Yötäpäivää-linssit eli jatkuvakäyttöiset linssit

Yötäpäivää-linssit päässä voi myös nukkua.

Jatkuvakäyttöiset linssit eli ns. yötäpäivää-linssit on markkinoiden uusin piilolinssityyppi. Ne ovat kertakäyttölinssejä ohuempia ja ne valmistetaan erittäin hyvin happea läpäisevästä silicone hydrogel -materiaalista. Tämä materiaali päästää enemmän happea sarveiskalvolle ja antaa silmien “hengittää” paremmin. Hyvä hapenläpäisykyky on erityisen tärkeää silloin, kun linssejä käytetään jatkuvasti. Yötäpäivää-linssien erikoiskäsitelty pinta ehkäisee niiden kuivumista sekä proteiinien ja epäpuhtauksien kerääntymistä niiden pinnalle.

Yötäpäivää-piilolinssejä voidaan käyttää vuorokauden ympäri ja myös nukkuessa. Useimpia yötäpäivää-linssejä voidaan käyttää jopa seitsemän päivää yhtäjaksoisesti ilman pois ottamista ja joidenkin valmistajien linssejä jatkuvassa käytössä jopa 30 päivää.

On tärkeää huomata, että nämä ovat lääkevirastojen antamia suositeltuja maksimikäyttöaikoja. Monien silmät eivät siedä näin pitkää yhtäjaksoista käyttöä, vaan linssit on välillä puhdistettava ja annettava silmien levätä välillä. Yötäpäivää-linssien käytössä on erityisen tärkeää noudattaa piilolinssimääräyksessä olevia käyttöaikoja ja optikon antamia ohjeita. Piilolinssimääräyksessä annettu suositeltu maksimikäyttöaika on yleensä 1-4 viikkoa.

Useimpia yötäpäivää-linssejä voidaan käyttää myös päiväkäytössä kuukausilinssien tapaan, jolloin ne vaativat normaalia käsittelyä ja puhdistusta. Keskustele optikkosi kanssa sinulle sopivista käyttöajoista.

Päivittäin piilolinssejä käyttäville

Yötäpäivää-linssit voivat olla paras vaihtoehto sinulle, joka haluat käyttää piilolinssejä päivittäin ja nähdä tarkasti heti herättyäsi. Yötäpäivää-linssit tarjoavat kuukausilinssejä enemmän vapautta linssien käsittelyn ja puhdistuksen suhteen, ja ne sopivat hyvin myös kuivissa oloissa työskentelyyn ja kuivista silmistä kärsiville.

Linssien jatkuvakäyttöisyys on kätevä esimerkiksi matkoilla ja vaelluksilla, joissa linssien puhdistaminen voi toisinaan olla haasteellista.

Yötäpäivää-linssien edut

Yötäpäivää-linssit läpäisevät muita piilolinssityyppejä enemmän happea. Tästä syystä niitä voidaan käyttää myös nukkuessa ja ne sopivat hyvin henkilöille, jotka työskentelevät kuivassa ympäristössä. Ne tarjoavat käyttäjälleen enemmän vapauksia, koska linssejä ei tarvitse puhdistaa ja säilöä päivittäin.

  • Hyvä hapenläpäisykyky. Linssit läpäisevät erittäin hyvin happea, joten silmät pysyvät terveinä.
  • Nukkuminen. Ainoa linssityyppi, jota voidaan käyttää myös nukkuessa.
  • Hyvä näkökyky aamusta alkaen. Näet terävästi heti herätessäsi.
  • Enemmän vapauksia. Ei päivittäistä käsittelyä ja puhdistusta piilolinssinesteellä.
  • Sopivat myös kuiville silmille.
  • Sopivat työskentelyyn kuivassa ympäristössä.

Yötäpäivää-linssien haitat ja riskit

Silmien tulee: näyttää hyvältä, tuntua hyvältä ja nähdä hyvinEnsimmäiset yökäyttöön soveltuvat linssit hyväksyttiin vuonna 1981. Näiden linssien maksimikäyttöajaksi hyväksyttiin kaksi viikkoa ilman poistamista. Pian sen jälkeen jotkut linssit saivat hyväksynnän 30 päivän yhtäjaksoiseen käyttöön.

Tutkimuksissa selvisi pian, että piilolinssit päässä nukkuminen kasvattaa silmätulehdusriskiä viisinkertaiseksi piilolinssityypistä riippumatta. Vaikka yötäpäivää-linssien teknologia ja materiaalit ovat kehittyneet reilun 30 vuoden aikana valtavasti, monien silmäasiantuntijoiden mukaan piilolinssit päässä nukkuminen on edelleen liian riskialtista ja he suosittelevat ottamaan ne pois aina ennen nukkumaanmenoa.

Yötäpäivää-linssien osalta suurin huoli liittyy bakteerien ja muiden mikro-organismien jäämiseen linssieen ja silmien väliin. Nämä mikrobit kasvavat lämpimässä ja kosteassa ympäristössä piilolinssin alla ertyisesti silloin, kun silmäsi ovat kiinni. Lisäksi piilolinssien käyttäminen vähentää sarveiskalvolle pääsevän hapen määrää, mikä kasvattaa infektioriskiä.

Yötäpäivää-linssejä ei suositella uusien käyttäjien ensimmäisiksi piilolinsseiksi.

  • Tavallisia kuukausilinssejä kalliimmat
  • Jatkuvakäyttöisyys ei sovi kaikkien silmille
  • Suurempi silmätulehdusriski
  • Ei suositella ensimmäisiksi piilolinsseiksi

Suosittuja yötäpäivää-linssejä

Lue myös