Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Julkaistu: 4.3.2023 • Muokattu: 22.11.2023
Oliiviöljy ja silmien terveys

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään.

Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on osoitettu olevan monia terveyshyötyjä. Sydänterveyden, aivotoiminnan ja painonhallinan lisäksi oliiviöljy on yhdistetty myös silmien terveyteen ja näkökykyyn.

Tässä jutussa selvitämme tieteellisiä todisteita oliviiöljyn terveyshyödyistä silmille ja keskustelemme siitä, miten sisällyttää tämä terveellinen öljy omaan ruokavalioon.

Oliiviöljy ja silmänpohjan ikärappeuma

Silmänpohjan ikärappeuma eli makuladegeneraatio on Terveyskirjaston mukaan tarkan näkemisen alueelle kohdistuva sairaus, jossa silmän valoa aistivan osan, verkkokalvon, rakenne vaurioituu.

Kuivassa ikärappeumassa verkkokalvon tarkan näön alueelle kertyy kuona-ainekokkareita ja verkkokalvon valoa aistivien solujen toiminta heikkenee. Nesteisessä ikärappeumassa silmänpohjan suonikalvoston verisuonet kasvavat hallitsemattomasti tihkuen ympäristöön ja aiheuttaen turvostusta ja verkkokalvon kerrosten irtomista toisistaan.

Silmänpohjan rappeuma on ikääntyneillä yleisin näköä vakavasti heikentävistä sairauksista länsimaissa. Suomessa yli 60-vuotiasta noin 10 prosentilla ja yli 80-vuotiasta joka kolmannella arvioidaan esiintyvän silmänpohjan ikärappeumaa.

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että välimerellinen ruokavalio, johon oliiviöljy runsain mitoin sisältyy, voi olla hyödyllinen silmänpohjan ikärappeuman ehkäisyssä.

PLoS Onen mukaan oliiviöljyn säännöllinen käyttö liittyi tilastollisesti merkittävästi myöhäisen ikärappeuman vähenemiseen, mutta sillä ei ollut vaikutusta aikaiseen ikärappeumaan.

Yksi syy oliiviöljyn silmiä suojaavaan vaikutukseen voivat olla sen anti-inflammatooriset eli tulehduksia estävät ominaisuudet. Tutkimuksissa on saatu päteviä todisteita sille, että tulehdukset myötävaikuttavat ikärappeuman kehittymiseen.

Lisäksi oliiviöljyn polyfenoleilla sekä kertatyydyttymättömättömille ja monityydyttymättömillä rasvahapoilla voi olla rooli vähentämällä tulehduksia ja oksidatiivista stressiä silmissä.

Oliiviöljy ja kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyys on monesta eri tekijästä johtuva ja monessa eri muodossa esiintyvä silmän pinnan sairaus, jossa silmän kyynelneste on epätasapainossa aiheuttaen erilaisia silmäoireita, kuten kuivia silmiä, ärsytystä ja epämukavuutta.

DREAM-tukimuksen mukaan suuret annokset kalaöljyä tai oliiviöljyä sisältävää ravintolisää auttavat lievittämään kuivasilmäisyyden oireita, kertoo New England Journal of Medicine.

Tämä voi johtua oliiviöljyn anti-inflammatorisista (tulehduksia estävistä) vaikutuksista johtuen sen sisältämistä hydroksityrosolista ja oleokantaalista.

Oliiviöljyn voitelevat ja tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet voivat ehkäistä silmätulehduksia ja kuivasilmäisyyttä.

Oliiveja öljyssä

Oliiviöljy ja kaihit

Kaihi eli harmaakaihi (katarakta) on yleinen sairaus, joka vaikuttaa miljooniin ikääntyviin ihmisiin ympäri maailmaa ja yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Siinä silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu läpäissen valoa entistä vähemmän. Vaikka kaihin ainoa hoitomuoto on kaihileikkaus, on mahdollista pienentää sen kehittymistä ruokavalion muutoksella.

Lue myös: Parantuuko kaihi itsestään?

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että välimerellinen ruokavalio, johon oliiviöljy olennaisesti kuuluu, ei vähennä kaihin ilmaantumisen riskiä.

Kaihin muodostumista voidaan ehkäistä kuitenkin muilla keinoin:

  • Silmien suojaaminen auringonvalolta ja haitalliselta UV-säteilyltä.
  • Terveellisen ruokavalion noudattaminen sisältäen hedelmiä ja juureksia sekä terveellisiä rasvoja, mukaan lukien oliiviöljy, pähkinät ja rasvaiset kalat.
  • Tupakoinnin lopettaminen
  • Diabeteksen ja korkean verenpaineen hallinta ruokavalion, liikunnan ja lääkkeiden avulla auttaa vähentämään kaihiriskiä.
  • Säännöllisissä silmätutkimuksissa kaihi voidaan havaita varhaisessa vaihessa ja alkuvaiheessa hoidot ovat tehokkaimpia.

Oliiveja ja ekstraneitsyt-oliiviöljyä

Miten sisällyttää oliiviöljy omaan ruokavalioon

Oliiviöljy on monipuolinen ja terveellinen rasva, jonka sisällyttäminen tasapainoiseen ruokavalioon on helppoa:

  • Korvaa rypsiöly oliiviöljyllä ruoanlaitossa ja leivonnassa.
  • Käytä oliiviöljyä kastikkeena balsamiviinietikan, sitruunamehun ja muiden kanssa.
  • Valitse korkealaatuinen ekstra-neitsytoliiviöljy, joka sisältää eniten antioksidantteja ja muita hyödyllisiä yhdisteitä.

Oliiviöljyn lisäksi myös muut ruoka-aineet vaikuttavat silmien terveyteen:

  1. Lehtivihreät ruoat, kuten pinaatti, lehtikaali ja ydinkaali sisältävät runsaasti luteiinia ja zeaksantiinia – antioksidantteja, joiden on osoitettu vähentävän kaihin ja silmänpohjanrappaumen riskiä.
  2. Omega-3-rasvahappopitoisten ruokien, kuten lohi, tonnikala ja sardiinit, on osoitettu vähentävän tulehduksia ja parantavan silmien terveyttä.
  3. C- ja E-vitamiinit ovat antioksidantteja, jotka auttavat silmiä vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Niiden hyviä lähteitä ovat esimerkiksi sitrushedelmät, marjat, pähkinät ja siemenet,

Lisäämällä näitä ruokia ja ravintoaineita ruokavalioosi edistät silmäterveyttä ja vähennät ikään liittyvien silmäsairauksien riskiä.

Yhteenveto

Oliiviöljy on terveellinen ja monipuolinen rasva, joka voi tarjota useita etuja silmien terveydelle, mukaan lukien positiiviset vaikutukset silmänpohjan ikärappeuman ja kuivasilmäisyyden ennaltaehkäisyssä.

Oliiviöljyn lisääminen ruokavalioon on yksinkertainen ja tehokas tapa parantaa silmäterveyttä. Käytä oliiviöljyä ruoanlaitossa ja salaattikastikkeena nauttiaksesi paitsi sen täyteläisestä mausta möys sen tuomista teveyshyödyistä. Valitse ekstra-neitsytoliiviöljy parhaiden teerveyshyötyjen saamiseksi.

Muita silmien terveydelle hyödyllisiä ruokia ja ravintoaineita, ovat lehtivihannekset, omega-3-rasvahapot sekä C- ja E-vitamiinit.

Tekemällä pieniä muutoksia ruokavalioosi voit parantaa silmiesi terveyttä ja vähentää ikään liittyvien silmäsairauksien riskiä.

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Astianpesukoneen tabletti tuhosi Sannan sarveiskalvon

Tavallinen kodin askare voi muuttua hetkessä painajaiseksi, kuten vaasalainen Sanna Syri sai ikäväkseen kokea kesäkuussa. Hän oli täyttämässä tiskikonetta, kun pieni määrä pesuainetabletin sisältöä päätyi vahingossa hänen silmäänsä. Seuraukset olivat dramaattiset – silmän sarveiskalvo tuhoutui osittain, ja vamma vaati nopeasti sairaalahoitoa. Tapaus on hyvä muistutus kaikille, miten vaarallisia päivittäin käytettävät […]

Tutkimus: Nauru toimii yhtä hyvin kuivasilmäisyyteen kuin silmätipat

Kuivasilmäisyys on vaiva, joka koskettaa monia piilolinssien käyttäjiä. Oireet, kuten silmien kuivuus, polttelu ja väsymys, voivat tehdä piilolinssien käytöstä epämiellyttävää ja joskus jopa mahdotonta. Yleisimpiä hoitokeinoja ovat kostutustipat, mutta uusi tutkimus ehdottaa jotain yllättävää: nauru saattaa olla yhtä tehokas. Lähiaikoina julkaistu tutkimus vertasi naurujumppaa ja perinteisiä hyaluronihappotippoja kuivasilmäisyyden hoidossa, ja […]

Silmäteräväli: Näin mittaat pupillien välisen etäisyyden (PD) itse

Silmäteräväli, tai pupillien välinen etäisyys (engl. pupillary distance, PD), on silmiesi pupillien välinen mitta. Se on tärkeä tieto silmälaseja hankittaessa, ja tarvitset sen aina ostaessasi silmälasit verkosta. Silmäteräväliä ei aina merkitä silmälasireseptiin. Vaikka pupillien välinen etäisyys on helppo mittauttaa optikkoliikkeessä, palvelu voi olla maksullinen. Tässä blogijutussa kerromme, miten voit mitata […]

Computer Vision Syndrome eli digitaalinen näkörasitus

Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Mikä on näkökentän sokea piste? Näin löydät omasi

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Suosituinta sisältöä...

Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]

Piilolinssien käyttö armeijassa

Varusmiespalveluksen suorittaminen aiheuttaa omat haasteensa piilolinssien käytölle. Tässä artikkelissa esitetään yleisimpiä kysymyksiä piilolinssien käytöstä armeijassa ja annetaan niihin vastauksia. Voiko armeijassa käyttää piilolinssejä? Kyllä se on mahdollista, vaikkakin siihen liittyy omat haasteensa. Joissakin tilanteissa piilolinssit voivat helpottaa armeijaelämää huomattavasti. Missä tilanteissa piilolinssejä kannattaa käyttää armeijassa? Piilolinsseistä voi olla etua erilaisissa […]

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Mitkä ovat parhaat kertakäyttö­piilolinssit?

Kertakäyttöpiilolinssit ovat muuttaneet tapaamme korjata näköä tarjoten ennennäkemätöntä helppoutta ja mukavuutta piilolinssien käytössä. Nämä linssit, jotka heitetään pois päivän käytön jälkeen, eliminoivat tarpeen jokapäiväiselle puhdistukselle ja huollolle, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan aktiiviselle, modernille ihmiselle. Kertakäyttölinsseissä on valtava valikoima vaihtoehtoja, jotka vastaavat erilaisiin tarpeisiin – olipa kyseessä sitten kuivat silmät, […]

Tiesitkö, että piilolinssit tehtiin ennen lasista?

Tiesitkö, että ennen muovin keksimistä piilolinssit valmistettiin lasista? Piilolinssien kehitys alkoi jo kauan ennen nykypäivän pehmeitä linssejä, ja niiden historia ulottuu aina 1500-luvulle asti. Jo Leonardo Da Vinci pohti, miten sarveiskalvon taittovoimaa voisi muuttaa ulkoisten välineiden avulla, mutta vasta 1800-luvun lopulla saksalaiset keksijät alkoivat valmistaa ensimmäisiä käytännöllisiä lasista tehtyjä piilolinssejä. […]

3D-tulostimella voidaan valmistaa piilolinssit heijastusnäytöllä

Princetonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet 3D-tulostimen, jolla voidaan tulostaa ledejä kerroksittain. Tulevaisuudessa laitteella voi olla mahdollista tulostaa piilolinssit, johon on integoitu heijastusnäyttö. Mikä on heijastusnäyttö? Heijastusnäyttö (Heads-up display, HUD) on näyttö, johon voidaan heijastaa kulloinkin tarvittavia tietoja. Sellaisia käytetään esimerkiksi sotilaslentokoneissa heijastamaan suunnistamista ja asejärjestelmien käyttöä helpottavia tietoja läpinäkyvään levyyn. […]

Näin valitset laskettelulasit voimakkuuksilla

Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]

Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi, eli harmaakaihi (katarakta), on yleinen silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa vähemmän, heikentäen vähitellen näköä. Tämä tila kehittyy usein iän myötä ja on maailmanlaajuisesti yksi johtavista syistä sokeuteen. Kaihi vaikeuttaa erityisesti näkemistä hämärässä ja saattaa lisätä silmien herkkyyttä häikäisylle. Moni saattaa pohtia, voiko […]

Silmäkokeella voidaan mitata henkilön väsymystaso

Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]