Tutkijat kehittivät silmätipan joka voi parantaa kaihin

Julkaistu: 26.4.2016 • Muokattu: 1.3.2024
Kaihista kärsivä ghanalainen nainen

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden lääkkeen, joka voidaan annostella silmään tippoina ja joka voi kutistaa tai poistaa kokonaan harmaakaihin – yleisimmän sokeutumista aiheuttavan silmäsairauden.

Lääkettä ei ole vielä testattu ihmisillä, mutta Kalifornian yliopiston tutkimusryhmä uskoo voivansa toistaa kliiniset kokeet ja tarjota vaihtoehdon toistaiseksi ainoalle hoidolle, jota kaihipotilaille on tarjolla – kivuliaan ja usein kalliin kaihileikkauksen.

Harmaakaihia eli kataraktaa sairastaa kymmeniä miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti. Kaihi saa silmän linssin eli mykiön samentumaan asteittain. Hoitamattomana se voi aiheuttaa lievän näkövamman tai johtaa sokeutumiseen. Sairaus johtuu silmän valkuaisrakenteiden muutoksista sekä mykiöön kertyvästä kalsiumista, joka lisää nesteen kertymistä ja turvottaa mykiötä. Vaikka katarakta ei voi levitä silmästä toiseen, se voi esiintyä itsenäisesti molemmissa silmissä.

Tutkijat eivät ole täysin varmoja, mikä aiheuttaa harmaakaihin, mutta ikääntymisen tiedetään olevanmerkittävä tekijä. Käypähoito.fi -sivuston mukaan yli 30 prosentilla yli 65-vuotiaista on yhdessä tai molemmissa silmissä näköä haittaava kaihi. Yhdysvaltain kansallisen silmäinstituutin (NEI) mukaan yli puolella väestöstä joko on kaihi tai tehty kaihileikkaus 80 ikävuoteen mennessä. Kaihia aiheuttavat ja sen muodostumisen riskiä lisäävät myös perintötekijät, silmän vammat, lääkeaineet, alkoholin käyttö, tupakointi, ylipaino, diabetes, auringon UV-säteily, ionisoiva säteily, glaukoomaleikkaukset ja silmätulehdukset.

Harvoilla on mahdollisuus kaihileikkaukseen

Kaihileikkaus

Kaihileikkaus. Kuva: Eddie Harrison/Wikipedia

Kaihileikkausten tekniikka on kehittynyt viime vuosikymmeninä merkittävästi. Leikkaus voidaan tehdä nykyään päiväkirurgisena toimenpiteenä yhdellä leikkauksella ja potilas pääsee kotiutumaan usein samana päivänä. Monissa kehitysmaissa kaihileikkauksiin ei kuitenkaan ole varaa tai edes tarvittavia laitteistoja, joten sokeutuminen on suurimmalle osalle potilaista väistämätöntä.

WHO:n mukaan maailmassa on 285 miljoonaa näkövammaista, joista 39 miljoonaa on kokonaan sokeita. 90 prosenttia näkövammaisista asuu kehitysmaissa ja yli puolet kaikista näkövammoista on kaihin aiheuttamia. Leikkaukselle vaihtoehtoinen silmätippa olisikin merkittävä läpimurto kaihin hoidossa.

Lanosteroli avain kaihin hoitoon?

Uusi lääke perustuu luonnolliseen lanosteroli-nimiseen steroidiin. Professori Kang Zhangin johtama tutkimusryhmä sai idean tutkia lanosterolin tehokkuutta kaihiin kahdelta kiinalaiselta perheeltä, joiden lapsilla oli kaihin synnynnäinen muoto. Sairaus ei ollut vaikuttanut heidän vanhempiinsa. Tutkijat saivat selville, että synnynnäisestä kaihista kärsivillä esiintyi pienen lanosteroli-nimisen molekyylin tuotannon estävä geenimutaatio. Molekyylin terve versio estää kaihia aiheuttavian proteiinien kasautumisen yhteen.

Koska vanhemmilla (joilla lanosterolin tuotanto oli normaali) ei ollut kaihia, mutta heidän lapsillaan (joilla lanosterolin tuotantoa ei ollut), oli kaihi, tutkijat tekivät oletuksen, jonka mukaan steroidi estää proteiinien kasautumista ja sairauden ei-synnynnäistä muodon kehittymistä.

Zhang ja hänen tutkimusryhmänsä kehittivät lanosterolia sisältävän silmätipan kaihin hoitoon. Tutkijat testasivat lanosterolipohjaisia silmätippoja kolmenlaisissa kokeissa. He kokeilivat lääkettä ensin ihmisen linssiin laboratoriossa ja huomasivat kataraktin pienentyneen. Sitten he testasivat vaikutuksia kaneihin ja kuuden päivän jälkeen yhdeksällä potilaasta kolmestatoista kaihi oli parantunut vakavasta lievään tai kadonnut kokonaan. Lopuksi tutkijat testasivat silmätippoja kaihia sairastaviin koiriin. Ihmisen linssin tavoin koirat reagoivat lääkkeeseen hyvin ja vakavat kaihit kutistuivat pois kokonaan tai lähes kokonaan.

Koiran kaihi

Silmätipat liuottivat koirien kaihin. Kuva: Kang Zhang.

Nature-lehdessä julkaistu tutkimus kesti vain muutamia kuukausia ja potilaiden kaihi on Zhangin mukaan todennäköisesti jo uusiutunut silmätippojen käytön lopettamisen jälkeen. Hän kuitenkin uskoo, että tipat voisivat olla tärkeässä roolissa kaihin ehkäisemisessä. Zhangin perimmäinen tavoite on kehittää edullinen ja tehokas lääke, jota voitaisiin käyttää myös kehitysmaissa.

"Tämä on todella kattava ja vakuuttava julkaisu – omassa lajissaan vahvin vuosikymmeneen. He löysivät ilmiön ja seurasivat sitä kaikilla kokeilla mitä tuleekin tehdä", kommentoi Massachusettsin teknologian instituutin (MIT) molekyylibiologi Jonathan King.

Silmätipat eivät voi vielä korvata kaihileikkauksia

Vaikka silmätipoilla on potentiaalia ratkaista lukuisia kaihileikkausten puutteita, ne eivät voi vielä korvata niitä.

"Tutkimuksessa esitettyjä parannuksia ei voi verrata leikkaushoitoihin. Kaihileikkauksessa tulet jälleen 20-vuotiaaksi, kun silmätipoilla linssi saadaan kirkkaaksi, mutta näkö voi olla silti hämärä", NEI:n vanhempi tutkija ja silmälääkäri Manuel Datiles selvittää IFLSciencelle.

"Tutkimus on kuitenkin melko tärkeä, koska tutkijat löysivät kaihia aiheuttavan geenin. Muutkin silmätipat kykenevät samaan, mutta hieman eri menetelmillä. Nyt voimme kuitenkin tutkia, miten lääke voidaan yhdistää muihin lääkkeisiin hoidon parantamiseksi", Datiles lisää.

Datilesin mukaan silmätipat tulevat olemaan avain kaihin hoidossa, koska leikkauksilla ei kyetä vastaamaan maailman väestön ikääntymisen mukanaan tuomiin vaatimuksiin. Monissa kehitysmaissa vain pieni osa potilaista pääsee leikkaukseen ja ehtivät sokeutua.

Tutkijoiden seuraava askel on selvittää miten lanosterolipohjaiset silmätipat todella vaikuttavat kaihia aiheuttaviin valkuaisrakenteisiin ja edetä tutkimuksessa ihmiskokeisiin.

Lue myös: Voiko kaihi parantua itsestään?

Lisätietoa ja lähteet: ScienceAlert, IFLScience, Terveyskirjasto. Kuva: Shane T. McCoy/Wikipedia.

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Silmäteräväli: Näin mittaat pupillien välisen etäisyyden (PD) itse

Silmäteräväli, tai pupillien välinen etäisyys (engl. pupillary distance, PD), on silmiesi pupillien välinen mitta. Se on tärkeä tieto silmälaseja hankittaessa, ja tarvitset sen aina ostaessasi silmälasit verkosta. Silmäteräväliä ei aina merkitä silmälasireseptiin. Vaikka pupillien välinen etäisyys on helppo mittauttaa optikkoliikkeessä, palvelu voi olla maksullinen. Tässä blogijutussa kerromme, miten voit mitata […]

Computer Vision Syndrome eli digitaalinen näkörasitus

Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Mikä on näkökentän sokea piste? Näin löydät omasi

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Suosituinta sisältöä...

FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]

Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]

Piilolinssien käyttö armeijassa

Varusmiespalveluksen suorittaminen aiheuttaa omat haasteensa piilolinssien käytölle. Tässä artikkelissa esitetään yleisimpiä kysymyksiä piilolinssien käytöstä armeijassa ja annetaan niihin vastauksia. Voiko armeijassa käyttää piilolinssejä? Kyllä se on mahdollista, vaikkakin siihen liittyy omat haasteensa. Joissakin tilanteissa piilolinssit voivat helpottaa armeijaelämää huomattavasti. Missä tilanteissa piilolinssejä kannattaa käyttää armeijassa? Piilolinsseistä voi olla etua erilaisissa […]

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Piilolinssivalmistajat ja jälleenmyyjät taistelevat hinnoista

Anthony D. Morrow on käyttänyt samaa piilolinssimerkkiä jo vuosia. Nähdessään viimeisimmän piilolinssitilauksensa laskun, hän hämmästyi. Sen sijaan, että lasku olisi ollut 150 euron luokkaa, jonka hän oli maksanut samoista piilolinsseistä viimeisen kolmen vuoden ajan, Acuvue Oasys -linsseistä tullut uusi lasku olikin nyt noin 250 euroa. Hinta oli noussut huimat 60 […]

Piilolinssit tehtiin ennen lasista

Tiesitkö, että piilolinssit valmistettiin ennen muovin keksimistä lasista? Keksijät tekivät erilaisia kokeiluja lasipohjaisilla piilolinsseillä jo 1800-luvulla. Leonardo Da Vinci oli pohdiskellut jo vuonna 1508 miten sarveiskalvon taittovoimaa voitaisiin muuttaa. Idea sai huomiota vasta 1920-luvulla, kun saksalainen lääkäri August Müller kehitti omat lasista tehdyt piilolinssit. Yksi suurimmista ongelmista näissä linsseissä oli, […]

Mitkä ovat parhaat kertakäyttö­piilolinssit?

Kertakäyttöpiilolinssit ovat muuttaneet tapaamme korjata näköä tarjoten ennennäkemätöntä helppoutta ja mukavuutta piilolinssien käytössä. Nämä linssit, jotka heitetään pois päivän käytön jälkeen, eliminoivat tarpeen jokapäiväiselle puhdistukselle ja huollolle, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan aktiiviselle, modernille ihmiselle. Kertakäyttölinsseissä on valtava valikoima vaihtoehtoja, jotka vastaavat erilaisiin tarpeisiin – olipa kyseessä sitten kuivat silmät, […]

Näin valitset laskettelulasit voimakkuuksilla

Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]

Silmäkokeella voidaan mitata henkilön väsymystaso

Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]