Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Julkaistu: 1.4.2020 • Muokattu: 3.1.2023
COVID-19

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä.

Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta.

AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä on taipumus kosketella silmiään keskimääräistä enemmän. Akatemian mukaan piilolinssien vaihtaminen silmälaseihin voi tarjota ylimääräistä suojaa, vähentää silmien ärsytystä ja pakottaa miettimään ennen silmien hieromista.

Akatemian mukaan silmälasit voivat tarjota ylimääräisen suojakerroksen tartunnan saaneiden hengityspisaroilta. Lasit eivät kuitenkaan tarjoa 100-prosenttista suojaa, koska pisarat voivat päästä silmään myös silmälasien ylä- ja alapuolelta sekä sivuilta.

Miksi piilolinssit?

Piilolinssien käyttäjät eivät vain kosketa silmiään kahdesti päivässä laittaessaan ja poistaessaan linssit, vaan koskettelevat silmiään ja kasvojaan selvästi muita enemmän, sanoo MetroHealth Medical Centerin silmälääkäri Thomas Steinemann.

"Kosketat ensin silmääsi ja sitten kosketat toista kehon osaa."

"Hierot silmiäsi, hierot kasvojasi, raavit kasvojasi, käytät sormea suussasi ja laitat sormen nenääsi. Jotkus ihmiset eivät ole kovin hygieenisia ja unohtavat lisäksi pestä käsiään."

Silmälasit voivat tarjota myös hieman lisäsuojaa kaikkia ilmassa leijuvia koronaviruspartikkeleja vastaan, vaikkakin on todennäköisempää saada tartunta suun tai nenän kautta kuin silmien.

"Voiko koronavirustartunnan saada silmän kautta? Teoriassa se on mahdollista, mutta toistaiseksi siitä ei ole näyttöä", Steinemann lisää.

"Luulen, että se on mahdollista, mutta olen aina ajatellut, että se on pientä liioteltua", sanoo ehkäisevän lääketieteen ja tartuntatautien professori Willian Schaffner.

Yhteys sidekalvontulehdukseen

On todennäköisempää, että uusi koronavirus aiheuttaa konjunktiviitin eli sidekalvontulehduksen - erittäin tarttuvan, silmän valkoista osaa peittävän läpinäkyvän pintakerroksen tulehduksen.

Virusperäinen sidekalvontulehdus

Virusperäinen sidekalvontulehdus. Kuva: Wikimedia Commons.

"Sidekalvo on suun nielun ja nenäontelon kaltainen kostea ja viruksille vieraanvarainen limakalvo. Itse asiassa, siellä on lukuisia organismeja, jotka tarttuvat erittäin herkästi sidekalvoon tai piilolinssiin", Steinemann sanoo.

Sidekalvontulehduksen oireita ovat Wikipedian mukaan silmän punoittaminen, vetistäminen, kutina, kirvely, rähmiminen ja roskantunne. Siinä silmät erittävät enemmän, mikä voi saada silmäripset tarttumaan yhteen.

Kiinasta ja muualta maailmasta saatujen raporttien mukaan noin 1-3 prosentilla COVID-19-potilaista on ollut myös konjunktiviitti.

Tämä on huolestuttavaa, koska koronavirus voi levitä koskettamalla tartunnan saaneen silmäeritteitä tai hänen koskettamiaan esineitä. Uutinen on saanut useat optikkoliikkeet sulkemaan ovensa toistaiseksi.

"Jokaisella meistä on yhteiskunnallinen vastuu olla toimimasta mahdollisesti kuolemaan johtavan taudin levittäjänä", akatemia viestitti ilmoituksessaan. "Tämä on eksistentiaalinen kriisi. Meidän on lääkäreinä reagoitava siihen, sekä tuettava kollegoitamme ja yhteisöjämme. Olkaa turvassa."

AAO:n äskettäin julkaisemassa tutkimuksessa ei löydetty todisteita siitä, että COVID-19-potilaat levittäisivät virusta kyynelnesteen kautta, mutta tutkimukseen osallistuneista yhdelläkään ei ollut sidekalvontulehdusta. Emme siis vielä varmuudella tiedä leviääkö virus myös kyynelten välityksellä.

Käsien pesu

Älä panikoi

Asiantuntijat korostavat, että punainen silmä ei ole merkki koronaviruksesta, vaan kyseessä voi olla yksi lukuisista sidekalvontulehdusta aiheuttavista viruksista.

Esimerkiksi monet tavallista flunssaa aiheuttavat bakteerit ja virukset aiheuttavat myös sidekalvontulehdusta, samoin kuin saastuneiden vesien sienet, amebat ja loiset. Siihen voivat olla syynä myös allergiset reaktiot savusta, pölystä, shampoista, uimaveden kloorista tai jopa silmätipoista.

Sidekalvontulehduksen voi saada myös kausiallergiasta, näärännäpystä, luomirakkulasta, blefariitista tai värikalvotulehduksesta. Eikä mikään näistä tiloista ole tarttuva.

Yhdistettynä kuitenkin kuumeeseen, kuivaan yskään tai hengenahdistukseen punainen silmä voi olla syy soittaa lääkärille.

"Nyt ei ole aika oikoa", Steinemann neuvoo.

Noudata vähintään 3 metrin sosiaalista etäisyyttä muihin ihmisiin ja hyvää hygieniaa. Pese usein käsiä saippualla tai käytä käsidesiä. Vältä koskettelemasta kasvojasi - erityisesti suuta, nenää ja silmiäsi. Älä käytä piilolinssejä jos tunnet olosi kipeäksi.

Lähteet: CNN Health, FOX5, The Sun, Mirror

Jaa ystävillesi ❤️

Lisää juttuja aiheesta...

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, kuten mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on hapenläpäisevyys. Tällä sivulla kerromme, mikä hapenläpäisevyys on, miksi se on tärkeää ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat parhaan hapenläpäisevyyden […]

Jaa ystävillesi ❤️
Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla joko hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi ❤️

Suosituinta sisältöä...

Sfääriset ja asfääriset piilolinssit

Oikean piilolinssityypin valinta voi olla hämmentävää, koska tarjolla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä silmäasiantuntijan kanssa tehtävä päätös piilolinssityypistä riippuu muun muassa piilolinssien vahvuuksista ja elämäntavoistasi, mutta myös siitä, miten usein aiot käyttää piilolinssejä ja miten paljon olet valmis käyttämään aikaa niiden hoitoon. Valintojen taustalla on tiettyjä teknisiä asioita, jotka […]

Jaa ystävillesi ❤️
Crazy-piilolinsseillä kokonaan uusi ilme silmiin

Crazy-piilolinssit (myös kosmeettiset piilolinssit tai bilelinssit) on tarkoitettu muuttamaan väliaikaisesti silmän ulkonäköä. Niillä voidaan korjata myös taittovikoja. Kosmeettisia linssejä on nähty viime aikoina paljon viihdeteollisuudessa, kuten elokuvahahmoilla ja vampyyrisarjojen tähdillä. Crazy-piilolinsseillä voi hankkia huomiota herättävän ulkonäön tai tyylin esimerkiksi bileisiin, naamiaisiin, cosplayhyn tai urheilutapahtumiin. Niitä on saatavana koko värikalvon peittävinä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssikontrolli varmistaa näön ja silmien terveyden

Piilolinssikontrolli eli piilolinssitarkastus on piilolinssien käyttäjille tehtävä toimenpide, jossa optikko tarkastaa silmiesi terveydentilan ja varmistaa, että nykyinen piilolinssityyppi on edelleen sopiva silmillesi. Samalla varmistetaan, että piilolinssien voimakkuus vastaa nykyistä näönkorjaustarvettasi. Miksi piilolinssikontrolli tehdään? Piilolinssikontrollin tarkoitus on varmistaa, että näet käyttämilläsi piilolinsseillä mahdollisimman hyvin ja niiden käyttäminen on edelleen turvallista ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Johnson & Johnsonilta uudet piilolinssit digilaitteiden käyttäjille

Kun sekä aikuiset että lapset viettävät yhä enemmän aikaan puhelimien, tablettien ja tietokoneiden näyttöjen ääressä, ovat piilolinssivalmistajat lähteneet taisteluun digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä vastaan. Nyt yksi maailman neljästä suuresta piilolinssivalmistajasta, Johnson & Johnson, kertoo tuovansa markkinoille uudet silmien väsymistä ehkäisevät kertakäyttölinssit. Jo aiemmin CooperVision toi markkinoille Biofinity Energys -piilolinssit, […]

Jaa ystävillesi ❤️
Vanhentuneet piilolinssit on riski (video)

Tällä videolla kerrotaan mitä voi tapahtua jos käytät piilolinssejä pidempään kuin pakkauksen tuoteselosteessa on ohjeistettu. Lyhyt suomenkielinen referaatti videosta: Piilolinssien pinnalle kertyy käytössä aina bakteereja ja proteiineja. Tästä seuraa usein silmien ärsytystä, punasilmäisyyttä ja kutinaa. Parhaassa tapauksessa joudut käyttämään silmälaseja, kunnes silmäsi paranevat. Pahimmassa tapauksessa silmän sarveiskalvo tulehtuu, mikä voi […]

Jaa ystävillesi ❤️
Monovisio-näönkorjaus piilolinsseillä

Ikänäkö eli presbyopia on useimmille noin 45-50 vuoden iässä kehittyvä tila, jossa silmien kysy tarkentaa lähietäisyyksille vaikeutuu. Se havaitaan yleensä vaikeutena lukea pientä tekstiä ja tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin. Monovisio (tai monovision) tarkoittaa ikänäön korjaamista siten, että toinen silmä näkee tarkasti kauas ja toinen lähelle. Ikänäköä korjataan eri menetelmin. Useimmat […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssikotelon puhdistaa keittämällä?

Piilolinssejä säilytetään muovisessa piilolinssikotelossa aina silloin, kun niitä ei käytetä (poislukien kertakäyttölinssit, jotka hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen). Piilolinssikotelon muovi kuluu ajan myötä ja se alkaa helposti keräämään piilolinssien ja sormien mukana kulkevia mikro-organismeja ja epäpuhtauksia. Voiko piilolinssikoteloa huuhdella vedellä? Osa silmäasiantuntijoista suosittelee, että piilolinssikotelo huuhdellaan kuumalla vedellä ja jätetään kuivumaan […]

Jaa ystävillesi ❤️
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on piilolinssien akseli?

Piilolinssiresepti sisältää useita lyhenteitä, joiden merkitys ei välttämättä ole kovin selvä. Tässä artikkelissa kerrotaan, mikä on piilolinssien akseli tai akselisuunta (lyhenne AX tai Axis). Akseli tai akselisuunta merkitään silmälasi- tai piilolinssireseptiin silloin, kun henkilöllä on hajataitteisuutta eli hajataittoa. Akseli kuvaa hajataittoisuuden akselisuuntaa astelukuna (0-180°). Piilolinssimääräykseen ja tuotepakkaukseen akseli merkitään usein […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssinesteitä sekoittaa keskenään?

Piilolinssien käyttö on arkipäiväistynyt ja monille ne ovat tuoneet näkemisen helppoutta ja vapautta ilman silmälaseja. Piilolinssineste on välttämätön osa useimpien piilolinssien hoitoa. Nesteitä on saatavilla useita eri merkkejä ja tyyppejä, joten monelle saattaa juolahtaa mieleen, voiko eri piilolinssinesteitä sekoittaa keskenään? Tässä jutussa keskustelemme eri piilolinssinesteiden sekoittamista ja miksi se on […]

Jaa ystävillesi ❤️