Kuinka turvalliset piilolinssit ovat?

Julkaistu: 3.6.2014 • Muokattu: 6.4.2021 • Aiheet: ,

Oikein käytettynä piilolinssit ovat erittäin turvallinen tapa varmistaa täydellinen näkö. Väärin käytettynä ne voivat vahingoittaa pysyvästi silmiä, joten on tärkeää tietää mitä niiden käytössä on huomioitava.

Anna silmiesi hengittää välillä

Piilolinssi sormen päälläYksi piilolinssien käyttöön liittyvä vaara liittyy silmien hapensaantiin. Koska piilolinssit peittävät koko sarveiskalvon silmiin pääsee vähemmän happea. Jos piilolinssejä pidetään yhtäjaksoisesti liian kauan, voi sarveiskalvolle muodostua punaisia verisuonia, kun silmä yrittää saada lisää happea. Tämä voi johtaa sarveiskalvon vääntymiseen ja näön heikkenemiseen.

Silmien riittävä hapensaanti on helppo saavuttaa noudattamalla seuraavia ohjeita:

 • Älä pidä piilolinssejä päässä liian pitkään. Useimpia linssejä suositellaan pidettäväksi kerralla korkeintaan 10 tuntia (poislukien jatkuvakäyttöiset eli ns. yötäpäiväälinssit).
 • Harkitse Silicone Hydrogel -piilolinssejä, sillä ne läpäisevät happea jopa viisi kertaa enemmän tavallisiin piilolinsseihin verrattuna. Silicone Hydrogel -linssit vähentävät hapenpuutteen riskiä merkittävästi.

Pidä linssit aina puhtaana

Silmäongelmat johtuvat usein myös likaisten piilolinssien käyttämisestä. Tavallisessakin käytössä niiden pinnalle kerääntyy bakteereja ja likaa, jotka voivat vahingoittaa silmiäsi.

Pelkästään säännöllisestä piilolinssien käytöstä johtuvat silmätulehdukset ovat melko harvinaisia, mutta tulehdukset voivat olla hyvin vaarallisia, joten hyvän hygienian noudattaminen on erittäin tärkeää. Tartuntataudit aiheuttavat yleensä kovaa kipua ja vakavammat silmätulehdukset, kuten akantameba keratiitti, voivat aiheuttaa pysyvää näön heikkenemistä tai jopa sokeutumisen.

Silmäasiantuntijat suosittelevat seuraavia toimenpiteitä piilolinssien puhtaana pitämiseksi:

 • Desinfioi ja puhdista piilolinssit jokaisen käyttökerran jälkeen siihen tarkoitetulla piilolinssinesteellä.
 • Vaikka uusissa piilolinssinesteissä sanotaan, että linssejä ei tarvitse hieroa nesteellä puhdistuksen yhteydessä se on kuitenkin suositeltavaa. Tutkimusten mukaan linssien kevyt hankaaminen linssinesteellä puhdistaa ne selvästi paremmin bakteereista ja liasta.
 • Älä vain täytä piilolinssikoteloa nesteellä, vaan kaada vanha neste aina ensin pois. Tämä pitää linssinesteen jatkuvasti tehokkaana.
 • Likainen piilolinssikotelo voi aiheuttaa myös silmätulehduksia. Puhdista kotelo säännöllisesti piilolinssinesteellä ja vaihta se uuteen vähintään kolmen kuukauden välein.

Noudata silmälääkärin ja optikon antamia ohjeita

Koska meidän kaikkien silmät ovat yksilölliset, on piilolinssien kanssa tärkeää noudattaa piilolinssimääräyksessä annettuja ohjeita. Optikko tai silmälääkäri on määrännyt juuri sinun silmillesi sopivat linssit

 • Noudata linssien ja linssinesteiden käyttöohjeita sekä optikon määräämiä vaihto- ja käyttöaikoja.
 • Älä tingi piilolinssien puhdistamisessa, jotta silmät eivät altistu tulehduksille.
  • Pese kädet aina ennen piilolinssien käsittelyä.
  • Pidä linssit aina puhtaana ja desinfioituina. Käytä vain uutta piilolinssinestettä, älä koskaan vettä.
 • Älä koskaan vaihda piilolinssien vahvuuksia, tyyppiä tai merkkiä itse.
 • Ota ongelmatapauksissa aina ensin yhteyttä optikkoosi.

Piilolinssit ovat turvallinen ja tehokas tapa parantaa näkövikoja. Kuten kaikissa hoidoissa, siihen liittyy tiettyjä riskejä. Riskien välttäminen on onneksi suhteellisen helppoa pienellä huolenpidolla.

Lisätietoa ja lähteet:

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.