Viikkolinssit

Viikkolinssit

Jos käytät piilolinssejä, tiedät, että ne on vaihdettava uusiin tietyin väliajoin. Kertakäyttölinssien käyttäjät tekevät niin joka päivä. Niitä käytetään kerran, hävitetään ja uusi pari otetaan käyttöön. Kuukausilinssejä voidaan käyttää jopa 30 päivää, mutta ne vaativat linssien puhdistuksen ja desinfioinnin jokaisen käyttökerran jälkeen ja ne tarvitsee vaihtaa uusiin vain 12 kertaa vuodessa.

Viikkolinssit tai 2 viikon linssit ovat piilolinssit, joita käytetään kahden viikon ajan, kunnes ne on vaihdettava uusiin. Ne ovat eräänlainen kertakäyttö- ja kuukausilinssien välimuoto, joilla voidaan korjata yleisimpiä taittovirheitä, kuten likitaitteisuutta (myopia) ja kaukotaitteisuutta (hyperopia). Useimmat viikkolinssit valmistetaan nykyaikaisesta, vettä puoleensa vetävästä ja sitovasta, silikonihydrogeelimateriaalista.

Viikkolinssit poistetaan kuukausilinssien tavoin silmistä illalla ennen nukkumaanmenoa, mutta ne on suunniteltu tarjoamaan pitkäkestoisempaa mukavuutta aina kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Kenelle viikkolinssit sopivat

Viikkolinssit sopivat henkilöille, jotka käyttävät piilolinssejä paljon, elävät aktiivista elämää, kuten matkustelevat tai liikkuvat, mutta haluavat linsseiltään myös kertakäyttölinssien käyttömukavuutta ja raikkautta.

Kahden välein vaihdettavia piilolinssejä voidaan käyttää vaikka joka päivä, koska ne säilyttävät ominaisuutensa koko käyttöjakson ajan.

Silmälääkärisi tai optikkosi on paras asiantuntija arvioimaan sopivatko viikkolinssit juuri sinulle. Harkinnassa tulee ottaa huomioon elämäntyyli sekä näönkorjauksen tarve ja muut tarpeet. Vaikka kahden viikon linssit eivät sopisi juuri sinulle, kertakäyttö- tai kuukausilinssit voivat kuitenkin tarjota ratkaisun.

Viikkolinssit vai kuukausilinssit

Valinta viikkolinssien ja kuukausilinssien välillä ei ole välttämättä yksinkertainen. Molemmilla linssityypeillä on omat etunsa ja haittansa, ja valinta riippuukin enemmän henkilökohtaisista tarpeista ja elämäntyylistä.

Kuukausilinssit ovat yleensä paksumpia ja kestävämpiä, mikä tekee niistä vähemmän mukavat joillekin käyttäjistä. Viikkolinssit sen sijaan ovat ohuemmat ja tuntuvat mukavammilta silmissä.

Kuukausilinssit ovat yleensä edullisemmat pitkällä aikavälillä, koska niitä ei tarvitse vaihtaa uusiin niin usein. Jatkuvassa käytössä viikkolinssit tulevat kuukausilinssejä kalliimmaksi vuositasolla.

Viikkolinssit tarjoavat alhaisemman riskin silmäinfektioille, koska linssit vaihdetaan useammin uusiin.

Viikkolinssien kustannukset

Esimerkiksi Acuvue Oasys -linssit voidaan määrätä kahden viikon vaihtovälillä. Tällä hetkellä niiden edullisin hinta hintavertailussamme on 22,99 euroa/6 linssiä, mikä tarkoittaa, että yhden linssin hinnaksi tulee 3,83 euroa.

Vuodessa on 52 viikkoa. Jos viikkolinssit on määrätty vaihdettavaksi uusiin joka viikko, tarvitaan vuoden jokaiselle viikolle kaksi linssiä. Näin vuosikustannuksiksi tulee 398,49 euroa. Jos viikkolinssit on määrätty vaihdettavaksi joka toinen viikko, tulee vuosikustannuksiksi 199,25 euroa.

Koska viikkolinsseihin kuuluu kuukausilinssien tavoin niiden puhdistus ja säilöminen, tulee kokonaiskustannuksissa huomioida myös piilolinssinesteestä koituvat kustannukset.

Vinkkejä viikkolinssien käyttäjille

Viikkolinsseissä yhdistyvät kuukausi- ja kertakäyttölinssien parhaat puolet.

Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen kokemuksen viikkolinssien käytössä:

  1. Puhdista linssit huolellisesti. Käytä aina optikon suosittelemaa linssinestettä ja puhdista linssit huolellisesti ennen niiden laittamista silmiin ja niiden poistamisen jälkeen.
  2. Vaihda ajallaan. Viikkolinssit on tarkoitettu käytettäväksi enintään kahden viikon ajan. Merkitse kalenteriisi, milloin on aika vaihtaa uusiin linsseihin, jottei se unohdu.
  3. Älä nuku piilolinsseillä. Vaikka osa viikkolinsseistä on suunniteltu myös yön yli -käyttöön, on aina parempi ottaa ne pois yöksi vähentääksesi infektioriskiä.
  4. Käsihygienia. Pese kädet aina huolellisesti ennen linssien käsittelyä. Tämä minimoi komplikaatioriskin viikkolinssien kanssa.
  5. Säilytä oikein. Käytä piilolinssikoteloa. Älä "kierrätä" piilolinssinestettä, vaan täytä kotelo joka kerta uudella nesteellä, jolloin sen teho säilyy.
  6. Seuraa silmiesi kuntoa. Jos huomaat punoitus, ärsytystä tai muita ongelmia, poista piilolinssit silmistäsi ja konsultoi optikkoa.
  7. Varaa silmätippoja. Kuivuus on yleinen ongelma piilolinssien käyttäjillä. Pidä kosteuttavia silmätippoja aina saatavilla.
  8. Vältä uimista. Veden, erityisesti uima-altaiden ja luonnonvesien, sisältämät mikrobit voivat tarttua linsseihin ja aiheuttaa infektioita.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua käyttämään viikkolinssejäsi turvallisesti ja mukavasti. Muista hyvä hygienia ja noudata optikon antamia ohjeita ja suosituksia!

Viikkolinssien hintavertailu

Alta löydät viikkolinssien edullisimmat hinnat hintavertailussamme mukana olevissa verkkokaupoissa.

Acuvue 2
alk. 21.90 €
Vertaa hintoja
Acuvue Oasys
alk. 20.92 €
Vertaa hintoja

Lähteet: Acuvue, CooperVision

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla