Piilolinssityypit

Piilolinssit voidaan jaotella eri tyyppeihin niiden tyypin, materiaalin, käyttöiän ja vaihtovälin mukaisesti.

Kovat ja pehmeät piilolinssit

Pehmeillä piilolinsseillä voidaan korjata useimmat taittoviat, ne on helppo laittaa silmiin, mukavat silmille sekä niistä huolehtiminen on helppoa. Yli 90 % optikoiden määräämistä piilolinsseistä on pehmeitä linssejä.

Markkinoilla on saatavilla myös harvinaisempia kovia piilolinssejä (GP- tai RGP-linssejä), jotka läpäisevät pehmeitä linssejä enemmän happea ja ovat kestävämmät. Kovat piilolinssit vaativat jopa viikkojen totuttelujakson, ja niitä käytetäänkin yleensä vain huomattavan suurien taittovirheiden korjaamiseen. Lue lisää kovista piilolinsseistä.

Vaihtovälin mukaan

Piilolinssien vaihtovälillä tarkoitetaan sitä aikaa, jota samoja piilolinssejä voi käyttää, kunnes ne on vaihdettava uusiin. Linssin vaihtoväli määräytyy silmälääkärin tai optikon antaman piilolinssimääräyksen mukaisesti. Se riippuu piiloinssien materiaalista sekä elämäntyylistäsi, käyttötottumuksistasi ja silmiesi yleisestä tilasta.

Piilolinssejä on saatavilla kertakäyttöisinä päivälinsseinä, kuukausilinsseinä sekä jatkuvakäyttöisinä linsseinä. Näillä kaikilla voidaan korjata yleisimmät taittoviat: kauko-, liki- ja hajataitteisuus.

Kuukausipiilolinssit

Kuukausilinssit

Kuukausilinssit puhdistetaan piilolinssinesteellä ja niitä säilytetään piilolinssikotelossa.

Kuukausipiilolinssit eli kuukausilinssit on yleisin ja käytetyin piilolinssityyppi. Niitä käytetään yhden kuukauden ajan tai piilolinssimääräyksen tai optikon määräyksen mukaisesti, minkä jälkeen ne vaihdetaan uusiin. Jotkut piilolinssit voidaan määrätä myös kahden viikon vaihtovälillä.

Kuukausilinssit desinfioidaan piilolinssinesteellä jokaisen käyttökerran jälkeen ja niitä säilytetään hoitonesteessä piilolinssikotelossa. Kuukausilinssit ovat hyvä vaihtoehto kertakäyttöpiilolinsseille. Niillä korjataan likinäköisyyttä -15.0 D asti, kaukonäköisyyttä +10 D asti sekä hajataitteisuutta (ks. tooriset linssit alta).

Lue lisää kuukausilinsseistä »

Kertakäyttöpiilolinssit eli päivälinssit

Kertakäyttölinssit

Kertakäyttölinssit hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi raikas pari otetaan käyttöön.

Kertakäyttöpiilolinssit, eli kertakäyttölinssit tai päivälinssit, sopivat harvemmin piilolinssejä käyttäville, jotka haluavat uudet ja raikkaat linssit joka käyttökerralle.

Kertakäyttölinssit ovat kuukausilinssejä ohuemmat ja usein myös miellyttävämmät silmille. Lyhyen käyttöajan ansiosta lika ei ehdi kerääntyä linssien pinnalle ja näöntarkkuus on aina paras mahdollinen.

Kertakäyttölinsseille ei tarvita piilolinssinesteitä tai linssikoteloita, vaan ne hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi linssipari otetaan käyttöön. Tämä linssityyppi sopii hyvin aktiiviseen elämäntyyliin, esim. urheilijoille.

Kertakäyttöpiilolinsseillä voidaan korjata likinäköisyyttä -12.00 asti ja kaukonäköisyyttä +6.00 asti. Kertakäyttöpiilolinssejä löytyy useimpiin näönkorjaustarpeisiin.

Lue lisää kertakäyttölinsseistä »

Yötäpäivää- eli jatkuvakäyttöiset linssit

Yötäpäiväälinssit

Jatkuvakäyttöiset linssit läpäisevät enemmän happea ja soveltuvat myös nukkumiseen.

Yötäpäiväälinssit läpäisevät materiaalinsa ansiosta jopa kuusi kertaa enemmän happea kuin tavalliset piilolinssit, joten niitä voi käyttää myös nukkuessa.

Yötäpäiväälinssit tarjoavat enemmän vapautta linssien käsittelyn, puhdistuksen ja säilytyksen suhteen. Jatkuvakäyttöiset linssit ovat hyvä vaihtoehto ihmisille, joilla on kuivat silmät tai jotka työskentelevät kuivassa ympäristössä.

Yötäpäivää-linssejä käytetään yhteen menoon jopa 30 päivää ja niitä ei tarvitse ottaa pois nukkuessa. Yötäpäivää-linssit korjaavat liki- ja kaukonäköisyyttä +6.0 ja -9.0 D:n välillä.

Lue lisää yötäpäivää-linsseistä »

Erikoispiilolinssit

Erikoispiilolinsseihin luetaan tooriset piilolinssit, monitehopiilolinssit ja värilliset linssit.

Tooriset piilolinssit

Tooret piilolinssit on tarkoitettu silmässä olevan astigmatismin eli hajataitteisuuden korjaamiseen. Niitä on saatavana kuukausi-, kertakäyttö- että jatkuvakäyttöisinä linsseinä.

Toorisissa linsseissä on tavallisten arvojen (voimakkuus, kaarevuus ja halkaisija) lisäksi yksilölliset sylinteri- ja akseliarvot, jotka riippuvat käyttäjän näöstä.

Lue lisää toorisista linsseistä »

Monitehopiilolinssit

Moniteholinsseiksi kutsutaan piilolinssejä, joissa on kaksi tai useampi taittovoimakkuutta. Moniteholinsseihin luetaan siis myös kaksiteholinssit. Ne toimivat samalla tavalla kuin monitehoiset silmälasit eli ns. lukulasit.

Monitehopiilolinsseillä voidaan korjata iän myötä muuttuvaa näköä eli ikänäköä. Vika korjataan moniteholinsseillä, jotka auttavat silmää tarkentamaan sekä lähelle että kauas.

Erikoishionnan ansiosta moniteholinsseissä on kaksi voimakkuutta – toinen kaukonäköön ja toinen lähinäköön. Myös moniteholinssejä on saatavilla sekä kertakäyttöisinä että kuukausilinssinä.

Lue lisää moniteholinsseistä »

Värilliset piilolinssit ja ns. bilelinssit

Värilliset piilolinssit

Värillisillä piilolinsseillä voidaan korostaa omien silmien väriä tai muuttaa se toiseksi.

Värillisillä piilolinsseillä voidaan helposti korostaa silmien luonnollista väriä tai muuttaa se kokonaan toiseksi. Värillisiä piilolinssejä on saatavilla luonnollisissa väreissä (ruskea, sininen, vihreä ja harmaa) sekä ns. efektilinsseinä (myös. nimellä bilelinssit tai crazy-linssit).

Värillisiä linssejä on saatavilla sekä voimakkuuksilla että ilman. Vahvuudettomia linssejä kutsutaan kosmeettisiksi piilolinsseiksi.

Efektilinssien pinta on käsitelty värillä, jolloin niissä on jokin efekti, väri tai kuvio.Myös värillisiä linssejä on saatavilla sekä kertakäyttöisinä että kuukausikäyttöisinä ja myös ne on sovitettava ensin optikolla.

Ks. myös värillisten linssien väriopas.

Lue lisää värillisistä linsseistä »