Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan.
Mitä UV-säteily on?
Ultraviolettisäteily tai UV-säteily on nimitys ultraviolettivalon aallonpituusalueelle sähkömagneettisessa spektrissä.
UV-säteiden aallonpituusalue on 100-400 nm, ja ne ovat ihmisille näkymättömiä, mutta jotkut hyönteiset, linnut ja nisäkkäät voivat nähdä ne.
UV-säteet jaetaan yleensä kahteen alaryhmään: UV-A-säteet (aallonpituudet 325-400 nm) ja UV-B-säteet (aallonpituudet 280-315 nm).
UV-C-säteitäkin on olemassa, mutta ne imeytyvät täysin maan otsonikerrokseen ja ilmakehään, joten ne eivät vaikuta meihin.
Miksi UV-säteily on vaarallista silmille?
UV-säteet ovat erittäin voimakkaita, ja niille altistuminen voi aiheuttaa auringonpolttamia, ihosyöpää ja tietenkin vahingoittaa silmiämme.
Harmaakaihi
Ultraviolettisäteilyn UVA-säteilyalue on silmien kannalta kaikista ongelmallisin. Se pääsee silmässä tunkeutumaan mykiöön asti ja aiheuttaa sen samentumista eli harmaakaihia.
Harmaakaihi eli katarakti (engl. cataract) on vaarallinen sairaus, joka voi hoitamattomana heikentää näköä pysyvästi, aiheuttaa silmävamman tai johtaa jopa sokeuteen.
Lue myös: Harmaakaihi ei parane itsestään.
Lumisokeus eli fotokeratiitti
Myös ns. lumisokeus johtuu UV-säteilystä, erityisesti UVB- ja UVC-säteilystä. Lumisokeus on väliaikainen tila, jossa heijastuva valo aiheuttaa väliaikaisen näkökyvyttömyyden.
Tämä on yleistä esimerkiksi hiihtoretkillä tai merellä liikuttaessa. Sen oireita ovat punasilmäisyys, vetisyys, turpoaminen ja roskan tunne silmässä.
Oireet ilmaantuvat yleensä 6-8 tunnin sisällä altistumisesta ja häviävät itsestään 1-2 vuorokauden sisällä.
Siipikalvo
Siipikalvo on hyvänlaatuinen silmämuutos, jossa silmän sidekalvo kasvaa kolmionmallisena sarveiskalvolle.
Se voi olla alussa vähäoireinen, aiheuttaa kuivasilmäisyyttä ja edetessään myös näköoireita. Siipikalvoa hoidetaan silmätipoille, silmälääkärin määräämillä kortikosteroidi-silmätipoilla ja tarvittaessa leikkauksella.
Pitkäaikainen pölyisissä ja kuivissa olosuhteissa työskentely sekä runsas UV-säteilylle altistuminen lisäävät siipikalvon esiintymistä.
Silmäsyöpä
Silmäsyöpä eli silmämelanooma on yhteisnimitys sidekalvon ja suonikalvoston melanoomille. Suomessa todetaan noin neljä ja 65 suonikalvoston melanoomaa vuodessa. Melanooma voi syntyä silmän pinnalle tai sisään. Suonikalvoston eli uvean melanooma on aikuisten yleisin silmäsyöpä.
Vaikka UV-säteilyn ja silmäsyövän yhteydestä ei ole täyttä varmuutta, sitä pidetään yleisesti yhtenä riskitekijöistä.
Silmänpohjan ikärappeuma
Silmänpohjan ikärappeuma on yksi johtavista syistä näkövammaisuuteen läntisessä maailmassa. Yleisimmin sitä esiintyy yli 65-vuotiailla, mutta jotkin harvinaisemmat muodot voivat esiintyä kaikenikäisillä.
Silmänpohjan ikärappeumassa verkkokalvon keskeisen osan solut vanhenevat ja niiden rakenteet vaurioituvat. Se on osittain perinnöllistä ja sitä esiintyy enemmän miehillä.
Riskitekijöiksi luetaan iän ja perintötekijöiden lisäksi tupakointi, korkea kolesteroli sekä liiallinen altistuminen UV-säteilylle.
Auringon ultraviolettisäteily eli UV-säteily on silmille vahingollista monin eri tavoin.
Piilolinssien UV-suoja
Mitä suojaa piilolinssit tarjoavat?
Nykyään osa piilolinsseistä tarjoaa suojaa UV-säteilyä vastaan, joskaan ne eivät kykene täysin torjumaan säteilyä, koska ne peittävät vain sarveiskalvon osan silmästä.
Piilolinssit tarjoavat kuitenkin erinomaisen lisäsuojan UV-suojalla varustetuille aurinkolaseille.
Aurinkolasien rajoitukset
Tutkimukset ovat osoittaneet, että useimmat aurinkolasit estävät vain noin 50 % silmään tulevasta säteilystä.
Tämä johtuu siitä, että ne eivät estä sivuilta, ylä- tai alapuolelta tulevaa tai lasien sisäpinnalta heijastuvaa säteilyä.
Piilolinssien UV-suojaluokitukset
Piilolinssit luokitellaan kahteen luokkaan niiden tarjoaman UV-suojan mukaisesti. Parhaimman suojan UV-säteilylle tarjoavat luokan 1 piilolinssit, jotka estävät vähintään 96 % UVA-säteilystä ja 100 % UVB-säteilystä.
Jonkinlaista UV-suojaa tarjoavat kuitenkin seuraavat piilolinssit:
Viikkopiilolinssit
Tooriset piilolinssit
- 1 Day Acuvue Moist for Astigmatism
- Acuvue Oasys 1 Day for Astigmatism
- Acuvue Oasys for Astigmatism
- Avaira Vitality toric
- Clariti 1-day toric
- Dailies Total 1 for Astigmatism
- MyDay toric
Värilliset piilolinssit
Kertakäyttöpiilolinssit
- 1 Day Acuvue Moist
- 1 Day Acuvue TruEye
- Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe
- Acuvue Oasys Max 1-Day
- Biotrue ONEday
- Clariti 1 day
- Live daily disposable
- MyDay daily disposable
- Precision 1 sphere
Kuukausilinssit
Moniteholinssit
- 1-Day Acuvue Moist Multifocal
- Acuvue Oasys Max 1-Day Multifocal
- Acuvue Oasys Multifocal
- Acuvue Oasys For Presbyopia
Lue myös: Piilolinssit parhaalla UV-suojalla
Miten tarkistaa omien piilolinssien UV-suoja
Kun valitset piilolinssejä, UV-suoja on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, johon kannattaa kiinnittää huomiota.
Piilolinssipakkauksessa on yleensä merkintä sen tarjoamasta UV-suojasta. UV-suoja voi olla luokan 1- tai luokan 2 -UV-suoja.
Luokan 1 -piilolinssit tarjoavat parhaan suojan estäen jopa 96 % UVA- ja 100 % UVB-säteilystä.
Jos et ole varma, minkä tason UV-suoja käyttämissäsi piilolinsseissä on, paras tapa saada tietoa on kysyä suoraan optikoltasi.
Optikko on paras asiantuntija tarjoamaan yksityiskohtaista tietoa ja suosituksia piilolinsseistä parhaalla UV-suojalla.
On tärkeää huomioida, että UV-suodatuksen tarjoavat piilolinssit eivät korjaa UV-säteilyltä suojaavia aurinkolaseja. Parhaimmissa tapauksessa suojaa silmäsi mieluiten molemmilla.