Tooriset piilolinssit

Tooriset linssit

Tooriset piilolinssit ovat erikoisvalmisteiset piilolinssit, joiden tehtävä on korjata normaalin taittovirheen lisäksi astigmatismia eli silmän hajataitteisuutta. Niitä on saatavilla kertakäyttöisinä, kuukausilinsseinä ja yötäpäiväälinsseinä. Tooriset linssit parantavat näkemisen laatua lähes kaikilla, joiden silmissä esiintyy hajataitteisuutta.

Suurin osa toorisista piilolinsseistä on pehmeitä linssejä, jotka on valmistettu joko perinteisestä hydrogeeli- tai erittäin hengittävästä silikonihydrogeelimateriaalista. Myös kovilla RGP-linsseillä voidaan korjata hajataittoa, mutta ne vaativat pehmeitä linssejä pidemmän totuttelujakson.

Tooriset linssit eroavat tavallisista, pelkästään kauko- tai likitaitteisuutta korjaavista sfäärisistä linsseistä kahdella tärkeällä tavalla:

  • Toorisissa linsseissä on eri voimakkuuksia linssin pysty- ja vaakasuunnassa, jotka korjaavat astigmatismille tyypillistä silmän epäsymmetristä taittovoimaa. Linssin voimakkuus siis joko suurenee tai pienenee linssin eri osien läpi katsottaessa.
  • Tooriset linssit on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat linssin pyörimisen sarveiskalvolla oikeaan asentoon siten, että ne tarjoavat tasalaatuisen näön koko katselualueella.

Tavallisten linssien pinta on sfäärinen eli pallomainen, kun toorisissa linsseissä pinta on asfäärinen. Muodoltaan se muistuttaa donitsia, jonka sivusta on leikattu palanen.

Normaali ja astigmaattinen silmä Astigmaattinen silmä vääristä valon polttopisteen verkkokalvon eteen ja/tai taakse.

Hajataitteisuuden korjaaminen toorisilla linsseillä

Tooriset piilolinssit on suunniteltu hajataitteisuuden korjaamiseen. Hajataitteisuudella (astigmatismi) tarkoitetaan suhteellisen yleistä valontaittovirhettä, mikä johtuu silmän epätasaisesta sarveiskalvosta. Siinä sarveiskalvo taittaa useita valopisteitä jo ennen sarveiskalvoa, jolloin silmällä on eri taittovoima eri suunnissa.

Toorisilla linsseillä korjataan hajataitteisuutta, mikä aiheuttaa kuvan sumentumista. Kuva © Bausch & Lomb

Hajataitteisen silmän optiikka ei kykene muodostamaan terävää kuvaa, jolloin verkkokalvolle muodostuva kuva on epätarkka ja sumea. Se ilmenee vaikeutena nähdä kaukana olevia kohteita, kuten tienviittoja ja opetustauluja. Hajataitto voi olla muodostua ongelmaksi myös lukiessa ja tietokoneella työskenneltäessä.

Hajataitteiset silmät pyrkivät mukautumaan epäselvään kuvaan ja muuttamalla linssin kaarevuutta jatkuvasti. Tämä rasittaa silmiä ja ilmenee usein silmien väsymisenä ja päänsärkynä.

Hajataiton oireisiin kuuluvat:

  • Silmien väsyminen
  • Sumea näkö
  • Karsastus
  • Päänsärky

Keskustele optikkosi kanssa jos uskot, että sinulla on hajataittoa tai tarvitset apua muiden näköongelmien korjaamiseen.

Tooristen linssien parametrit

Hajataittossa fokus voi olla horisontaalinen tai vertikaalinen.Toorisissa piilolinsseissä on tavallisten arvojen (voimakkuus, kaarevuus ja halkaisija) lisäksi sylinteri- ja akseliarvot. Nämä arvot löydät optikolta saamastasi reseptistä tai vanhan piilolinssipakkauksen kyljestä.

Akseliarvo (akselisuunta, engl. axis, lyh. AX) kuvaa hajataitteisuuden akselisuuntaa astelukuna (0-180 °). Akseli merkitään yleensä linssin voimakkuuden jälkeen (esim. -1.5 x 120, missä akseli on 120°).

Sylinteri (engl. cylinder, lyh. CYL) kuvaa hajataitteisuuden määrää dioptreina. Kaukonäköön liittyvä hajataitto on positiivinen ja likinäköön liittyvä hajataitto negatiivinen.

Tooristen linssien sovitus erityisen tärkeää

Tooriset linssit, kuten kaikki piilolinssit, vaativat aina silmälääkärin tai laillistetun optometristin myöntämän piilolinssimääräyksen. Tooristen linssien osalta piilolinssisovitus on erityisen tärkeä, koska toorisilla linsseillä on silmissä tietty asento, jossa linssien täytyy pysyä tarjotakseen tarkan näön koko katselualueelle. Mikäli linssit eivät istu hyvin silmiin, ovat liian tiukat tai löysät, näöntarkkuus kärsii.

Koska jokainen hajataitteinen silmä on ainutlaatuinen, sopivien tooristen linssien löytäminen voi vaatia useamman kuin yhden piilolinssisovituksen. Tooristen piilolinssien määrääminen vaatii myös optikolta hieman enemmän asiantuntemusta kuin tavallisten pehmeiden linssien.

Valmistajat lisäävät toorisiin piilolinsseihin stabiloivia eli tasapainottavia ominaisuuksia, jotka auttavat linssejä pysymään oikeassa asennossa silmässä. Tällaisia ovat esimerkiksi linssin alaosan paksuntaminen, ohuemmat ja paksummat alueet linssissä sekä linssin viisteytys tai alaosan katkaisu, jotka saavat linssin pysymään silmässä optimaalisessa asennossa.

Korjaavat näkemisen laatua kaikilla hajataittoisilla

Tooriset linssit tarjoavat helpotusta kaikille, joiden silmissä on hajataitteisuutta. Pieneen hajataittoon ei yleensä määrätä toorisia linssejä, mutta jo 0,75 hajataitteisuus ja vahvemmat on mahdollista korjata toorisilla linsseillä. Näöntarkastuksessa selviää sopivatko tooriset linssit juuri näkösi korjaamiseen.

Tooristen linssien etuja ovat:

Haittoja ovat:

  • Tavallisia pehmeitä piilolinssejä kalliimmat (jopa 35 %).
  • Linssit liikkuvat silmissä, mikä voi muuttaa näön epäselväksi tai vaihtelevaksi.
  • Huonosti istuvilla linsseillä on suora vaikutus näöntarkkuuteen.

Tooristen linssien hintavertailu

Alta löydät tooriset linssit ja niiden hinnat hintavertailussamme mukana olevissa verkkokaupoissa.

Proclear toric
alk. 17.99 €
Vertaa hintoja

KYSELY: Onko sinulla hajataittoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähteet: All About Vision, CooperVision, Nvision

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.