Kaksiteho- ja monitehopiilolinssit

Kaksitehopiilolinssit ja monitehopiilolinssit on suunniteltu korjaamaan presbyopian eli ikänäön aiheuttamia näkövirheitä.

Ikä- eli aikuisnäkö

Ikänäkö mykiö ja linssi

Ikänäössä mykiö ei kykene tarkentamaan lähellä oleviin kohteisiin. Virhe korjataan pluslinsseillä.

Ikänäkö eli aikuisnäkö (presbyopia) on taittovirhe, joka ilmaantuu yleensä 40-45 ikävuoden kohdalla. Ikänäkö ei ole sairaus, vaan ikääntymiseen liittyvä ilmiö, jossa silmän mykiö eli linssi menettää joustavuuttaan. Sana presbyopia tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa “vanhenevaa silmää”.

Ikänäkö vaikeuttaa tarkentamista lähellä oleviin kohteisiin, esimerkiksi lukiessa ruokalistaa, sanomalehteä tai kirjaa. Ikänäöstä johtuen silmät rasittuvat, kun sen lihakset yrittävät kompensoida mykiön joustavuuden vähenemistä. Oireita ovat näkemisen vaikeutuminen ja sumeneminen lukuetäisyydellä, silmien väsyminen ja kirvely sekä päänsärky. Myös pimeällä näkeminen voi vaikeutua.

Ikänäkö tulee väistämättä kaikille riippumatta siitä, onko aiemmin käyttänyt silmälaseja vai ei. Se heikkenee noin 60-70 ikävuoteen asti, minkä jälkeen näkö asettuu tietylle tasolle. Tästä syystä linssit on uusittava uusilla vahvuuksilla parin vuoden välein.

Ikänäön aiheuttamia taittovirheitä voidaan korjata silmälasien ja laserleikkauksen lisäksi monitehopiilolinsseillä, jotka auttavat näkemään hyvin sekä lähelle että kauas. Moniteholinssit on yleisnimitys, jota käytetään kaikista piilolinsseistä, joissa on enemmän kuin yksi vahvuus – käsittäen myös kaksiteholinssit.

Kaksiteho- ja monitehopiilolinssit

Kaksitehopiilolinsseissä on kaksi vahvuutta. Päävahvuutta käytetään katsottaessa kauas (kaukokatselualue) ja pienempi alue toisella vahvuudella, jota käytetään katsottaessa lähelle (lukualue).

Lukualue on yleensä piilolinssin alaosassa ja loppuosaa linssistä käytetään kauas katsottaessa. Voit vaihtaa katselualuetta samalla tavoin kuin kaksitehosilmälaseja käytettäessä.

Kolmitehopiilolinsseissä on lisäksi välialue, jota käytetään “puoliväliin” katsottaessa. Progressiivisissa moniteholinsseissä linssin voimakkuus muuttuu rajattomasti yläosan kaukokatselualueesta alaosan lukualueeksi.

Moniteholinssien edut ja haitat

Monitehopiilolinssit parantavat näkemisen laatua monilla eri tavoilla:

Moniteholinssit voivat olla toisinaan hankalat koska:

  • Hieman tavallisia linssejä kalliimmat
  • Katselueiden vaihtamisen opettelu vie jonkin aikaa
  • Voivat vaikuttaa syvyysnäköön
  • Voivat rasittaa silmiä, etenkin näyttöpäätetyössä

Usein kysyttyjä kysymyksiä moniteholinsseistä

Kenelle moniteholinssit sopivat?

Moniteholinssit sopivat erityisen hyvin henkilöille, jotka ovat jo tottuneet piilolinssien käyttöön sekä henkilöille, jotka ovat jo sopeutuneet kaksiteho-, kolmiteho- tai monitehosilmälaseihin.

Yleisesti ottaen kaikki ikänäöstä kärsivät voivat käyttää moniteholinssejä – myös he, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta piilolinssien käytöstä. Nykyään on saatavilla myös toorisia eli hajataittoa korjaavia moniteholinssejä.

Optikko voi arvioida sopivatko moniteholinssit sinun näkötarpeisiisi.

Olenko liian vanha tai nuori käyttämään moniteholinssejä?

Ikänäkö ilmaantuu yleensä 40-45 ikävuoden kohdalla ja näkö muuttuu aina noin 60-70 ikävuoteen asti. Kaikki näiden ikäryhmien välille kuuluvat ja ikänäöstä kärsivät voivat käyttää moniteholinssejä.

Käytän vain lukulaseja, mutta en tarvitse kaukonäköä. Voinko käyttää moniteholinssejä?

Kyllä. Voit hankkia moniteholinssit, joissa on vain lähikatselualue. Monet haluavat käyttää mieluummin piilolinssejä niiden mukavuuden tai ulkonäön vuoksi.

Onko monitehopiilolinsseihin tottuminen vaikeaa?

Ei ole. Jos olet tottunut jo kaksiteho-, kolmiteho- tai monitehosilmälaseihin, ymmärrät jo valmiiksi myös monitehopiilolinssien periaatteen. Kaukokatselualue on suoraan edessä ja linssin yläreunassa, lukualue puolestaan linssin alareunassa. Optikkosi neuvoo piilolinssien käytössä, kunnes osaat sen itse.

Saavutetaanko kaksitehopiilolinsseillä yhtä hyvä näkö kuin kaksitehosilmälaseilla?

Kyllä, useimmiten. Useimmat näkevät piilolinsseillä yhtä hyvin lähelle kuin silmälaseillakin, joskin piilolinsseihin tottuminen vie hieman enemmän aikaa. Juuri oikeanlaisten moniteholinssien määrääminen voi joskus olla ammattilaisellekin vaikeaa, joten sopivien linssien löytäminen voi vaatia usean linssityypin kokeilemista.

Ovatko moniteholinssit kalliita?

Piilolinssien hinnat riippuvat linssityypistä, valmistajasta, vaihtovälistä, materiaalista, tuotemerkistä ja muista seikoista. Moniteholinssit ovat erikoishionnan takia hieman tavallisia piilolinssejä kalliimmat, mutta tulevat yleensä silmälaseja halvemmiksi.

Miten monitehopiilolinssejä käsitellään ja hoidetaan?

Moniteholinssit eivät vaadi sen enempää hoitoa kuin tavalliset linssitkään. Kuukausilinssit puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen piilolinssien puhdistusnesteellä, johon ne myös säilötään yöksi. Päivälinssit ovat kertakäyttöisiä ja ne hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi pari otetaan käyttöön. Jatkuvakäyttöisiä moniteholinssejä voi käyttää myös yöllä nukkuessa.

Miten voin hankkia monitehopiilolinssit?

Käy ensin näöntarkastuksessa ja keskustele optikkosi kanssa monitehopiilolinssien hankkimisesta. Optikko opastaa ja neuvoo piilolinssien käytössä ja pääset sovittamaan linssejä pian ensimmäistä kertaa.

Lue lisää piilolinssien hankkimisesta.

Suosittuja monitehopiilolinssejä

Lisätietoa ja lähteet: