Piilolinssit parhaalla UV-suojalla

Julkaistu: 31.12.2021 • Muokattu: 31.12.2021
Piilolinssit parhaalla UV-suojalla

Ihon suojaaminen auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä on itsestäänselvyys, mutta entä silmät? UV-säteilystä on silmille enemmän haittaa kuin ehkä uskotkaan.

Altistumme päivittäin UVA- ja UVB-säteilylle jopa pilvisinä päivänä, ja siksi UV-suojalla varustettujen piilolinssien käyttö voi olla erittäin hyödyllistä silmien terveydelle.

Mitä ultraviolettisäteily on

Ultraviolettisäteily eli UV-säteily on esimerkiksi auringosta, loiste- ja halogeenivalaisimista ja ultraviolettilampuista peräisin olevaa sähkömagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on lyhyempi kuin näkyvän valon, mutta pidempi kuin röntgensäteilyn.

UVA-säteilyn aallonpituus on 315-380 nanometriä ja UVB-säteilyn 280-315 nanometriä.

UV-säteilyn vaarat

Ultraviolettisäteily on erittäin voimakasta ja geenivaurioita aiheuttavaa. Se johtaa iän myötä esimerkiksi ihon rypistymiseen ja toisinaan myös ihosyöpään.

UV-säteily vaikuttaa myös silmiimme ja voi olla monin tavoin haitallista:

  • Fotokeratiitti: Auringon ja hitsausliekin uv-säteily aiheuttaa silmän pinnan vaurioita, jotka polttavat side- ja sarveiskalvoa aiheuttaen kipua, roskantunnetta, vetistystä ja silmän punoitusta. Fotokeratiitin johdosta silmiä on vaikea pitää auki.
  • Pterygium eli silmän siipikalvo: Yksi, muttei ainoa, syy sidekalvon epänormaalille kasvulle sarveiskalvon päälle. Tunnetaan myös surffaajien silmille, koska surffaajat viettävät huomattavan osan ajasta UV-säteilylle, tuulelle ja hiekalle altistuneina.
  • Silmäsyöpä: Joidenkin tutkimusten mukaan UV-säteily voi olla yhteydessä joihinkin silmäsyövän tyyppeihin, kuten silmämelanoomaan.
  • Kaihi: Pitkäaikainen altistuminen UV-säteilylle lisää kaihien kehittymisen mahdollisuutta.
  • Silmänpohjan ikärappeuma: Tutkimukset viittaavat siihen, että silmänpohjan ikärappeuma voi nopeutua verkkokalvon makulan vaurioitumisen myötä.

Piilolinssien UV-suoja

Onneksemme piilolinssit kehittyvät jatkuvasti ja valmistajat ovat sisällyttäneet UV-suodattimen useisiin piilolinssimerkkeihin.

Käytätpä sitten kertakäyttö- tai kuukausilinssejä, toorisia- tai moniteholinssejä, on markkinoilla saatavilla linssit, jotka suojaavat UV-säteilyltä.

Huomaathan, että UV-suojalla varustetut piilolinssit suojaavat vain linssin peittämää osaa. Silmänvalkuaiset ja silmiä ympäröivä iho on syytä suojata aurinkolaseilla tai muilla aurinkosuojilla.

Piilolinssien UV-suojaluokat:

  • Luokka 1: suodattaa vähintään 90 % UVA- ja vähintään 99 % UVB-säteilystä
  • Luokka 2: suodattaa vähintään 70 % UVA- ja vähintään 95 % UVB-säteilystä

Tässä neljät suositut piilolinssit, jotka tarjoavat parhaan luokan 1 suojan haitallista UV-säteilyä vastaan.

1-day Acuvue Trueye

Acuvue on ainoa merkittävä piilolinssimerkki, joka tarjoaa suojan haitallista UV-säteilyä vastaan kaikille tuoteperheen linsseilleen.

Johnson & Johnsonin valmistamat 1-Day Acuvue TruEye -kertakäyttölinssit tarjoavat luokan 1 UV-suojan: ne estävät vähintään 96 % UVA- ja vähintään 99 % UVB-säteilystä.

1-Day Acuvue TruEye sopii henkilöille, jotka viettävät paljon aikaa ulkona tai matkustelevat ja haluavat samalla nauttia kertakäyttölinssien vapaudesta.

1-Day Acuvue Trueye hintavertailu »

Avaira Vitality

Avaira Vitality on yksi markkinoiden edullisimmista erinomaisella UV-suojalla varustetuista linsseistä.

Avaira Vitality -linsseissä on luokan 1 UV-suoja: ne estävät vähintään 90 % UVA- ja vähintään 99 % UVB-säteilystä.

CooperVision markkinoi Avaira Vitality -linssejä 2 viikon linsseinä, mutta optikko voi määrätä ne myös 1 kuukauden vaihtovälillä. Noudata piilolinssien käytössä optikkosi määräystä.

Tästä linssistä on saatavana myös hajataitton korjaamiseen tarkoitetut Avaira Vitality toric -linssit.

Avaira Vitality hintavertailu »

Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe

Johnson & Johnsonin Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe ovat silikonihydrogeelistä valmistetut kertakäyttölinssit, jotka tarjoavat luokan 1 suojaa ultraviolettisäteilyä vastaan estäen vähintään 90 % UVA- ja vähintään 99 % UVA-säteilystä.

Näissä linsseissä on myös silmien luonnollista kyynelnestettä muistuttavia molekyylejä, jotka kosteuttavat silmän pintaa sekä vähentävät linssin ja silmäluomien välistä kitkaa.

Acuvue Oasys 1-Day -linsseistä on saatavilla myös hajataitteisuuden korjaamiseen tarkoitetut Acuvue Oasys 1-Day for Astigmatism -linssit.

Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe hintavertailu »

Acuvue Oasys

Saman valmistajan Acuvue Oasys -viikkolinssit tarjoavat erinomaisen vähintään 96 % suojan UVA- ja vähintään 99 % suojan UVB-säteilyä vastaan.

HydraClear-teknologian ansiosta nämä linssit sopivat myös kuivista silmistä kärsiville.

Acuvue Oasys -piilolinssejä voidaan käyttää päiväkäytössä enintään 14 päivää tai optikon määräyksellä yötäpäivää-käytössä enintään 7 päivää.

Tästä merkistä on saatavilla myös hajataiton korjaamiseen tarkoitetut Acuvue Oasys for Astigmatism -linssit sekä ikänäön korjaamiseen tarkoitetut Acuvue Oasys for Presbyopia -linssit.

Acuvue Oasys hintavertailu »

Luokan 2 UV-suojan tarjoavat piilolinssit estävät vähintään 70 % UVA- ja vähintään 95 % UVB-säteilystä. Myös luokan 2 UV-suojan tarjoavat piilolinssit ovat parempi vaihtoehto kuin piilolinssien käyttö ilman mitään suojaa.

Varoitus: UV-säteily estävät piilolinssit eivät korvaa UV-säteilyä estäviä silmälaseja tai aurinkolaseja, koska ne eivät peitä silmää ympäröivää aluetta kokonaan.

Lähteitä:

Artikkelikuva: frank mckenna

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.