Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Julkaistu: 31.7.2014 • Muokattu: 6.4.2021
Nainen laittamassa piilolinssiä silmään

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä.

Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat puolustuslinjan pölyä ja muita hiukkasia vastaan siten, etteivät ne pääse ärsyttämään silmämunaa. Räpyttely myös tasoittaa kyynelkalvoa, ja pitää silmät jatkuvasti puhtaina ja kosteina.

Tekniikka

Tässä on yksi hyväksi havaittu tekniikka piilolinssien laittamiseen käyttäjillä, joilla on ongelmia silmien räpyttelyn kanssa. Muista pestä kädet ensin huolellisesti saippualla ja kuivaa ne nukkaamattomalla pyyhkeellä.

  1. Seiso mahdollisimman lähellä peiliä.
  2. Kallista päätä alaspäin ikään kuin katsoisit kenkiäsi ja pidä katse niin ylhäällä kuin mahdollista. Näin et nää lähestyvää sormea, mutta näet kuitenkin tarpeeksi laittaaksesi linssin silmään.
  3. Laita piilolinssin alareuna silmään ensin, jolloin se on alaluomen alla "turvassa" silmän räpyttelyltä.
  4. Kun linssi on kokonaan silmässä, laske katseesi ja räpyttele silmiä pari kertaa, kunnes linssi asettuu silmän keskelle.

Harjoitus tekee mestarin

Piilolinssien laittaminen tulee helpommaksi joka kerralla, kun yrität sitä. Räpyttely on täysin normaali reaktio, joka helpottuu kun opit koskemaan silmiäsi.

Harjoitus 1: Harjoittele ensin silmän valkoisen osan koskettamista sormella ilman piilolinssiä. Aseta vapaan käden peukalo silmän alaluomelle ja etusormi yläluomelle. Avaa silmä mahdollisimman isoksi vetämällä kevyesti peukalolla alaluomea alas ja etusormella yläluomea ylös. Kosketa kevyesti silmän valkoista osaa toisen käden etusormella. Tämä harjoitus pitää tietysti tehdä huolellisesti pestyillä käsillä silmätulehdusten välttämiseksi.

Harjoitus 2: Harjoittele piilolinssien laittamista 5 minuuttia päivässä esim. tämän videon avulla. Ellet saa linssiä silmään, pidä taukoa ja kokeile uudestaan joku toinen päivä. Tällä tavoin et stressaa asiasta, mutta pääset pikkuhiljaa siitä jyvälle.

Toiset oppivat piilolinssien laittamisen helpommin, kun toisilla siihen voi mennä viikkoja. Jokainen löytää varmasti lopulta itselleen sopivan tekniikan, joten älä luovuta!

Tietoa silmien räpyttelystä

Silmien räpyttely

Silmän räpäytys hidastettuna. Kuva Wikimedia Commons

Silmien räpyttely on semi-autonominen refleksi, jossa silmäluomet menevät kiinni ja aukeavat nopeasti. Sillä on keskeinen tehtävä levittää kyynelnestettä sekä puhdistaa silmän sarveiskalvoa ja sidekalvoa. Räpäyksen nopeus riippuu monista asioista, kuten väsymyksestä, silmävammoista, lääkityksestä ja sairauksista.

Räpyttelyn ensisijainen tehtävä on pitää silmät jatkuvasti puhtaina ja kosteina levittämällä kyynelnestettä sekä estää silmän kuivuminen.

Räpyttelyrefleksi suojaa silmiä myös ulkoisilta ärsykkeiltä. Silmäluomiin kiinnittyneet silmäripset ottavat kiinni suurimman osan pölyhiukkasista ennen kuin ne pääsevät silmään. Silmien räpyttelyä ohjaa useita lihaksia, joista tärkeimmät ovat silmän sulkeva silmän kehälihas (orbicularis oculi) ja silmän aukaiseva levator palpebrae superioris. Yksi silmän räpäys on normaalisti kestoltaan 100-400 millisekuntia.

Miehet ja naiset räpyttelevät silmiään yhtä paljon. Ehkäisypillereitä käyttävät naiset räpyttelevät silmiään 32 % enemmän tuntemattomasta syystä. Räpyttelyjen väli on yleensä 2-10 sekuntia. Keskimäärin ihminen räpäyttää silmiään 10 kertaa minuutissa ja noin 11 000 kertaa päivässä. Kun silmät ovat fokusoituneet tietyyn kohteeseen, kuten kirjaan tai tietokoneen näyttöruutuun, räpyttely vähenee vain noin 3-4 kertaan minuutissa. Tämä on yksi pääsyistä miksi silmät kuivuvat ja väsyvät helposti näyttöpäätetyössä.

KYSELY: Häiritseekö silmien räpyttely piilolinssien laittoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.