Monovisio-näönkorjaus piilolinsseillä

Julkaistu: 24.5.2022 • Muokattu: 27.9.2023
Monovisio-piilolinssit

Ikänäkö eli presbyopia on useimmille noin 45-50 vuoden iässä kehittyvä tila, jossa silmien kysy tarkentaa lähietäisyyksille vaikeutuu. Se havaitaan yleensä vaikeutena lukea pientä tekstiä ja tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin. Monovisio (tai monovision) tarkoittaa ikänäön korjaamista siten, että toinen silmä näkee tarkasti kauas ja toinen lähelle.

Ikänäköä korjataan eri menetelmin. Useimmat meistä tuntevat lukulasit, kaksiteholasit ja moniteholasit, mutta ikänäköä voidaan korjata myös linssi- tai laserleikkauksella sekä niin sanotulla monovision-menetelmällä.

Miten monovisio toimii?

Monovisiomenetelmässä ikänäkö korjataan tai silmät leikataan siten, että toinen silmä on likitaittoinen (myooppinen) ja toinen normaali (emmetrooppinen), toisin sanoen henkilö näkee tarkasti lähelle ja kauas ilman silmälaseja.

Korjauksen tai leikkauksen jälkeen aivot vaativat jonkin aikaa totuttelua silmien eriparisuuteen. Lopulta ne oppivat käyttämään kauas katsomiseen vain toista silmää.

Silmien yhteisnäkö ei silti katoa, koska lähelle tarkennettu silmäkin näkee edelleen kauas, muttei niin terävästi.

Monovisiossa lähinäkösilmän näkökyky korjataan usein -1,5 – -0,75 diopteriin, jolloin tarkan näön alue on noin 60-100 cm. Käytännössä monet näkevät myös tätä lähemmäksi.

Monovisiolaserleikkaus on yleensä hyvä menetelmä ikänäön varhaisvaiheessa (n. 38–44-vuotiaille), jolloin silmät pystyvät vielä tarkentamaan lähelle.

Ongelmia on sen sijaan luvassa, mikäli molemmat silmät leikataan näkemään kauas täydellisesti.

Potilaalle sopivimman menetelmän valinta riippuu monista asioista, kuten silmän rakenteesta, näköön liittyvistä tekijöistä ja potilaan iästä.

Monovisio piilolinsseillä

Piilolinssien käyttö ikänäön alkaessa voi olla turhauttavaa. Piilolinssien laittamisessa, pois ottamisessa, huuhtelemisessa ja säilömisessä on jo riittävästi työtä, eikö?

Tarvitsetko todella myös lukulasit?

Ikänäköä voidaan korjata myös monovisio-piilolinsseillä. Siinä ei-dominoivaan silmään sovitetaan piilolinssi lähinäköä varten ja dominoivaan silmään piilolinssi kaukonäköä varten.

Monovisiomenetelmässä aivoja "huijataan" tunnistamaan piilolinssit osaksi luonnollista näköä. Se pakottaa silmäsi työskentelemään yhdessä nähdäksesi paremmin sekä lähelle että kauas.

Vaikka monovisio-piilolinssit saattavat kuullostaa absurdilta, useimpien ihmisten silmät reagoivat niihin hyvin ja heidän yleinen näönlaatunsa paranee.

Vaikka silmien totuttelu kahden erivahvuisen piilolinssin käyttöön vie noin viikon, tutkimukset osoittavat, että monet kokevat erinomaista kehitystä näönlaadussaan.

1-Day Acuvue Moist -piilolinssipakkaus kylpyhuoneen pöydällä.

Monovisiossa käytetään yksiteholinssejä. Kuvassa 1-Day Acuvue Moist -linssit. Kuva: Lensabl

Monovisio-linssit eri tarpeisiin

Elämäntyylisi, työsi ja harrastuksesi voivat vaikuttaa siihen suositteleeko silmälääkärisi sinulle monovisio-piilolinssejä.

Jos esimerkiksi työskentelet pitkiä aikoja tietokoneen ääressä, hyödyt todennäköisesti linsseistä, jotka korjaavat parhaiten välietäisyyksille katsottaessa.

Jos vietät suuren osan päivästä autoa ajaen tai osallistumalla toimintaan, joka edellyttää tarkkaa kaukonäköä, silmälääkäri saattaa määrätä lähinäkölinssillesi tavallista pienemmän voimakkuuden.

Kokeilujakson aikana osa käyttäjistä huomaa, ettei monovisio-piilolinssit yksinkertaisesti sovi heidän tarpeisiinsa. Heillä voidaan harkita esimerkiksi monitehopiilolinssejä toisessa tai molemmissa silmissä.

Monovisio-piilolinssien hyötyjä ja haittoja

Monovisio-piilolinssien hyötyjä:

  • Monovisio-korjaus voidaan tehdä lähes kaikilla markkinoilla olevilla piilolinsseillä.
  • Tarjolla on hyvin laaja valikoima eri kokoisia ja muotoisia linssejä monista eri materiaaleista.
  • Lukulasien ja piilolinssien yhteiskäyttöön verrattuna monovisio-piilolinssit tarjoavat todennäköisesti paremman lähinäön.
  • Sopeutumisjakso kestää useimmilla vain noin viikon.
  • Monovisionissa käytät yksiteholinssejä, jotka ovat moniteholinssejä edullisemmat.

Monovisio-piilolinssien haittoja:

  • Monovisio vaatii sopeutumisjakson, jonka aikana aivot mukautuvat ajatukseen, että silmiä käytetään eri tarkoituksiin.
  • Tottumissaika vaihtelee muutamasta päivästä jopa muutamaan kuukauteen.
  • Saatat huomata heikentynyttä kykyä arvioida etäisyyksiä ja heikentynyttä ajonäköä, etenkin pimeällä ajaessa.
  • Syvyysnäkösi voi jonkin verran heikentyä.
  • Jos näkö huononee iän myötä pelkkiin monovisio-linsseihin turvautuminen voi vaikeutua.
  • Monovisio-piilolinssien sovituksesta voidaan veloittaa tavallisia linssejä enemmän, koska ne ovat monimutkaisempi kokonaisuus.

Monovisio piilolinsseillä vai leikkauksella?

Mitä monovisioon tulee, paras tapa selvittää sopiiko se sinulle, on keskustella siitä optikkosi kanssa ja harkita monovision testaamista koesangoilla tai piilolinsseillä.

Mikäli totut monovisioon helposti ja se parantaa yleistä näönlaatuasi, voit harkita pysyvämpää ratkaisua, kuten monovisio-leikkausta.

Kirurgisesti monovisio voidaan toteuttaa joko sarveiskalvon laserleikkauksella tai silmän sisäisellä tekomykiöllä.

Yksi linssileikkauksen eduista on, että samalla siinä poistetaan silmän rakenne, johon mykiön samentuma eli harmaakaihi kehittyy.

Toinen vaihtoehto on laserleikkaus esimerkiksi LASIK- tai FEMTO-leikkauksella.

Kauneus ja Terveys -lehden haastatteleman silmälääkärin Juhani Pietilän mukaan 95 prosenttia leikatuista on tyytyväisiä lopputulokseen.

Keskustele optikkosi kanssa siitä, mikä ratkaisu sopii parhaiten sinun näköongelmiisi.

Lähteet:

Artikkelikuva: Harryarts

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Alcon lanseeraa uudet Precision7-viikkolinssit

Alcon on ilmoittanut tuovansa markkinoille Precision7-piilolinssit, jotka vaihdetaan uusiin seitsemän päivän välein. Uudet linssit hyödyntävät ACTIV-FLO -teknologiaa, joka tarjoaa selkeän näön ja jopa 16 tunnin käyttömukavuuden. Tiedotteen mukaan yli puolelle uusista piilolinssien käyttäjistä sovitetaan uudelleenkäytettäviä linssejä kustannussyistä, vaikka lähes yhdeksän kymmenestä silmäterveyden ammattilaisista uskoo, että kertakäyttölinssit ovat kokonaisuudessaan parempi vaihtoehto […]

Hyvien bakteerien avulla itsevoiteleva piilolinssi: Uusi ratkaisu kuivasilmäisyyden hoitoon?

Piilolinssi, jonka reunaan on istutettu hyviä bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Monet piilolinssien käyttäjät kärsivät silmien kuivumisesta käytön aikana. Piilolinssiin upotetut hyvät bakteerit voivat vähentää kuivasilmäisyyden oireita. Turvalliset bakteerit vapauttavat hyaluronihappoa, joka auttaa pitämään silmät kosteina ja mukavina. Innovaatio voi tuoda helpotusta miljoonille piilolinssien käyttäjille. Saksalaiset tutkijat […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys. Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, […]

Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Suosituinta sisältöä...

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Silmäkokeella voidaan mitata henkilön väsymystaso

Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]

Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi, eli harmaakaihi (katarakta), on yleinen silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa vähemmän, heikentäen vähitellen näköä. Tämä tila kehittyy usein iän myötä ja on maailmanlaajuisesti yksi johtavista syistä sokeuteen. Kaihi vaikeuttaa erityisesti näkemistä hämärässä ja saattaa lisätä silmien herkkyyttä häikäisylle. Moni saattaa pohtia, voiko […]

Heterokromia eli silmien erivärisyys

Heterokromia on termi, jolla tarkoitetaan useimmiten erivärisiä silmiä, mutta sitä voidaan käyttää kuvaamaan myös hiusten tai ihon värivaihteluita. Muun muassa David Bowiella, Vesa-Matti Loirilla ja Aki Palsanmäellä on eriväriset silmät. Silmän heterokromia (heterochromia iridum tai heterochromia iridis) voi olla täydellinen tai osittainen. Täydellisessä heterokromiassa yhden silmän iiris on erivärinen kuin […]

Silmälasien kiehtova historia: Kuka oikein keksi silmälasit?

Silmälasit ovat optinen apulaite, jotka koostuvat lasista tai kovasta muovista valmistetuista linsseistä, sekä linsseihin kiinnitettyihin kehyksiin tai pelkkiin sankoihin. Linssien välissä on nenävarren ylittävä silta, joka yhdessä korvien päälle asetettavien sankojen kanssa saa silmälasit pysymään silmien edessä. Silmälasien tehtävä on auttaa taittovikaista henkilöä näkemään paremmin, mutta silmälaseja käytetään myös pelkästään […]

Kuinka nähdä ilman laseja (video)

Näkö on tärkein ihmisen aisteista. Sanojen, tarinoiden ja äänien avulla voimme kuvitella outoja asioita ja kaukaisia paikkoja, mutta vasta niiden näkeminen saa meidät uskomaan, että ne ovat todella olemassa. Siksi panostamme niin paljon näön korjaamiseen, kun silmien optiikka ei toimi - käytetäänpä korjaamiseen sitten silmälaseja, piilolinssejä tai leikkausta. Tällä MinutePhysicsin […]

Näin valitset laskettelulasit voimakkuuksilla

Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]

Piilolinssit lapselle? Minkä ikäisenä piilarien käytön voi aloittaa?

Piilolinssit ovat olleet mullistava keksintö näönkorjauksen alalla, tarjoten vaihtoehdon perinteisille silmälaseille. Ne tarjoavat käyttäjilleen laajemman näkökentän, vapauden liikkua ja urheilla ilman lasien aiheuttamia rajoituksia, sekä esteettisen vaihtoehdon silmälaseille. Piilolinssien käytön aloittamiselle ei ole ehdotonta alaikärajaa, mutta useiden asiantuntijoiden suositusten mukaan piilolinssien käyttö voidaan aloittaa lapsilla aikaisintaan noin 8–14 vuoden iässä. […]

Miksi piilolinssit kirvelevät?

Puhtaiden ja asianmukaisesti sovitettujen piilolinssien tulisi olla erittäin mukavat silmissä – niin mukavat, että tuskin huomaat niiden olevan silmissä. Jos piilolinssit kirvelevät tai polttavat silmissä, jotain on pahasti vialla. Piilolinssien kirvely voi johtua muun muassa seuraavista syistä: Silmäallergiat voivat saada silmät kirvelemään, erityisesti silloin kun pidät piilolinssejä. Yleiset silmiä ärsyttävät […]

Lääkärit löysivät 67-vuotiaan naisen silmästä 27 piilolinssiä

Isossa-Britanniassa sattunut tapaus, jossa 67-vuotiaan naisen silmästä löytyi kaikkiaan 27 piilolinssiä, on kuohuttanut ympäri maailmaa ja saanut monet kysymään "miten se voi olla mahdollista?" Rutiininomaiseen kaihileikkaukseen naista valmistellut hoitohenkilöstö löysi potilaan oikeasta silmästä ensin 17 yhteen liimautunutta piilolinssiä ja samasta silmästä myöhemmin vielä 10 yksittäistä linssiä. British Medical Journalin mukaan […]

Google patentoimassa piilolinssejä, joilla voi ottaa valokuvia

Google toi aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain markkinoille puettavat Google Glass -älylasit, joilla voi mm. soittaa puheluita, lähettää viestejä, navigoida, ottaa valokuvia ja nauhoittaa videota. Nyt hakukoneyhtiö on hakenut patenttia mikrokokoiselle kamerakomponentille, joka voitaisiin upottaa piilolinsseihin. Kamera täydentää Googlen aiempaa hanketta, jossa piilolinsseissä olevilla sensoreilla voitaisiin mitata diabates-potilaiden glukoositasoja kyynelnesteestä. Googlen […]