Piilolinssinesteet eivät aina ole riittävän tehokkaita tappamaan piilolinsseistä kaikkia silmätulehduksia aiheuttavia bakteereja ja muita mikrobeja. Vuonna 2007 kaksi piilolinssinestettä jouduttiin vetämään kokonaan markkinoilta, kun kävi ilmi, että ne eivät tarjonneet käyttäjille tarpeeksi suojaa vaarallista ja hoitamattomana jopa sokeutta aiheuttavaa akantamebaa vastaan. Yhdysvalloissa 138 kyseisiä piilolinssinesteitä käyttänyttä sairastui tuolloin lyhyen ajan sisällä akantameban aiheuttamaan silmätulehdukseen.
Mikä akantameba on?
Mikroskooppikuva akantameban kystasta. Kuva: Wikimedia Commons
Akantameba (Acanthamoeba) on Amoebozoa-kuntaan kuuluva, yksi yleimmistä maaperässä elävistä amebalajeista. Ne ovat yksisoluisia, hyvin pieniä (15-35 μm) ja muodoltaan soikeita. Maaperän lisäksi sitä esiintyy mm. makeissa vesissä ja mädäntyvien kasvien pinnalla.
Akantamebat kykenevät luomaan suojakuorekseen kystia, jotka kestävät hyvin lämpötilan- ja pH-tasonvaihteluita. Suurin osa akantameboista ei ole ihmiselle vaarallisia, mutta osa niistä voi aiheuttaa tulehduksia ihmisillä ja eläimillä.
Mitä akantameba aiheuttaa?
Akantamebat ovat hyvin sitkeitä ja ne selviävät myös piilolinssin ja silmän välissä. Silmään joutuessaan akantamebat voivat aiheuttaa akantameba keratiitti (acanthamoebic keratitis) -nimisen silmätulehduksen.
Akantamebojen kystat ovat vastustuskykyisiä ihmisen immuunijärjestelmälle, joten niiden aiheuttamat tulehdukset uusiutuvat helposti.
Akantabema keratiitti on vakava tauti, jossa akantameba tunkeutuu silmän sarveiskalvon pintasolukkoon ja sen jälkeen tyvikalvon läpi sarveiskalvon keskikerrokseen eli stroomaan. Tauti voi hoitamattomana johtaa sarveiskalvovaurioihin, vakaviin silmävammoihin tai jopa sokeuteen.
Mitkä ovat akantameba keratiitin oireet?
Akantameba keratiitin diagnosointi voi olla vaikeaa jopa silmälääkäreille. Oireisiin kuuluvat:
- voimakas kipu
- sarveiskalvon tulehdus
- sarveiskalvon hermotupen tulehdus
- rengasmaiset haavaumat (taudin loppuvaiheessa)
- punaiset silmät
- kipu linssiä poistettaessa
- silmien vetistely
- valonarkuus
- sumea näkö
- roskantunne silmässä
Jos sinulla ilmenee mitään näistä oireista, ota viipymättä yhteyttä silmälääkäriisi!
Miten akantabema keratiittia hoidetaan?
Akantamebakeratiitin aikainen diagnosointi on erittäin tärkeä, sillä ajoissa aloitetulla hoidolla voidaan turvata näöntarkkuus.
Mikäli akantameba on ehtinyt edetä kystavaiheeseen, sen lääkehoito on hyvin vaikeaa ja hoito kestää yleensä kuukausia.
Mistä akantameba keratiitti tarttuu?
Akantameba päätyy piilolinsseihin ja piilolinssikoteloon yleensä, kun linssit ovat kosketuksessa veden kanssa. Muun muassa tästä syystä piilolinssejä ei saa missään tapauksessa säilyttää vedessä ja uidessakin on hyvä käyttää uimalaseja ja jokaisen käyttökerran jälkeen hävitettäviä päivälinssejä.
Yli 80 % akantameba keratiittiin sairastuneista on piilolinssin käyttäjiä. Tartunnat johtuvat yleensä huonosta tai huolimattomasta piilolinssien desinfioinnista. Käsien pesemättömyys ennen piilolinssien käsittelemistä nostaa niin ikään infektioriskiä.
Kuinka yleinen tauti on?
Akantameba keratiitti on erittäin harvinainen silmätulehdus, mutta riskit huomioiden siihen on suhtauduttava erittäin vakavasti.
Piilolinssien käyttäjistä 1-2 ihmistä miljoonasta saa taudin. Suomen puhtaan vesijohtoveden ansiosta tauti on meillä harvinaisempi, mutta täälläkin siihen sairastutaan vuosittain.
Miten akantamebalta voi suojautua?
Monikäyttöiset piilolinssinesteet eivät ole kovin tehokkaita torjumaan akantamebaa, mutta konsentraatioltaan vähintään 0,6 % vetyperoksidipohjaiset nesteet torjuvat sitä jo verrattain hyvin.
Tutkimusten mukaan vetyperoksidipohjaisista linssinesteistä parhaiten akantamebaa kykenee torjumaan CIBA Visionin Clear Care/AOSEPT Plus -hoitonesteet.
- Pese kädet aina ennen piilolinssien käsittelyä ja noudata hyvää hygieniaa.
- Vältä piilolinssien käsittelyssä kaikkea kosketusta veden kanssa.
- Vältä uimista, suihkussa käymistä ja kuumia kylpyjä piilolinssien kanssa.
- Puhdista piilolinssit käytön jälkeen hankaamalla niitä piilolinssinesteessä (vaikka nestepakkauksessa lukisikin "no-rub").
- Säilö linssit aina uuteen piilolinssinesteeseen.
- Desinfioi piilolinssikotelo riittävän usein ilmakuivattamalla tai keittämällä.
- Mikäli ylimääräinen vaiva ei haittaa piilolinssien käyttämistä, harkitse vetyperoksidipohjaisiin linssinesteisiin siirtymistä.
- Noudata aina silmälääkärin ja tuotevalmistajien antamia ohjeita.
Artikkelikuva: Wikimedia Commons