Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin.
Itse asiassa, piilolinssien kasteleminen millä tahansa vedellä – vesijohtovedellä, uima-altaassa, merivedessä, järvessä, kylpytynnyrissä tai suihkussa – voi kasvattaa monenlaisten silmäongelmien riskiä.
Tässä jutussa kerromme minkälaisia riskejä piilolinssien käyttämiseen uidessa liittyy ja mitä voit tehdä silmiesi suojaamiseksi ollessasi vedessä.
Mitä riskejä piilolinssien käyttöön uidessa liittyy?
Vaikka piilolinssien altistamista minkäänlaiselle vedelle ei suositella, uiminen piilolinssit päässä voi olla erityisen vaarallista pitkäaikaisen altistuksen vuoksi. Piilolinssit voivat absorboida vettä vangiten bakteereja, viruksia ja muita taudinaiheuttajia linssin ja silmän väliin.
Järvissä, joissa ja valtamerissä uiminen voi olla vaarallisempaa kuin uima-altaissa uiminen. Tämä johtuu siitä, että luonnonvedet sisältävät enemmän bakteereja, viruksia ja muita taudinaiheuttajia, kuin uima-altaat, jotka desinfioidaan kemiallisesti.
Se ei kuitenkaan tarkoita, että uima-altaassa uiminen piilolinssien kanssa olisi turvallista. Kloori ja muut kemikaalit tappavat nimittäin vain osan taudinaiheuttajista, jotka tarttuvat erityisesti pehmeiden piilolinssien huokoisiin materiaaleihin.
Järvivesi ja uima-altaiden vesi voi saada piilolinssit tiukentumaan silmiin, jolloin vesi huuhtelee silmien luonnollisen kyynelnesteen pois. Kyynelnesteellä on tärkeä tehtävä pitää silmät jatkuvasti kosteina.
Jopa kloorattu vesi sisältää lukuisia viruksia ja vaarallisia mikrobeja. Jos avaat hetkeksikään silmiäsi vedessä, ne voivat tunkeutua piilolinssien pinnalle tai sen alle ja aiheuttaa monenlaisia silmäongelmia.
Piilolinssien käyttäminen uidessa voi lisätä seuraavien silmäongelmien riskiä:
Silmien ärsytys
Kuivasilmäisyys (varsinkin klooratuissa altaissa)
Silmäinfektiot
Sarveiskalvon kuluminen
Sarveiskalvon naarmu
Silmätulehdus (uveiitti)
Sarveiskalvon haavauma
Onko piilolinssejä turvallista käyttää suihkussa?
Steriilejä piilolinssien hoitonesteitä lukuunottamatta mikä tahansa vesi voi olla haitallista joutuessaan piilolinssien kautta silmiin.
Suihkussa käyminen piilolinssit päässä vastaa riskiltään piilolinssit päässä uimista. Suihkuveden sisältämät taudinaiheuttajat kasvattavat erilaisten silmäongelmien riskin moninkertaiseksi, mukaan lukien kuivasilmäisyys, silmätulehdukset ja silmien ärsytys.
Yksi vaarallisimmista silmätulehduksien aiheuttajista on amebalaji nimeltään akantameba, jota esiintyy kaikenlaisissa vesissä, mutta se on yleisempi vesijohtovedessä ja kaivovedessä. Tämä vaarallinen ameba voi kiinnittyä piilolinsseihin ja aiheuttaa vakavan sarveiskalvotulehduksen.
Akantameba aiheuttaa akantameba keratitis -nimistä silmätulehdusta, joka voi vaatia sarveiskalvosiirron ja hoitamattomana johtaa pysyvään näkökyvyn menettämiseen. Yli 80 % akantameba keratiittiin sairastuneista on piilolinssien käyttäjiä.
Jos sinun on välttämätöntä käydä suihkussa piilolinssit silmissä, ota linssit silmistäsi heti suihkussa käymisen jälkeen ja laita ne desinfioivaan hoitonesteeseen vähintään 24 tunnin ajaksi.
Onko piilolinssit päässä turvallista uida jos käyttää uimalaseja?
Ellet voi uida turvallisesti ilman piilolinssejä, on ehdottoman suositeltavaa käyttää aina vedenpitäviä ja ilmatiiviitä uimalaseja. Paitsi että uimalasit suojaavat silmiä veden epäpuhtauksilta ja taudinaiheuttajilta, ne estävät myös piilolinssien häviämisen uimaveteen.
Toinen hyvä vaihtoehto on hankkia uimalasit vahvuuksilla. Voimakkuuksilla olevat uimalasit korjaavat taittovirheitä samoin kuin silmälasit ja piilolinssit. Niiden avulla näet kirkkaasti veden alla ilman riskiä, että piilolinssit altistuvat veden epäpuhtauksille.
Uimalaseja vahvuuksilla on saatavilla -1,5:sta -8,0:aan voimakkuuksilla puolen voimakkuuden välein. Ns. optisten uimalasien huono puoli on, että niillä ei voi korjata esim. hajataittoa (vrt. tooriset linssit).
Jos vettä menee uidessa silmiin, tulee piilolinssit poistaa silmistä mahdollisimman nopeasti, puhdistaa ja desinfioida piilolinssinesteellä silmä-ärsytyksen ja -tulehdusten minimoimiseksi. Hyvän hygienian noudattaminen piilolinssien käytössä vähentää tartuntariskiä. Piilolinssit tulee puhdistaa piilolinssinesteellä hankaamalla jokaisen käyttökerran jälkeen ja säilöä uuteen desinfioivaan piilolinssinesteeseen. Piilolinssikotelo on suositeltavaa vaihtaa uuteen vähintään kolmen kuukauden välein.
Säännöllisesti uintia harrastavien kannattaa harkita kertakäyttölinsseihin siirtymistä, koska niiden käyttäjillä on selvästi alhaisempi silmätulehdusriski. Voit myös harkita näön korjaamista laserleikkauksella.
Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?
Mikäli silmät ärtyvät, ovat valoherkät tai kipeät piilolinssit päässä uimisen jälkeen, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.
Pienikin viivyttely silmäongelmien kanssa voi johtaa pidempään toipumisaikaan ja vakavampiin seuraamuksiin. Sinulla on vain kaksi silmää, joten pidä niistä hyvää huolta!
Yhteenveto
Uiminen ja suihkussa käyminen piilolinssit päässä voi lisätä monenlaisten silmäongelmien riskiä silmien kuivumisesta vakavaan, näköä uhkaavaan silmäinfektioon. Riskin minimoimiseksi piilolinssien käyttöä vedessä on suositeltava välttää.
Jos joudut käyttämään piilolinssejä uidessa tai suihkussa, suojaa silmäsi esimerkiksi vedenpitävillä ja ilmatiiviillä uimalaseilla. Poista piilolinssit silmistäsi heti vedelle altistumisen jälkeen ja aseta ne desinfioivaan piilolinssien hoitonesteeseen vähintään 24 tunnin ajaksi.
Ota viipymättä yhteyttä silmälääkäriisi, mikäli silmäsi ärtyvät, punoittavat, vetistävät tai ovat kipeät vedelle altistumisen jäljiltä.
Silmäteräväli, tai pupillien välinen etäisyys (engl. pupillary distance, PD), on silmiesi pupillien välinen mitta. Se on tärkeä tieto silmälaseja hankittaessa, ja tarvitset sen aina ostaessasi silmälasit verkosta. Silmäteräväliä ei aina merkitä silmälasireseptiin. Vaikka pupillien välinen etäisyys on helppo mittauttaa optikkoliikkeessä, palvelu voi olla maksullinen. Tässä blogijutussa kerromme, miten voit mitata […]
Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]
Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]
Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]
Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]
Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys. Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, […]
Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]
Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]
LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]
Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]
Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]
Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]
Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]
Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]
Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]
Varusmiespalveluksen suorittaminen aiheuttaa omat haasteensa piilolinssien käytölle. Tässä artikkelissa esitetään yleisimpiä kysymyksiä piilolinssien käytöstä armeijassa ja annetaan niihin vastauksia. Voiko armeijassa käyttää piilolinssejä? Kyllä se on mahdollista, vaikkakin siihen liittyy omat haasteensa. Joissakin tilanteissa piilolinssit voivat helpottaa armeijaelämää huomattavasti. Missä tilanteissa piilolinssejä kannattaa käyttää armeijassa? Piilolinsseistä voi olla etua erilaisissa […]
Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]
Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]
Anthony D. Morrow on käyttänyt samaa piilolinssimerkkiä jo vuosia. Nähdessään viimeisimmän piilolinssitilauksensa laskun, hän hämmästyi. Sen sijaan, että lasku olisi ollut 150 euron luokkaa, jonka hän oli maksanut samoista piilolinsseistä viimeisen kolmen vuoden ajan, Acuvue Oasys -linsseistä tullut uusi lasku olikin nyt noin 250 euroa. Hinta oli noussut huimat 60 […]
Tiesitkö, että piilolinssit valmistettiin ennen muovin keksimistä lasista? Keksijät tekivät erilaisia kokeiluja lasipohjaisilla piilolinsseillä jo 1800-luvulla. Leonardo Da Vinci oli pohdiskellut jo vuonna 1508 miten sarveiskalvon taittovoimaa voitaisiin muuttaa. Idea sai huomiota vasta 1920-luvulla, kun saksalainen lääkäri August Müller kehitti omat lasista tehdyt piilolinssit. Yksi suurimmista ongelmista näissä linsseissä oli, […]
Kertakäyttöpiilolinssit ovat muuttaneet tapaamme korjata näköä tarjoten ennennäkemätöntä helppoutta ja mukavuutta piilolinssien käytössä. Nämä linssit, jotka heitetään pois päivän käytön jälkeen, eliminoivat tarpeen jokapäiväiselle puhdistukselle ja huollolle, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan aktiiviselle, modernille ihmiselle. Kertakäyttölinsseissä on valtava valikoima vaihtoehtoja, jotka vastaavat erilaisiin tarpeisiin – olipa kyseessä sitten kuivat silmät, […]
Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]
Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]