Mikä on konjunktiviitti eli sidekalvontulehdus ja miten sitä hoidetaan?

Julkaistu: 12.5.2015 • Muokattu: 2.1.2023
Silmän rakenne: värikalvo, pupilli, valkuainen ja sidekalvo

Heräät aamulla ja silmän valkuainen on punainen kuin paloauto. Silmää voi kirvellä ja se saattaa rähmiä sitkeää eritettä. Silmä voi myös vetistää ja olla valonarat. Kyseessä voi olla konjunktiviitti eli silmän sidekalvontulehdus.

Sidekalvo on silmän pinnalla oleva kelmumainen rakenne. Se peittää silmän valkoista osaa, valkuaista eli kovakalvoa, ja jatkuu silmäluomen sisäpinnalle sisäreunaan saakka. Sidekalvontulehdus (tai sidekalvotulehdus ilman n-kirjainta) voi parantua ilman hoitoa, mutta pitkittyessään on syytä käydä näyttämässä sitä yleislääkärillä tai silmälääkärillä. Silmälääkärin tutkimuksissa otetaan bakteeri- ja virusnäytteet aiheuttajan selvittämiseksi ja sopivan hoidon määräämiseksi.

Aiheuttajat ja altistavat tekijät

Tulehduksen aiheuttama konjunktiviitti on yleensä viruksen aiheuttama. Bakteeritulehdus, allergiat, ärsyttävät aineet ja kuivat silmät ovat myös yleisiä. Taustalla voivat olla allerginen reaktio tai silmän mekaaninen ärsytys. Esimerkiksi silmän liiallinen hierominen tai silmässä oleva roska voivat olla tulehduksen taustalla. Myös silmälääkitys voi aiheuttaa ärsytystä ja aiheuttaa konjunktiviitin.

Sekä bakteerin että viruksen aiheuttamat tulehdukset ovat tarttuvia ja voivat levitä henkilöstä toiseen myös esineiden ja veden kautta.

Allergia on yleinen konjunktiviittin syy, erityisesti keväällä ja kesällä. Allergisen konjunktiivin yleisin aiheuttaja on siitepöly, mutta myös muut allergeenit, kuten home, hajusteet, savu, pölupunkit ja tietyt makeutusaineet, altistavat sille. Allergia voi olla ympärivuotista (atooppinen). Allerginen sidekalvontulehdus ilmenee yleensä molemmissa silmissä samanaikaisesti. Allergisen sidekalvontulehduksen oireita ovat punaiset silmät, jotka voivat erittää kirkasta nestettä. Silmät voivat myös kutista ja turvota. Oireet johtuvat histamiinin ja muiden aineiden vapautumisesta. Nämä aineet stimuloivat verisuonten laajenemista, ärsyttävät hermopäätteitä ja lisäävät kyynelnesteen eritystä.

Virus on toinen yleinen silmätulehdusten aiheuttaja. Se siirtyy yleensä flunssan mukana ja on erittäin tarttuva. Koska viruksen ja bakteerin aiheuttamien tulehdusten oireet ovat hyvin samanlaiset, lääkäri ottaa sidekalvolta näytteet, joiden perusteella tulehduksen aiheuttaja voidaan todeta. Virusperäisessä konjunktiviittissa on yleistä, että oireet ilmaantuvat ensin vain toiseen silmään ja muutaman päivän jälkeen toiseen silmään. Joskus virus voi tarttua myös sarveiskalvolle, mikä voi aiheuttaa näön väliaikaista heikkenemistä ja valonarkuutta. Yleisiä aiheuttajaviruksia ovat adeno- ja enterovirukset, herpes simplex ja molluscum contagiosum.

Bakteerit voivat aiheuttaa häiriöitä silmän pinnan normaaliin bakteerikantaan, mistä voi seurata sidekalvontulehdus. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset eivät yleensä ole kovin vakavia ja ne paranevat itsestään. Kuten virusperäisissä tulehduksissa, myös bakteeriperäisissä tulehduksissa oireet ilmaantuvat usein ensin toiseen silmään ja vasta 2-5 päivän päästä toiseen silmään. Yleisiä aiheuttajabakteereja ovat stafylokokki, streptokokki, hemofilus, pneumokokki, klamydia, gonokokki, meningokokki ja moraxella. Joskus harvemmin bakteerit aiheuttavat akuutin sarveiskalvontulehduksen, jolloin silmät voivat olla kipeät ja valonarat.

Kemialliset konjunktiviitit aiheutuvat joko happaman tai emäksisen aineen joutumisesta silmään. Emästen aiheuttamat vammat ovat yleensä happojen aiheuttamia vammoja vakavampia. Lievät palovammat aiheuttavat sidekalvontulehduksen ja vakavammat palovammat saada sarveiskalvon muuttumaan valkoiseksi. Lakmustestillä voidaan varmistaa, että silmän pH-arvo on normaalin rajoissa (7.0-7.2). Kipua voidaan lievittää puudutustipoilla.

Sidekalvontulehdukselle altistavia tekijöitä ovat:

  • Ylähengitystieinfektiot (esim. flunssa, influenssa ja keuhkoputkentulehdus)
  • Atooppinen ihottuma tai allergiataipumus
  • Samanaikainen virustauti (esim. tuhkarokko, sikotauti ja influenssa)
  • Silmäluomen tulehdus eli blefariitti
  • Sarveiskalvontulehdus (esim. herpes)
  • Sukupuolitaudit (esim. klamydia)
  • Silmään joutuneet epäpuhtaudet (esim. likainen uimavesi)
  • Huonosti puhdistetut piilolinssit

Oireet

Konjunktiivi aiheuttaa silmän punoitusta ja kirvelyä. Bakteerin aiheuttamaan konjunktiviittiin liittyy usein sitkeä, venyvä ja märkä erite. Voimakas rähmiminen voi aiheuttaa, että silmät ovat aamulla herätessä liimantuneet yhteen. Silmäluomet voivat olla turvonneet ja silmät voivat kutista. Oireet ja leviävyys riippuvat siitä minkätyyppinen sidekalvontulehdus on kyseessä.

Virusperäiseen konjunktiviittiin voi liittyä silmien vetistystä ja valonarkuutta. Alapään oireet, kuten kirvely pissatessa tai epätyypilliset eritteet, voivat viitata klamydiatartuntaan.

Silmälääkäriin kannattaa hakeutua jos oireet ovat erityisen rajut. Oikean diagnoosin saamiseksi kannattaa ottaa esille myös mahdolliset alapäävaivat.

Itsehoito ja hoito

Virusperäinen sidekalvontulehdus

Virusperäinen sidekalvontulehdus

Lievä bakteerin tai viruksen aiheuttama sidekalvontulehdus menee ohi 2-5 päivässä ilman hoitoa. Antibiootit eivät ole tarpeen useimmissa tapauksissa.

Tulehduksen paranemista voi edistää poistamalla eritettä silmästä, mikä vähentää bakteerien leviämistä. Silmän puhdistamiseen käytettään apteekista saatavia steriilejä harsotaitoksia sekä keitettyä ja jäähdytettyä haaleaa vettä. Huolellisen käsien pesun jälkeen silmä puhdistetaan ulkoreunasta nenään päin pyyhkäisemällä. Jokaista pyyhkäisyä varten käytetään uutta steriiliä harsotaitosta. Puhdistus kannattaa tehdä kolme kertaa päivässä tai useammin.

Jos tulehdus ei parane 3-4 päivässä, silmät ovat kipeät, turvoksissa tai näkö heikkenee, on syytä hakeutua silmälääkäriin. Sidekalvontulehdus on helposti todettavissa terveyskeskuksessa, yleislääkärillä tai silmälääkärillä. Tutkimuksessa tehdään silmän fluoreseiinivärjäys ja mitataan silmänpaine, millä suljetaan pois muut aiheuttajat, kuten sarveiskalvotulehdus ja kohonnut silmänpaine.

Pitkittynyttä sidekalvontulehdusta voidaan hoitaa lääkityksellä. Lääkkeenä voidaan käyttää silmätippoja tai silmävoidetta. Bakteeritulehduksen hoitona käytetään usein antibiootteja sisältäviä lääkkeitä.

Hakeudu hoitoon jos:

  • Näössä tapahtuu äkillisiä muutoksia
  • Silmä on punainen ja näkö heikkenee
  • Silmä on valoherkkä
  • Silmä on kipeä
  • Silmässä on vierasesineen tunne, joka ei häviä puhdistamalla

Ennaltaehkäisy

Tehokkain ennaltaehkäisy on hyvä hygienia ja silmien hankaamisen välttäminen. Myös rokotteet ovat tehokkaita.

KYSELY: Oletko kärsinyt silmätulehduksista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähteet: Terveyskirjasto, LensOn, Wikipedia. Kuvat: Wikimedia Commons, Gettyimages.

Jaa ystävillesi:

Lisää juttuja aiheesta...

Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi:
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi:
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi:
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi:
Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi (harmaakaihi eli katarakta) on silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa entistä vähemmän. Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista ja harmaakaihi yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Mutta voiko kaihi hävitä tai parantua itsestään? Mikä kaihi on? Käypä hoito -verkkosivuston mukaan kaihilla tarkoitetaan […]

Jaa ystävillesi:
Lääkäri poisti 23 piilolinssiä potilaan silmästä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Jaa ystävillesi:
Voiko piilolinssi kadota silmään?

Kun joku kysyy "voiko piilolinssi kadota silmään", hän haluaa yleensä tietää voiko piilolinssi siirtyä paikaltaan silmän etuosasta ja jäädä loukkuun silmän taakse. Hyviä uutisia: Se on mahdotonta. Useimmat piilolinssien käyttäjät ovat kokeneet sen epätoivon, kun piilarin pitäisi olla silmässä, mutta näkö on sumea ja linssi tuntuu hävinneen silmään. Piilolinssi ei […]

Jaa ystävillesi:
Voiko hitsaaminen sulattaa piilolinssin silmään kiinni?

Yksi pitkäikäisimmistä piilolinsseihin liittyvistä myyteistä on, että piilolinssit päässä hitsaaminen voi saada linssit kuumenemaan niin, että ne sulavat kiinni silmän sarveiskalvoon. Saman väitteen kuulee usein liian lähellä nuotiota istumisesta. Päätimme selvittää onko myyteissä perää. Mitä hitsaus on? Wikipedian mukaan hitsaus on osien liittämistä toisiinsa käyttämällä hyväksi lämpöä ja/tai puristusta siten, […]

Jaa ystävillesi:
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi:
Tiedätkö kumpi silmäsi on dominoiva? Näin selvität helposti

Useimmilla meistä on dominoiva silmä tai silmä, joka tekee hieman enemmän töitä kuin toinen silmä. Vaikka käytät molempia silmiäsi katsellessasi kohteita, käytät dominoivaa silmääsi enemmän. Olet saattanut huomata taipumuksen käyttäessäsi kameraa, mikroskooppia tai teleskooppia. Katsot niiden läpi vaistonvaraisesti dominoivalla silmälläsi. Tässä jutussa kerromme, mitä dominoiva silmä tarkoittaa ja miten selvität […]

Jaa ystävillesi:
Kelpaisitko lentoemännäksi tai stuertiksi? Tällainen näkö vaaditaan

Lentoemännän työ on monen tytön unelma. Ilta-Sanomat haastatteli Finnairin viestinnän Annina Metsolaa selvittääkseen mitä vaatimuksia lentoemännille ja stuerteille asetetaan. Lentoemännän paikat ovat haluttuja. Yksi syy kiinnostukseen on lyhyt koulutus. Lentoemäntä on myös ammatti, jossa pääsee varmasti matkustelemaan ja näkemään maailmaa. Mitä lentoemännältä vaaditaan, minkälainen on lentoemännän koulutus ja mitä näkövaatimuksia […]

Jaa ystävillesi:

Suosituinta sisältöä...

Tutkijat kehittivät silmätipan joka voi parantaa kaihin

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden lääkkeen, joka voidaan annostella silmään tippoina ja joka voi kutistaa tai poistaa kokonaan harmaakaihin – yleisimmän sokeutumista aiheuttavan silmäsairauden. Lääkettä ei ole vielä testattu ihmisillä, mutta Kalifornian yliopiston tutkimusryhmä uskoo voivansa toistaa kliiniset kokeet ja tarjota vaihtoehdon toistaiseksi ainoalle hoidolle, jota kaihipotilaille on tarjolla – […]

Jaa ystävillesi:
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit parhaalla UV-suojalla

Ihon suojaaminen auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä on itsestäänselvyys, mutta entä silmät? UV-säteilystä on silmille enemmän haittaa kuin ehkä uskotkaan. Altistumme päivittäin UVA- ja UVB-säteilylle jopa pilvisinä päivänä, ja siksi UV-suojalla varustettujen piilolinssien käyttö voi olla erittäin hyödyllistä silmien terveydelle. Mitä ultraviolettisäteily on Ultraviolettisäteily eli UV-säteily on esimerkiksi auringosta, loiste- ja halogeenivalaisimista […]

Jaa ystävillesi:
Vita-Pos -silmävoiteen käyttö piilolinssien kanssa?

Lukijamme kysyy: "Hei! Minulla on käytössä silikoniset kuukausilinssit, jotka otan yöksi pois. Olen alkanut kärsiä kuivien silmien ongelmista ja silmät punoittaa aamulla. Käytän päivisin piilareille sopivaa kostutustippaa, mutta yöksi haluaisin laittaa jotain järeämpää. Kysymykseni siis on: Voinko laittaa yöksi kunnon voidetta, esimerkiksi Vita-pos-salvaa, joka sisältää mm. parafiinia ja valkovaseliinia?" Silmien […]

Jaa ystävillesi:
Teknologia parantamaan ihmisten näköä kehitysmaissa

Toisinaan on helppo unohtaa, miten onnekkaita olemme. Näemme maailman aina kirkkaana meille määrätyillä silmälaseilla tai piilolinsseillä. Kaikki eivät valitettavasti ole yhtä onnekkaita. Maailman Terveysjärjestö WHO:n mukaan korjaamattomat taittovirheet on iso globaali ongelma ja yleisin näkövammojen aiheuttaja maailmanlaajuisesti. Kehitysmaissa näönhuolto on useimmille joko saavuttamattomissa tai liian kallista. Toivoa ei kannata kuitenkaan […]

Jaa ystävillesi:
Voivatko piilolinssit mennä huuruun?

Jokainen silmälasien käyttäjä tuntee sen kiusan, kun silmälasit huurtuvat. Silmälasit huurtuvat, koska linsseihin muodostuu kosteuden ja lämpötilagradienttien yhteisvaikutuksen seurauksena kosteutta. Likaiset linssit voivat edesauttaa huurtumista. Mutta voivatko piilolinssit mennä huuruun? Silmälasit huurtuvat kondensaation takia Silmälasit huurtuvat, koska hien, hengityksen tai ympäristön kosteuden aiheuttama vesihöyry laskeutuu kylmien linssien pinnalle ja muuttuu […]

Jaa ystävillesi:
Värilliset piilolinssit vahvuuksilla

Jos käytät silmälaseja, voit päästä niistä eroon piilolinsseillä, mutta miksi et kokeilisi samalla jotain uutta ja muuttaisi hieman silmiesi ulkonäköä? Värillisillä piilolinsseillä voit muuttaa silmiesi ulkonäköä korostamalla niiden luonnollista väriä tai muuttamalla sen kokonaan toiseksi. Ja niitä on saatavilla myös vahvuuksilla. Tässä jutussa käsittelemme värillisiä piilolinssejä vahvuuksilla ja kerromme, mitä […]

Jaa ystävillesi:
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi:
Tästä syystä ei kannata käyttää halpoja sovittamattomia linssejä

Buzzfeed Life kertoo varoittavan tarinan Julian Hamlinista, 23-vuotiaasta eteläcarolinalaisesta miehestä, jonka toinen silmä sokeutui hänen käytettyään huoltoasemalta ostamiaan piilolinssejä. Hamlin, joka työskentelee tällä hetkellä johdon assistenttina ja vastaanottovirkailijana, kertoo ostaneensa 15 dollaria (n. 13,6 euroa) maksaneen parin piilolinssejä ilman reseptiä vuonna 2010. Näitä halpoja värillisiä linssejä myytiin paikallisen huoltoaseman "kauneusosastolla". […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit ja ultraviolettisäteily (UV)

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (uv-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan. UV-säteily on vaarallista silmille Ultraviolettisäteilyn UVA-säteilyalue on silmien kannalta kaikista ongelmallisin, koska se pääsee silmässä tunkeutumaan mykiöön asti ja aiheuttaa sen samentumista eli harmaakaihia. Harmaakaihi eli katarakti (cataract) on […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit ja roskan tunne silmässä - 8 mahdollista syytä

Täydellisessä maailmassa piilolinssit istuvat silmän sarveiskalvolla niin mukavasti, että niitä tuskin edes huomaa. Useimmat meistä kuitenkin kokevat piilolinssien käytöstä johtuvaa epämukavuuden tunnetta silmissämme ainakin jossakin vaiheessa elämää. Mitkä asiat voivat aiheuttaa roskan tunnetta tai muuta epämukavuutta piilolinssejä käytettäessä? 1. Kuivasilmäisyys Kun kyynelnesteen määrä tai laatu on heikko, silmät eivät enää […]

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.