Piilolinssit uiminen
Piilolinssit päässä uimista tulisi välttää aina kun mahdollista, koska se lisää riskiä bakteerien joutumiselle kosketuksiin silmien kanssa. Piilolinssit päässä uiminen voi johtaa silmätulehduksiin, silmien ärsytykseen tai pahimmassa tapauksissa näkökykyä uhkaaviin sarveiskalvon haavaumiin. Silmäasiantuntijat suosittelevat, että piilolinssejä ei tulisi koskaan altistaa minkäänlaiselle vedelle, mukaan lukien vesijohtovesi, uima-altaat, merivesi, kylpytynnyrit jne.

Vaaralliset mikrobit tarttuvat piilolinsseihin

Jopa kloorattu vesi sisältää lukuisia viruksia ja vaarallisia mikrobeja. Jos avaat hetkeksikään silmiäsi vedessä, nämä voivat tunkeutua piilolinssien pinnalle tai sen alle ja aiheuttaa silmätulehduksen. Yksi vaarallisimmista silmätulehduksien aiheuttajista on amebalaji nimeltään akantameba, joka voi kiinnittyä piilolinsseihin ja aiheuttaa vakavan sarveiskalvotulehduksen. Ameba aiheuttaa akantameba keratitis -nimistä silmätulehdusta, joka voi vaatia sarveiskalvosiirron ja hoitamattomana johtaa pysyvään näkökyvyn menettämiseen. Yli 80 % akantameba keratiittiin sairastuvista on piilolinssien käyttäjiä.

Jos vettä menee uidessa silmiin, tulee piilolinssit poistaa silmistä ja desinfioida ne piilolinssinesteellä mahdollisimman nopeasti, jotta vältytään silmien ärsytykseltä ja silmätulehduksilta. Hyvän hygienian noudattaminen piilolinssien käytössä vähentää tartuntariskiä. Piilolinssit tulee puhdistaa piilolinssinesteellä hankaamalla jokaisen käyttökerran jälkeen ja säilöä uuteen desinfioivaan piilolinssinesteeseen. Myös piilolinssikotelo on vaihdettava uuteen vähintään kolmen kuukauden välein.

KertakäyttölinssitVaikka nykyiset pehmeät piilolinssit pysyvät melko hyvin silmissä, on niiden materiaali hyvin huokoista, ja voivat siksi imeä itseensä kemikaaleja ja bakteereja, jotka aiheuttavat tulehduksia. Järvivesi ja uima-altaiden vesi voi saada piilolinssit tiukentumaan silmiin, jolloin vesi huuhtelee silmissä olevan luonnollisen kyynelnesteen pois. Kyynelnesteellä on tärkeä tehtävä pitää silmät jatkuvasti kosteina.

Jos haluat kuitenkin uida piilolinssit päässä, kannattaa käyttää kertakäyttölinssejä. Tämä linssityyppi heitetään pois jokaisen käyttökerran jälkeen, jolloin silmätulehdusriski on huomattavasti pienempi. Varmuuden vuoksi kannattaa heittää linssit heti uimisen jälkeen pois ja huuhdella silmät apteekista saatavilla silmätipoilla eli ns. keinokyynelillä. Mikäli käytät piilolinssejä vain satunnaisesti, esimerkiksi juuri uidessa, kertakäyttölinssit ovat muutenkin edullisin piilolinssityyppi.

Saako piilolinssit päässä uida jos käyttää uimalaseja?

Uimalasit vahvuuksilla

Jos päätät uida piilolinssit päässä, kannattaa ehdottomasti käyttää aina vedenpitäviä ja ilmatiiviitä uimalaseja. Paitsi että ne suojaavat silmiä veden epäpuhtauksilta, ne estävät myös piilolinssien häviämisen uimaveteen.

Toinen hyvä vaihtoehto on hankkia uimalasit vahvuuksilla. Voimakkuuksilla olevat uimalasit korjaavat taittovirheitä samoin kuin silmälasit ja piilolinssit. Niiden avulla näet kirkkaasti veden alla ilman riskiä, että piilolinssit altistuvat veden epäpuhtauksille.

Uimalaseja vahvuuksilla on saatavilla -1,5:sta -8,0:aan voimakkuuksilla puolen voimakkuuden välein. Ns. optisten uimalasien huono puoli on, että niillä ei voi korjata esim. hajataittoa (vrt. tooriset linssit).

Lue myös Näin valitset uimalasit vahvuuksilla.

Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?

Mikäli silmät ärtyvät, ovat valoherkät tai kipeät piilolinssit päässä uimisen jälkeen, ota välittömästi yhteyttä silmälääkäriisi.

Pienikin viivyttely silmäongelmien kanssa voi johtaa pidempään toipumisaikaan ja vakavampiin seuraamuksiin. Sinulla on vain kaksi silmää, joten pidä niistä hyvää huolta!

KYSELY: Uitko yleensä piilolinssit päässä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...