Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Julkaistu: 23.5.2019 • Muokattu: 10.2.2022
Itkevä nainen

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Wikipedian mukaan itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä tapahtuu, kun itket piilolinssit silmissä?

Koska piilolinssit ovat pintajännityksen ansiosta tiukasti kiinnittyneinä sarveiskalvon pintaan, ei kyynelneste pääse silmän ja piilolinssin väliin.

Piilolinssit on suunniteltu käsittelemään tavanomainen määrä kyynelnestettä, jota silmien kyynelrauhaset tuottavat jatkuvasti. Itkiessä kyynelnestettä kuitenkin erittyy huomattavasti enemmän. Kyynelnesteen tehtävä on suojata näköaistia ulkoisilta ärsykkeiltä ja sen voi laukaista esimerkiksi sipulin leikkaaminen tai savu.

Kyynelehtiminen on luonnollisin tapa kosteuttaa silmiä, mutta lisääntynyt kyynelnesteen eritys ei saa piilolinssiä putoamaan pois paikoiltaan. Ylimääräinen kyynelneste huuhtoutuu linssin pinnan mukana alaluomen reunan yli ja kyynelkanavaa pitkin nenäonteloon, eikä siitä yleensä aiheudu ylimääräisiä ongelmia. Ainoa ongelma voi olla hetkellisesti sumentuva näkö.

Itkevä mies

Itkiessä monilla on tapana hangata käsillä silmillään. Se on täysin luonnollinen reaktio, mutta koska silmissä on itkiessä enemmän kosteutta, voi linssi siirtyä helpommin paikaltaan tai tippua silmästä. Lisääntyneen kyynelnesteen erityksen vuoksi linssi voi myös karata yläsilmäluomen alle ja aiheuttaa epämukavuuden tunnetta. Tästä syystä silmien hankaamista tulisi välttää piilolinsssejä käytettäessä.

Itkeminen muuttaa myös kyynelnesteen osmolaarisuutta (suolapitoisuutta), mikä voi aiheuttaa ohimeneviä muutoksia piilolinsseissä tai silmissä. Voit nähdä itkiessä huonommin, mutta tunne on varmasti ohimenevä.

Lisätietoa ja lähteet:

Kuvat: Kat Jayne (Pexels), StockSnap (Pixabay).

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.