Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Julkaistu: 10.7.2014 • Muokattu: 7.4.2021 • Aiheet:

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää.

Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin seuraavista asioista:

 • Väärä piilolinssiresepti. Väärin annettu tai tulkittu piilolinssimääräys/-resepti ei ole kovin todennäköinen, mutta liian vahvat, heikot tai muutoin väärät linssit voivat rasittaa silmiä ja aiheuttaa päänsärkyä. Oikeanlaisiin piilolinsseihin vaihtaminen korjaa ongelman.
 • Huonosti istuvat linssit. Piilolinssit kuivuvat, kun niitä pidetään useita tunteja yhtäjaksoisesti. Tällöin linssit eivät pääse liikkumaan, mikä voi aiheuttaa epämukavuutta silmissä sekä päänsärkyä. Tarkkaile alkavatko oireet heti piilolinssien laittamisen jälkeen vai vasta sitten, kun niitä pidetään pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Keskustele silmälääkärisi kanssa voisiko piilolinssien käyttöajan vähentäminen tai piilolinssityypin vaihtaminen auttaa ongelmaan.
 • Kuivat silmät. Jos sinulla on kuivat silmät, se voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta ja mahdollisesti päänsärkyä. Kuivat silmät ovat herkemmät valolle, mikä lisää silmien siristelyä. Jatkuva silmien siristely voi aiheuttaa lihasjännityksestä johtuvaa päänsärkyä.
 • Hajataitto eli astigmatismi. Epätasaisesta sarveiskalvosta johtuvassa hajataitteisuudessa kohteet näyttävät epäselviltä tietyissä kulmissa. Hajataitosta kärsivät siristelevät usein silmiään tarkentaakseen näköä, mikä voi aiheuttaa lihasjännityspäänsärkyä.
 • Computer Vision -oireyhtymä. Jos työskentelet päivittäin yhtäjaksoisesti useita tunteja tietokoneella, voit saada Computer Vision Syndrome (CVS) -oireyhtymän. Sen oireisiin kuuluvat mm. päänsärky, niskakipu, näön hämärtyminen, silmien punoitus, silmien väsymys ja silmien kuivuminen. Oireet ovat yleensä ohimeneviä. Piilolinssien käyttö ei lisää riskiä saada CVS-oireyhtymä, mutta linssit kuivuvat helpommin näyttöpäätetyössä.

Silmät muuttuvat jatkuvasti, mistä syystä myös näkötarpeet muuttuvat. On suositeltavaa käydä näöntarkastuksessa vähintään kerran vuodessa, jotta näköviat voidaan korjata oikein - tehdäänpä korjaukset sitten silmälaseilla tai piilolinsseillä.

Kannattaa varata aika heti silmälääkärille, kun oireet alkavat. Etenkin jos päänsärky alkaa heti piilolinssien sovituksen tai piilolinssimerkin vaihtamisen jälkeen. Näöntarkastus on hyvä keino selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai muusta ongelmasta silmissä. Silmälääkäri osaa myös ohjata sinut myös jatkotutkimuksiin jos tarpeen.

Lisätietoa ja lähteet:

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.