Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Julkaistu: 4.3.2023 • Muokattu: 26.4.2023
Oliiviöljy ja silmien terveys

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään.

Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on osoitettu olevan monia terveyshyötyjä. Sydänterveyden, aivotoiminnan ja painonhallinan lisäksi oliiviöljy on yhdistetty myös silmien terveyteen ja näkökykyyn.

Tässä jutussa selvitämme tieteellisiä todisteita oliviiöljyn terveyshyödyistä silmille ja keskustelemme siitä, miten sisällyttää tämä terveellinen öljy omaan ruokavalioon.

Oliiviöljy ja silmänpohjan ikärappeuma

Silmänpohjan ikärappeuma eli makuladegeneraatio on Terveyskirjaston mukaan tarkan näkemisen alueelle kohdistuva sairaus, jossa silmän valoa aistivan osan, verkkokalvon, rakenne vaurioituu.

Kuivassa ikärappeumassa verkkokalvon tarkan näön alueelle kertyy kuona-ainekokkareita ja verkkokalvon valoa aistivien solujen toiminta heikkenee. Nesteisessä ikärappeumassa silmänpohjan suonikalvoston verisuonet kasvavat hallitsemattomasti tihkuen ympäristöön ja aiheuttaen turvostusta ja verkkokalvon kerrosten irtomista toisistaan.

Silmänpohjan rappeuma on ikääntyneillä yleisin näköä vakavasti heikentävistä sairauksista länsimaissa. Suomessa yli 60-vuotiasta noin 10 prosentilla ja yli 80-vuotiasta joka kolmannella arvioidaan esiintyvän silmänpohjan ikärappeumaa.

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että välimerellinen ruokavalio, johon oliiviöljy runsain mitoin sisältyy, voi olla hyödyllinen silmänpohjan ikärappeuman ehkäisyssä.

PLoS Onen mukaan oliiviöljyn säännöllinen käyttö liittyi tilastollisesti merkittävästi myöhäisen ikärappeuman vähenemiseen, mutta sillä ei ollut vaikutusta aikaiseen ikärappeumaan.

Yksi syy oliiviöljyn silmiä suojaavaan vaikutukseen voivat olla sen anti-inflammatooriset eli tulehduksia estävät ominaisuudet. Tutkimuksissa on saatu päteviä todisteita sille, että tulehdukset myötävaikuttavat ikärappeuman kehittymiseen.

Lisäksi oliiviöljyn polyfenoleilla sekä kertatyydyttymättömättömille ja monityydyttymättömillä rasvahapoilla voi olla rooli vähentämällä tulehduksia ja oksidatiivista stressiä silmissä.

Oliiviöljy ja kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyys on monesta eri tekijästä johtuva ja monessa eri muodossa esiintyvä silmän pinnan sairaus, jossa silmän kyynelneste on epätasapainossa aiheuttaen erilaisia silmäoireita, kuten kuivia silmiä, ärsytystä ja epämukavuutta.

DREAM-tukimuksen mukaan suuret annokset kalaöljyä tai oliiviöljyä sisältävää ravintolisää auttavat lievittämään kuivasilmäisyyden oireita, kertoo New England Journal of Medicine.

Tämä voi johtua oliiviöljyn anti-inflammatorisista (tulehduksia estävistä) vaikutuksista johtuen sen sisältämistä hydroksityrosolista ja oleokantaalista.

Oliiviöljyn voitelevat ja tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet voivat ehkäistä silmätulehduksia ja kuivasilmäisyyttä.

Oliiveja öljyssä

Oliiviöljy ja kaihit

Kaihi eli harmaakaihi (katarakta) on yleinen sairaus, joka vaikuttaa miljooniin ikääntyviin ihmisiin ympäri maailmaa ja yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Siinä silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu läpäissen valoa entistä vähemmän. Vaikka kaihin ainoa hoitomuoto on kaihileikkaus, on mahdollista pienentää sen kehittymistä ruokavalion muutoksella.

Lue myös: Parantuuko kaihi itsestään?

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että välimerellinen ruokavalio, johon oliiviöljy olennaisesti kuuluu, ei vähennä kaihin ilmaantumisen riskiä.

Kaihin muodostumista voidaan ehkäistä kuitenkin muilla keinoin:

 • Silmien suojaaminen auringonvalolta ja haitalliselta UV-säteilyltä.
 • Terveellisen ruokavalion noudattaminen sisältäen hedelmiä ja juureksia sekä terveellisiä rasvoja, mukaan lukien oliiviöljy, pähkinät ja rasvaiset kalat.
 • Tupakoinnin lopettaminen
 • Diabeteksen ja korkean verenpaineen hallinta ruokavalion, liikunnan ja lääkkeiden avulla auttaa vähentämään kaihiriskiä.
 • Säännöllisissä silmätutkimuksissa kaihi voidaan havaita varhaisessa vaihessa ja alkuvaiheessa hoidot ovat tehokkaimpia.

Oliiveja ja ekstraneitsyt-oliiviöljyä

Miten sisällyttää oliiviöljy omaan ruokavalioon

Oliiviöljy on monipuolinen ja terveellinen rasva, jonka sisällyttäminen tasapainoiseen ruokavalioon on helppoa:

 • Korvaa rypsiöly oliiviöljyllä ruoanlaitossa ja leivonnassa.
 • Käytä oliiviöljyä kastikkeena balsamiviinietikan, sitruunamehun ja muiden kanssa.
 • Valitse korkealaatuinen ekstra-neitsytoliiviöljy, joka sisältää eniten antioksidantteja ja muita hyödyllisiä yhdisteitä.

Oliiviöljyn lisäksi myös muut ruoka-aineet vaikuttavat silmien terveyteen:

 1. Lehtivihreät ruoat, kuten pinaatti, lehtikaali ja ydinkaali sisältävät runsaasti luteiinia ja zeaksantiinia – antioksidantteja, joiden on osoitettu vähentävän kaihin ja silmänpohjanrappaumen riskiä.
 2. Omega-3-rasvahappopitoisten ruokien, kuten lohi, tonnikala ja sardiinit, on osoitettu vähentävän tulehduksia ja parantavan silmien terveyttä.
 3. C- ja E-vitamiinit ovat antioksidantteja, jotka auttavat silmiä vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Niiden hyviä lähteitä ovat esimerkiksi sitrushedelmät, marjat, pähkinät ja siemenet,

Lisäämällä näitä ruokia ja ravintoaineita ruokavalioosi edistät silmäterveyttä ja vähennät ikään liittyvien silmäsairauksien riskiä.

Yhteenveto

Oliiviöljy on terveellinen ja monipuolinen rasva, joka voi tarjota useita etuja silmien terveydelle, mukaan lukien positiiviset vaikutukset silmänpohjan ikärappeuman ja kuivasilmäisyyden ennaltaehkäisyssä.

Oliiviöljyn lisääminen ruokavalioon on yksinkertainen ja tehokas tapa parantaa silmäterveyttä. Käytä oliiviöljyä ruoanlaitossa ja salaattikastikkeena nauttiaksesi paitsi sen täyteläisestä mausta möys sen tuomista teveyshyödyistä. Valitse ekstra-neitsytoliiviöljy parhaiden teerveyshyötyjen saamiseksi.

Muita silmien terveydelle hyödyllisiä ruokia ja ravintoaineita, ovat lehtivihannekset, omega-3-rasvahapot sekä C- ja E-vitamiinit.

Tekemällä pieniä muutoksia ruokavalioosi voit parantaa silmiesi terveyttä ja vähentää ikään liittyvien silmäsairauksien riskiä.

Jaa ystävillesi:

Lisää juttuja aiheesta...

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi:
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi:
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja sidekalvon […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi:
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi:
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi:
Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi (harmaakaihi eli katarakta) on silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa entistä vähemmän. Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista ja harmaakaihi yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Mutta voiko kaihi hävitä tai parantua itsestään? Mikä kaihi on? Käypä hoito -verkkosivuston mukaan kaihilla tarkoitetaan […]

Jaa ystävillesi:
Lääkäri poisti 23 piilolinssiä potilaan silmästä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Jaa ystävillesi:
Voiko piilolinssi kadota silmään?

Kun joku kysyy "voiko piilolinssi kadota silmään", hän haluaa yleensä tietää voiko piilolinssi siirtyä paikaltaan silmän etuosasta ja jäädä loukkuun silmän taakse. Hyviä uutisia: Se on mahdotonta. Useimmat piilolinssien käyttäjät ovat kokeneet sen epätoivon, kun piilarin pitäisi olla silmässä, mutta näkö on sumea ja linssi tuntuu hävinneen silmään. Piilolinssi ei […]

Jaa ystävillesi:
Voiko hitsaaminen sulattaa piilolinssin silmään kiinni?

Yksi pitkäikäisimmistä piilolinsseihin liittyvistä myyteistä on, että piilolinssit päässä hitsaaminen voi saada linssit kuumenemaan niin, että ne sulavat kiinni silmän sarveiskalvoon. Saman väitteen kuulee usein liian lähellä nuotiota istumisesta. Päätimme selvittää onko myyteissä perää. Mitä hitsaus on? Wikipedian mukaan hitsaus on osien liittämistä toisiinsa käyttämällä hyväksi lämpöä ja/tai puristusta siten, […]

Jaa ystävillesi:
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi:

Suosituinta sisältöä...

Piilolinssit ja UV-säteily: Miksi UV-suoja on tärkeä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan. Mitä UV-säteily on? Ultraviolettisäteily tai UV-säteily on nimitys ultraviolettivalon aallonpituusalueelle sähkömagneettisessa spektrissä. UV-säteiden aallonpituusalue on 100-400 nm, ja ne ovat ihmisille näkymättömiä, mutta jotkut hyönteiset, linnut ja […]

Jaa ystävillesi:
Suosituimmat kertakäyttöpiilolinssit

Kertakäyttölinssit eli päivälinssit on käyttäjän kannalta kaikkein vaivattomin piilolinssityyppi. Kertakäyttöpiilareiden käyttöön ei tarvita piilolinssinesteitä tai -koteloita, vaan ne hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi raikas pari otetaan käyttöön taas seuraavalla käyttökerralla. Kertakäyttöpiilolinsseillä saavutetaan optimaalinen näöntarkkuus, koska ne ovat aina puhtaat. Niiden käyttöaika on helppo muistaa, koska et tarvitse muistutusta siitä […]

Jaa ystävillesi:
Samsung patentoi älypiilolinssit kameralla

Tulevaisuudessa pääsemme käyttämään science fictionista ja agenttielokuvista tuttuja älypiilolinssejä. Elektroniikkayhtiö Samsung on saanut Etelä-Koreassa patentin piilolinsseille, jotka heijastavat kuvia suoraan käyttäjän silmiin. Sisäänrakennettua kameraa ja sensoreita kontrolloidaan silmiä räpyttämällä. Upotetut antennit välittävät sisällön prosessoitavaksi ulkoiseen älypuhelimen kaltaiseen laitteeseen. SamMobilen raportin mukaan Samsung aloitti älypiilolinssien kehityksen luodakseen Google Glass -älylaseja paremman […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssikontrolli varmistaa näön ja silmien terveyden

Piilolinssikontrolli eli piilolinssitarkastus on piilolinssien käyttäjille tehtävä toimenpide, jossa optikko tarkastaa silmiesi terveydentilan ja varmistaa, että nykyinen piilolinssityyppi on edelleen sopiva silmillesi. Samalla varmistetaan, että piilolinssien voimakkuus vastaa nykyistä näönkorjaustarvettasi. Miksi piilolinssikontrolli tehdään? Piilolinssikontrollin tarkoitus on varmistaa, että näet käyttämilläsi piilolinsseillä mahdollisimman hyvin ja niiden käyttäminen on edelleen turvallista ja […]

Jaa ystävillesi:
Johnson & Johnsonilta uudet piilolinssit digilaitteiden käyttäjille

Kun sekä aikuiset että lapset viettävät yhä enemmän aikaan puhelimien, tablettien ja tietokoneiden näyttöjen ääressä, ovat piilolinssivalmistajat lähteneet taisteluun digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä vastaan. Nyt yksi maailman neljästä suuresta piilolinssivalmistajasta, Johnson & Johnson, kertoo tuovansa markkinoille uudet silmien väsymistä ehkäisevät kertakäyttölinssit. Jo aiemmin CooperVision toi markkinoille Biofinity Energys -piilolinssit, […]

Jaa ystävillesi:
Mitä tehdä kun piilolinssi ei tartu silmään?

Sadattuhannet suomalaiset käyttävät piilolinssejä. Yllättävän suurella osalla heistä on joskus ongelmia niiden laittamisessa silmään. Oli syy ongelmaan mikä tahansa, siihen löytyy yleensä ratkaisu. Tässä jutussa kerrotaan, mistä syistä piilolinssi ei välttämättä tartu silmään ja mitä asialle voi tehdä. 1. Piilolinssi on väärin päin Ensimmäiseksi kannattaa aina varmistaa, että yrität laittaa […]

Jaa ystävillesi:
Vanhentuneet piilolinssit on riski (video)

Tällä videolla kerrotaan mitä voi tapahtua jos käytät piilolinssejä pidempään kuin pakkauksen tuoteselosteessa on ohjeistettu. Lyhyt suomenkielinen referaatti videosta: Piilolinssien pinnalle kertyy käytössä aina bakteereja ja proteiineja. Tästä seuraa usein silmien ärsytystä, punasilmäisyyttä ja kutinaa. Parhaassa tapauksessa joudut käyttämään silmälaseja, kunnes silmäsi paranevat. Pahimmassa tapauksessa silmän sarveiskalvo tulehtuu, mikä voi […]

Jaa ystävillesi:
Sfääriset ja asfääriset piilolinssit

Oikean piilolinssityypin valinta voi olla hämmentävää, koska tarjolla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä silmäasiantuntijan kanssa tehtävä päätös piilolinssityypistä riippuu muun muassa piilolinssien vahvuuksista ja elämäntavoistasi, mutta myös siitä, miten usein aiot käyttää piilolinssejä ja miten paljon olet valmis käyttämään aikaa niiden hoitoon. Valintojen taustalla on tiettyjä teknisiä asioita, jotka […]

Jaa ystävillesi:
Monovisio-näönkorjaus piilolinsseillä

Ikänäkö eli presbyopia on useimmille noin 45-50 vuoden iässä kehittyvä tila, jossa silmien kysy tarkentaa lähietäisyyksille vaikeutuu. Se havaitaan yleensä vaikeutena lukea pientä tekstiä ja tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin. Monovisio (tai monovision) tarkoittaa ikänäön korjaamista siten, että toinen silmä näkee tarkasti kauas ja toinen lähelle. Ikänäköä korjataan eri menetelmin. Useimmat […]

Jaa ystävillesi:
Lukijan kysymys: iWear-piilolinssien vaihtaminen toisiin

Lukijamme kysyy: "Minulla on resepti Nisseniltä iWear Activ -piilolinsseihin, jotka sopivatkin minulle ihan hyvin. Haluaisin kokeilla jotain muitakin mutta optikko ei suostu antamaan tietoa miten niitä voi keskenään vertailla. Omat ikänäköni voimakkuudet koskevat kuulemma ainoastaan näitä tiettyjä iWear-linssejä ja toisenmerkkisissä linsseissä on ihan eri merkinnät. Pitääkö paikkansa vai onko mahdollista […]

Jaa ystävillesi:
Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi:
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.