Piilolinssit parhaalla UV-suojalla

Julkaistu: 31.12.2021 • Muokattu: 14.11.2023
Piilolinssit parhaalla UV-suojalla

Ihon suojaaminen auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä on useimmille itsestäänselvyys, mutta entä silmät? UV-säteilystä on silmille enemmän haittaa kuin ehkä uskotkaan.

Altistumme päivittäin sekä UVA- että UVB-säteilylle jopa pilvisinä päivänä, ja siksi UV-suojalla varustettujen piilolinssien käyttö voi olla erittäin hyödyllistä silmien terveydelle.

On kuitenkin tärkeää huomata, että UV-säteilyä estävät piilolinssit eivät korvaa UV-säteilyä estäviä silmälaseja tai aurinkolaseja, koska ne eivät peitä silmää ja sitä ympäröivää aluetta kokonaan.

Mitä ultraviolettisäteily on?

Ultraviolettisäteily eli UV-säteily on esimerkiksi auringosta, loiste- ja halogeenivalaisimista ja ultraviolettilampuista peräisin olevaa sähkömagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on lyhyempi kuin näkyvän valon, mutta pidempi kuin röntgensäteilyn.

UVA-säteilyn aallonpituus on 315-380 nanometriä ja UVB-säteilyn 280-315 nanometriä.

UV-säteilyn vaarat

Ultraviolettisäteily on erittäin voimakasta ja geenivaurioita aiheuttavaa. Se johtaa iän myötä esimerkiksi ihon rypistymiseen ja toisinaan myös ihosyöpään.

UV-säteily vaikuttaa myös silmiimme ja voi olla monin tavoin haitallista:

  • Fotokeratiitti: Auringon ja hitsausliekin uv-säteily aiheuttaa silmän pinnan vaurioita, jotka polttavat side- ja sarveiskalvoa aiheuttaen kipua, roskantunnetta, vetistystä ja silmän punoitusta. Fotokeratiitin johdosta silmiä on vaikea pitää auki.
  • Pterygium eli silmän siipikalvo: Yksi, muttei ainoa, syy sidekalvon epänormaalille kasvulle sarveiskalvon päälle. Tunnetaan myös surffaajien silmille, koska surffaajat viettävät huomattavan osan ajasta UV-säteilylle, tuulelle ja hiekalle altistuneina.
  • Silmäsyöpä: Joidenkin tutkimusten mukaan UV-säteily voi olla yhteydessä joihinkin silmäsyövän tyyppeihin, kuten silmämelanoomaan.
  • Kaihi: Pitkäaikainen altistuminen UV-säteilylle lisää kaihien kehittymisen mahdollisuutta.
  • Silmänpohjan ikärappeuma: Tutkimukset viittaavat siihen, että silmänpohjan ikärappeuma voi nopeutua verkkokalvon makulan vaurioitumisen myötä.

Piilolinssien UV-suoja

Onneksemme piilolinssit kehittyvät jatkuvasti ja valmistajat ovat sisällyttäneet UV-suodattimen useisiin piilolinssimerkkeihin.

Käytätpä sitten kertakäyttö- tai kuukausilinssejä, toorisia- tai moniteholinssejä, on markkinoilla saatavilla linssit, jotka suojaavat UV-säteilyltä.

Huomaathan, että UV-suojalla varustetut piilolinssit suojaavat vain linssin peittämää osaa. Silmänvalkuaiset ja silmiä ympäröivä iho on syytä suojata aurinkolaseilla tai muilla aurinkosuojilla.

Piilolinssien UV-suojaluokat:

  • Luokka 1: suodattaa vähintään 90 % UVA- ja vähintään 99 % UVB-säteilystä
  • Luokka 2: suodattaa vähintään 70 % UVA- ja vähintään 95 % UVB-säteilystä

Tässä neljät suositut piilolinssit, jotka tarjoavat parhaan luokan 1 suojan haitallista UV-säteilyä vastaan.

1-day Acuvue Trueye

1-day Acuvue Trueye -piilolinssit tarjoavat yhden markkinoiden parhaista UV-suojista.

Acuvue on ainoa merkittävä piilolinssimerkki, joka tarjoaa suojan haitallista UV-säteilyä vastaan kaikille tuoteperheen linsseilleen.

Johnson & Johnsonin valmistamat 1-Day Acuvue TruEye -kertakäyttölinssit tarjoavat luokan 1 UV-suojan: ne estävät vähintään 96 % UVA- ja vähintään 99 % UVB-säteilystä.

1-Day Acuvue TruEye sopii henkilöille, jotka viettävät paljon aikaa ulkona tai matkustelevat ja haluavat samalla nauttia kertakäyttölinssien vapaudesta.

Avaira Vitality

Avaira Vitality -piilolinsseissä on korkeimman luokan UV-suoja.

Avaira Vitality on yksi markkinoiden edullisimmista erinomaisella UV-suojalla varustetuista linsseistä.

Avaira Vitality -linsseissä on luokan 1 UV-suoja: ne estävät vähintään 90 % UVA- ja vähintään 99 % UVB-säteilystä.

CooperVision markkinoi Avaira Vitality -linssejä 2 viikon linsseinä, mutta optikko voi määrätä ne myös 1 kuukauden vaihtovälillä. Noudata piilolinssien käytössä optikkosi määräystä.

Tästä linssistä on saatavana myös hajataitton korjaamiseen tarkoitetut Avaira Vitality toric -linssit.

Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe

Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe on kertakäyttölinssi varustettuna erinomaisella UV-suojalla.

Johnson & Johnsonin Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe ovat silikonihydrogeelistä valmistetut kertakäyttölinssit, jotka tarjoavat luokan 1 suojaa ultraviolettisäteilyä vastaan estäen vähintään 90 % UVA- ja vähintään 99 % UVA-säteilystä.

Näissä linsseissä on myös silmien luonnollista kyynelnestettä muistuttavia molekyylejä, jotka kosteuttavat silmän pintaa sekä vähentävät linssin ja silmäluomien välistä kitkaa.

Acuvue Oasys 1-Day -linsseistä on saatavilla myös hajataitteisuuden korjaamiseen tarkoitetut Acuvue Oasys 1-Day for Astigmatism -linssit.

Acuvue Oasys

Vanhemmissa Acuvue Oasys -viikkolinsseissä on myös luokan 1 UV-suoja.

Saman valmistajan Acuvue Oasys -viikkolinssit tarjoavat erinomaisen vähintään 96 % suojan UVA- ja vähintään 99 % suojan UVB-säteilyä vastaan.

HydraClear-teknologian ansiosta nämä linssit sopivat myös kuivista silmistä kärsiville.

Acuvue Oasys -piilolinssejä voidaan käyttää päiväkäytössä enintään 14 päivää tai optikon määräyksellä yötäpäivää-käytössä enintään 7 päivää.

Tästä merkistä on saatavilla myös hajataiton korjaamiseen tarkoitetut Acuvue Oasys for Astigmatism -linssit sekä ikänäön korjaamiseen tarkoitetut Acuvue Oasys for Presbyopia -linssit.

Luokan 2 UV-suojan tarjoavat piilolinssit estävät vähintään 70 % UVA- ja vähintään 95 % UVB-säteilystä. Myös luokan 2 UV-suojan tarjoavat piilolinssit ovat parempi vaihtoehto kuin piilolinssien käyttö ilman mitään suojaa.

Miten piilolinsseihin luodaan UV-suoja?

UV-suoja integroiminen piilolinsseihin on monimutkainen prosessi, joka vaatii erityisiä materiaaleja ja teknologiaa.

Piilolinssien UV-suojan perusta on UV-säteitä absorboivat materiaalit. Nämä materiaalit sisältävät kemiallisia yhdisteitä, jotka kykenevät absorboimaan haitallista UV-A- ja UV-B-säteilyä.

UV-säteilyä absorboivat aineet lisätään linssimateriaaliin valmistusprosessin aikana ennen sen kovettumista ja muotoilua. Tämä varmistaa, että UV-suoja on linssin kiinteä osa, eikä se kulu käytön aikana.

Valmiiden linssien UV-suojan tehokkuus testataan sertifiointia varten laboratoriokokeissa, joissa mitataan linssien kykyä estää tiettyjä UV-säteilyn aallonpituuksia. Esimerkiksi Euroopan Uniossa edellytetään tiettyjä standardeja UV-suojalle, jotta piilolinssejä voidaan sertifoida ja markkinoida UV-suojan tarjoavina linsseinä.

Valmistajat merkitsevät piilolinssien tarjoaman UV-suojan pakkaukseen ja tuotetietoihin (luokka 1, luokka 2).

UV-suojasta voi olla hyötyä heille, jotka viettävät paljon aikaa ulkona ja altistuvat UV-säteilylle.

Lähteitä:

Artikkelikuva: frank mckenna

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Hyvien bakteerien käyttäminen itsevoiteleviin piilolinsseihin

Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, kuten mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssin hapenläpäisevyys. Tällä sivulla kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten piilarien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat […]

Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Lääkäri poisti potilaan silmästä 23 piilolinssiä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Suosituinta sisältöä...

Onko piilolinssit päässä turvallista uida?

Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin. […]

Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta pitkä talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu […]

Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Piilolinssien käyttö armeijassa

Varusmiespalveluksen suorittaminen aiheuttaa omat haasteensa piilolinssien käytölle. Tässä artikkelissa esitetään yleisimpiä kysymyksiä piilolinssien käytöstä armeijassa ja annetaan niihin vastauksia. Voiko armeijassa käyttää piilolinssejä? Kyllä se on mahdollista, vaikkakin siihen liittyy omat haasteensa. Joissakin tilanteissa piilolinssit voivat helpottaa armeijaelämää huomattavasti. Missä tilanteissa piilolinssejä kannattaa käyttää armeijassa? Piilolinsseistä voi olla etua erilaisissa […]

Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]