Saako piilolinssityyppiä vaihtaa käymättä optikolla?

Julkaistu: 28.1.2015 • Muokattu: 21.4.2022
Nainen laittamassa piilolinssiä silmään

Lukija kysyy: Voinko vaihtaa piilolinssityyppiä ilman optikolla käyntiä? Silmäni kuivuvat helposti ja haluaisin kokeilla toisenlaisia piilolinssejä. Niissä on sama kaarevuus ja halkaisija kuin nykyisissä linsseissäni.

Piilolinssityypin vaihtaminen ei ole ollenkaan huono idea jos silmät kuivuvat tai sinulla on ollut muita ongelmia niiden käytössä. Vaihtamalla voit saada paljon paremmat ja mukavammat linssit, mutta sinun on aina käytävä ensin optikolla.

Voi olla houkuttelevaa säästää hieman aikaa ja rahaa tilaamalla toisenlaiset piilolinssit netistä, mutta silmien terveys on niin tärkeä asia, ettei sitä kannata laiminlyödä. Sinulla tulee aina olla optikon antama piilolinssimääräys käyttämiisi piilolinsseihin. Piilolinssimääräys on voimassa yleensä vuoden.

Ellet ole tyytyväinen nykyisiin piilolinsseihin ja haluat kokeilla toista piilolinssityyppiä tai -merkkiä, ota yhteyttä optikkoosi ja varaa aika piilolinssitarkastukseen.

Miksi en voi kokeilla toisia piilolinssejä itse?

Väärästä materiaalista valmistettujen tai väärillä arvoilla olevat piilolinssit istuvat huonosti ja niiden käyttäminen voi johtaa monenlaisiin ongelmiin, kuten silmien happivajaukseen.

Jos sarveiskalvoille ei pääse tarpeeksi happea, silmät alkavat punoittaa ja näkö hämärtyy. Mikäli happivajaus on jatkuvaa, silmiin alkaa muodostua verisuonia ja niissä voi ilmetä turvotusta ja valonarkuutta. Uudissuonet lisäävät myös vakavien silmätulehdusten riskiä, jotka voivat pahimmassa tapauksessa vaurioittaa sarveiskalvoa pysyvästi.

Liian pieni kaarevuus saa linssit tuntumaan tiukilta, eivätkä ne pääse liikkumaan tarpeeksi. Tästä voi aiheutua epämukavuuden tunnetta, silmien ärsytystä ja punoitusta. Lisäksi näön terävyys voi olla huono.

Liian suuri kaarevuus saa linssit liikkumaan liikaa ja linssi voi siirtyä pois paikaltaan. Linssi voi osua silmäluomen sisäpintaan ja näkö voi sumentua väliaikaisesti silmän räpäytyksen jälkeen. Linssin reunat voivat taipua.

Vääränlaisten piilolinssien aiheuttamien oireiden huomaaminen voi olla mahdotonta itse. On tärkeää, että myös piilolinssimateriaali on juuri sinun silmillesi sopiva.

Poikkeustapaukset

Voit jättää käymättä optikolla vain siinä tapauksessa, että samalta valmistajalta on ilmestynyt uusi kehittyneempi versio samasta linssimerkistä. Esimerkiksi Alconin Focus Dailies -kertakäyttöpiilolinssejä aiemmin käyttäneet voivat kokeilla uudempia Dailies AquaComfort Plus -linssejä käymättä sovittamassa niitä ensin optikolla.

Alla olevasta taulukosta näet mistä piilolinsseistä on ilmestynyt uusi kehittyneempi versio:

Edeltäjä Vastaava uusi linssi
1-Day Acuvue 1-Day Acuvue Moist
1-Day Acuvue for Astigmatism 1-Day Acuvue Moist for Astigmatism
Biomedics 1Day Biomedics 1 Day Extra
Focus Dailies DAILIES AquaComfort Plus
Air Optix Air Optix Aqua
PureVision PureVision 2 HD
PureVision Toric PureVision 2 HD for Astigmatism

Lisätietoa:

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.