Onko piilolinssit päässä turvallista käydä suihkussa?

Julkaistu: 13.4.2015 • Muokattu: 6.4.2021 • Aiheet: ,

Piilolinssit ovat oikein käytettynä erittäin turvallinen tapa varmistaa hyvä näkö. Vaikka piilolinssejä voi käyttää pitkiäkin aikoja päivittäin, ne kannattaa ottaa pois tiettyinä hetkinä. Ne tulisi ottaa pois silmistä aina ennen kuin ne voivat altistua minkäänlaiselle epäpuhtaalle vedelle (esim. uima-altaat, vesijohtovesi, sauna ja suihku).

Muun muassa suurimpien piilolinssivalmistajien tuotteita valvova Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA ei suosittele piilolinssien kanssa suihkussa käyntiä, vaan ne tulisi laittaa silmiin vasta suihkussa käymisen jälkeen. Mikäli piilolinssejä käytetään suihkussa, on suositeltavaa pitää silmät tiukasti suljettuina.

Piilolinssien pois ottaminen aina ennen suihkussa käyntiä voi tuntua vaivalloiselta, mutta se pienentää huomattavasti riskiä saada silmätulehduksia, jotka voivat aiheuttaa kipua, näön heikkenemistä tai jopa sokeutta. Lisäksi suihkussa käytettävät pesuaineet, kuten saippua, shampoo ja hoitoaineet, voivat tarttua piilolinsseihin ja aiheuttaa silmien ärsytystä.

Akantameba keratiitti

Akantameban kystia

Akantameba on yksisoluinen ameba, joka aiheuttaa silmätulehduksia. Nämä organismit elävät ja selviävät hyvin erilaisissa paikoissa, kuten ilmassa, maaperässä ja vedessä. Näistä ne voivat päätyä myös piilolinssinesteisiin ja piilolinsseihin. Yksi yleisimmistä tartuntatavoista on vesijohtoveden käyttäminen piilolinssien puhdistukseen. Akantamebat voivat tarttua sekä piilolinsseihin että piilolinssinesteeseen. Mikäli piilolinssejä pidetään silmissä pitkiä aikoja, akantamebat voivat lisääntyä ja vahingoittaa silmiä.

Akantameban aiheuttama silmätulehdus akantameba keratiitti on harvinainen, mutta vakava silmätulehdus, joka voi pahimmillaan johtaa näön menettämiseen tulehtuneessa silmässä.

Suomessa on maailman laadukkain vesijohtovesi

vesijohtovesiUnescon raportin mukaan Suomessa on maailman paras vesijohtovesi. Se on laadultaan erinomaista ja suoraan juotavaksi kelpaavaa. Veden laatua myös valvotaan jatkuvasti.

Korkeasta laadusta huolimatta vesijohtovesi sisältää mikrobeja myös Suomessa, mutta silmätulehdusriski on meillä selvästi pienempi. Veden korkeasta laadusta huolimatta myös Suomessa tavataan muutamia tapauksia akantameba keratiittia joka vuosi.

Ulkomailla vesijohtoveden laatu ei välttämättä ole kovin hyvä, joten siellä kannattaa olla tarkkana.

Poista linssit ja minimoi silmätulehdusriski

Tavallinen vesijohtovesi sisältää mikro-organismeja, jotka voivat olla vaarallisia silmiin joutuessaan. Vesijohtovedestä saatavan silmätulehduksen riski on Suomessa pieni, mutta riskin minimoimiseksi piilolinssit kannattaa ottaa pois ennen suihkua.

Jotkut käyttävät piilolinssejä myös suihkussa, mutta pitävät silmät kiinni ja välttävät silmien hieromista suihkun aikana.

KYSELY: Käytkö suihkussa piilolinssit päässä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähde: Specsavers, Kuvat: Wikimedia Commons.

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.