Piilolinssi­nesteet

Monikäyttöiset piilolinssien hoitonesteet

Piilolinssinesteet ovat tuotteita, joita käytetään piilolinssien puhdistamiseen, desinfiointiin ja säilömiseen. Asianmukainen piilolinssien hoito on tärkeää, jotta silmät pysyvät terveenä ja silmätulehduksilta vältytään. Vain silmäterveyden asiantuntija voi määritellä, mikä piilolinssien hoitoneste on paras sinulle. Keskustele optikkosi kanssa aina ennen vaihtamista uuteen merkkiin.

Kertakäyttölinssit on ainoa linssityyppi, joka vaadi jatkuvaa hoitoa, vaan linssit hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen. Kuukauden ja kahden viikon vaihtovälin linssit, mukaan lukien tooriset-, yötäpäivää-, moniteho- ja värilliset kuukausi- ja viikkolinssit poistetaan päivän päätteeksi silmistä, puhdistetaan, huuhdellaan ja säilötään desinfioivaan hoitonesteeseen.

Piilolinssit keräävät pinnalleen proteiineja, rasvoja ja epäpuhtauksia. Hoitorutiinien laiminlyönti kasvattaa silmätulehdusten ja sarveiskalvon haavaumien riskiä moninkertaiseksi. Nämä tilat kehittyvät erittäin nopeasti ja voivat olla vakavia tai jopa näköä uhkaavia.

Lue myös Mitä tehdä, kun piilolinssineste on loppu?.

Monikäyttöiset piilolinssinesteet

Monikäyttöiset piilolinssien hoitonesteet on suunniteltu mukavuutta ajatellen, sillä niissä on kaikki ominaisuudet samassa: ne puhdistavat, huuhtelevat, desinfioivat ja säilövät pehmeitä piilolinssejä. Ne ovat yleisimmin käytössä oleva ratkaisu pehmeiden piilolinssien käyttäjien keskuudessa - arviolta 90 % käyttäjistä käyttää monikäyttöisiä piilolinssinesteitä.

Vuonna 2002 havaittiin, että osa monikäyttöisistä piilolinssinesteistä ei kyennytkään desinfioimaan vaikeita sarveiskalvotulehduksia aiheuttavaa akantamebaa (Acanthamoeba). Vuonna 2007 kaksi merkkiä - Complete Moisture Plus ja EyeQ - vedettiin kokonaan markkinoilta niiden sisältämän akantameba-infektioriskin vuoksi.

Uuden sukupolven monikäyttöiset linssinesteet ovat tehokkaita niin bakteereja, sieniä kuin akantamebaakin vastaan. Lisäksi niissä on ainesosia, jotka auttavat pitämään piilolinssit kosteina ja tekemään modernejen silikonihydrogeelilinssien käytöstä mukavampaa.

Monikäyttöisiä piilolinssinesteitä mainostetaan usein No Rub (ei hankausta) -mainoslausella. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kevyt 10 sekuntia kestävä hankaus poistaa linssien pinnalle kertyneitä bakteereja tehokkaammin kuin pelkkä huuhtelu.

Ohjeita monikäyttöisten piilolinssinesteiden käyttöön:

 • Hankaa ja huuhtele piilolinssit tuoreella hoitonesteellä aina linssien poistamisen jälkeen.
 • Älä koskaan sekoita vanhaa ja uutta hoitonestettä, koska se pienentää nesteen desinfiointitehoa.
 • Pese ja huuhtele myös piilolinssikotelo säännöllisesti hoitonesteellä (ei vedellä)
 • Ilmakuivata kotelo korkit poistettuna ylösalaisin paperipyyhkeen päällä estääksesi bakteerikerääntymät kotelossa.

Katso myös Piilolinssinesteiden hintavertailu.

Vetyperoksidipohjaiset piilolinssien hoitonesteet vaativat erityistä varovaisuutta.

Vetyperoksidipohjaiset piilolinssinesteet

Monet näönhuollon ammattilaiset suosittelevat vaihtoehtoista tapaa pehmeiden piilolinssien puhdistukseen ja desinfiointiin: vetyperoksidipohjaiset hoitonesteet. Niiden etuja ovat tehokkuus ja soveltuvuus säilöntäaineallergioista kärsiville, mutta toisaalta ne ovat selvästi kömpelömpiä käyttää.

Vetyperoksidipohjaiset piilolinssinesteet sisältävät vetyperoksidia (H2O2), jonka desinfiointikyky perustuu kemialliseen reaktioon. Siinä vetyperoksidi hajoaa veden toimiessa katalyyttinä ja reaktiossa vapautuva happi tuhoaa linssien pinnalla olevat bakteerit. Reaktion aikana vetyperoksidi muuttuu säilöntäaineettomaksi suolaliuokseksi.

 • Yksivaiheiseisissa vetyperoksidipiilolinssinesteissä linssit laitetaan sylinterinmuotoiseen piilolinssikoteloon, joka täytetään n. 3 % vahvuisella vetyperoksidinesteellä. Kotelon pohjalla on katalysaattorilevy, joka reagoi vetyperoksidin kanssa syväpuhdistaen piilolinssit tehokkaasti. Tätä menetelmää käytettäessä piilolinssit ovat käyttövalmiit, kun vetyperoksidi on reagoinut tarpeeksi kauan ja muuttunut kokonaan vedeksi.
 • Kaksivaiheinen vetyperoksidineste toimii samalla tavalla, mutta piilolinssit tulee huuhdella suolaliuoksella vielä ennen käyttöä.

Noudata varovaisuutta!

Vetyperoksidipohjaisten nesteiden tulee aina antaa vaikuttaa 4-6 tuntia tuotteesta riippuen, jotta vetyperoksidi on ehtinyt kokonaan muuttua vedeksi.

Niiden kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta, koska vetyperoksidi on ärsyttävä aine ja hyvin kivulias sellaisenaan silmiin joutuessaan. Vetyperoksidi voi väärin käytettynä vaurioittaa silmiä!

Älä koskaan laita neutraloimatonta linssinestettä silmiin tai käytä sitä piilolinssien huuhtelemiseen. Noudata aina optikon tai silmälääkärin määräyksiä sekä pakkauksen mukana tulevia käyttöohjeita.

Jos vetyperoksidia joutuu piilolinssien mukana silmiin, poista piilolinssit heti ja huuhtele silmät runsaalla vedellä pitäen silmäluomet auki. Ota yhteyttä silmälääkäriisi, ellei kirvely lopu muutamassa minuutissa.

Muut piilolinssien hoidossa käytettävät nesteet

 • Suolaliuos (saliini) - Steriloitua suolaliuosta on käytetty piilolinssien huuhteluun puhdistuksen jälkeen. Suolaliuos ei desinfioi piilolinssejä, joten sitä on käytettävä aina jonkinlaisen desinfiointijärjestelmän kanssa.Yksi suolaliuoksen etu on, että se ei aiheuta allergisia reaktioita ja se sopii käyttäjille, joilla on herkät silmät ja/tai voimakkaita allergioita.
 • Päivittäiset puhdistusaineet (engl. daily cleaners) - Käytetään päivittäiseen kovien piilolinssien puhdistukseen laittamalla muutama tippa piilolinssin päälle ja sitä hankaamalla kevyesti sormella noin 20 sekuntia.
 • Entsymaattiset puhdistajat - Entsymaattisia proteiininpoistajia käytetään silloin, kun päivittäinen puhdistusaine ei ole riittävä, yleensä viikoittain. Entsymaattiset puhdistajat ovat yleensä tabletin muodossa.
 • Ultravioletti- ja ultraäänilaitteet - Myös ultravioletti- ja ultraäänilaitteita käytetään piilolinssien desinfiointiin ja puhdistukseen. Linssit laitetaan 2-6 minuutiksi pattereilla toimivaan laitteeseen, joka puhdistaa niistä mikro-organismit ja proteiinit. Tällaisia laitteita ei myydä optikoilla, mutta niitä voi löytää joistakin elektroniikkaliikkeistä.

Kumpi on parempi: monikäyttöinen vai vetyperoksidipohjainen hoitoneste?

Sekä monikäyttöiset että peroksidipohjaiset piilolinssien hoitonesteet poistavat likaa ja kertymiä piilolinssien pinnalta. Peroksidipohjaisilla nesteillä on kyky tunkeutua mikrobikalvoihin, mikä on edullista etenkin linssien syväpuhdistuksessa. Tästä on hyötyä etenkin allergioista ja lisäaineyliherkkyydestä kärsiville. Vetyperoksidipohjaiset hoitonesteet eivät sisällä lisäaineita ja ne tuhoavat paremmin vaarallisia akantameboja.

Monikäyttöiset piilolinssinesteet ovat yleensä halvempia ja piilolinssit on helpompi ottaa heti käyttöön. Monikäyttöisten nesteiden etu on, että sama hoitoneste soveltuu sekä puhdistamiseen, huuhteluun, desinfiointiin ja säilömiseen.

Keskustele optikkosi tai silmälääkärisi kanssa sinun silmillesi ja käyttötottumuksille parhaiten sopivasta piilolinssinesteestä.

Vinkkejä piilolinssinesteiden käyttöön

 • Pese aina kädet huolellisesti ennen piilolinssien käsittelemistä välttääksesi silmätulehdukset.
 • Poista piilolinssit heti ja ota yhteyttä silmälääkäriin jos silmät ovat punaiset, ärtyneet tai näössäsi tapahtuu äkillisiä muutoksia.
 • Noudata aina silmälääkärin ja optikon antamia ohjeita piilolinssien ja hoitonesteiden käytössä ja käsittelyssä.
 • Käytä vain silmähoidon ammattilaisen suosittelemia piilolinssinesteitä.
 • Älä käytä vanhentunutta piilolinssinestettä.
 • Hankaa ja huuhtele piilolinssit piilolinssinesteellä jokaisen käyttökerran jälkeen.
 • Pese ja desinfioi piilolinssit kunnolla noudattamalla linssien hoitotuotteiden mukana tulevia ohjeita.
 • Vaihda piilolinssikotelo uuteen vähintään kerran 3 kuukaudessa.
 • Älä sekoita vanhaa ja uutta piilolinssinestettä tai uudelleenkäytä sitä. Hävitä vanha hoitoneste ja säilö linssit tuoreeseen nesteeseen.
 • Älä altista piilolinssejä, piilolinssinestettä tai -koteloa koskaan millekään vesijohtovedelle, pullovedelle, tislatulle vedelle tai järvi- tai merivedelle koska ne eivät ole steriilejä liuoksia. Puhdistettu vesikin sisältää bakteereja ja muita mikro-organismeja, jotka voivat aiheuttaa vakavia silmätulehduksia.
 • Älä koskaan laita piilolinssejä suuhusi kostuttaaksesi niitä. Sylki ei ole steriiliä.
 • Käyttämällä puhtaita sormia, hankaa piilolinssikotelo puhtaaksi ja huuhtele monikäyttöisellä piilolinssinesteellä ja ilmakuivata se ylösalaisin paperipyyhken päällä välttääksesi bakteerikasvustot.
 • Älä siirrä piilolinssinestettä mihinkään muuhun pulloon tai astiaan, koska se menettää steriiliytensä.

Piilolinssinesteet netistä - hintavertailu

Piilolinssien tavoin, useimmat piilolinssinesteet saa netistä halvemmalla - etenkin jos tilaat kerralla enemmän. Pullon koon vuoksi niitä ei tosin toimiteta suoraan kotiovelle, ellet tilaa erikseen kotiintoimituksella, vaan joudut hakemaan toimituksen lähimmästä Postin palvelupisteestä tai SmartPOST-pakettiautomaatista. Joka tapauksessa, hintojen vertailu kannattaa aina.

Alta löydät kaikki yhteistyökumppaniemme myymät piilolinssinesteet ja niiden edullisimmat hinnat.

SoloCare Aqua
alk. 4.99 €
Vertaa hintoja

KYSELY: Kumpaa piilolinssinestettä käytät?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähteet:

Jaa ystävillesi ❤️
Osta piilolinssejä Lensonilta. Laaja valikoima, huokeat hinnat.