Konjunktiviitti eli sidekalvontulehdus ja sen hoito

Julkaistu: 12.5.2015 • Muokattu: 22.11.2023
Silmän rakenne: värikalvo, pupilli, valkuainen ja sidekalvo

Heräät aamulla ja silmän valkuainen on punainen kuin paloauto. Silmää voi kirvellä ja se saattaa rähmiä sitkeää eritettä. Silmä voi myös vetistää ja olla valonarat. Kyseessä voi olla konjunktiviitti eli silmän sidekalvontulehdus.

Sidekalvo on silmän pinnalla oleva kelmumainen rakenne. Se peittää silmän valkoista osaa, valkuaista eli kovakalvoa, ja jatkuu silmäluomen sisäpinnalle sisäreunaan saakka. Sidekalvontulehdus (tai sidekalvotulehdus ilman n-kirjainta) voi parantua ilman hoitoa, mutta pitkittyessään on syytä käydä näyttämässä sitä yleislääkärillä tai silmälääkärillä. Silmälääkärin tutkimuksissa otetaan bakteeri- ja virusnäytteet aiheuttajan selvittämiseksi ja sopivan hoidon määräämiseksi.

Aiheuttajat ja altistavat tekijät

Tulehduksen aiheuttama konjunktiviitti on yleensä viruksen aiheuttama. Bakteeritulehdus, allergiat, ärsyttävät aineet ja kuivat silmät ovat myös yleisiä. Taustalla voivat olla allerginen reaktio tai silmän mekaaninen ärsytys. Esimerkiksi silmän liiallinen hierominen tai silmässä oleva roska voivat olla tulehduksen taustalla. Myös silmälääkitys voi aiheuttaa ärsytystä ja aiheuttaa konjunktiviitin.

Sekä bakteerin että viruksen aiheuttamat tulehdukset ovat tarttuvia ja voivat levitä henkilöstä toiseen myös esineiden ja veden kautta.

Allergia on yleinen konjunktiviittin syy, erityisesti keväällä ja kesällä. Allergisen konjunktiivin yleisin aiheuttaja on siitepöly, mutta myös muut allergeenit, kuten home, hajusteet, savu, pölupunkit ja tietyt makeutusaineet, altistavat sille. Allergia voi olla ympärivuotista (atooppinen). Allerginen sidekalvontulehdus ilmenee yleensä molemmissa silmissä samanaikaisesti. Allergisen sidekalvontulehduksen oireita ovat punaiset silmät, jotka voivat erittää kirkasta nestettä. Silmät voivat myös kutista ja turvota. Oireet johtuvat histamiinin ja muiden aineiden vapautumisesta. Nämä aineet stimuloivat verisuonten laajenemista, ärsyttävät hermopäätteitä ja lisäävät kyynelnesteen eritystä.

Virus on toinen yleinen silmätulehdusten aiheuttaja. Se siirtyy yleensä flunssan mukana ja on erittäin tarttuva. Koska viruksen ja bakteerin aiheuttamien tulehdusten oireet ovat hyvin samanlaiset, lääkäri ottaa sidekalvolta näytteet, joiden perusteella tulehduksen aiheuttaja voidaan todeta. Virusperäisessä konjunktiviittissa on yleistä, että oireet ilmaantuvat ensin vain toiseen silmään ja muutaman päivän jälkeen toiseen silmään. Joskus virus voi tarttua myös sarveiskalvolle, mikä voi aiheuttaa näön väliaikaista heikkenemistä ja valonarkuutta. Yleisiä aiheuttajaviruksia ovat adeno- ja enterovirukset, herpes simplex ja molluscum contagiosum.

Bakteerit voivat aiheuttaa häiriöitä silmän pinnan normaaliin bakteerikantaan, mistä voi seurata sidekalvontulehdus. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset eivät yleensä ole kovin vakavia ja ne paranevat itsestään. Kuten virusperäisissä tulehduksissa, myös bakteeriperäisissä tulehduksissa oireet ilmaantuvat usein ensin toiseen silmään ja vasta 2-5 päivän päästä toiseen silmään. Yleisiä aiheuttajabakteereja ovat stafylokokki, streptokokki, hemofilus, pneumokokki, klamydia, gonokokki, meningokokki ja moraxella. Joskus harvemmin bakteerit aiheuttavat akuutin sarveiskalvontulehduksen, jolloin silmät voivat olla kipeät ja valonarat.

Kemialliset konjunktiviitit aiheutuvat joko happaman tai emäksisen aineen joutumisesta silmään. Emästen aiheuttamat vammat ovat yleensä happojen aiheuttamia vammoja vakavampia. Lievät palovammat aiheuttavat sidekalvontulehduksen ja vakavammat palovammat saada sarveiskalvon muuttumaan valkoiseksi. Lakmustestillä voidaan varmistaa, että silmän pH-arvo on normaalin rajoissa (7.0-7.2). Kipua voidaan lievittää puudutustipoilla.

Sidekalvontulehdukselle altistavia tekijöitä ovat:

  • Ylähengitystieinfektiot (esim. flunssa, influenssa ja keuhkoputkentulehdus)
  • Atooppinen ihottuma tai allergiataipumus
  • Samanaikainen virustauti (esim. tuhkarokko, sikotauti ja influenssa)
  • Silmäluomen tulehdus eli blefariitti
  • Sarveiskalvontulehdus (esim. herpes)
  • Sukupuolitaudit (esim. klamydia)
  • Silmään joutuneet epäpuhtaudet (esim. likainen uimavesi)
  • Huonosti puhdistetut piilolinssit

Oireet

Konjunktiivi aiheuttaa silmän punoitusta ja kirvelyä. Bakteerin aiheuttamaan konjunktiviittiin liittyy usein sitkeä, venyvä ja märkä erite. Voimakas rähmiminen voi aiheuttaa, että silmät ovat aamulla herätessä liimantuneet yhteen. Silmäluomet voivat olla turvonneet ja silmät voivat kutista. Oireet ja leviävyys riippuvat siitä minkätyyppinen sidekalvontulehdus on kyseessä.

Virusperäiseen konjunktiviittiin voi liittyä silmien vetistystä ja valonarkuutta. Alapään oireet, kuten kirvely pissatessa tai epätyypilliset eritteet, voivat viitata klamydiatartuntaan.

Silmälääkäriin kannattaa hakeutua jos oireet ovat erityisen rajut. Oikean diagnoosin saamiseksi kannattaa ottaa esille myös mahdolliset alapäävaivat.

Itsehoito ja hoito

Virusperäinen sidekalvontulehdus

Virusperäinen sidekalvontulehdus

Lievä bakteerin tai viruksen aiheuttama sidekalvontulehdus menee ohi 2-5 päivässä ilman hoitoa. Antibiootit eivät ole tarpeen useimmissa tapauksissa.

Tulehduksen paranemista voi edistää poistamalla eritettä silmästä, mikä vähentää bakteerien leviämistä. Silmän puhdistamiseen käytettään apteekista saatavia steriilejä harsotaitoksia sekä keitettyä ja jäähdytettyä haaleaa vettä. Huolellisen käsien pesun jälkeen silmä puhdistetaan ulkoreunasta nenään päin pyyhkäisemällä. Jokaista pyyhkäisyä varten käytetään uutta steriiliä harsotaitosta. Puhdistus kannattaa tehdä kolme kertaa päivässä tai useammin.

Jos tulehdus ei parane 3-4 päivässä, silmät ovat kipeät, turvoksissa tai näkö heikkenee, on syytä hakeutua silmälääkäriin. Sidekalvontulehdus on helposti todettavissa terveyskeskuksessa, yleislääkärillä tai silmälääkärillä. Tutkimuksessa tehdään silmän fluoreseiinivärjäys ja mitataan silmänpaine, millä suljetaan pois muut aiheuttajat, kuten sarveiskalvotulehdus ja kohonnut silmänpaine.

Pitkittynyttä sidekalvontulehdusta voidaan hoitaa lääkityksellä. Lääkkeenä voidaan käyttää silmätippoja tai silmävoidetta. Bakteeritulehduksen hoitona käytetään usein antibiootteja sisältäviä lääkkeitä.

Hakeudu hoitoon jos:

  • Näössä tapahtuu äkillisiä muutoksia
  • Silmä on punainen ja näkö heikkenee
  • Silmä on valoherkkä
  • Silmä on kipeä
  • Silmässä on vierasesineen tunne, joka ei häviä puhdistamalla

Ennaltaehkäisy

Tehokkain ennaltaehkäisy on hyvä hygienia ja silmien hankaamisen välttäminen. Myös rokotteet ovat tehokkaita.

KYSELY: Oletko kärsinyt silmätulehduksista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähteet: Terveyskirjasto, Wikipedia, Lenson. Kuvat: Wikimedia Commons, Gettyimages.

Jaa ystävillesi ❤️

Lisää juttuja aiheesta...

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi ❤️
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi ❤️
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi (harmaakaihi eli katarakta) on silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa entistä vähemmän. Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista ja harmaakaihi yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Mutta voiko kaihi hävitä tai parantua itsestään? Mikä kaihi on? Käypä hoito -verkkosivuston mukaan kaihilla tarkoitetaan […]

Jaa ystävillesi ❤️
Lääkäri poisti 23 piilolinssiä potilaan silmästä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssi kadota silmään?

Kun joku kysyy "voiko piilolinssi kadota silmään", hän haluaa yleensä tietää voiko piilolinssi siirtyä paikaltaan silmän etuosasta ja jäädä loukkuun silmän taakse. Hyviä uutisia: Se on mahdotonta. Useimmat piilolinssien käyttäjät ovat kokeneet sen epätoivon, kun piilarin pitäisi olla silmässä, mutta näkö on sumea ja linssi tuntuu hävinneen silmään. Piilolinssi ei […]

Jaa ystävillesi ❤️

Suosituinta sisältöä...

Sfääriset ja asfääriset piilolinssit

Oikean piilolinssityypin valinta voi olla hämmentävää, koska tarjolla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä silmäasiantuntijan kanssa tehtävä päätös piilolinssityypistä riippuu muun muassa piilolinssien vahvuuksista ja elämäntavoistasi, mutta myös siitä, miten usein aiot käyttää piilolinssejä ja miten paljon olet valmis käyttämään aikaa niiden hoitoon. Valintojen taustalla on tiettyjä teknisiä asioita, jotka […]

Jaa ystävillesi ❤️
Crazy-piilolinsseillä kokonaan uusi ilme silmiin

Crazy-piilolinssit (myös kosmeettiset piilolinssit tai bilelinssit) on tarkoitettu muuttamaan väliaikaisesti silmän ulkonäköä. Niillä voidaan korjata myös taittovikoja. Kosmeettisia linssejä on nähty viime aikoina paljon viihdeteollisuudessa, kuten elokuvahahmoilla ja vampyyrisarjojen tähdillä. Crazy-piilolinsseillä voi hankkia huomiota herättävän ulkonäön tai tyylin esimerkiksi bileisiin, naamiaisiin, cosplayhyn tai urheilutapahtumiin. Niitä on saatavana koko värikalvon peittävinä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssikontrolli varmistaa näön ja silmien terveyden

Piilolinssikontrolli eli piilolinssitarkastus on piilolinssien käyttäjille tehtävä toimenpide, jossa optikko tarkastaa silmiesi terveydentilan ja varmistaa, että nykyinen piilolinssityyppi on edelleen sopiva silmillesi. Samalla varmistetaan, että piilolinssien voimakkuus vastaa nykyistä näönkorjaustarvettasi. Miksi piilolinssikontrolli tehdään? Piilolinssikontrollin tarkoitus on varmistaa, että näet käyttämilläsi piilolinsseillä mahdollisimman hyvin ja niiden käyttäminen on edelleen turvallista ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Johnson & Johnsonilta uudet piilolinssit digilaitteiden käyttäjille

Kun sekä aikuiset että lapset viettävät yhä enemmän aikaan puhelimien, tablettien ja tietokoneiden näyttöjen ääressä, ovat piilolinssivalmistajat lähteneet taisteluun digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä vastaan. Nyt yksi maailman neljästä suuresta piilolinssivalmistajasta, Johnson & Johnson, kertoo tuovansa markkinoille uudet silmien väsymistä ehkäisevät kertakäyttölinssit. Jo aiemmin CooperVision toi markkinoille Biofinity Energys -piilolinssit, […]

Jaa ystävillesi ❤️
Vanhentuneet piilolinssit on riski (video)

Tällä videolla kerrotaan mitä voi tapahtua jos käytät piilolinssejä pidempään kuin pakkauksen tuoteselosteessa on ohjeistettu. Lyhyt suomenkielinen referaatti videosta: Piilolinssien pinnalle kertyy käytössä aina bakteereja ja proteiineja. Tästä seuraa usein silmien ärsytystä, punasilmäisyyttä ja kutinaa. Parhaassa tapauksessa joudut käyttämään silmälaseja, kunnes silmäsi paranevat. Pahimmassa tapauksessa silmän sarveiskalvo tulehtuu, mikä voi […]

Jaa ystävillesi ❤️
Monovisio-näönkorjaus piilolinsseillä

Ikänäkö eli presbyopia on useimmille noin 45-50 vuoden iässä kehittyvä tila, jossa silmien kysy tarkentaa lähietäisyyksille vaikeutuu. Se havaitaan yleensä vaikeutena lukea pientä tekstiä ja tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin. Monovisio (tai monovision) tarkoittaa ikänäön korjaamista siten, että toinen silmä näkee tarkasti kauas ja toinen lähelle. Ikänäköä korjataan eri menetelmin. Useimmat […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssikotelon puhdistaa keittämällä?

Piilolinssejä säilytetään muovisessa piilolinssikotelossa aina silloin, kun niitä ei käytetä (poislukien kertakäyttölinssit, jotka hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen). Piilolinssikotelon muovi kuluu ajan myötä ja se alkaa helposti keräämään piilolinssien ja sormien mukana kulkevia mikro-organismeja ja epäpuhtauksia. Voiko piilolinssikoteloa huuhdella vedellä? Osa silmäasiantuntijoista suosittelee, että piilolinssikotelo huuhdellaan kuumalla vedellä ja jätetään kuivumaan […]

Jaa ystävillesi ❤️
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on piilolinssien akseli?

Piilolinssiresepti sisältää useita lyhenteitä, joiden merkitys ei välttämättä ole kovin selvä. Tässä artikkelissa kerrotaan, mikä on piilolinssien akseli tai akselisuunta (lyhenne AX tai Axis). Akseli tai akselisuunta merkitään silmälasi- tai piilolinssireseptiin silloin, kun henkilöllä on hajataitteisuutta eli hajataittoa. Akseli kuvaa hajataittoisuuden akselisuuntaa astelukuna (0-180°). Piilolinssimääräykseen ja tuotepakkaukseen akseli merkitään usein […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssinesteitä sekoittaa keskenään?

Piilolinssien käyttö on arkipäiväistynyt ja monille ne ovat tuoneet näkemisen helppoutta ja vapautta ilman silmälaseja. Piilolinssineste on välttämätön osa useimpien piilolinssien hoitoa. Nesteitä on saatavilla useita eri merkkejä ja tyyppejä, joten monelle saattaa juolahtaa mieleen, voiko eri piilolinssinesteitä sekoittaa keskenään? Tässä jutussa keskustelemme eri piilolinssinesteiden sekoittamista ja miksi se on […]

Jaa ystävillesi ❤️