Tooriset piilolinssit

Tooriset piilolinssit hajataittoisuuteen

Tooriset piilolinssit ovat erikoisvalmisteiset piilolinssit, joiden tehtävä on korjata normaalin taittovirheen lisäksi astigmatismia eli silmän hajataitteisuutta. Toorisia linssejä on saatavilla kertakäyttöisinä, kuukausilinsseinä ja yötäpäivää-linsseinä. Ne parantavat näkemisen laatua lähes kaikilla, joiden silmissä esiintyy hajataitteisuutta.

Suurin osa toorisista piilolinsseistä on pehmeitä linssejä, jotka on valmistettu joko perinteisestä hydrogeeli- tai erittäin hengittävästä silikonihydrogeelimateriaalista. Myös kovilla RGP-linsseillä voidaan korjata hajataittoa, mutta ne vaativat pehmeitä linssejä pidemmän totuttelujakson.

Tooriset linssit eroavat tavallisista, pelkästään kauko- tai likitaitteisuutta korjaavista sfäärisistä linsseistä kahdella tärkeällä tavalla:

 • Toorisissa linsseissä on eri voimakkuuksia pysty- ja vaakasuunnassa. Linssin voimakkuus joko suurenee tai pienenee linssin eri osien läpi katsottaessa.
 • Tooriset linssit on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat linssin pyörimisen sarveiskalvon pinnalla tarjoten tasalaatuisen näön koko katselualueelle.

Tavallisten linssien pinta on sfäärinen eli pallomainen, kun toorisien linssien pinta on asfäärinen. Muodoltaan se muistuttaa donitsia, jonka sivusta on leikattu palanen.

Hajataitteisuuden korjaamiseen

Tooriset piilolinssit on suunniteltu hajataitteisuuden korjaamiseen. Hajataitteisuudella (astigmatismi) tarkoitetaan suhteellisen yleistä valontaittovirhettä, mikä johtuu silmän epätasaisesta sarveiskalvosta. Siinä sarveiskalvo taittaa useita valopisteitä jo ennen sarveiskalvoa, jolloin silmällä on eri taittovoima eri suunnissa.

Hajataitteisen silmän optiikka ei kykene muodostamaan terävää kuvaa, jolloin verkkokalvolle muodostuva kuva on epätarkka ja sumea. Se ilmenee vaikeutena nähdä kaukana olevia kohteita, kuten tienviittoja ja opetustauluja. Hajataitto voi olla muodostua ongelmaksi myös lukiessa ja tietokoneella työskenneltäessä.

Hajataitteiset silmät pyrkivät mukautumaan epäselvään kuvaan ja muuttamalla linssin kaarevuutta jatkuvasti. Tämä rasittaa silmiä ja ilmenee usein silmien väsymisenä ja päänsärkynä.

Hajataiton oireisiin kuuluvat:

 • Silmien väsyminen
 • Sumea näkö
 • Karsastus
 • Päänsärky

Keskustele optikkosi kanssa jos uskot, että sinulla on hajataittoa tai tarvitset apua muiden näköongelmien korjaamiseen.

Tooristen linssien sylinteri ja akseli

HajataittoToorisissa linsseissä on tavallisten arvojen (voimakkuus, kaarevuus ja halkaisija) lisäksi sylinteri- ja akseliarvot. Nämä arvot löydät optikolta saamastasi reseptistä tai vanhan piilolinssipakkauksen kyljestä.

Akseliarvo (akselisuunta, engl. axis, lyh. AX) kuvaa hajataitteisuuden akselisuuntaa astelukuna (0-180 °). Akseli merkitään yleensä linssin voimakkuuden jälkeen (esim. -1.5 x 120, missä akseli on 120).

Sylinteri (engl. cylinder, lyh. CYL) kuvaa hajataitteisuuden määrää dioptreina. Kaukonäköön liittyvä hajataitto on positiivinen ja likinäköön liittyvä hajataitto negatiivinen.

Piilolinssisovitus erityisen tärkeä

Tooriset linssit, kuten kaikki piilolinssit, vaativat aina silmälääkärin tai optikon antaman piilolinssimääräyksen. Tooristen linssien osalta piilolinssisovitus on erityisen tärkeä, koska toorisilla linsseillä on silmissä tietty asento, jossa linssien täytyy pysyä tarjotakseen tarkan näön koko katselualueelle. Mikäli linssit eivät istu hyvin silmiin, ovat liian tiukat tai löysät, näöntarkkuus kärsii.

Koska jokainen hajataitteinen silmä on ainutlaatuinen, sopivien tooristen linssien löytäminen voi vaatia useamman kuin yhden piilolinssisovituksen. Tooristen linssien määrääminen vaatii myös hieman enemmän asiantuntemusta kuin tavallisten pehmeiden linssien.

Valmistajat lisäävät toorisiin piilolinsseihin stabiloivia eli tasapainottavia ominaisuuksia, jotka auttavat linssejä pysymään oikeassa asennossa silmässä. Tällaisia ovat esimerkiksi linssin alaosan paksuntaminen, ohuemmat ja paksummat alueet linssissä sekä linssin viisteytys tai alaosan katkaisu, jotka saavat linssin pysymään oikeassa asennossa silmässä.

Korjaavat näkemisen laatua kaikilla hajataittoisilla

Tooriset linssit tarjoavat helpotusta kaikille, joiden silmissä on hajataitteisuutta. Pieneen hajataittoon ei yleensä määrätä toorisia linssejä, mutta jo 0,75 hajataitteisuus ja vahvemmat on mahdollista korjata toorisilla linsseillä. Näöntarkastuksessa selviää sopivatko tooriset linssit juuri sinun silmillesi.

Tooristen linssien etuja ovat:

 • Normaaleja linssejä tarkempi näkö jos silmissä on hajataitteisuutta.
 • Saatavilla kuukausilinsseinä, kertakäyttölinsseinä, yötäpäiväälinsseinä ja jopa värillisinä linsseinä.
 • Parantavat näkemisen laatua lähes kaikilla.

Haittoja ovat:

 • Tavallisia pehmeitä linssejä kalliimmat. Voit säästää katsomalla halvimman hinnan tooristen linssien hintavertailusta.
 • Huonosti istuvilla linsseillä on suora vaikutus näöntarkkuuteen.

KYSELY: Onko sinulla hajataittoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...