Piilolinssit ja hajataitto

Hajataittoa eli astigmatismia voidaan korjata toorisilla piilolinsseillä.

Hajataitto (myös hajataittoisuus tai hajataitteisuus, astigmatismi) on hyvin yleinen silmän taittovirhe, joka johtuu silmän epätasaisesti kaartuvasta sarveiskalvosta tai linssistä. Sarveiskalvo on silmämunan uloin, läpinäkyvä osa. Hajataitto aiheuttaa näön sumeutta tai vääristymistä. Hajataitteisen silmän optiikka ei kykene muodostamaan terävää kuvaa verkkokalvolle. Tässä jutussa käsittelemme hajataittoa ja sen korjaamista piilolinsseillä.

Mistä hajataitto johtuu?

HajataittoHajataitto on silmän taittovirhe, joka johtuu silmän taittovoiman epäsymmetriasta. Sen taustalla voi olla sarveiskalvon epäsäännöllinen kaarevuus tai silmän linssissä tapahtuneet suojareaktiomuutokset, joiden seurauksena linssi ei ole tasaisen pyöreä, vaan muistuttaa enemmän amerikkalaista jalkapalloa.

Epäsymmetrisyys taittaa silmään tulevan valon pysty- ja vaakasuunnissa eri kohtiin verkkokalvolle, jolloin henkilö näkee kohteen epätarkasti.

Astigmatismin aiheuttaja on epäselvä, mutta sen uskotaan osittain johtuvan geneettisistä tekijöistä. Silmä voi olla hajataitteinen syntymästä lähtien tai astigmatismi voi kehittyä myöhemmin elämässä. Varhainen hajataitto voi hoitamattomana johtaa toiminnalliseen heikkonäköisyyteen eli amblyopiaan.

Mitkä ovat hajataiton oireet?

Hajataiton korjaaminen piilolinsseilläHajataiton yleisiä oireita ovat näön epätarkkuus, sumeus ja vääristymät. Se voi ilmentyä esimerkiksi tekstin epäselvyytenä sekä kirjaa lukiessa (lähinäkö) että tienviittoja katsoessa (kaukonäkö). Oireina voi olla myös päänsärkyä ja silmien väsymistä, koska silmä yrittää mukautua epäselvään kuvaan ja tarkentaa sitä muuttamalla linssin kaarevuutta jatkuvasti. Oireet voivat korostua lähityöskentelyssä ja pimeällä.

Hajataiton mahdollisia oireita ovat:

  • Sumea tai vääristynyt lähi- ja kaukonäkö
  • Epäselvä reuna-alueen näkö
  • Tarve siristellä silmiä nähdäkseen tarkasti
  • Heikentynyt hämäränäkö
  • Vaikeudet hahmottaa joitakin muotoja ja yksityiskohtia
  • Kyvyttömyys nähdä selkeästi vaaka- tai pystysuoria viivoja
  • Päänsärky
  • Silmien väsyminen
  • Lukuvaikeudet
  • Väsymys, etenkin näyttöpäätetyön tai lukemisen aikana

Miten hajataitto ilmenee?

Hajataitto ilmenee, kun silmän etupinnalla tai silmän sisäisessä linssissä on epäsymmetrinen kaarevuus, jolloin näkö voi hämärtyä kaikilla etäisyyksillä.

Hajataitosta kärsivällä ihmisellä voi olla tarve siristellä silmiä nähdäkseen tarkasti sekä esiintyä heikentynyttä hämäränäköä.

Lievää hajataittoa on hankala havaita itse ja monet kärsivätkin hajataitosta tietämättään. Itse asiassa, hajataitteisuutta ilmenee eriasteisena 33–50 prosentilla väestöstä, joten se on hyvin yleinen taittovirhe.

Vuonna 2019 Twitterissä meni viraaliksi oheinen kuva siitä, miten astigmaatikot voivat nähdä vastaantulevien autojen valot normaalinäköön verrattuna. Kommenttien perusteella moni ymmärsi kärsivänsä hajataitosta ja päätti hakea ongelmaan apua optikolta.

Jos epäilet, että silmissäsi on hajataittoa, varaa aikaa optikolle näöntarkastukseen. Optikko on paras asiantuntija selvittämään onko sinulla hajataittoa ja vaatiiko se korjausta. Piilolinssien käyttäjien tulisi käydä säännöllisesti optikolla piilolinssitarkastuksessa.

Paraneeko hajataitto?

Hajataitto ei parane itsestään. Se joko pysyy samana tai vaikeutuu iän myötä silmäluomien lihasjännityksen heikentymisen myötä.

Vaikka eläminen hajataiton kanssa voi kuullostaa pelottavalta, hyvä uutinen on, että se voidaan helposti korjata silmälaseilla, piilolinsseillä tai leikkauksella.

Hajataiton korjaaminen millä tahansa menetelmällä (silmälasit, piilolinssit tai leikkaus) parantaa lähes poikkeuksetta näkemisen laatua.

Voiko piilolinsseillä korjata hajataittoa?

Kyllä. Nykypäivän piilolinssit sopivat erinomaisesti hajataiton korjaamiseen. Hajataiton korjaamiseen käytetään tarkoitukseen erityisesti suunniteltuja toorisia piilolinssejä. Hajataiton korjaaminen on erityisen tärkeää lähityötä tekeville sekä näyttöpäätteellä työskenteleville.

Milloin hajataitto kannattaa korjata piilolinsseillä?

Pienen hajataitteisuuden (0,25-0,50) korjaamiseen ei ole saatavilla piilolinssejä, mutta vähintään 0,75 sylinterivoimakkuuden hajataitto voidaan korjata toorisilla piilolinsseillä.

Tuotantoteknisistä syistä toorisissa piilolinsseissä on päädytty neljännesdioptrian suuruiseen voimakkuusporrastukseen (0,75; 1,00; 1,25 jne.), jolla saavutetaan useimmissa tapauksissa riittävän hyvä näönkorjaus.

Ovatko tooriset piilolinssit kalliimmat?

Tooriset linssit valmistetaan hieman eri tekniikalla ja ne ovat siksi hieman tavallisia päivä- ja kuukausilinssejä kalliimpia. Voit säästää tilaamalla piilolinssit netistä ja katsomalla piilolinsseillesi päivän edullisimman hinnan hintavertailustamme.

Mitä ovat hajataiton yhteydessä käytetyt lyhenteet CYL ja AX?

Akseli / akselisuuntaPiilolinssi- tai silmälasimääräyksessä oleva merkintä CYL (engl. cylinder, sylinteri) kuvaa sylinterivoimakkuutta eli hajataiton korjaamisen voimakkuutta.

AX (engl. axis) kuvaa hajataiton akselisuuntaa astelukuna (0-180 °).

KYSELY: Onko sinulla hajataittoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Artikkelikuva: Encyclopædia Britannica, Inc.

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.