Mikäli uit ja tarvitset näönkorjausta, kannattaa harkita vahvuudellisten uimalasien hankkimista. Vahvuudelliset uimalasit eli ns. optiset uimalasit helpottavat huomattavasti harrastusta, kun näet tarkasti niin vedessä kuin veden allakin. Optisten uimalasien kanssa ei tarvitse huolehtia piilolinssien putoamisesta veteen, ja ne ehkäisevät myös vaarallisia silmätulehduksia aiheuttavien mikrobien pääsemisen silmiin.
Kloori saa silmät punoittamaan
Klooria käytetään mm. uimaveden desinfiointiin.
Kloori (Cl) on halogeeneihin kuuluva alkuaine, jota käytetään desinfiointiaineena vedenpuhdistuksessa muun muassa uimahalleissa.
Allasvesiiin lisätään klooria, joka puhdistaa vettä. Ollessaan kosketuksessa silmien kanssa, ne voivat aiheuttaa ärsytystä, kutinaa, kyynelvuotoa ja punasilmäisyyttä. Kloorin aiheuttamat silmäoireet ovat usein voimakkaampia lapsilla ja vanhuksilla.
Vastoin yleistä luuloa punasilmäisyyttä ei aiheuta kloorin määrä, vaan laatu. Kun allasveteen lisätään klooria, se on ns. vapaata klooria. Kun kloori puhdistaa vettä, se muuttuu sitoutuneeksi klooriksi. Likaisessa vedessä on paljon sitoutunutta klooria, joka aiheuttaa iho- ja silmäreaktioita vapaata klooria enemmän.
Piilolinssit silmissä uimista ei suositella
Silmäasiantuntijat suosittelevat välttämään piilolinssit päässä uimista, koska vedessä olevat mikro-organismit voivat silmään päästessään aiheuttaa silmätulehduksi. Vedessä on lukuisia mikrobeja, viruksia ja bakteereja, jotka voivat tarttua piilolinssin pinnalle tai alle ja aiheuttaa infektion.
Yksi silmille vaarallisimmista vedessä elävistä eliöistä on akantameba, joka voi aiheuttaa erittäin vaikean akantameba keratitis -silmätulehduksen. Akantameban aiheuttama infektio voi vaatia sarveiskalvon siirron ja hoitamattomana johtaa pysyvään näkökyvyn menettämiseen. Yli 80 % akantameba keratiittiin sairastuvista on piilolinssien käyttäjiä.
Silmätulehdusriskin minimoimiseksi uidessa kannattaa käyttää piilolinssien sijasta optisia uimalaseja.
Uimalasit vahvuuksilla avuksi
Uimalaseja on saatavilla eri vahvuuksilla eli taittovoimakkuuksilla. Taittovoimakkuuden yksikkö on dioptria (D). Vahvuudellisia uimalaseja myydään puolen diopterin välein likinäön korjaamiseen -1,5 diopterista aina -10 diopteriin saakka. Kaukotaittoisuutta korjaavat plusmerkkiset linssit ovat harvinaisempia, mutta myös sellaisia myydään alan erikoisliikkeissä ja nettikaupoissa.
Uimalasien vahvuus on usein hyvin lähellä omaa näönkorjaustarvettasi, muttei välttämättä täysin sama kuin silmälaseissa tai piilolinsseissä. Uimalasien taittovoimakkuus eroaa yleensä enintään 0,25 diopteria normaalista näönkorjaustarpeesta, joten niillä saavutetaan riittävä näkö usein muutointin sumeissa vesiympäristöissä.
Uimalasien voimakkuuksien laskeminen
Ensimmäinen askel uimalasien valinnassa on selvittää tarvittava vahvuus dioptreissa, jotta niillä saavutetaan mahdollisimman tarkka näkö. Voit laskea voimakkuuden itse tai pyytää apua omalta optikoltasi.
Tarkista omien silmien arvot viimeisimmästä silmälasi- tai piilolinssireseptistä.
Laske voimakkuus kaavalla 0,5 x CYL + SPH, jonka tuloksena saat voimakkuuden dioptreina.
Valitse uimalasit, joiden vahvuus on lähimpänä yo. kaavalla saatavaa voimakkuutta.
SPH (tai PWR) on linssin voimakkuus ja CYL (sylinteri) mittaa hajataitteisuuden määrää.
Esimerkki 1: Jos reseptissäsi voimakkuus on -5.0 ja sylinteri +2.0, laskutoimituksella (0,5 x 2.0) + -5.0 saadaan linssin voimakkuudeksi -4.0 diopteria.
Esimerkki 2: Jos reseptin voimakkuus on -2.0 ja sylinteri -1.0, laskutoimituksella (0,5 x -1.0) + -2.0 saadaan linssin voimakkuudeksi -2,5 diopteria.
Uimalasimallin valitseminen
Uimalasien tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat:
Vesitiiviys. Tärkein asia uimalaseja valittaessa on, että ne ovat vesitiiviit, jotta ne eivät falskaa eikä vesi ei pääse vuotamaan niiden sisälle.
Istuvuus. Uimalasien tulee istua hyvin silmän ympärillä olevien luiden rakenteeseen. Varsinkin kalliimpien uimalasien kohdalla, ne on aina hyvä sovittaa ennen ostamista. Varmista, että uimalaseissa on säädettävä nauha ja nenäsilta/nenäkappale.
Huurtumisenesto. Uimalasien huurtuminen on tyypillinen ongelma. Kannattaa hankkia uimalasit joissa on AF-huurtumisenesto (anti-fog).
UV-suoja. Jos uit ulkona, varmista, että uimalasit tarjoavat suojan ultraviolettisäteilyä vastaan.
Linssin väri. Jos uit paljon ulkona, kannattaa harkita kevyen sävytyksen ottamista laseihin. Sävytys estää auringonvalon häikäisyä ja ehkäisee silmien siristelyä uidessa.
Käyttötarkoitus. Voimakkuuksilla olevia uimalaseja on saatavilla niin kilpa-, kunto-, aktiivi- kuin harrasteuimareillekin.
Muunneltavuus. Jotkut brändit, kuten Aqua Sphere, myyvät uimalaseja, joiden linssit ovat vaihdettavissa. Muunneltavuus on hyvä silloin, kun näkö muuttuu.
Mistä hyvät uimalasit vahvuuksilla?
Optisia uimalaseja myydään optikkoliikkeissä, kuten Instrumentarium, Specsavers ja Nissen, sekä urheilukaupoissa, kuten Intersport, Sportia, Stadium ja XXL. Hyviä ja edullisia uimalaseja vahvuuksilla myydään myös monissa nettikaupoissa. Tarjolla on oma valikoima myös lapsille.
Tilatessa ulkomaisista verkkokaupoista, varmista a) missä maassa myyjä sijaitsee ja b) mistä maasta tuotteet lähetetään. EU:n talousalueelta tilatessa vältyt yllätyksiltä arvonlisävero- ja tullimaksuasioissa.
Silmäteräväli, tai pupillien välinen etäisyys (engl. pupillary distance, PD), on silmiesi pupillien välinen mitta. Se on tärkeä tieto silmälaseja hankittaessa, ja tarvitset sen aina ostaessasi silmälasit verkosta. Silmäteräväliä ei aina merkitä silmälasireseptiin. Vaikka pupillien välinen etäisyys on helppo mittauttaa optikkoliikkeessä, palvelu voi olla maksullinen. Tässä blogijutussa kerromme, miten voit mitata […]
Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]
Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]
Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]
Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]
Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys. Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, […]
Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]
Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]
LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]
Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]
Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]
Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]
Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]
Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]
Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]
Varusmiespalveluksen suorittaminen aiheuttaa omat haasteensa piilolinssien käytölle. Tässä artikkelissa esitetään yleisimpiä kysymyksiä piilolinssien käytöstä armeijassa ja annetaan niihin vastauksia. Voiko armeijassa käyttää piilolinssejä? Kyllä se on mahdollista, vaikkakin siihen liittyy omat haasteensa. Joissakin tilanteissa piilolinssit voivat helpottaa armeijaelämää huomattavasti. Missä tilanteissa piilolinssejä kannattaa käyttää armeijassa? Piilolinsseistä voi olla etua erilaisissa […]
Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]
Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]
Anthony D. Morrow on käyttänyt samaa piilolinssimerkkiä jo vuosia. Nähdessään viimeisimmän piilolinssitilauksensa laskun, hän hämmästyi. Sen sijaan, että lasku olisi ollut 150 euron luokkaa, jonka hän oli maksanut samoista piilolinsseistä viimeisen kolmen vuoden ajan, Acuvue Oasys -linsseistä tullut uusi lasku olikin nyt noin 250 euroa. Hinta oli noussut huimat 60 […]
Tiesitkö, että piilolinssit valmistettiin ennen muovin keksimistä lasista? Keksijät tekivät erilaisia kokeiluja lasipohjaisilla piilolinsseillä jo 1800-luvulla. Leonardo Da Vinci oli pohdiskellut jo vuonna 1508 miten sarveiskalvon taittovoimaa voitaisiin muuttaa. Idea sai huomiota vasta 1920-luvulla, kun saksalainen lääkäri August Müller kehitti omat lasista tehdyt piilolinssit. Yksi suurimmista ongelmista näissä linsseissä oli, […]
Kertakäyttöpiilolinssit ovat muuttaneet tapaamme korjata näköä tarjoten ennennäkemätöntä helppoutta ja mukavuutta piilolinssien käytössä. Nämä linssit, jotka heitetään pois päivän käytön jälkeen, eliminoivat tarpeen jokapäiväiselle puhdistukselle ja huollolle, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan aktiiviselle, modernille ihmiselle. Kertakäyttölinsseissä on valtava valikoima vaihtoehtoja, jotka vastaavat erilaisiin tarpeisiin – olipa kyseessä sitten kuivat silmät, […]
Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]
Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]