Kuukausilinssit

Piilolinssikotelo ja neste

Kuukausilinssit on yleisin, käytetyin ja jatkuvassa käytössä myös edullisin piilolinssityyppi. Kuukausilinsseillä voidaan korjata likinäköisyyttä -15 D asti, kaukonäköisyyttä +10 D asti, hajataitteisuutta ja ikänäköä.

Kuukausilinssejä käytetään päiväkäytössä joko yhden kuukauden tai kahden viikon ajan linssityypistä ja optikon määräyksestä riippuen. Käyttöjakson jälkeen linssit hävitetään ja uusi pari otetaan käyttöön.

Kuukausilinssejä käytetään yleensä päiväkäytössä, jolloin ne otetaan pois silmistä ennen nukkumaanmenoa ja puhdistetaan desinfioivalla piilolinssinesteellä ja säilötään siihen vähintään kuuden tunnin ajaksi.

Kuukausilinssejä on saatavana myös jatkuvakäyttöisinä ns. yötäpäivää-linsseinä, jolloin niitä voidaan käyttää jopa seitsemän päivää yhtäjaksoisesti ilman pois ottamista. Niitä on saatavana myös astigmatismia eli hajataitteisuutta korjaavina toorisina piilolinsseinä, presbyopiaa eli ikänäköä korjaavina monitehopiilolinsseinä sekä värillisinä linsseinä.

Sopivat paljon piilolinssejä käyttäville

Piilolinssikotelo

Kuukausilinssejä säilytetään piilolinssikotelossa.

Kuukausilinssit tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon silmälaseille. Erityisen hyvin ne sopivat paljon piilolinssejä käyttäville henkilöille, jotka ovat valmiita puhdistamaan linssit jokaisen käyttökerran jälkeen ja säilyttämään niitä yön yli desinfiointiaineeessa piilolinssikotelossa. Tästä syystä kuukausilinssit edellyttävät käyttäjältä muita linssityyppejä tarkempaa hygieniaa.

Päiväkäyttöiset kuukausilinssit ovat pehmeät ja helppokäyttöiset ja ne sopivat useimmille käyttäjille. Useimmat optikot suosittelevat kuukausilinssejä ensimmäisiksi piilolinsseiksi.

Kuukausilinssit sopivat:

 • Paljon piilolinssejä käyttäville
 • Hyvästä hygieniasta huolehteville
 • Aktiivista elämäntapaa viettäville, kuten urheilijoille
 • Säästeliäille

Kuukausilinssien edut

Kuukausilinsseillä on paljon etuja muihin linssityyppeihin verrattuna:

 • Tarvitset vähemmän linssejä. Tavallisia kuukausilinssejä tarvitaan vain 12 paria eli 24 kappaletta vuodessa.
 • Runsaasti valinnanvaraa. Kuukausilinssejä on saatavana myös toorisina (hajataittoa korjaavina), värillisinä ja moniteholinsseinä.
 • Paras valikoima. Kuukausilinssejä on saatavilla useilla eri kaarevuuksilla ja harvinaisemmillakin parametreilla.
 • Mukavat. Silicone hydrogel -kuukausilinssit päästävät lävitseen enemmän happea, joten ne ovat mukavammat. Silmät saavat hengittää ja pysyvät kosteina pidempään.
 • Ekologiset. Kuukausilinssit ovat ekologinen vaihtoehto, koska niitä tarvitaan vähemmän ja ne tuottavat vähemmän jätettä.
 • Edulliset. Kuukausilinssit ovat markkinoiden edullisin vaihtoehto.

Kuukausilinssien haitat

Kuukausilinsseillä on myös muutamia haittapuolia muihin piilolinssityyppeihin verrattuna:

 • Epähygieenisemmät. Kuukausilinssit keräävät pinnoilleen enemmän bakteereja, proteiineja ja muita epäpuhtauksia kuin esim. päivälinssit.
 • Vaateliaammat. Ne vaativat puhdistuksen ja desinfionnin piilolinssien hoitonesteellä jokaisen käyttökerran jälkeen.
 • Istuvuus ja mukavuus heikkenee käyttöjakson loppua kohti.
 • Linssien käyttöä varten tarvitaan aina erillinen puhdistusneste ja säilytyskotelo.

Kuukausilinssien käsittely

Piilolinssien puhdistaminen

Kuukausilinssit tulee puhdistaa ja desinfioida jokaisen käyttökerran jälkeen.

Päiväkäyttöiset kuukausilinssit tulee puhdistaa ja desinfioida jokaisen käyttökerran jälkeen. Huolellinen puhdistus tuhoaa yli 90 prosenttia niihin kertyneistä mikrobeista.

Bakteerien, proteiinien ja epäpuhtauksien poistaminen on erittäin tärkeää silmätulehdusten ja muiden silmäkomplikaatioiden riskin minimoimiseksi.

Näin puhdistat kuukausilinssit käytön jälkeen:

 1. Pese kädet huolellisesti ja kuivaa nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Poista piilolinssi silmästä ja aseta se kämmenelle.
 3. Lisää kämmenelle pieni määrä piilolinssinestettä ja hankaa linssin molempia puolia kevyesti.
 4. Huuhtele linssi vielä linssinesteellä ja laita se piilolinssikoteloon.
 5. Täytä kotelo uudella nesteellä ja sulje korkki huolellisesti.

Anna linssien desinfioitua piilolinssinesteessä vähintään kuuden tunnin ajan, jonka jälkeen ne ovat valmiit käytettäväksi.

Tärkeää tietoa kuukausilinssien käyttäjille

Nukkuminen muut kuin siihen erikseen tarkoitetut piilolinssit päässä voi aiheuttaa happivajausta ja altistaa silmät vaarallisille sarveiskalvontulehduksille. Silmien jatkuva happivajaus voi johtaa uudisverisuonien kasvuun silmien valkoisessa osassa.

Päiväsaikaan, kun silmät ovat enimmäkseen auki, sarveiskalvolle pääsee tarpeeksi happea. Yöllä, kun silmät ovat kiinni, silmiin ei välttämättä pääse tarpeeksi happea. Tällöin ne altistuvat helpommin virusten, bakteerien ja sienien aiheuttamille tulehduksille, jotka voivat johtaa pysyvään näön heikkenemiseen.

Useimmat kuukausi- ja yötäpäivää-linssit valmistetaan silicone hydrogel -materiaalista, joka läpäisee jopa viisi kertaa enemmän happea tavallisiin piilolinsseihin verrattuna. Kuitenkin iso osa kuukausilinsseistä ei läpäise tarpeeksi happea, jotta ne soveltuisivat nukkumiseen. Mikäli haluat käyttää piilolinssejä nukkuessa, keskustele optikkosi kanssa yötäpäiväälinsseihin vaihtamisesta.

Suosittuja kuukausilinssejä

Lue myös