Kuukausilinssi on suosituin piilolinssityyppi

Kuukausilinssit

Kuukausilinssi on yleisin, helppokäyttöisin, ekologisempi ja jatkuvassa käytössä myös edullisin piilolinssityyppi, joka tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon näönkorjaukseen silmälasien rinnalle. Sillä voidaan korjata likinäköisyyttä -15 D asti, kaukonäköisyyttä +10 D asti, hajataitteisuutta ja ikänäköä.

Kuukausilinssejä käytetään yleensä päiväkäytössä, jolloin ne otetaan pois silmistä ennen nukkumaanmenoa, puhdistetaan piilolinssien hoitonesteellä ja jätetään desinfioitumaan hoitonestettä sisältävään piilolinssikoteloon. Niitä on saatavana myös jatkuvakäyttöisinä ns. yötäpäiväälinsseinä, jolloin niitä voidaan käyttää jopa seitsemän päivää yhtäjaksoisesti ilman pois ottamista.

Kuukausilinssejä käytetään joko kahden viikon tai enintään 30 päivän ajan linssityypistä ja optikon piilolinssimääräyksestä riippuen. Käyttöjakson jälkeen linssit hävitetään ja uusi pari otetaan käyttöön.

Kuukausipiilolinssejä on saatavana myös astigmatismia eli hajataitteisuutta korjaavina toorisina piilolinsseinä, presbyopiaa eli ikänäköä korjaavina monitehopiilolinsseinä sekä värillisinä linsseinä.

Piilolinssi ja kotelo

Kuukausilinssien käyttöön kuuluu olennaisena osana piilolinssien puhdistus ja desinfiointi.

Hyvä vaihtoehto paljon piilolinssejä käyttäville

Kuukausilinssit tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon silmälaseille. Erityisen hyvin ne sopivat paljon piilolinssejä käyttäville henkilöille, jotka ovat valmiita noudattamaan päivittäistä hoitorutiinia: puhdistamaan linssit jokaisen käyttökerran jälkeen ja säilyttämään niitä yön yli desinfioivaa hoitonestettä sisältävässä piilolinssikotelossa. Tästä syystä kuukausilinssit edellyttävät käyttäjältä muita linssityyppejä tarkempaa hygieniaa.

Päiväkäyttöiset kuukausilinssit ovat pehmeät ja helppokäyttöiset ja ne sopivat useimmille käyttäjille. Useimmat optikot suosittelevat kuukausilinssejä ensimmäisiksi piilolinsseiksi.

Kuukausilinssejä kannattaa harkita kun:

 • Haluat käyttää piilolinssejä usein
 • Olet valmis noudattamaan päivittäisiä piilolinssien hoitorutiineja
 • Noudatat muutenkin hyvää hygieniaa
 • Vietät aktiivista elämäntapaa
 • Matkustat
 • Liikut tai urheilet paljon
 • Olet ekologinen
 • Haluat säästää piilolinssikustannuksissa

Kuukausilinssien edut

Kuukausilinsseillä on paljon etuja muihin linssityyppeihin verrattuna:

Edullisuus. Jos käytät piilolinssejä usein, kuukausilinssit on edullisin valinta. Tavallisia kuukausilinssejä tarvitaan vain 12 paria eli 24 kappaletta vuodessa.

Ekologisuus. Kerran kuussa vaihdettavista kuukausilinsseistä syntyy monta kertaa vähemmän muovijätettä kuin joka päivä vaihdettavista kertakäyttölinsseistä.

Helppo matkalla. Matkan suunnittelu on helpompaa, kun sinun tarvitsee ottaa mukaan vain nykyiset linssit, varalinssit, hoitoneste ja piilolinssikotelo. Kertakäyttölinssien kanssa joudut kantamaan mukanasi yhtä monta linssiparia kuin tiedät käyttäväsi piilolinssejä. Lisäksi voit laittaa piilolinssit helposti päähäsi, kun käyt asioilla, salilla tai urheilet.

Sopii herkille silmille. Joillekin kertakäyttölinssien käyttäjille ohuet linssit aiheuttavat ongelmia, kuten silmien kuivumista ja ärsytystä. Kuukausilinssit ovat paksumpia ja pitävät kosteuden pidempään.

Kestävyys. Kuukausilinssit ovat paksumpia, vahvempia ja kestävämpiä kuin kertakäyttölinssit. Paksumman muotoilun ansiosta ne sietävät paremmin hikeä, likaa ja pölyä.

Enemmän vaihtoehtoja. Käyttäjät, jotka tarvitsevat erityistä näönkorjausta tai suuret voimakkuudet, kuukausilinssit on usein parempi vaihtoehto. Niitä on saatavana toorisena, monitehoisina ja värillisinä linsseillä, sekä useilla eri kaarevuuksilla ja harvinaisemmillakin parametreilla.

Jatkuvakäyttöisyys. Kuten tiedät, vain yötäpäiväälinssejä saa käyttää yön yli, ja niitäkin vain optikon määräyksellä. Vaikka joitakin kertakäyttölinssejäkin voi käyttää jopa 16 tuntia päivässä, tiettyjä kuukausikäyttöisiä yötäpäiväälinssejä voi pitää yhtä jaksoisesti jopa 7 päivää ja 6 yötä. Voit siis laittaa piilolinssit silmiisi maanantai-aamuna ja ottaa ne pois vasta sunnuntai-iltana.

Kuukausilinssien haitat

Kuukausilinsseillä on myös muutamia haittapuolia muihin piilolinssityyppeihin verrattuna:

 • Epähygieenisemmät. Kuukausilinssit keräävät pinnoilleen enemmän bakteereja, proteiineja, kalsiumia, likaa, pölyä ja muita epäpuhtauksia kuin esim. päivälinssit.
 • Vaateliaammat. Kuukausilinssien käyttö edellyttää, että käytössäsi on aina piilolinssien hoitoneste ja piilolinssikotelo. Ne pitää puhdistaa joka käyttökerran jälkeen hoitonesteellä ja säilöä yön yli desinfioivaan hoitonesteeseen.
 • Helppo unohtaa, että linssit on vaihdettava uusiin viimeistään 30 päivän kuluttua. Monet käyttäjät päätyvät käyttämään kuukausilinssejä vaihtoväliä pidempään, mistä seuraa monenlaisia ongelmia. Laita kalenteriin muistutus milloin linssit on vaihdettava uusiin.
 • Istuvuus ja mukavuus heikkenevät käyttöjakson loppua kohti.

Kuukausilinssien käsittely

Piilolinssien puhdistaminen

Kuukausilinssit puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen desinfioivalla hoitonesteellä.

Päiväkäyttöiset kuukausilinssit tulee puhdistaa ja desinfioida jokaisen käyttökerran jälkeen. Huolellinen puhdistus tuhoaa yli 90 prosenttia niihin kertyneistä mikrobeista.

Bakteerien, proteiinien ja epäpuhtauksien poistaminen on erittäin tärkeää silmätulehdusten ja muiden silmäkomplikaatioiden riskin minimoimiseksi.

Näin puhdistat kuukausilinssit käytön jälkeen:

 1. Pese kädet huolellisesti ja kuivaa nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Poista piilolinssi silmästä ja aseta se kämmenelle.
 3. Lisää kämmenelle piilolinssinestettä ja hankaa kevyesti linssiä molemmin puolin.
 4. Huuhtele linssi vielä linssinesteellä ja laita se piilolinssikoteloon.
 5. Täytä kotelo aina uudella nesteellä ja sulje korkki huolellisesti.
 6. Anna linssien desinfioitua piilolinssinesteessä vähintään kuuden tunnin ajan, jonka jälkeen ne ovat jälleen valmiit käytettäväksi.

Tärkeää tietoa kuukausilinssien käyttäjille

Nukkuminen muut kuin siihen erikseen tarkoitetut piilolinssit päässä voi aiheuttaa happivajausta ja altistaa silmät vaarallisille sarveiskalvontulehduksille. Silmien jatkuva happivajaus voi johtaa uudisverisuonien kasvuun silmien valkoisessa osassa.

Päiväsaikaan, kun silmät ovat enimmäkseen auki, sarveiskalvolle pääsee tarpeeksi happea. Yöllä, kun silmät ovat kiinni, silmiin ei välttämättä pääse tarpeeksi happea. Tällöin ne altistuvat helpommin virusten, bakteerien ja sienien aiheuttamille tulehduksille, jotka voivat johtaa pysyvään näön heikkenemiseen.

Useimmat kuukausi- ja yötäpäivää-linssit valmistetaan silikonihydrogeelimateriaalista, joka läpäisee jopa viisi kertaa enemmän happea tavallisiin piilolinsseihin verrattuna. Kuitenkin iso osa kuukausilinsseistä ei läpäise tarpeeksi happea, jotta ne soveltuisivat nukkumiseen. Mikäli haluat käyttää piilolinssejä nukkuessa, keskustele optikkosi kanssa yötäpäiväälinsseihin vaihtamisesta.

Kuukausilinssien hintavertailu

Alta löydät kuukausilinssien edullisimmat hinnat hintavertailussa mukana olevissa kaupoissa.

Acuvue Vita
alk. 28.42 €
Vertaa hintoja
Air Optix Aqua
alk. 16.59 €
Vertaa hintoja
Biofinity XR
alk. 27.67 €
Vertaa hintoja
Clear 58
21.59 €
Lisätietoa
everclear AIR
alk. 5.17 €
Vertaa hintoja
everclear UV
alk. 7.42 €
Vertaa hintoja
Miru 1month
alk. 29.99 €
Vertaa hintoja
PureVision
alk. 28.69 €
Vertaa hintoja
SofLens 38
alk. 19.80 €
Vertaa hintoja

Lähteet: LensPure, CooperVision

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla