Monovisio piilolinsseillä

Julkaistu: 24.5.2022 • Muokattu: 29.12.2022
Monovisio-piilolinssit

Ikänäkö eli presbyopia on useimmille noin 45-50 vuoden iässä kehittyvä tila, jossa silmien kysy tarkentaa lähietäisyyksille vaikeutuu. Se havaitaan yleensä vaikeutena lukea pientä tekstiä ja tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin. Monovisio (tai monovision) tarkoittaa ikänäön korjaamista siten, että toinen silmä näkee tarkasti kauas ja toinen lähelle.

Ikänäköä korjataan eri menetelmin. Useimmat meistä tuntevat lukulasit, kaksiteholasit ja moniteholasit, mutta ikänäköä voidaan korjata myös linssi- tai laserleikkauksella sekä niin sanotulla monovision-menetelmällä.

Miten monovisio toimii?

Monovisiomenetelmässä ikänäkö korjataan tai silmät leikataan siten, että toinen silmä on likitaittoinen (myooppinen) ja toinen normaali (emmetrooppinen), toisin sanoen henkilö näkee tarkasti lähelle ja kauas ilman silmälaseja.

Korjauksen tai leikkauksen jälkeen aivot vaativat jonkin aikaa totuttelua silmien eriparisuuteen. Lopulta ne oppivat käyttämään kauas katsomiseen vain toista silmää.

Silmien yhteisnäkö ei silti katoa, koska lähelle tarkennettu silmäkin näkee edelleen kauas, muttei niin terävästi.

Monovisiossa lähinäkösilmän näkökyky korjataan usein -1,5 – -0,75 diopteriin, jolloin tarkan näön alue on noin 60-100 cm. Käytännössä monet näkevät myös tätä lähemmäksi.

Monovisiolaserleikkaus on yleensä hyvä menetelmä ikänäön varhaisvaiheessa (n. 38–44-vuotiaille), jolloin silmät pystyvät vielä tarkentamaan lähelle.

Ongelmia on sen sijaan luvassa, mikäli molemmat silmät leikataan näkemään kauas täydellisesti.

Potilaalle sopivimman menetelmän valinta riippuu monista asioista, kuten silmän rakenteesta, näköön liittyvistä tekijöistä ja potilaan iästä.

Monovisio piilolinsseillä

Piilolinssien käyttö ikänäön alkaessa voi olla turhauttavaa. Piilolinssien laittamisessa, pois ottamisessa, huuhtelemisessa ja säilömisessä on jo riittävästi työtä, eikö?

Tarvitsetko todella myös lukulasit?

Ikänäköä voidaan korjata myös monovisio-piilolinsseillä. Siinä ei-dominoivaan silmään sovitetaan piilolinssi lähinäköä varten ja dominoivaan silmään piilolinssi kaukonäköä varten.

Monovisiomenetelmässä aivoja "huijataan" tunnistamaan piilolinssit osaksi luonnollista näköä. Se pakottaa silmäsi työskentelemään yhdessä nähdäksesi paremmin sekä lähelle että kauas.

Vaikka monovisio-piilolinssit saattavat kuullostaa absurdilta, useimpien ihmisten silmät reagoivat niihin hyvin ja heidän yleinen näönlaatunsa paranee.

Vaikka silmien totuttelu kahden erivahvuisen piilolinssin käyttöön vie noin viikon, tutkimukset osoittavat, että monet kokevat erinomaista kehitystä näönlaadussaan.

1-Day Acuvue Moist -piilolinssipakkaus kylpyhuoneen pöydällä.

Monovisiossa käytetään yksiteholinssejä. Kuvassa 1-Day Acuvue Moist -linssit. Kuva: Lensabl

Monovisio-linssit eri tarpeisiin

Elämäntyylisi, työsi ja harrastuksesi voivat vaikuttaa siihen suositteleeko silmälääkärisi sinulle monovisio-piilolinssejä.

Jos esimerkiksi työskentelet pitkiä aikoja tietokoneen ääressä, hyödyt todennäköisesti linsseistä, jotka korjaavat parhaiten välietäisyyksille katsottaessa.

Jos vietät suuren osan päivästä autoa ajaen tai osallistumalla toimintaan, joka edellyttää tarkkaa kaukonäköä, silmälääkäri saattaa määrätä lähinäkölinssillesi tavallista pienemmän voimakkuuden.

Kokeilujakson aikana osa käyttäjistä huomaa, ettei monovisio-piilolinssit yksinkertaisesti sovi heidän tarpeisiinsa. Heillä voidaan harkita esimerkiksi monitehopiilolinssejä toisessa tai molemmissa silmissä.

Monovisio-piilolinssien hyötyjä ja haittoja

Monovisio-piilolinssien hyötyjä:

  • Monovisio-korjaus voidaan tehdä lähes kaikilla markkinoilla olevilla piilolinsseillä.
  • Tarjolla on hyvin laaja valikoima eri kokoisia ja muotoisia linssejä monista eri materiaaleista.
  • Lukulasien ja piilolinssien yhteiskäyttöön verrattuna monovisio-piilolinssit tarjoavat todennäköisesti paremman lähinäön.
  • Sopeutumisjakso kestää useimmilla vain noin viikon.
  • Monovisionissa käytät yksiteholinssejä, jotka ovat moniteholinssejä edullisemmat.

Monovisio-piilolinssien haittoja:

  • Monovisio vaatii sopeutumisjakson, jonka aikana aivot mukautuvat ajatukseen, että silmiä käytetään eri tarkoituksiin.
  • Tottumissaika vaihtelee muutamasta päivästä jopa muutamaan kuukauteen.
  • Saatat huomata heikentynyttä kykyä arvioida etäisyyksiä ja heikentynyttä ajonäköä, etenkin pimeällä ajaessa.
  • Syvyysnäkösi voi jonkin verran heikentyä.
  • Jos näkö huononee iän myötä pelkkiin monovisio-linsseihin turvautuminen voi vaikeutua.
  • Monovisio-piilolinssien sovituksesta voidaan veloittaa tavallisia linssejä enemmän, koska ne ovat monimutkaisempi kokonaisuus.

Monovisio piilolinsseillä vai leikkauksella?

Mitä monovisioon tulee, paras tapa selvittää sopiiko se sinulle, on keskustella siitä optikkosi kanssa ja harkita monovision testaamista koesangoilla tai piilolinsseillä.

Mikäli totut monovisioon helposti ja se parantaa yleistä näönlaatuasi, voit harkita pysyvämpää ratkaisua, kuten monovisio-leikkausta.

Kirurgisesti monovisio voidaan toteuttaa joko sarveiskalvon laserleikkauksella tai silmän sisäisellä tekomykiöllä.

Yksi linssileikkauksen eduista on, että samalla siinä poistetaan silmän rakenne, johon mykiön samentuma eli harmaakaihi kehittyy.

Toinen vaihtoehto on laserleikkaus esimerkiksi LASIK- tai FEMTO-leikkauksella.

Kauneus ja Terveys -lehden haastatteleman silmälääkärin Juhani Pietilän mukaan 95 prosenttia leikatuista on tyytyväisiä lopputulokseen.

Keskustele optikkosi kanssa siitä, mikä ratkaisu sopii parhaiten sinun näköongelmiisi.

Lähteet:

Artikkelikuva: Harryarts

Jaa ystävillesi:

Lisää juttuja aiheesta...

Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi:
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi:
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi:
Lääkäri poisti 23 piilolinssiä potilaan silmästä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Jaa ystävillesi:
Voivatko piilolinssit mennä huuruun?

Jokainen silmälasien käyttäjä tuntee sen kiusan, kun silmälasit huurtuvat. Silmälasit huurtuvat, koska linsseihin muodostuu kosteuden ja lämpötilagradienttien yhteisvaikutuksen seurauksena kosteutta. Likaiset linssit voivat edesauttaa huurtumista. Mutta voivatko piilolinssit mennä huuruun? Silmälasit huurtuvat kondensaation takia Silmälasit huurtuvat, koska hien, hengityksen tai ympäristön kosteuden aiheuttama vesihöyry laskeutuu kylmien linssien pinnalle ja muuttuu […]

Jaa ystävillesi:
Johnson & Johnsonilta uudet piilolinssit digilaitteiden käyttäjille

Kun sekä aikuiset että lapset viettävät yhä enemmän aikaan puhelimien, tablettien ja tietokoneiden näyttöjen ääressä, ovat piilolinssivalmistajat lähteneet taisteluun digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä vastaan. Nyt yksi maailman neljästä suuresta piilolinssivalmistajasta, Johnson & Johnson, kertoo tuovansa markkinoille uudet silmien väsymistä ehkäisevät kertakäyttölinssit. Jo aiemmin CooperVision toi markkinoille Biofinity Energys -piilolinssit, […]

Jaa ystävillesi:
Värilliset piilolinssit vahvuuksilla

Jos käytät silmälaseja, voit päästä niistä eroon piilolinsseillä, mutta miksi et kokeilisi samalla jotain uutta ja muuttaisi hieman silmiesi ulkonäköä? Värillisillä piilolinsseillä voit muuttaa silmiesi ulkonäköä korostamalla niiden luonnollista väriä tai muuttamalla sen kokonaan toiseksi. Ja niitä on saatavilla myös vahvuuksilla. Tässä jutussa käsittelemme värillisiä piilolinssejä vahvuuksilla ja kerromme, mitä […]

Jaa ystävillesi:
Sfääriset ja asfääriset piilolinssit

Oikean piilolinssityypin valinta voi olla hämmentävää, koska tarjolla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä silmäasiantuntijan kanssa tehtävä päätös piilolinssityypistä riippuu muun muassa piilolinssien vahvuuksista ja elämäntavoistasi, mutta myös siitä, miten usein aiot käyttää piilolinssejä ja miten paljon olet valmis käyttämään aikaa niiden hoitoon. Valintojen taustalla on tiettyjä teknisiä asioita, jotka […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssien poisto pitkillä kynsillä [video]

Rakennekynsiä rakastavat kohtaavat monia päivittäisiä ongelmia, joita muilla ei yksinkertaisesti ole. Tekokynsiä rakastavien pitää varoa pakkauksien avaamista, käsillä syömistä ja jopa wc:ssä käymistä. Yksi geelikynsiin liittyvistä ongelmista on piilolinssien käsittely. Tässä jutussa neuvomme, miten poistat piilolinssit helpoiten rakennekynsillä. Koska nipistysmenetelmä on pitkillä kynsillä miltei mahdotonta, paras tapa poistaa piilarit on […]

Jaa ystävillesi:
Voiko piilolinssi kadota silmään?

Kun joku kysyy "voiko piilolinssi kadota silmään", hän haluaa yleensä tietää voiko piilolinssi siirtyä paikaltaan silmän etuosasta ja jäädä loukkuun silmän taakse. Hyviä uutisia: Se on mahdotonta. Useimmat piilolinssien käyttäjät ovat kokeneet sen epätoivon, kun piilarin pitäisi olla silmässä, mutta näkö on sumea ja linssi tuntuu hävinneen silmään. Piilolinssi ei […]

Jaa ystävillesi:
Voiko hitsaaminen sulattaa piilolinssin silmään kiinni?

Yksi pitkäikäisimmistä piilolinsseihin liittyvistä myyteistä on, että piilolinssit päässä hitsaaminen voi saada linssit kuumenemaan niin, että ne sulavat kiinni silmän sarveiskalvoon. Saman väitteen kuulee usein liian lähellä nuotiota istumisesta. Päätimme selvittää onko myyteissä perää. Mitä hitsaus on? Wikipedian mukaan hitsaus on osien liittämistä toisiinsa käyttämällä hyväksi lämpöä ja/tai puristusta siten, […]

Jaa ystävillesi:
Miten piilolinssit, hoitonesteet ja linssipakkaukset kierrätetään?

Jos haluat elää vastuullisesti ja tehdä kestävämpiä arkipäiväisiä valintoja, harrastat luultavasti kierrätystä. Palautat pantilliset juomapullot ja -tölkit pullonpalautukseen. Saatat lajitella paperit, pahvit ja lasijätteet erikseen ja toimittaa ne niille tarkoitettuihin keräysastioihin. Lajittelet myös biojätteet tai kukaties kompostoit ne omassa kompostissa. Tässä jutussa pohdimme, miten piilolinssit, piilolinssinesteet, linssipakkaukset ja kotelot kierrätetään […]

Jaa ystävillesi:

Suosituinta sisältöä...

Tutkijat kehittivät silmätipan joka voi parantaa kaihin

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden lääkkeen, joka voidaan annostella silmään tippoina ja joka voi kutistaa tai poistaa kokonaan harmaakaihin – yleisimmän sokeutumista aiheuttavan silmäsairauden. Lääkettä ei ole vielä testattu ihmisillä, mutta Kalifornian yliopiston tutkimusryhmä uskoo voivansa toistaa kliiniset kokeet ja tarjota vaihtoehdon toistaiseksi ainoalle hoidolle, jota kaihipotilaille on tarjolla – […]

Jaa ystävillesi:
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit parhaalla UV-suojalla

Ihon suojaaminen auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä on itsestäänselvyys, mutta entä silmät? UV-säteilystä on silmille enemmän haittaa kuin ehkä uskotkaan. Altistumme päivittäin UVA- ja UVB-säteilylle jopa pilvisinä päivänä, ja siksi UV-suojalla varustettujen piilolinssien käyttö voi olla erittäin hyödyllistä silmien terveydelle. Mitä ultraviolettisäteily on Ultraviolettisäteily eli UV-säteily on esimerkiksi auringosta, loiste- ja halogeenivalaisimista […]

Jaa ystävillesi:
Vita-Pos -silmävoiteen käyttö piilolinssien kanssa?

Lukijamme kysyy: "Hei! Minulla on käytössä silikoniset kuukausilinssit, jotka otan yöksi pois. Olen alkanut kärsiä kuivien silmien ongelmista ja silmät punoittaa aamulla. Käytän päivisin piilareille sopivaa kostutustippaa, mutta yöksi haluaisin laittaa jotain järeämpää. Kysymykseni siis on: Voinko laittaa yöksi kunnon voidetta, esimerkiksi Vita-pos-salvaa, joka sisältää mm. parafiinia ja valkovaseliinia?" Silmien […]

Jaa ystävillesi:
Teknologia parantamaan ihmisten näköä kehitysmaissa

Toisinaan on helppo unohtaa, miten onnekkaita olemme. Näemme maailman aina kirkkaana meille määrätyillä silmälaseilla tai piilolinsseillä. Kaikki eivät valitettavasti ole yhtä onnekkaita. Maailman Terveysjärjestö WHO:n mukaan korjaamattomat taittovirheet on iso globaali ongelma ja yleisin näkövammojen aiheuttaja maailmanlaajuisesti. Kehitysmaissa näönhuolto on useimmille joko saavuttamattomissa tai liian kallista. Toivoa ei kannata kuitenkaan […]

Jaa ystävillesi:
Voivatko piilolinssit mennä huuruun?

Jokainen silmälasien käyttäjä tuntee sen kiusan, kun silmälasit huurtuvat. Silmälasit huurtuvat, koska linsseihin muodostuu kosteuden ja lämpötilagradienttien yhteisvaikutuksen seurauksena kosteutta. Likaiset linssit voivat edesauttaa huurtumista. Mutta voivatko piilolinssit mennä huuruun? Silmälasit huurtuvat kondensaation takia Silmälasit huurtuvat, koska hien, hengityksen tai ympäristön kosteuden aiheuttama vesihöyry laskeutuu kylmien linssien pinnalle ja muuttuu […]

Jaa ystävillesi:
Värilliset piilolinssit vahvuuksilla

Jos käytät silmälaseja, voit päästä niistä eroon piilolinsseillä, mutta miksi et kokeilisi samalla jotain uutta ja muuttaisi hieman silmiesi ulkonäköä? Värillisillä piilolinsseillä voit muuttaa silmiesi ulkonäköä korostamalla niiden luonnollista väriä tai muuttamalla sen kokonaan toiseksi. Ja niitä on saatavilla myös vahvuuksilla. Tässä jutussa käsittelemme värillisiä piilolinssejä vahvuuksilla ja kerromme, mitä […]

Jaa ystävillesi:
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi:
Tästä syystä ei kannata käyttää halpoja sovittamattomia linssejä

Buzzfeed Life kertoo varoittavan tarinan Julian Hamlinista, 23-vuotiaasta eteläcarolinalaisesta miehestä, jonka toinen silmä sokeutui hänen käytettyään huoltoasemalta ostamiaan piilolinssejä. Hamlin, joka työskentelee tällä hetkellä johdon assistenttina ja vastaanottovirkailijana, kertoo ostaneensa 15 dollaria (n. 13,6 euroa) maksaneen parin piilolinssejä ilman reseptiä vuonna 2010. Näitä halpoja värillisiä linssejä myytiin paikallisen huoltoaseman "kauneusosastolla". […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit ja ultraviolettisäteily (UV)

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (uv-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan. UV-säteily on vaarallista silmille Ultraviolettisäteilyn UVA-säteilyalue on silmien kannalta kaikista ongelmallisin, koska se pääsee silmässä tunkeutumaan mykiöön asti ja aiheuttaa sen samentumista eli harmaakaihia. Harmaakaihi eli katarakti (cataract) on […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit ja roskan tunne silmässä - 8 mahdollista syytä

Täydellisessä maailmassa piilolinssit istuvat silmän sarveiskalvolla niin mukavasti, että niitä tuskin edes huomaa. Useimmat meistä kuitenkin kokevat piilolinssien käytöstä johtuvaa epämukavuuden tunnetta silmissämme ainakin jossakin vaiheessa elämää. Mitkä asiat voivat aiheuttaa roskan tunnetta tai muuta epämukavuutta piilolinssejä käytettäessä? 1. Kuivasilmäisyys Kun kyynelnesteen määrä tai laatu on heikko, silmät eivät enää […]

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.