Miltä piilolinssit tuntuvat?

Julkaistu: 22.11.2021 • Muokattu: 22.11.2021
Lähikuva naisen oikeasta silmästä, jossa on piilolinssi.

Kun kokeilet piilolinssejä ensimmäistä kertaa, niiden laittaminen voi tuntua vaikealta ja linssit saattavat tuntua hieman epämukavilta silmissä. Muutaman ensimmäisen kerran jälkeen piilolinssien pitäisi tuntua jo mukavilta – joillakin siltä, kuin niitä ei olisikaan. Tässä jutussa tarkastelemme, miltä piilolinssit tuntuvat silmissä, mitä odottaa kun käytät piilolinssejä ensimmäistä kertaa ja minkälaisia oireita uusilla käyttäjillä voi esiintyä.

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Kun olet hankkimassa piilolinssit, on sinun ensin käytävä piilolinssioptikolla piilolinssitarkastuksessa, jossa selvitetään silmiesi terveydentila ja näöntarkkuus.

Optikko mittaa sarveiskalvon koon ja kaarevuuden, jonka jälkeen hän laittaa silmiisi ensimmäiset piilolinssit. Tämän jälkeen optikko tarkistaa vielä linssin istuvuuden ja liikkuvuuden.

Sovituksen jälkeen optikko opastaa laittamaan ja poistamaan piilolinssit. Saat myös kokeiluparin mukaasi, jotta voit harjoitella piilolinssien laittamista ja pois ottamista itsenäisesti.

Lue myös:

 

Kaksi piilolinssiä

Miltä piilolinssit tuntuvat?

Nykyiset pehmeät piilolinssit ovat erittäin mukavat käyttää. Silikonihydrogeelistä valmistetut linssit ovat mukavammat, koska ne hengittävät ja kostuvat entistä paremmin.

Materiaalit vetävät puoleensa vettä pitäen linssit mukavina entistä pidempään ja läpäisevät enemmän happea sarveiskalvolle pitäen silmät terveempinä.

Useimmat uudet käyttäjät ovat aluksi hieman tietoisia piilolinssien olemassa olosta, mutta suurin osa tottuu niihin muutamassa päivässä tai viikossa. Osa jopa tunneissa. Joillakin käyttäjillä voi esiintyä usein ohi meneviä oireita.

Se miltä piilolinssit tuntuvat silmissä, on hyvin yksilöllistä.

Mitä oireita alussa voi ilmetä?

Joillakin piilolinssit voivat tuntua joka kerta silmää räpäyttäessä. Joillakin silmät ärsyyntyvät ja punoittavat hieman. Joillakin piilolinssit saavat aikaan kevyttä roskantunnetta.

Tavallisia oireita

1. Epämukavuuden tunne

Tottumisjakson aikana on tyypillistä, että piilolinssit tuntuvat aluksi epämukavilta.

Saatat huomata esimerkiksi räpytteleväsi silmiäsi tavallista enemmän tai silmät voivat vuotaa.

Voit myös tuntea tarvetta säätää linssiä painamalla ja vetämällä silmäluomia.

2. Sumea näkö

Osalla uusista piilolinssien käyttäjistä voi esiintyä näön hämärtymistä, mikä saattaa johtua silmien kuivumisesta.

Mikäli sumea näkö ei mene ohi, keskustele piilolinssioptikon kanssa oireita helpottavien silmätippojen käytöstä piilolinssien kanssa.

3. Silmien väsyminen

Silmät voivat tuntua väsyneiltä tavallista helpommin vähälläkin piilolinssien käytöllä. Oire voi johtua siitä, että silmät joutuvat tekemään piilolinssien kanssa enemmän töitä.

Piilolinssien käyttö kannattaa aloittaa pikkuhiljaa: käytä ensimmäisenä päivänä enintään tunti, toisena päivänä pari tuntia jne.

Noudata piilolinssien käytössä optikon antamia ohjeita.

Epätavallisia oireita

Useimmat epämiellyttävät oireet johtuvat joko piilolinssien virheellisestä käytöstä tai ongelmasta itse linsseissä.

Virheellistä käyttöä edustavat muun muassa seuraavat tavat:

 • Piilolinssien puhdistaminen piilolinssinesteellä, joka ei sovellu käytettäville linsseille.
 • Käsien pesun ja hyvän hygienian laiminlyönti ennen piilolinssien laittamista ja pois ottamista.
 • Piilolinssien vääränlainen säilyttäminen.
 • Piilolinssien liiallinen käyttö ja vaihtovälin venyttäminen.

4. Silmien rasitus

Silmien rasittumiseen viittaavat oireet ovat yksilöllisiä, mutta siihen voivat viitata esimerkiksi seuraavat oireet:

 • Silmien kirvely
 • Tuplanäkö
 • Päänsärky
 • Valonherkkyys
 • Niska-, selkä- ja hartiakivut

Silmien rasitus voi voi johtua piilolinssityypistä tai käyttöajoista. Jos silmäsi rasittuvat tai sinulla on yllä mainittuja oireita, poista piilolinssit silmistäsi ja anna silmien levätä.

Keskustele optikkosi kanssa oireista ennen käytön jatkamista.

5. Silmätulehdukset

Piilolinssien vääränlaisesta käytöstä johtuvat silmätulehdukset voivat aiheuttaa ärsytystä ja näköhäiriöitä.

 • Vältä silmämeikin käyttöä piilolinssien totuttelujakson aiakna.
 • Älä ui, käy suihkussa tai saunassa piilolinssien kanssa.
 • Pidä piilolinssit aina puhtaana.
 • Säilytä piilolinssejä optikon ja valmistajan ohjeiden mukaisesti.
 • Jos silmät ovat kipeät tai näkökyky on alentunut, lopeta piilolinssien käyttö välittömästi ja ota yhteyttä silmälääkäriisi!

Älä epäröi kertoa ongelmista optikolle

Kuten aiemmin totesimme, se miltä piilolinssit tuntuvat, on hyvin yksilöllistä.

Jotkut tottuvat piilolinsseihin muutamassa tunneissa, kun taas toisilla niihin tottumisessa voi kestää useita viikkoja.

Osalla käyttäjistä piilolinssit istuvat niin hyvin, että niiden olemassaolo unohtuu kokonaan. Osalla jatkuva tietoisuus linsseistä jää pysyväksi.

Piilolinssioptikko.net-sivuston mukaan joku voi sanoa piilolinssin tuntuvan hyvältä silmässä, vaikka linssi istuu huonosti. Joku toinen ei pystyisi pitämään huonosti istuvaa linssiä silmässä hetkeäkään.

Optikko näkee silmistäsi paljon muun muassa silmien terveyteen liittyvistä. Hän ei kuitenkaan voi päätellä niistä miltä sinusta tuntuu. Siksi on tärkeää kertoa, mikäli piilolinssit eivät tunnu hyvältä silmissä.

Etenkin nuoret saattavat sanoa piilolinssien tuntuvan hyviltä, vaikka ne istuisivat miten huonosti tahansa. Syynä voi olla pelko siitä, että huonosti istuvat linssit estävät piilolinssien käytön kokonaan, vaikka näin ei ole.

Vaikka jotkut piilolinssit tuntuisivat huonolta silmissä, se ei tarkoita, etteikö hyvin istuvaa ja hyvältä tuntuvaa linssiä voisi löytyä toisesta merkistä.

Artikkelikuva: Antoine Mercier, Unsplash

Jaa ystävillesi:
 • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.