Piilolinssityypit: materiaalit, käyttöajat, vaihtovälit

10 yleistä virhettä piilolinssien hoidossa

Piilolinssit on erinomainen vaihtoehto lähes kaikille näönkorjausta tarvitseville, jotka eivät halua jatkuvasti pitää silmälaseja tai käydä silmien laserleikkauksessa.

Tällä sivulla kerromme minkälaisia piilolinssejä on olemassa. Linssit voidaan jaotella eri tyyppeihin niiden materiaalin, käyttöiän ja vaihtovälin perusteella.

Piilolinssit materiaalin perusteella

  • Pehmeät piilolinssit valmistetaan geelimäisestä, vettä sisältävästä muovista, jota kutsutaan hydrogeeliksi. Pehmeät piilolinssit ovat hyvin ohuet ja joustavat, ja ne mukautuvat hyvin silmän etupinnalle. Ensimmäistä kertaa 1970-luvun alkupuolella esitellyt hydrogeelilinssit saivat välitöntä suosiota, koska ne tuntuvat välittömästi mukavilta. Ainoa vaihtoehto tuohon aikaan olivat PMMA-muovista valmistetut linssit, joihin tottuminen kestää viikkoja.
  • Silikonihydrogeelipiilolinssit ovat vuonna 2002 ensimmäistä kertaa käyttöön otetut edistyneet pehmeät piilolinssit, jotka ovat hydrogeelilinssejä huokoisemmat, päästävät lävitseen enemmän happea silmän sarveiskalvolle ja ovat terveellisemmät silmille. Yli 80 % määrätyistä linsseistä on silikonihydrogeelilinssejä.
  • RGP-linssit (myös GP-linssit) ovat kovia piilolinssejä, jotka näyttävät ja tuntuvat PMMA-linsseiltä, mutta ne ovat huokoisemmat ja läpäisevät happea. RGP-linssit ovat kestävämpiä ja tarjoavat terävämmän näöntarkkuuden pehmeisiin- ja silikonihydrogeelilinsseihin verrattuna (etenkin suurilla voimakkuuksilla ja hajataittoisuudesta kärsiville), mutta ne vaativat jopa viikkoja kestävän totuttelujakson. RGP-linssit ovat käytännössä korvanneet vanhanaikaiset PMMA-linssit.
  • PMMA-linssit on valmistettu jäykästä muovimateriaalista, nimeltään polymetyylimetakrylaatti (PMMA), jota käytetään lasin korvikkeena särkymättömissä ikkunoissa. PMMA-linsseissä on erinomainen optiikka, mutta ne eivät läpäise happea ja niihin on vaikea totutella.
Nukkuva nainen

Yötäpäivää-linssejä voi käyttää myös nukkuessa.

Piilolinssit käyttöajan perusteella

Vuoteen 1979 asti kaikkien piilolinssien käyttäjien tuli poistaa linssit silmistään joka ilta. Tuolloin markkinoille tulivat ensimmäiset yötäpäiväälinssit, joita voi käyttää optikon määräyksellä myös nukkuessa. Nykyään tarjolla on kahdenlaisia piilolinssejä käyttöajan perusteella:

  • Päiväkäyttöiset piilolinssit, jotka poistetaan silmistä joka ilta.
  • Jatkuvakäyttöiset piilolinssit, joita voidaan käyttää myös yön yli jopa 7 päivää yhtäjaksoisesti tai optikon ohjeiden mukaisesti.
Piilolinssi ja kotelo

Muiden kuin kertakäyttölinssien käyttöön liittyy olennaisena osana linssien huolellinen puhdistus ja desinfiointi joka käyttökerran jälkeen.

Piilolinssit vaihtovälin perusteella

Asianmukaisesti hoidetut piilolinssit (etenkin pehmeät linssit) on vaihdettava säännöllisesti uusiin, jotta linssien pinnalle ei ehdi kerääntymään silmätulehduksia aiheuttavia epäpuhtauksia ja bakteereja.

Pehmeät piilolinssit voidaan jaotella kolmeen ryhmään vaihtovälin perusteella:

  • Kertakäyttölinssejä pidetään nimensä mukaisesti vain kerran, jonka jälkeen ne hävitetään ja uusi pari otetaan käyttöön.
  • Viikkolinssejä pidetään 1-2 viikkoa optikon määräyksen mukaisesti. Viikkolinssit otetaan pois illalla ja säilötään piilolinssien hoitonesteeseen.
  • Kuukausilinssejä käytetään päivittäin enintään 30 päivän ajan. Kuukausilinssit otetaan pois illalla ja säilötään piilolinssien hoitonesteeseen.

Kovat GRP-linssit ehkäisevät kerääntymiä paremmin, eikä niitä tarvitse vaihtaa niin usein uusiin kuin pehmeitä piilolinssejä. Kovat linssit voivat kestää jopa vuoden ennen kuin ne on vaihdettava uusiin.

Suosituimpia vaihtovälejä ovat kuukausi- ja päivälinssit.

Piilolinssit näönkorjaustarkoituksen perusteella

Pehmeitä piilolinssejä (sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssejä) on saatavilla erilaisina käyttötarkoituksesta riippuen:

  • Sfäärisissä piilolinsseissä on sama voimakkuus koko optisella alueella liki- (myopia) ja kaukotaittoisuuden (hyperopia) korjaamiseen.
  • Toorisissa piilolinsseissä on eri voimakkuudet linssin eri osia, ja niillä voidaan korjata hajataittoisuutta eli astigmatismia sekä liki- ja kaukotaittoisuutta.
  • Moniteholinsseissä on eri vahvuusalueita eri etäisyyksille katseltaessa. Moniteholinsseillä voidaan korjata ikänäön (presbyopia) lisäksi liki- ja kaukotaittoisuutta. Jotkut monitehopiilolinssit voivat korjata myös hajataittoisuutta.
  • Kosmeettisiin piilolinsseihin kuuluvat värilliset linssit, jotka on suunniteltu korostamaan tai vaihtamaan kokonaan omien silmien väriä. Halloween- ja erikoistehostelinsseissä on joku kuvio tai tehoste. Kosmeettisia piilolinssejä on saatavilla sekä voimakkuuksilla että ilman.
Jaa ystävillesi ❤️