Jatkuvakäyttöiset linssit eli yötäpäiväälinssit

Yötäpäiväälinssit

Jatkuvakäyttöiset linssit, eli ns. yötäpäiväälinssit, on markkinoiden uusin piilolinssityyppi. Ne ovat kertakäyttölinssejä ohuempia ja valmistettu erittäin "hengittävästä" ja hyvin happea sarveiskalvolle läpäisevästä silikonihydrogeelimateriaalista. Hyvä hapenläpäisykyky on erityisen tärkeää silloin, kun linssejä käytetään jatkuvasti, jotta sarveiskalvo saa happea ja silmät pysyvät terveenä. Jatkuvakäyttöisten linssien erikoiskäsitelty pinta ehkäisee niiden kuivumista, sekä proteiinien ja epäpuhtauksien kerääntymistä linssien pinnalle.

Jatkuvakäyttöisiä linssejä voidaan käyttää vuorokauden ympäri (myös nukkuessa) jopa 7 päivää ja 6 yötä optikon määräyksen mukaisesti. On tärkeää huomata, että nämä ovat lääkevirastojen antamia suositeltuja maksimikäyttöaikoja. Monien silmät eivät siedä näin pitkää yhtäjaksoista käyttöä, vaan linssit on välillä puhdistettava ja annettava silmien levätä.

Yötäpäiväälinssien käytössä on erityisen tärkeää noudattaa piilolinssimääräyksessä olevia käyttöaikoja ja optikon antamia ohjeita. Piilolinssimääräyksessä suositeltu maksimikäyttöaika on yleensä 1-4 viikkoa.

Useimpia yötäpäiväälinssejä voidaan käyttää myös päiväkäytössä kuukausilinssien tapaan, jolloin ne vaativat normaalia puhdistusta ja desinfiointia. Keskustele optikkosi kanssa sinulle sopivista käyttöajoista.

Yötäpäivää-linssit päässä voi myös nukkua. Yötäpäiväälinssit päässä voi myös nukkua.

Päivittäin piilolinssejä käyttäville

Yötäpäiväälinssit voivat olla paras vaihtoehto sinulle, joka haluat käyttää piilolinssejä päivittäin ja nähdä tarkasti heti herättyäsi.

Jatkuvakäyttöiset linssit sopivat muun muassa seuraaville:

 • Aktiiviset ihmiset, jotka matkustelevat tai vaeltavat paljon.
 • Ennalta-arvaamaton tai erittäin aktiivinen elämäntyyli, kuten sotilashenkilöstö, ensihoitajat, vuorotyöntekijät ja ulkoilmaihmiset, joilla ei ole aina mahdollisuutta huolehtia piilolinsseistään.
 • Potilaat, joilla on binokulaarisia näkökyvyn poikkeuksia, kuten toiminnallinen heikkonäköisyys.
 • Potilaat, joilla on erityisen huono näkö, mutta joille on tärkeää nähdä tarkasti koko ajan esimerkiksi odottamatta herätettynä.
 • Kuivasilmäisyydestä kärsiville

Yötäpäiväälinssien edut

Jatkuvakäyttöisten piilolinssien etuja ovat:

 • Hyvä näkökyky aamusta alkaen. Näet terävästi heti herätessäsi.
 • Nukkuminen. Ainoa linssityyppi, jota voidaan käyttää myös nukkuessa.
 • Hyvä hapenläpäisykyky. Linssit läpäisevät erittäin hyvin happea silmän sarveiskalvolle, jolloin silmät pysyvät terveenä.
 • Enemmän vapauksia. Ei päivittäistä käsittelyä ja puhdistusta piilolinssinesteellä.
 • Sopivat myös kuiville silmille.
 • Sopivat työskentelyyn kuivassa ympäristössä.

Jatkuvakäyttöisten linssien haitat ja riskit

Ensimmäiset yökäyttöön soveltuvat linssit hyväksyttiin vuonna 1981. Näiden linssien maksimikäyttöajaksi hyväksyttiin kaksi viikkoa ilman poistamista. Pian sen jälkeen jotkut linssit saivat hyväksynnän jopa 30 päivän yhtäjaksoiseen käyttöön.

Yötäpäiväälinssien haittapuolia ovat:

 • Tavallisia pehmeitä kuukausilinssejä kalliimmat
 • Jatkuvakäyttöisyys ei sovi kaikkien silmille
 • Suurempi silmätulehdusriski
 • Ei suositella ensimmäisiksi piilolinsseiksi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että piilolinssit päässä nukkuminen kasvattaa silmätulehdusriskiä viisinkertaiseksi piilolinssityypistä riippumatta. Vaikka jatkuvakäyttöisten linssien teknologia ja materiaalit ovat kehittyneet viimeisen 40 vuoden aikana valtavasti, monien silmäasiantuntijoiden mukaan piilolinssit päässä nukkuminen on edelleen liian riskialtista ja he suosittelevat poistamaan linssit aina ennen nukkumaanmenoa.

Silmien tulee: näyttää hyvältä, tuntua hyvältä ja nähdä hyvinYötäpäiväälinssien osalta suurin huoli liittyy bakteerien ja muiden mikro-organismien jäämiseen linssieen ja silmien väliin. Nämä mikrobit kasvavat lämpimässä ja kosteassa ympäristössä piilolinssin alla erityisesti silloin, kun pidät silmiäsi kiinni. Happivaje heikentää silmien kykyä torjua sarveiskalvotulehduksia ja lisää uudissuonittumisen (neovaskularisaatio) riskiä.

Piilolinssien käyttöön liittyvät tulehdukset vaihtelevat harmittavasta silmän punoituksesta (konjunktiviitti) vakaviin silmäsairauksiin, kuten akantameba keratiitti ja silmän sieni-infektioihin, jotka voivat aiheuttaa pysyvää näön heikkenemistä tai jopa sokeutta.

Tässä muutamia keinoja vähentää jatkuvakäyttöisten piilolinssien riskejä:

 • Poista mahdollisuuksien mukaan linssit silmistä ennen nukkumista.
 • Poista linssie ennen uimista.
 • Pese kädet huolellisesti aina ennen linssien käsittelyä.
 • Vältä savua ja huonosti ilmastoituja tiloja.
 • Vaihda linssit uusiin ennen vaihtovälin umpeutumista.
 • Noudata silmälääkärisi ja valmistajan ohjeita.

Yötäpäiväälinssien hintavertailu

Alta löydät jatkuvakäyttöisten linssien edullisimmat hinnat kaikissa hintavertailussamme mukana olevissa kaupoissa.

Kuva tuotteesta Air Optix Night & Day Aqua

Air Optix Night & Day Aqua

Air Optix Night & Day Aqua -piilolinssien edut:
 • Kuukausilinssit, jotka on suunniteltu jopa päivittäiseen käyttöön jopa 30 päiväksi ja 30 yöksi.
 • Voidaan käyttää...
alk. 23.62 €
Vertaa hintoja
Kuva tuotteesta Biofinity

Biofinity

Ominaisuudet ja hyödyt
 • Silikonihydrogeelipohjainen kuukausilinssi, jossa yhdistyvät pitkäaikainen käyttömukavuus ja erinomainen näöntarkkuus päivästä 1...
alk. 16.99 €
Vertaa hintoja
Kuva tuotteesta Biofinity Energys

Biofinity Energys

Heräät aamulla. Tarkistat sähköpostin, Instagramin ja Snapchatin. Menet töihin ja luet lisää sähköposteja. Palavereja ja töitä. Harrastuksia. Snapchat ja Instagram. Viestittelyä kavereiden...

alk. 19.99 €
Vertaa hintoja

Lähteet: All About Vision, CooperVision

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.