Piilolinssit ja hajataitto

Hajataitteisuus eli hajataitto

Hajataitolla (astigmatismi) tarkoitetaan suhteellisen yleistä silmien valontaittovirhettä, mikä johtuu silmän epätasaisesta sarveiskalvosta.

Hajataitteisuudessa silmän optiikka ei kykene muodostamaan terävää kuvaa silmän verkkokalvolle. Tässä artikkelissa esitetään kysymyksiä hajataitosta ja sen korjaamisesta piilolinsseillä.

K: Mistä hajataitto johtuu?

HajataittoV: Hajataitto johtuu yleensä silmän epätasaisesta sarveiskalvosta. Hajataitteisen silmän sarveiskalvo ei ole tasaisen pyöreä, vaan muistuttaa enemmän amerikkalaisen jalkapallon muotoa. Epätasainen sarveiskalvo taittaa silmiin tulevan valon pysty- ja vaakasuunnissa eri kohtiin verkkokalvoille, jolloin henkilö näkee kohteen epätarkkana.

K: Mitkä ovat hajataiton oireet?

V: Hajataittoiset silmät pyrkivät mukautumaan epäselvään kuvaan ja tarkentamalla sitä muuttamalla linssin kaarevuutta jatkuvasti. Tämä rasittaa silmiä ja ilmenee tyypillisesti silmien väsymisenä ja päänsärkynä. Hajataitto ilmenee myös vaikeutena nähdä kaukana olevia kohteita, kuten tienviittoja (etenkin pimeällä) ja opetustauluja. Se voi olla ongelmallinen myös lukiessa ja tietokoneella työskenneltäessä.

Hajataiton yleisimpiä oireita ovat:

  • Sumea näkö
  • Silmien väsyminen
  • Karsastus
  • Päänsärky
  • Migreeni

K: Mistä tiedän onko minulla hajataittoa?

Hajataiton korjaaminen piilolinsseilläV: Lievää hajataittoa on hankala havaita itse ja monet kärsivätkin hajataitosta tietämättään. Koska silmät muuttuvat jatkuvasti, on suositeltavaa tarkastuttaa näkö optikolla vähintään kerran vuodessa. Optikko on paras asiantuntija selvittämään onko sinulla hajataittoa ja vaatiiko se korjausta.

Piilolinssien käyttäjien tulisi käydä säännöllisesti optikolla piilolinssitarkastuksessa. Näöntarkastuksen yhteydessä voidaan todeta hajataitto ja korjata se toisenlaisilla linsseillä.

K: Kuinka yleistä hajataitto on?

V: Hajataitteisuutta ilmenee eriasteisena jopa 40-50 prosentilla väestöstä, joten se on hyvin yleinen taittovirhe.

K: Voidaanko piilolinsseillä korjata hajataittoa?

V: Kyllä! Nykypäivän piilolinssit sopivat erinomaisesti hajataiton korjaamiseen. Hajataiton korjaamisen käytetään tarkoitukseen erityisesti suunniteltuja toorisia piilolinssejä. Hajataiton korjaaminen on erityisen tärkeää lähityötä tekeville sekä näyttöpäätteellä työskenteleville.

K: Mitä ovat hajataiton yhteydessä käytetyt termit AX ja CYL?

Akseli / akselisuuntaV: Piilolinssi- tai silmälasireseptissä oleva merkintä Cyl (cylinder) kuvaa sylinterivoimakkuuttaa eli hajataiton korjaamisen voimakkuutta ja Ax (axis) kuvaa hajataiton akselisuuntaa astelukuna (0-180 °).

K: Milloin hajataitteisuus kannattaa korjata piilolinsseillä?

V: Pienen hajataitteisuuden (0,25 - 0,50) korjaamiseen ei ole saatavilla piilolinssejä, mutta vähintään 0,75 sylinterivoimakkuuden hajataitto on mahdollista korjata toorisilla piilolinsseillä.

Tuotantoteknisistä syistä toorisissa linsseissä on päädytty neljännesdioptrian suuruiseen voimakkuusporrastukseen (0.75, 1.00, 1.25 jne.), jolla saavutetaan useimmissa tapauksissa riittävän tarkka näönkorjaus.

K: Ovatko tooriset piilolinssit kalliimpia?

V: Tooriset linssit valmistetaan hieman eri tekniikalla ja ne ovat siksi hieman tavallisia päivä- ja kuukausilinssejä kalliimpia. Voit säästää tilaamalla piilolinssit netistä ja katsomalla edullisimman hinnan hintavertailustamme.

K: Korjaantuuko/paraneeko hajataitto?

V: Hajataitto ei valitettavasti korjaannu, mutta se voi muuttua pieniä määriä iän myötä suuntaan tai toiseen. Hajataiton korjaaminen silmälaseilla, piilolinsseillä tai leikkauksella parantaa kuitenkin lähes aina näkemiseen laatua.

KYSELY: Onko sinulla hajataittoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Kuva: Encyclopædia Britannica, Inc.

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.