Kaihi (harmaakaihi eli katarakta) on silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa entistä vähemmän. Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista ja harmaakaihi yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Mutta voiko kaihi hävitä tai parantua itsestään?
Mikä kaihi on?
Käypä hoito -verkkosivuston mukaan kaihilla tarkoitetaan silmän linssin eli mykiön asteittaista samentumista, minkä vuoksi valon kulku verkkokalvolle vaikeutuu ja näkö vähitellen heikkenee.
Silmä voi olla myös herkkä häikäisylle, mikä johtuu mykiön samentumisen aiheuttamasta valon hajonnasta. Kaihi vaikeuttaa näkemistä etenkin hämärässä, koska silmä ei kykene erottamaan kontrasteja.
Kaihin syitä ja aiheuttajia ovat ikääntyminen, perintötekijät, silmävammat, diabetes, runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi, ylipaino, lasiaisen poisto, pitkäaikaiset silmätulehdukset, röntgensäteet ja sädehoito sekä altistuminen auringon UV-säteilylle.
Kaihin yleisyys
Terveyskirjaston mukaan yleisin kaihin muoto on aikuisiän kaihi. Yli 65-vuotiaista yli 30 prosentilla ja yli 85-vuotiasta yli 70 prosentilla on toisessa tai molemmissa silmissään näköä haittavaa kaihimuutosta.
Kaihi etenee yleensä hitaasti ja muutokset on vaikeasti huomattavissa. Kaihi todetaan yleensä siinä vaiheessa, kun silmälasien tai piilolinssien voimakkuuksia muuttamalla ei enää saavuteta aikaisempaa näöntarkkuutta.
Voiko kaihi parantua itsestään?
Vaikka joidenkin kaihien eteneminen saattaa joskus pysähtyä, kaihi ei koskaan parane tai häviä luonnollisesti.
Siitä huolimatta, että jotkin alustavat tutkimukset, kuten lanosteroli, ovat tarjonneet lupaavia tuloksia kaihin "liuottamisen" suhteen, ei kaihiin toistaiseksi ole tunnettua lääkehoitoa, eikä se parane itsestään.
Useimmilla potilailla kaihin eteneminen jatkuu, ja voi hoitamattomana johtaa näön pysyvään heikkenemiseen tai sokeutumiseen.
Kaihin hoito
Kaihin ainoa hoitomuoto on kaihileikkaus. Leikkaushoitoon päädytään yleensä siinä vaiheessa, kun näöntarkkuuden alenemisesta on selkeää haittaa työelämässä tai normaalissa arjessa.
Kaihileikkausten tekniikka on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana merkittävästi. Nykyään kaihileikkaukset tehdään päiväkirurgisesti eli potilas pääsee kotiin jo saman päivän aikana.
Kaihileikkaukseen liittyy riskejä, kuten silmän kapselipussin repeytyminen (n. 2 % leikkauksista) ja endolfamiitti (0,05-0,35 % leikkauksista).
Suomessa tehdään arviolta 60 000 kaihileikkausta vuosittain. Wikipedian mukaan tyypillinen kaihileikkauspotilas on 72–74-vuotias.
Yhteenveto
Kaihi on silmäsairaus, jossa silmän linssi eli mykiö samentuu asteittain. Samentunut linssi läpäisee vähemmän valoa aiheuttaen näön heikkenemistä, erityisesti hämärässä.
Kaihi ei voi parantua itsestään, eikä sairauteen ole olemassa tieteellisesti todistettua ei-kirurgista hoitomuotoa tai luonnollista parannuskeinoa.
Kaihin parantuminen itsestään tai elintapoja muuttamalla on myytti, joka viivästyttää potilaan pääsyä hyödylliseen hoitoon.
Kaihia hoidetaan leikkaushoidolla. Suomessa tehdään kymmeniätuhansia kaihileikkauksia joka vuosi.
Kuva: National Institutes of Health (NIH)