Konjunktiviitti eli sidekalvontulehdus ja sen hoito

Julkaistu: 12.5.2015 • Muokattu: 22.11.2023
Silmän rakenne: värikalvo, pupilli, valkuainen ja sidekalvo

Heräät aamulla ja silmän valkuainen on punainen kuin paloauto. Silmää voi kirvellä ja se saattaa rähmiä sitkeää eritettä. Silmä voi myös vetistää ja olla valonarat. Kyseessä voi olla konjunktiviitti eli silmän sidekalvontulehdus.

Sidekalvo on silmän pinnalla oleva kelmumainen rakenne. Se peittää silmän valkoista osaa, valkuaista eli kovakalvoa, ja jatkuu silmäluomen sisäpinnalle sisäreunaan saakka. Sidekalvontulehdus (tai sidekalvotulehdus ilman n-kirjainta) voi parantua ilman hoitoa, mutta pitkittyessään on syytä käydä näyttämässä sitä yleislääkärillä tai silmälääkärillä. Silmälääkärin tutkimuksissa otetaan bakteeri- ja virusnäytteet aiheuttajan selvittämiseksi ja sopivan hoidon määräämiseksi.

Aiheuttajat ja altistavat tekijät

Tulehduksen aiheuttama konjunktiviitti on yleensä viruksen aiheuttama. Bakteeritulehdus, allergiat, ärsyttävät aineet ja kuivat silmät ovat myös yleisiä. Taustalla voivat olla allerginen reaktio tai silmän mekaaninen ärsytys. Esimerkiksi silmän liiallinen hierominen tai silmässä oleva roska voivat olla tulehduksen taustalla. Myös silmälääkitys voi aiheuttaa ärsytystä ja aiheuttaa konjunktiviitin.

Sekä bakteerin että viruksen aiheuttamat tulehdukset ovat tarttuvia ja voivat levitä henkilöstä toiseen myös esineiden ja veden kautta.

Allergia on yleinen konjunktiviittin syy, erityisesti keväällä ja kesällä. Allergisen konjunktiivin yleisin aiheuttaja on siitepöly, mutta myös muut allergeenit, kuten home, hajusteet, savu, pölupunkit ja tietyt makeutusaineet, altistavat sille. Allergia voi olla ympärivuotista (atooppinen). Allerginen sidekalvontulehdus ilmenee yleensä molemmissa silmissä samanaikaisesti. Allergisen sidekalvontulehduksen oireita ovat punaiset silmät, jotka voivat erittää kirkasta nestettä. Silmät voivat myös kutista ja turvota. Oireet johtuvat histamiinin ja muiden aineiden vapautumisesta. Nämä aineet stimuloivat verisuonten laajenemista, ärsyttävät hermopäätteitä ja lisäävät kyynelnesteen eritystä.

Virus on toinen yleinen silmätulehdusten aiheuttaja. Se siirtyy yleensä flunssan mukana ja on erittäin tarttuva. Koska viruksen ja bakteerin aiheuttamien tulehdusten oireet ovat hyvin samanlaiset, lääkäri ottaa sidekalvolta näytteet, joiden perusteella tulehduksen aiheuttaja voidaan todeta. Virusperäisessä konjunktiviittissa on yleistä, että oireet ilmaantuvat ensin vain toiseen silmään ja muutaman päivän jälkeen toiseen silmään. Joskus virus voi tarttua myös sarveiskalvolle, mikä voi aiheuttaa näön väliaikaista heikkenemistä ja valonarkuutta. Yleisiä aiheuttajaviruksia ovat adeno- ja enterovirukset, herpes simplex ja molluscum contagiosum.

Bakteerit voivat aiheuttaa häiriöitä silmän pinnan normaaliin bakteerikantaan, mistä voi seurata sidekalvontulehdus. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset eivät yleensä ole kovin vakavia ja ne paranevat itsestään. Kuten virusperäisissä tulehduksissa, myös bakteeriperäisissä tulehduksissa oireet ilmaantuvat usein ensin toiseen silmään ja vasta 2-5 päivän päästä toiseen silmään. Yleisiä aiheuttajabakteereja ovat stafylokokki, streptokokki, hemofilus, pneumokokki, klamydia, gonokokki, meningokokki ja moraxella. Joskus harvemmin bakteerit aiheuttavat akuutin sarveiskalvontulehduksen, jolloin silmät voivat olla kipeät ja valonarat.

Kemialliset konjunktiviitit aiheutuvat joko happaman tai emäksisen aineen joutumisesta silmään. Emästen aiheuttamat vammat ovat yleensä happojen aiheuttamia vammoja vakavampia. Lievät palovammat aiheuttavat sidekalvontulehduksen ja vakavammat palovammat saada sarveiskalvon muuttumaan valkoiseksi. Lakmustestillä voidaan varmistaa, että silmän pH-arvo on normaalin rajoissa (7.0-7.2). Kipua voidaan lievittää puudutustipoilla.

Sidekalvontulehdukselle altistavia tekijöitä ovat:

  • Ylähengitystieinfektiot (esim. flunssa, influenssa ja keuhkoputkentulehdus)
  • Atooppinen ihottuma tai allergiataipumus
  • Samanaikainen virustauti (esim. tuhkarokko, sikotauti ja influenssa)
  • Silmäluomen tulehdus eli blefariitti
  • Sarveiskalvontulehdus (esim. herpes)
  • Sukupuolitaudit (esim. klamydia)
  • Silmään joutuneet epäpuhtaudet (esim. likainen uimavesi)
  • Huonosti puhdistetut piilolinssit

Oireet

Konjunktiivi aiheuttaa silmän punoitusta ja kirvelyä. Bakteerin aiheuttamaan konjunktiviittiin liittyy usein sitkeä, venyvä ja märkä erite. Voimakas rähmiminen voi aiheuttaa, että silmät ovat aamulla herätessä liimantuneet yhteen. Silmäluomet voivat olla turvonneet ja silmät voivat kutista. Oireet ja leviävyys riippuvat siitä minkätyyppinen sidekalvontulehdus on kyseessä.

Virusperäiseen konjunktiviittiin voi liittyä silmien vetistystä ja valonarkuutta. Alapään oireet, kuten kirvely pissatessa tai epätyypilliset eritteet, voivat viitata klamydiatartuntaan.

Silmälääkäriin kannattaa hakeutua jos oireet ovat erityisen rajut. Oikean diagnoosin saamiseksi kannattaa ottaa esille myös mahdolliset alapäävaivat.

Itsehoito ja hoito

Virusperäinen sidekalvontulehdus

Virusperäinen sidekalvontulehdus

Lievä bakteerin tai viruksen aiheuttama sidekalvontulehdus menee ohi 2-5 päivässä ilman hoitoa. Antibiootit eivät ole tarpeen useimmissa tapauksissa.

Tulehduksen paranemista voi edistää poistamalla eritettä silmästä, mikä vähentää bakteerien leviämistä. Silmän puhdistamiseen käytettään apteekista saatavia steriilejä harsotaitoksia sekä keitettyä ja jäähdytettyä haaleaa vettä. Huolellisen käsien pesun jälkeen silmä puhdistetaan ulkoreunasta nenään päin pyyhkäisemällä. Jokaista pyyhkäisyä varten käytetään uutta steriiliä harsotaitosta. Puhdistus kannattaa tehdä kolme kertaa päivässä tai useammin.

Jos tulehdus ei parane 3-4 päivässä, silmät ovat kipeät, turvoksissa tai näkö heikkenee, on syytä hakeutua silmälääkäriin. Sidekalvontulehdus on helposti todettavissa terveyskeskuksessa, yleislääkärillä tai silmälääkärillä. Tutkimuksessa tehdään silmän fluoreseiinivärjäys ja mitataan silmänpaine, millä suljetaan pois muut aiheuttajat, kuten sarveiskalvotulehdus ja kohonnut silmänpaine.

Pitkittynyttä sidekalvontulehdusta voidaan hoitaa lääkityksellä. Lääkkeenä voidaan käyttää silmätippoja tai silmävoidetta. Bakteeritulehduksen hoitona käytetään usein antibiootteja sisältäviä lääkkeitä.

Hakeudu hoitoon jos:

  • Näössä tapahtuu äkillisiä muutoksia
  • Silmä on punainen ja näkö heikkenee
  • Silmä on valoherkkä
  • Silmä on kipeä
  • Silmässä on vierasesineen tunne, joka ei häviä puhdistamalla

Ennaltaehkäisy

Tehokkain ennaltaehkäisy on hyvä hygienia ja silmien hankaamisen välttäminen. Myös rokotteet ovat tehokkaita.

KYSELY: Oletko kärsinyt silmätulehduksista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähteet: Terveyskirjasto, Wikipedia, Lenson. Kuvat: Wikimedia Commons, Gettyimages.

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla "Piilari".

Lisää juttuja aiheesta...

Uusi silmäleikkaustekniikka mahdollistaa "supernäön"

Isossa-Britanniassa on ensimmäistä kertaa tarjolla uudenlainen laserleikkaus, joka voi tarjota mahdollisuuden nähdä paremmin kuin "täydellinen näkö". Innovatiivinen tekniikka tarjoaa erityisesti heikosta näöstä kärsiville potilaille mahdollisuuden saavuttaa "supernäkö" ainutlaatuisen, juuri potilaalle personoidun leikkauksen avulla. Monet pitävät tekniikkaa merkittävänä läpimurtona, joka lupaa parempia tuloksia kuin perinteiset silmälasien korvaamiseen tarkoitetut laserleikkaukset. Heikkonäköiset voivat […]

Astianpesukoneen tabletti tuhosi Sannan sarveiskalvon

Tavallinen kodin askare voi muuttua hetkessä painajaiseksi, kuten vaasalainen Sanna Syri sai ikäväkseen kokea kesäkuussa. Hän oli täyttämässä tiskikonetta, kun pieni määrä pesuainetabletin sisältöä päätyi vahingossa hänen silmäänsä. Seuraukset olivat dramaattiset – silmän sarveiskalvo tuhoutui osittain, ja vamma vaati nopeasti sairaalahoitoa. Tapaus on hyvä muistutus kaikille, miten vaarallisia päivittäin käytettävät […]

Tutkimus: Nauru toimii yhtä hyvin kuivasilmäisyyteen kuin silmätipat

Kuivasilmäisyys on vaiva, joka koskettaa monia piilolinssien käyttäjiä. Oireet, kuten silmien kuivuus, polttelu ja väsymys, voivat tehdä piilolinssien käytöstä epämiellyttävää ja joskus jopa mahdotonta. Yleisimpiä hoitokeinoja ovat kostutustipat, mutta uusi tutkimus ehdottaa jotain yllättävää: nauru saattaa olla yhtä tehokas. Lähiaikoina julkaistu tutkimus vertasi naurujumppaa ja perinteisiä hyaluronihappotippoja kuivasilmäisyyden hoidossa, ja […]

Silmäteräväli: Näin mittaat pupillien välisen etäisyyden (PD) itse

Silmäteräväli, tai pupillien välinen etäisyys (engl. pupillary distance, PD), on silmiesi pupillien välinen mitta. Se on tärkeä tieto silmälaseja hankittaessa, ja tarvitset sen aina ostaessasi silmälasit verkosta. Silmäteräväliä ei aina merkitä silmälasireseptiin. Vaikka pupillien välinen etäisyys on helppo mittauttaa optikkoliikkeessä, palvelu voi olla maksullinen. Tässä blogijutussa kerromme, miten voit mitata […]

Computer Vision Syndrome eli digitaalinen näkörasitus

Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Mikä on näkökentän sokea piste? Näin löydät omasi

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Suosituinta sisältöä...

Näin valitset laskettelulasit voimakkuuksilla

Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]

Silmäkokeella voidaan mitata henkilön väsymystaso

Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]

Lääkärit löysivät 67-vuotiaan naisen silmästä 27 piilolinssiä

Isossa-Britanniassa sattunut tapaus, jossa 67-vuotiaan naisen silmästä löytyi kaikkiaan 27 piilolinssiä, on kuohuttanut ympäri maailmaa ja saanut monet kysymään "miten se voi olla mahdollista?" Rutiininomaiseen kaihileikkaukseen naista valmistellut hoitohenkilöstö löysi potilaan oikeasta silmästä ensin 17 yhteen liimautunutta piilolinssiä ja samasta silmästä myöhemmin vielä 10 yksittäistä linssiä. British Medical Journalin mukaan […]

Silmälasit vai piilolinssit hääpäivänä?

Olitpa sitten morsian tai sulhanen, hääpäivä on yksi elämäsi tärkeimmistä ja kuvatuimmista päivistä. Tavoitteena on tuntea itsesi upeaksi ja itsevarmaksi, jotta voit nauttia päivästä täysillä. Näkö on tärkeä osa tätä kokonaisuutta, joten on hyvä pohtia etukäteen, miten haluat korjata näköäsi – valitsetko tutut silmälasit vai ehkä huomaamattomat piilolinssit? Päätöksellä on […]

Piilolinssit lapselle? Minkä ikäisenä piilarien käytön voi aloittaa?

Piilolinssit ovat olleet mullistava keksintö näönkorjauksen alalla, tarjoten vaihtoehdon perinteisille silmälaseille. Ne tarjoavat käyttäjilleen laajemman näkökentän, vapauden liikkua ja urheilla ilman lasien aiheuttamia rajoituksia, sekä esteettisen vaihtoehdon silmälaseille. Piilolinssien käytön aloittamiselle ei ole ehdotonta alaikärajaa, mutta useiden asiantuntijoiden suositusten mukaan piilolinssien käyttö voidaan aloittaa lapsilla aikaisintaan noin 8–14 vuoden iässä. […]

Miksi piilolinssit kirvelevät? Näin löydät syyn ja ratkaisun

Piilolinssien pitäisi tuntua niin mukavilta, ettei niitä edes huomaa – mutta mitä jos silmiä alkaa kirvellä, polttaa tai ärsyttää jo muutaman minuutin käytön jälkeen? Tai vielä pahempaa: jos aiemmin täydellisiltä tuntuneet linssit muuttuvat yhtäkkiä sietämättömiksi? Useimmat piilolinssien käyttäjät kokevat jossain vaiheessa epämukavuutta, mutta syyn selvittäminen voi olla yllättävän helppoa – […]

Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Miten piilolinssit, hoitonesteet ja pakkaukset kierrätetään?

Jos haluat elää vastuullisesti ja tehdä kestävämpiä arkipäiväisiä valintoja, harrastat luultavasti kierrätystä. Palautat pantilliset juomapullot ja -tölkit pullonpalautukseen. Saatat lajitella paperit, pahvit ja lasijätteet erikseen ja toimittaa ne niille tarkoitettuihin keräysastioihin. Lajittelet myös biojätteet tai kukaties kompostoit ne omassa kompostissa. Mutta entä piilolinssien käyttäjät? Tiedätkö, miten käytetyt piilolinssit, niiden hoitonesteet […]

Tiedätkö kumpi silmäsi on dominoiva? Näin selvität helposti

Useimmilla meistä on dominoiva silmä tai silmä, joka tekee hieman enemmän töitä kuin toinen silmä. Vaikka käytät molempia silmiäsi katsellessasi kohteita, käytät dominoivaa silmääsi enemmän. Olet saattanut huomata taipumuksen käyttäessäsi kameraa, mikroskooppia tai teleskooppia. Katsot niiden läpi vaistonvaraisesti dominoivalla silmälläsi. Tässä jutussa kerromme, mitä dominoiva silmä tarkoittaa ja miten selvität […]

Mitä näöntarkastuksessa tehdään ja mitä se maksaa?

Näöntarkastus on silmälääkärin tai optikon suorittama sarja testejä, jotka suoritetaan potilaan näkö- ja erottelukyvyn selvittämiseksi. Näöntarkastukseen sisältyy myös muita silmien terveyteen liittyviä testejä ja tutkimuksia. Silmäterveyden alan ammattilaiset suosittelevat käymään säännöllisesti perusteellisessa näöntarkastuksessa, koska monet silmäsairaudet ovat oireettomia. Näöntarkastuksen tarkoitus on selvittää minkälaisessa kunnossa näkösi on, ja minkälaisia näönkorjaustarpeita sinulla […]

Lääkäri poisti potilaan silmästä 23 piilolinssiä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]