Näin valitset uimalasit vahvuuksilla

Julkaistu 12.8.2014, Päivitetty 3.4.2018 Piilolinssit, Silmien terveys

Uimalasit vahvuuksilla

Mikäli käytät silmälaseja tai piilolinssejä, kannattaa harkita myös uimalasien hankkimista vahvuuksilla. Vahvuudelliset uimalasit eli ns. optiset uimalasit helpottavat huomattavasti elämää, kun näet tarkasti myös vedessä ja veden alla. Lisäksi ne estävät piilolinssien katoamisen veteen ja vaarallisia silmätulehduksia aiheuttavien mikrobien pääsemisen silmiin. Markkinoilla on onneksi useita yrityksiä, jotka valmistavat erikokoisia ja muotoisia uimalaseja myös vahvuuksilla.

Kloori saa silmät punoittamaan

Kuva: Wikimedia Commons

Klooria käytetään mm. uimaveden desinfiointiin.

Kloori (Cl) on halogeeneihin kuuluva alkuaine, jota käytetään vedenpuhdistuksessa desinfiointiaineena mm. uimahalleissa.

Allasvesiiin lisätään klooria, joka puhdistaa vettä. Kloori aiheuttaa silmien ärsytystä, kutiamista, kyynelvuotoa ja punasilmäisyyttä. Oireet ovat usein voimakkaammat lapsilla ja vanhuksilla.

Vastoin yleistä luuloa punasilmäisyyttä ei aiheuta kloorin määrä, vaan laatu. Kun allasveteen lisätään klooria, se on ns. vapaata klooria. Kun kloori puhdistaa vettä, se muuttuu sitoutuneeksi klooriksi. Likaisessa vedessä on paljon sitoutunutta klooria, joka aiheuttaa iho- ja silmäreaktioita vapaata klooria enemmän.

Piilolinssit silmissä uimista ei suositella

Silmäasiantuntijat suosittelevat piilolinssit päässä uimisen välttämistä, koska vedessä olevat bakteerit voivat aiheuttaa vakavia silmätulehduksia, silmien ärsytystä ja näköä heikentäviä sarveiskalvon haavaumia.

Vesi sisältää lukuisia mikrobeja, viruksia ja bakteereja, jotka voivat tunkeutua piilolinssien pinnalle tai alle ja aiheuttaa silmätulehduksen. Yksi vaarallisimmista vedessä elävistä eliöistä on akantameba, joka voi aiheuttaa erittäin vaikean akantameba keratitis -silmätulehduksen. Akantameban aiheuttama infektio voi vaatia sarveiskalvonsiirron tai hoitamattomana johtaa pysyvään näkökyvyn menettämiseen. Yli 80 % akantameba keratiittiin sairastuvista on piilolinssien käyttäjiä.

Silmätulehdusriskin minimoimiseksi uidessa kannattaa käyttää piilolinssien sijasta optisia uimalaseja.

Uimalasit vahvuuksilla avuksi

Uimalasit vahvuuksilla eli optiset uimalasit tai RX-uimalasit

Uimalaseja on saatavilla eri vahvuuksilla eli taittovoimakkuuksilla, joita kutsutaan dioptrioiksi (D). Vahvuudellisia uimalaseja myydään puolen diopterin välein välillä -1.5 … -10.0. Kaukotaitteisuutta korjaavat plusmerkkiset linssit ovat harvinaisempia, mutta myös niitä myydään hyvin varustelluissa kaupoissa ja nettikaupoissa.

Uimalasien vahvuus on lähellä omaa näönkorjaustarvettasi, muttei välttämättä täysin sama kuin jatkuvammassa käytössä olevissa silmälaseissa tai piilolinsseissä – vähän samaan tapaan kuin yleisesti myytävissä lukulaseissa. Uimalasien taittovoimakkuus eroaa enintään 0,25 diopteria omasta näöstäsi, joten sillä saavutetaan täydellisen riittävä näkö usein muutoinkin sumeassa vesiympäristössä.

Voimakkuuksien laskeminen

Ensimmäinen askel uimalasien valinnassa on selvittää tarvittava vahvuus dioptreina, jotta niillä saavutetaan mahdollisimman tarkka näkö. Voit laskea voimakkuuden itse tai pyytää apua omalta silmälääkäriltäsi.

 1. Tarkista omien silmien arvot viimeisimmästä silmälasi- tai piilolinssireseptistä.
 2. 0,5 * CYL + SPH = voimakkuus dioptreina
 3. Valitse uimalasit, joiden vahvuus on lähimpänä yo. kaavalla saatavaa voimakkuutta.

SPH (tai PWR) on linssin voimakkuus ja CYL (sylinteri) mittaa hajataitteisuuden määrää.

Esimerkki 1: Jos reseptissäsi voimakkuus on -5.0 ja sylinteri +2.0, laskutoimituksella (0,5 x 2.0) + -5.0 saadaan linssin voimakkuudeksi -4.0 diopteria.

Esimerkki 2: Jos reseptin voimakkuus on -2.0 ja sylinteri -1.0, laskutoimituksella (0,5 x -1.0) + -2.0 saadaan linssin voimakkuudeksi -2,5 diopteria.

Uimalasimallin valitseminen

Uimalasien tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat:

 • Vesitiiviys. Tärkein asia uimalaseja valittaessa on, että ne ovat vesitiiviit, jotta ne eivät falskaa eikä vesi ei pääse vuotamaan niiden sisälle.
 • Istuvuus. Uimalasien tulee istua hyvin silmän ympärillä olevien luiden rakenteeseen. Varsinkin kalliimpien uimalasien kohdalla, ne on aina hyvä sovittaa ennen ostamista. Varmista, että uimalaseissa on säädettävä nauha ja nenäsilta/nenäkappale.
 • Huurtumisenesto. Uimalasien huurtuminen on tyypillinen ongelma. Kannattaa hankkia uimalasit joissa on AF-huurtumisenesto (anti-fog).
 • UV-suoja. Jos uit ulkona, varmista, että uimalasit tarjoavat suojan ultraviolettisäteilyä vastaan.
 • Linssin väri. Jos uit paljon ulkona, kannattaa harkita kevyen sävytyksen ottamista laseihin. Sävytys estää auringonvalon häikäisyä ja ehkäisee silmien siristelyä uidessa.
 • Käyttötarkoitus. Voimakkuuksilla olevia uimalaseja on saatavilla niin kilpa-, kunto-, aktiivi- kuin harrasteuimareillekin.
 • Muunneltavuus. Jotkut brändit, kuten Aqua Sphere, myyvät uimalaseja, joiden linssit ovat vaihdettavissa. Muunneltavuus on hyvä silloin, kun näkö muuttuu.

Mistä hyvät uimalasit vahvuuksilla?

Optisia uimalaseja myydään optikkoliikkeissä, kuten Instrumentarium, Specsavers ja Nissen, sekä urheilukaupoissa, kuten Intersport, Sportia, Stadium ja XXL. Hyviä ja edullisia uimalaseja vahvuuksilla myydään myös monissa nettikaupoissa. Tarjolla on oma valikoima myös lapsille.

Suomalaisia verkkokauppoja:

 • E-ville.com – Valikoimissa kohtuuhintaiset (n. 22 €) JIEJIA-merkkiset uimalasit vahvuuksilla -1.5…-8.0. Huom! Tuotteet lähetetään Hong Kongista tai Kiinasta, ja niiden toimitusaika on 1-3 viikkoa.
 • Ewdive.com – Valikoimissa Aqua Spheren uimalasit, joihin saatavilla Eagle-linssi vahvuuksilla -6.0 … -1,5.
 • Essenuoto.fi – Valikoimissa Sprint-uimalasit vahvuuksilla -7.0 … -1,5.
 • Swimshop.fi – Valikoimissa View-uimalasit vahvuuksilla -7.0 … +4,5.
 • Varuste.net – Valikoimissa Speedo Mariner -uimalasit vahvuuksilla -8 … -1,5.

Ulkomaisia verkkokauppoja:

 • Amazon.co.uk – Hyvä valikoima erilaisia uimalaseja vahvuuksilla. Kun tilaat Britannian Amazonista* (co.uk -loppuinen) ja varmistat, että tuotteet lähetetään EU-alueelta tilaukseen ei lisätä arvonlisäveroa tai tullimaksuja.
 • eBay.co.uk – Hyvä valikoima optisia uimalaseja. Kun tilaat Britannian eBay:stä*, tilauksesta ei tarvitse maksaa tullia tai arvonlisäveroa.
 • SimplySwim.com – Hyvä valikoima eri merkkien laseja ja vaihtolinssejä (Speedo, Aqua Sphere, Fashy ja View). Kauppa sijaitsee Iso-Britanniassa, joten veroja ja tullimaksuja ei tule*. Toimitusajan haarukka on melko lavea 3-31 päivää.

*) Verovapaus voimassa ainakin niin pitkään, kuin Iso-Britannia on Euroopan Unionin jäsen. Maan odotetaan eroavan EU:sta vuonna 2019.

KYSELY: Käytätkö uimalaseja vahvuuksilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lisätietoa ja lähteet:

Tuotekuvat: Amazon.com

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä? Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi ko...
Piilolinssit ja ultraviolettisäteily (UV) Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (uv-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi kannattaa kiinnittää ...
Harvinaiset silmien värit Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9 % identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on...
Sisältävätkö piilolinssit BPA:ta tai ftalaatteja? Käyttäjämme kysyy: "Sisältävätkö piilolinssit BPA:ta tai flataatteja, joiden haitallisuudesta on paljon puhuttu?" BPA eli Bisfenoli-A BPA eli Bisfen...
Crazy-piilolinssit Esimerkkejä Crazy-piilolinsseistä. Kuva: LensOn   Crazy-piilolinssit (myös kosmeettiset piilolinssit tai bilelinssit) on tarkoitettu muutt...
Mikä on piilolinssien akseli? Piilolinssiresepti voi sisältää useita lyhenteitä, joiden merkitys ei välttämättä ole kovin selvä. Tässä artikkelissa kerrotaan, mikä on piilolinssien...