riskejä ja nauttia niiden tarjoamasta mukavuudesta ja näkökyvystä turvallisesti.

Suosituimmat yötäpäivää-linssit

Alta löydät suosituimpien jatkuvakäyttöisten linssien edullisimmat hinnat kaikissa piilolinssien hintavertailussa mukana olevissa kaupoissa.

Biofinity
alk. 14.99 €
Vertaa hintoja

Lähteet: All About Vision, CooperVision

Jaa ystävillesi ❤️
Osta piilolinssejä Lensonilta. Laaja valikoima, huokeat hinnat.