Mistä silmien räpyttely johtuu?

Julkaistu: 13.6.2023 • Muokattu: 13.6.2023
Silmien räpyttely

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin.

Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja sidekalvon pinnalta. Tässä blogijutussa kerromme joitakin keskeisiä syitä, miksi räpyttelemme silmiämme.

Silmien voitelu

Silmien räpyttelyn keskeinen tehtävä on auttaa ylläpitämään silmien terveyttä ja oikeanlaista toimintaa, missä kyynelnesteellä on tärkeä rooli. Räpytellessämme silmiä, kyynelneste leviää silmän pinnalle varmistaen, että silmä pysyy jatkuvasti kosteana, eikä se kuivu.

Kyynelneste on kyynelrauhasen tuottamaa kirkasta nestettä. Kyynelfilmi sisältää runsaasti rasvoja, ravinteita, entsyymejä, antioksidantteja, happea, suoloja ja musiinia. Ne palvelevat useita tehtäviä, mukaan lukien silmien voitelu, suojaaminen infektioilta sekä ravinteiden ja hapen toimittaminen silmän eri rakenteille.

Erityisen riippuvainen kyynelnesteen kuljettamista ravinteista on silmän läpinäkyvä etuosa, sarveiskalvo. Siinä ei ole verisuonia, joten se on riippuvainen räpyttelyn avulla kyynelnesteen mukanaan huuhtomista ravinteista.

Riittämätön kyyneltuotanto tai liian vetinen kyynelneste voivat johtaa kuivasilmäisyyteen, jolle on tunnusomaista silmien kuivuus, epämukavuuden tunne ja kasvanut silmätulehdusten riski.

Kun silmät pysyvät hyvin huuhdeltuna ja voideltuna, silmäluomet liukuvat tasaisesti silmän pintaa pitkin ilman kitkaa pitäen näön selkeänä ja mukavana.

Silmän rauhoittaminen

Silmien räpyttelyä säätelee autonominen hermosto, joka kontrolloi kehon tahdosta riippumattomia toimintoja. Autonominen hermosto koostuu kahdesta osasta: parasympaattisesta ja sympaattisesta hermostosta.

Parasympaattinen hermosto rauhoittaa elimistön toimintoja ja palauttaa sen toiminnan jälkeen tasapainotilaan. Parasympaattisen hermoston aktivoituminen alentaa sydämen sykettä, rauhoittaa hengitystä sekä edistää ruoansulatusta ja energian säästämistä.

Sympaattinen hermosto on vastuussa kehon "taistele ja pakene" reaktiosta, joka aktivoituu stressin tai vaaratilanteen aikana valmistaakseen kehon toimintaan.

Rentouttavissa, ei-stressaavissa tilanteissa parasympaattinen hermosto on vallitseva, mikä johtaa tasaiseen ja säännöllisen silmien räpyttelyyn.

Stressin, ahdistuksen tai kiihtymyksen aikana sympaattinen hermosto aktivoituu enemmän, mikä voi vaikuttaa silmien räpyttelytiheyteen. Joillakin stressi ja ahdistus voi kasvattaa räpyttelytiheyttä, kun taas toisilla vähentää sitä.

Nuori nainen silmät kiinni rentoutuneessa tilassa.

Rentouttavassa tilassa ihmisen parasympaattinen hermosto aktivoituu ja silmien räpyttely yleistyy.

Tarkkaavaisuustaso ja kognitiiviset prosessit

Tutkimukset viittaavat siihen, että silmien räpyttely liittyy tarkkaavaisuustason eri asteisiin ja kognitiiviseen sitoutumiseen.

Tehtävissä, jotka vaativat korkeaa tarkkaavaisuustasoa, kuten ongelmanratkaisua tai intensiivistä keskittymistä vaativat tehtävät, silmien räpyttelytiheydellä on taipumus laskea. Sen uskotaan heijastelevat kognitiivisten resurssien kohdentamista käsillä olevaan tehtävään.

Silmien räpyttely harvemmin, antaa henkilölle mahdollisuuden säilyttää visuaalinen kiintopiste sekä minimoida keskeytykset ja häiriötekijät.

Ilmiötä havaitaan yleisesti toimissa, jotka vaativat jatkuvaa tarkkaavaisuutta, kuten lukeminen, opiskelu ja monimutkaisten kognitiivisten tehtävien suorittaminen.

Vastaavasti rentoutuessaan, jolloin tarkkaavaisuustaso on pienempi, silmien räpyttelytiheys usein kasvaa.

Sosiaaliset vihjeet

Ihmisten välisessä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa silmien räpyttely tai räpyttemättömyys voi toimia ei-verbaalisena vihjeenä.

Esimerkiksi pitkä katsekontaksi ilman räpyttelyä voi olla merkki tarkkaavaisuudesta tai kiinnostuksesta, kun taas katsekontaktin välttely ja lisääntynyt räpyttelytiheys voi osoittaa epämukavuutta, valehtelua tai hermostuneisuutta.

Silmänisku

Silmänisku on ilme, joka syntyy sulkemalla toinen silmä, toisen silmän pysyessä samaan aikaan auki.

Silmänisku on epävirallinen ei-verbaalisen viestinnän muoto, joka ilmaisee yleensä jaettua salaisuutta tai aikomusta. Se on kuitenkin sinänsä moniselitteinen ja erittäin riippuvainen lisäkontekstista.

Monissa kulttuureissa silmäniskulla voidaan osoittaa kiinnostusta vastakkaiseen sukupuoleen. Joissakin osissa maailmaa silmäniskua voidaan kuitenkin pitää töykeänä tai loukkaavana.

Silmäsairaudet

Silmien terveydentilalla voi olla vaikutusta räpyttelytiheyteen, kun silmät yrittävät sopeutua tai kompensoida mahdollisia poikkeavuuksia tai epämukavuuden tunnetta.

Yksi tälleinen tila on kuivasilmäisyys, joka on todennäköisesti yleisin silmäsairaus. Se johtuu joko riittämättömästä kyynelten erityksestä tai yleisemmin liiallisesta kyynelten haihtumisesta.

Kuivasilmäisyyden riskitekijöitä ovat ikääntyminen, naissukupuoli, ilmastointi, kuiva sisäilma, näyttöpäätetyö ja silmän epäpuhtaudet. Sen oireisiin kuuluvat hiekan ja roskan tunne silmissä, silmien kuivuuden tunne ja välillä myös silmien voimakas vetistäminen.

Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa itsehoitona kosteuttavilla silmätipoilla 4-6 kertaa vuorokaudessa tai silmälääkärin seurannassa kortikosteroidi-silmätipoilla.

Jaa ystävillesi:

Lisää juttuja aiheesta...

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi:
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi:
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi:
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi:
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi:
Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi (harmaakaihi eli katarakta) on silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa entistä vähemmän. Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista ja harmaakaihi yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Mutta voiko kaihi hävitä tai parantua itsestään? Mikä kaihi on? Käypä hoito -verkkosivuston mukaan kaihilla tarkoitetaan […]

Jaa ystävillesi:
Lääkäri poisti 23 piilolinssiä potilaan silmästä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Jaa ystävillesi:
Voiko piilolinssi kadota silmään?

Kun joku kysyy "voiko piilolinssi kadota silmään", hän haluaa yleensä tietää voiko piilolinssi siirtyä paikaltaan silmän etuosasta ja jäädä loukkuun silmän taakse. Hyviä uutisia: Se on mahdotonta. Useimmat piilolinssien käyttäjät ovat kokeneet sen epätoivon, kun piilarin pitäisi olla silmässä, mutta näkö on sumea ja linssi tuntuu hävinneen silmään. Piilolinssi ei […]

Jaa ystävillesi:
Voiko hitsaaminen sulattaa piilolinssin silmään kiinni?

Yksi pitkäikäisimmistä piilolinsseihin liittyvistä myyteistä on, että piilolinssit päässä hitsaaminen voi saada linssit kuumenemaan niin, että ne sulavat kiinni silmän sarveiskalvoon. Saman väitteen kuulee usein liian lähellä nuotiota istumisesta. Päätimme selvittää onko myyteissä perää. Mitä hitsaus on? Wikipedian mukaan hitsaus on osien liittämistä toisiinsa käyttämällä hyväksi lämpöä ja/tai puristusta siten, […]

Jaa ystävillesi:
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi:

Suosituinta sisältöä...

Piilolinssit ja UV-säteily: Miksi UV-suoja on tärkeä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan. Mitä UV-säteily on? Ultraviolettisäteily tai UV-säteily on nimitys ultraviolettivalon aallonpituusalueelle sähkömagneettisessa spektrissä. UV-säteiden aallonpituusalue on 100-400 nm, ja ne ovat ihmisille näkymättömiä, mutta jotkut hyönteiset, linnut ja […]

Jaa ystävillesi:
Suosituimmat kertakäyttöpiilolinssit

Kertakäyttölinssit eli päivälinssit on käyttäjän kannalta kaikkein vaivattomin piilolinssityyppi. Kertakäyttöpiilareiden käyttöön ei tarvita piilolinssinesteitä tai -koteloita, vaan ne hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi raikas pari otetaan käyttöön taas seuraavalla käyttökerralla. Kertakäyttöpiilolinsseillä saavutetaan optimaalinen näöntarkkuus, koska ne ovat aina puhtaat. Niiden käyttöaika on helppo muistaa, koska et tarvitse muistutusta siitä […]

Jaa ystävillesi:
Samsung patentoi älypiilolinssit kameralla

Tulevaisuudessa pääsemme käyttämään science fictionista ja agenttielokuvista tuttuja älypiilolinssejä. Elektroniikkayhtiö Samsung on saanut Etelä-Koreassa patentin piilolinsseille, jotka heijastavat kuvia suoraan käyttäjän silmiin. Sisäänrakennettua kameraa ja sensoreita kontrolloidaan silmiä räpyttämällä. Upotetut antennit välittävät sisällön prosessoitavaksi ulkoiseen älypuhelimen kaltaiseen laitteeseen. SamMobilen raportin mukaan Samsung aloitti älypiilolinssien kehityksen luodakseen Google Glass -älylaseja paremman […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssikontrolli varmistaa näön ja silmien terveyden

Piilolinssikontrolli eli piilolinssitarkastus on piilolinssien käyttäjille tehtävä toimenpide, jossa optikko tarkastaa silmiesi terveydentilan ja varmistaa, että nykyinen piilolinssityyppi on edelleen sopiva silmillesi. Samalla varmistetaan, että piilolinssien voimakkuus vastaa nykyistä näönkorjaustarvettasi. Miksi piilolinssikontrolli tehdään? Piilolinssikontrollin tarkoitus on varmistaa, että näet käyttämilläsi piilolinsseillä mahdollisimman hyvin ja niiden käyttäminen on edelleen turvallista ja […]

Jaa ystävillesi:
Johnson & Johnsonilta uudet piilolinssit digilaitteiden käyttäjille

Kun sekä aikuiset että lapset viettävät yhä enemmän aikaan puhelimien, tablettien ja tietokoneiden näyttöjen ääressä, ovat piilolinssivalmistajat lähteneet taisteluun digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä vastaan. Nyt yksi maailman neljästä suuresta piilolinssivalmistajasta, Johnson & Johnson, kertoo tuovansa markkinoille uudet silmien väsymistä ehkäisevät kertakäyttölinssit. Jo aiemmin CooperVision toi markkinoille Biofinity Energys -piilolinssit, […]

Jaa ystävillesi:
Mitä tehdä kun piilolinssi ei tartu silmään?

Sadattuhannet suomalaiset käyttävät piilolinssejä. Yllättävän suurella osalla heistä on joskus ongelmia niiden laittamisessa silmään. Oli syy ongelmaan mikä tahansa, siihen löytyy yleensä ratkaisu. Tässä jutussa kerrotaan, mistä syistä piilolinssi ei välttämättä tartu silmään ja mitä asialle voi tehdä. 1. Piilolinssi on väärin päin Ensimmäiseksi kannattaa aina varmistaa, että yrität laittaa […]

Jaa ystävillesi:
Vanhentuneet piilolinssit on riski (video)

Tällä videolla kerrotaan mitä voi tapahtua jos käytät piilolinssejä pidempään kuin pakkauksen tuoteselosteessa on ohjeistettu. Lyhyt suomenkielinen referaatti videosta: Piilolinssien pinnalle kertyy käytössä aina bakteereja ja proteiineja. Tästä seuraa usein silmien ärsytystä, punasilmäisyyttä ja kutinaa. Parhaassa tapauksessa joudut käyttämään silmälaseja, kunnes silmäsi paranevat. Pahimmassa tapauksessa silmän sarveiskalvo tulehtuu, mikä voi […]

Jaa ystävillesi:
Sfääriset ja asfääriset piilolinssit

Oikean piilolinssityypin valinta voi olla hämmentävää, koska tarjolla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä silmäasiantuntijan kanssa tehtävä päätös piilolinssityypistä riippuu muun muassa piilolinssien vahvuuksista ja elämäntavoistasi, mutta myös siitä, miten usein aiot käyttää piilolinssejä ja miten paljon olet valmis käyttämään aikaa niiden hoitoon. Valintojen taustalla on tiettyjä teknisiä asioita, jotka […]

Jaa ystävillesi:
Monovisio-näönkorjaus piilolinsseillä

Ikänäkö eli presbyopia on useimmille noin 45-50 vuoden iässä kehittyvä tila, jossa silmien kysy tarkentaa lähietäisyyksille vaikeutuu. Se havaitaan yleensä vaikeutena lukea pientä tekstiä ja tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin. Monovisio (tai monovision) tarkoittaa ikänäön korjaamista siten, että toinen silmä näkee tarkasti kauas ja toinen lähelle. Ikänäköä korjataan eri menetelmin. Useimmat […]

Jaa ystävillesi:
Lukijan kysymys: iWear-piilolinssien vaihtaminen toisiin

Lukijamme kysyy: "Minulla on resepti Nisseniltä iWear Activ -piilolinsseihin, jotka sopivatkin minulle ihan hyvin. Haluaisin kokeilla jotain muitakin mutta optikko ei suostu antamaan tietoa miten niitä voi keskenään vertailla. Omat ikänäköni voimakkuudet koskevat kuulemma ainoastaan näitä tiettyjä iWear-linssejä ja toisenmerkkisissä linsseissä on ihan eri merkinnät. Pitääkö paikkansa vai onko mahdollista […]

Jaa ystävillesi:
Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi:
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.