Piilolinssit vai silmälasit?

Piilolinssit ja silmälasit

Näköongelmista kärsivillä on monia vaihtoehtoja näön korjaamiseksi ja silmien terveyden parantamiseksi. Useimmat valitsevat näönkorjaukseen helpot ja nopeat silmälasit tai piilolinssit, joskin myös kirurgisia vaihtoehtoja on saatavilla.

Sekä silmälaseilla että piilolinsseillä on omat etunsa, mitä tulee näköön ja käyttötottumuksiin. Silmälasit vaativat vähemmän päivittäistä puhdistamista ja huolenpitoa. Niitä käytettäessä tarvitse koskea silmiin, mikä pienentää silmätulehdusriskiä. Päivittäisenä näönkorjausmuotona silmälasit tulevat usein piilolinssejä halvemmaksi. Silmälaseilla voi korostaa omaa persoonallisuutta ja ne voivat olla tyylikäs muotiasuste.

Piilolinssit puolestaan istuvat suoraan sarveiskalvon päällä, joten niillä saavutetaan usein parempi näkö, erityisesti näkökentän ääreisalueilla. Piilolinssien kanssa on helppo urheilla ja harrastaa ilman huolehtimista niiden putoamisesta tai rikkoontumisesta. Piilolinsseillä voidaan muuttaa myös silmien väriä tai värisävyä.

Oletko käyttänyt jo pidempään silmälaseja ja alkanut harkitsemaan piilolinssien hankkimista? Valintaan piilolinssien ja silmälasien välillä vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset, kuten elämäntyyli, mukavuus, budjetti ja ulkonäkö.

Joten kumpi on parempi näönkorjausmuoto: silmälasit vai piilolinssit? Tässä jutussa vertailemme silmälaseja ja piilolinssejä eri näkökulmista. Jutun tarkoitus ei ole vertailla silmälasien ja piilolinssien paremmuutta, koska molemmilla näönkorjausmenetelmillä on omat etunsa mitä tulee näkemiseen, helppokäyttöisyyteen ja silmien terveyteen.

Silmälasit ja piilolinssikotelo tietokonenäppäimistön päällä.

Piilolinssien ja silmälasien samankaltaisuudet

Piilolinsseillä ja silmälaseilla on näönkorjausmuotona paljon eroavaisuuksia, mutta myös muutamia samankaltaisuuksia:

Molemmat vaativat huolellista käsittelyä ja puhdistamista. Silmälaseja voi joutua puhdistamaan useita kertoja päivässä. Myös piilolinssit on puhdistettava ja säilöttävä jokaisen käyttökerran jälkeen, poislukien kertakäyttöiset päivälinssit.

Molemmilla voidaan korjata ylesimpiä taittovikoja. Yleinen harhaluulo on, että esimerkiksi hajataitteisuutta ja ikänäköä voidaan korjata vain silmälaseilla. Molemmat menetelmät soveltuvat erilaisten näköongelmien ja taittovirheiden korjaamiseen, mukaan lukien:

Molemmat ovat suhteellisen edullisia näönkorjausmuotoja. Jos tarvitset silmälaseja tai piilolinssejä joka päivä tiedät, että niistä kertyy ikäviä jatkuvia menoja. Ottaen huomioon, miten huomattavasti tarkka näkö vaikuttaa yleiseen elämänlaatuun, ne ovat kuitenkin hintansa väärti.

Onko piilolinssimääräys erilainen kuin silmälasiresepti?

Koska silmälasit istuvat keskimäärin noin 12 millimetrin etäisyydellä silmästä ja piilolinssit asetetaan suoraan sarveiskalvon pinnalle, piilolinssi- ja silmälasireseptit poikkeavat toisistaan. Jos käytät silmälaseja ja haluat hankkia piilolinssit, sinun tulee varata aika optikolle piilolinssisovitukseen. Siinä mitataan esimerkiksi sarveiskalvon kaarevuus ja linsseille sopivat halkaisija, jotta piilolinssit istuvat hyvin ja ovat turvalliset silmille.

Piilolinssit eivät koskaan saisi olla ainoa näönkorjausmenetelmä, vaan ne tulee aina hankkia silmälasien rinnalle, jotta silmät saavat välillä ansaitsemaansa lepoa. Piilolinssien käyttäjien tulee käydä säännöllisesti optikon piilolinssitarkastuksessa/-kontrollissa. Siinä varmistetaan, että näet piilolinsseillä hyvin ja että piilolinssit ovat turvalliset silmillesi.

Lähikuva naisen silmästä, jossa on piilolinssi.

Piilolinssien hyvät ja huonot puolet

Piilolinssien hyviä puolia:

 • Piilolinssit ovat kiinni sarveiskalvossa ja mukautuvat sen kaarevuuteen, jolloin kuva on luonnollisempi.
 • Piilolinssejä käytettäessä koko näkökenttä on tarkka, mikä on erityisen tärkeää esimerkiksi autolla ajaessa.
 • Piilolinsseissä ei ole häiritseviä näköesteitä tai heijastuksia.
 • Piilolinssit eivät paina nenää tai korvia.
 • Piilolinssien käyttö ei häiriinny säätilan vaihteluiden takia. Ne eivät huurru tai kerää sadetta, lunta tai roiskeita.
 • Piilolinssit eivät ole tiellä ulkoillessa, urheillessa ja liikunnallisissa harrastuksissa.
 • Piilolinssien kanssa voit käyttää mitä tahansa aurinkolaseja.
 • Piilolinssejä on mukava käyttää. Ne on helppo laittaa silmiin ja ottaa pois. Useimmat tottuvat niihin muutamassa päivässä.
 • Piilolinsseillä voidaan korjata näköä vaikuttamatta ulkonäköön. Ne sopivat kaikkien vaatteiden ja asusteiden kanssa.
 • Piilolinssit voivat parantaa käyttäjän itsetuntoa.
 • Joitakin piilolinssejä voi käyttää yhtäjaksoisesti silmäterveyden asiantuntijan määräyksellä jopa 7 päivää yhtäjaksoisesti, myös nukkuessa.
 • Jos haluat kokeilla miltä näyttäisit toisenvärisillä silmillä, voit kokeilla värillisiä piilolinssejä.

Piilolinssien huonoja puolia:

 • Piilolinssien käyttö kasvattaa silmätulehdusriskiä. Jopa 1/500 piilolinssien käyttäjästä saa vakavan silmäinfektion vuosittain.
 • Piilolinssit päässä nukkuminen kasvattaa silmätulehdusriskin moninkertaiseksi.
 • Suurin osa silmätulehduksista johtuu piilolinssien riittämättömästä puhdistuksesta ja hygieniasta.
 • Osalla käyttäjistä on vaikeuksia piilolinssien laittamisessa silmiin. Oikean tekniikan omaksuminen ja harjoittelu ratkaisevat ongelman useimmilla.
 • Piilolinssit vähentävät silmiin pääsevän hapen määrää, mikä voi aiheuttaa kuivasilmäisyyttä ja uudissuonittumista.
 • Piilolinssien jatkuva käyttö näyttöpäätetyössä voi aiheuttaa CSV-oireyhtymää (Computer Vision Syndrome). Sen oireita ovat mm. päänsärky, sumea näkö, silmien punoitus ja tarkentamisen vaikeus.
 • Piilolinssien käyttö vaatii päivittäistä huolenpitoa: ne on puhdistettava ja säilöttävä desinfioivaan piilolinssinesteeseen jokaisen käyttökerran jälkeen (paitsi kertakäyttöpiilolinssit, jotka heitetään pois jokaisen käyttökerran jälkeen).
 • Jos nukahdat piilolinssit päässä, silmät ovat herättäessä kuivat ja ärtyneet.
 • Piilolinssit ovat pitkällä aikavälillä kalliimmat kuin silmälasit.

Henkilö pitää kädessään silmälaseja, joissa on vesipisaroita.

Silmälasien hyvät ja huonot puolet

Silmälasien hyviä puolia:

 • Silmälasit on nopea, helppo ja suhteellisen edullinen näönkorjausmenetelmä.
 • Silmälaseja käytettäessä sinun ei tarvitse koskea silmiä, mikä vähentää silmien ärsytystä ja silmätulehdusriskiä.
 • Silmälaseihin on saatavilla lukematon määrä erilaisia kehyksiä ja tyylejä, joilla käyttäjät voivat muuttaa ulkonäköään sekä heijastaa omaa persoonallisuuttaan ja tyyliään.
 • Jos sinulla on kuivat tai herkät silmät, silmälasit eivät pahenna ongelmaa, kuten piilolinssit voivat tehdä.
 • Silmälasit eivät vaadi yhtä paljon puhdistusta ja huolenpitoa kuin piilolinssit.
 • Silmälasit tulevat jatkuvassa käytössä piilolinssejä halvemmiksi - erityisesti silloin, kun näkö pysyy pidempään samana.
 • Silmälasit tarjoavat suojaa monilta ympäristötekijöitä, kuten tuulelta ja lialta.
 • Suurin osa uusista silmälaseista tarjoaa suojaa auringon haitallista UV-säteilyä vastaan.
 • Silmälasien suojapinnoitteet voivat auttaa vähentämään silmien rasitusta esimerkiksi näyttöpäätetyössä.

Silmälasien huonoja puolia:

 • Silmälasit asettuvat keskimäärin noin 12 millimetrin päähän silmistä, jolloin ääreisnäkö näköalueen reuna-alueilla voi vääristyä.
 • Silmälasien käyttäjällä voi olla jatkuva tietoisuus sankojen reunuksista ja heijastuksia linssin takapinnalla.
 • Monet käyttäjät kokevat ongelmia katseen kohdistamisessa ja näön sumeutta silmälasien käytön alkuvaiheessa ja silmälasireseptin muuttuessa.
 • Jotkut eivät pidä omasta ulkonäöstään silmälasit päässä, koska ne piilottavat kasvot ja muuttavat luonnollista ulkonäköä.
 • Jos taittovirhe on suuri, linssit ovat paksut. Tämä saa silmät näyttämään epäluonnollisen pienennetyiltä tai suurennetuilta.
 • Silmälasit huurtuvat nopeissa lämpötilanvaihteluissa. Käyttö sateella tai lumisateella aiheuttaa epämiellyttäviä näköesteitä.
 • Jotkut sangat aiheuttavat epämiellyttävää painoa nenälle ja korvantauksille. Silmälasit voivat myös valua nenälle.
 • Silmälasit voivat olla tiellä urheilessa tai mennä rikki.
 • Aurinkolasit voimakkuuksilla ovat kalliit.

Yhteenveto

Sekä silmälaseilla että piilolinsseillä voidaan korjata kaikkia yleisimpiä taittovirheitä ja molemmilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Siinä missä silmälaseilla pärjää pelkästäänkin, tarvitsevat piilolinssien käyttäjät aina silmälasit niiden rinnalle. Kehittyneen teknologian ja laajentuneen tarjonnan ansiosta modernit piilolinssit sopivat lähes kaikille, ja niillä voidaan korjata myös hajataittoa ja ikänäköä.

Valinnassa voi olla syytä huomioida esimerkiksi käytettävissä oleva budjetti, harrastukset ja elämäntavat. Silmälasit voivat olla parempi vaihtoehto rauhallista ja huoletonta elämäntyyliä arvostavalle, säästeliäälle käyttäjälle, kun taas piilolinssit voivat sopia paremmin aktiiviseen, liikkuvaan ja urheilulliseen elämäntapaan. Jotkut haluavat välttää molemmista näönkorjausmuodoista koituvia kustannuksia ja helpottaa elämäänsä taittovirheleikkauksella.

Mikäli harkitset piilolinssien käytön aloittamista, suosittelemme ottamaan rohkeasti yhteyttä omaan optikkoon ja varaamaan ajan piilolinssisovitukseen!

KYSELY: Kumpaa näönkorjausmenetelmää käytät?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähteet ja lisätietoa: All About Vision, Medical News Today, WebMD.

Kuvat: grafixtek/Flickr, blocks/Unsplash, Antoine Mercier/Unsplash.

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info tarjoaa kuluttajille tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, josta löydät päivän edullisimman hinnan linsseillesi.
Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.