Miltä piilolinssit tuntuvat?

Julkaistu: 22.11.2021 • Muokattu: 22.11.2021
Lähikuva naisen oikeasta silmästä, jossa on piilolinssi.

Kun kokeilet piilolinssejä ensimmäistä kertaa, niiden laittaminen voi tuntua vaikealta ja linssit saattavat tuntua hieman epämukavilta silmissä. Muutaman ensimmäisen kerran jälkeen piilolinssien pitäisi tuntua jo mukavilta – joillakin siltä, kuin niitä ei olisikaan. Tässä jutussa tarkastelemme, miltä piilolinssit tuntuvat silmissä, mitä odottaa kun käytät piilolinssejä ensimmäistä kertaa ja minkälaisia oireita uusilla käyttäjillä voi esiintyä.

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Kun olet hankkimassa piilolinssit, on sinun ensin käytävä piilolinssioptikolla piilolinssitarkastuksessa, jossa selvitetään silmiesi terveydentila ja näöntarkkuus.

Optikko mittaa sarveiskalvon koon ja kaarevuuden, jonka jälkeen hän laittaa silmiisi ensimmäiset piilolinssit. Tämän jälkeen optikko tarkistaa vielä linssin istuvuuden ja liikkuvuuden.

Sovituksen jälkeen optikko opastaa laittamaan ja poistamaan piilolinssit. Saat myös kokeiluparin mukaasi, jotta voit harjoitella piilolinssien laittamista ja pois ottamista itsenäisesti.

Lue myös:

 

Kaksi piilolinssiä

Miltä piilolinssit tuntuvat?

Nykyiset pehmeät piilolinssit ovat erittäin mukavat käyttää. Silikonihydrogeelistä valmistetut linssit ovat mukavammat, koska ne hengittävät ja kostuvat entistä paremmin.

Materiaalit vetävät puoleensa vettä pitäen linssit mukavina entistä pidempään ja läpäisevät enemmän happea sarveiskalvolle pitäen silmät terveempinä.

Useimmat uudet käyttäjät ovat aluksi hieman tietoisia piilolinssien olemassa olosta, mutta suurin osa tottuu niihin muutamassa päivässä tai viikossa. Osa jopa tunneissa. Joillakin käyttäjillä voi esiintyä usein ohi meneviä oireita.

Se miltä piilolinssit tuntuvat silmissä, on hyvin yksilöllistä.

Mitä oireita alussa voi ilmetä?

Joillakin piilolinssit voivat tuntua joka kerta silmää räpäyttäessä. Joillakin silmät ärsyyntyvät ja punoittavat hieman. Joillakin piilolinssit saavat aikaan kevyttä roskantunnetta.

Tavallisia oireita

1. Epämukavuuden tunne

Tottumisjakson aikana on tyypillistä, että piilolinssit tuntuvat aluksi epämukavilta.

Saatat huomata esimerkiksi räpytteleväsi silmiäsi tavallista enemmän tai silmät voivat vuotaa.

Voit myös tuntea tarvetta säätää linssiä painamalla ja vetämällä silmäluomia.

2. Sumea näkö

Osalla uusista piilolinssien käyttäjistä voi esiintyä näön hämärtymistä, mikä saattaa johtua silmien kuivumisesta.

Mikäli sumea näkö ei mene ohi, keskustele piilolinssioptikon kanssa oireita helpottavien silmätippojen käytöstä piilolinssien kanssa.

3. Silmien väsyminen

Silmät voivat tuntua väsyneiltä tavallista helpommin vähälläkin piilolinssien käytöllä. Oire voi johtua siitä, että silmät joutuvat tekemään piilolinssien kanssa enemmän töitä.

Piilolinssien käyttö kannattaa aloittaa pikkuhiljaa: käytä ensimmäisenä päivänä enintään tunti, toisena päivänä pari tuntia jne.

Noudata piilolinssien käytössä optikon antamia ohjeita.

Epätavallisia oireita

Useimmat epämiellyttävät oireet johtuvat joko piilolinssien virheellisestä käytöstä tai ongelmasta itse linsseissä.

Virheellistä käyttöä edustavat muun muassa seuraavat tavat:

 • Piilolinssien puhdistaminen piilolinssinesteellä, joka ei sovellu käytettäville linsseille.
 • Käsien pesun ja hyvän hygienian laiminlyönti ennen piilolinssien laittamista ja pois ottamista.
 • Piilolinssien vääränlainen säilyttäminen.
 • Piilolinssien liiallinen käyttö ja vaihtovälin venyttäminen.

4. Silmien rasitus

Silmien rasittumiseen viittaavat oireet ovat yksilöllisiä, mutta siihen voivat viitata esimerkiksi seuraavat oireet:

 • Silmien kirvely
 • Tuplanäkö
 • Päänsärky
 • Valonherkkyys
 • Niska-, selkä- ja hartiakivut

Silmien rasitus voi voi johtua piilolinssityypistä tai käyttöajoista. Jos silmäsi rasittuvat tai sinulla on yllä mainittuja oireita, poista piilolinssit silmistäsi ja anna silmien levätä.

Keskustele optikkosi kanssa oireista ennen käytön jatkamista.

5. Silmätulehdukset

Piilolinssien vääränlaisesta käytöstä johtuvat silmätulehdukset voivat aiheuttaa ärsytystä ja näköhäiriöitä.

 • Vältä silmämeikin käyttöä piilolinssien totuttelujakson aiakna.
 • Älä ui, käy suihkussa tai saunassa piilolinssien kanssa.
 • Pidä piilolinssit aina puhtaana.
 • Säilytä piilolinssejä optikon ja valmistajan ohjeiden mukaisesti.
 • Jos silmät ovat kipeät tai näkökyky on alentunut, lopeta piilolinssien käyttö välittömästi ja ota yhteyttä silmälääkäriisi!

Älä epäröi kertoa ongelmista optikolle

Kuten aiemmin totesimme, se miltä piilolinssit tuntuvat, on hyvin yksilöllistä.

Jotkut tottuvat piilolinsseihin muutamassa tunneissa, kun taas toisilla niihin tottumisessa voi kestää useita viikkoja.

Osalla käyttäjistä piilolinssit istuvat niin hyvin, että niiden olemassaolo unohtuu kokonaan. Osalla jatkuva tietoisuus linsseistä jää pysyväksi.

Piilolinssioptikko.net-sivuston mukaan joku voi sanoa piilolinssin tuntuvan hyvältä silmässä, vaikka linssi istuu huonosti. Joku toinen ei pystyisi pitämään huonosti istuvaa linssiä silmässä hetkeäkään.

Optikko näkee silmistäsi paljon muun muassa silmien terveyteen liittyvistä. Hän ei kuitenkaan voi päätellä niistä miltä sinusta tuntuu. Siksi on tärkeää kertoa, mikäli piilolinssit eivät tunnu hyvältä silmissä.

Etenkin nuoret saattavat sanoa piilolinssien tuntuvan hyviltä, vaikka ne istuisivat miten huonosti tahansa. Syynä voi olla pelko siitä, että huonosti istuvat linssit estävät piilolinssien käytön kokonaan, vaikka näin ei ole.

Vaikka jotkut piilolinssit tuntuisivat huonolta silmissä, se ei tarkoita, etteikö hyvin istuvaa ja hyvältä tuntuvaa linssiä voisi löytyä toisesta merkistä.

Artikkelikuva: Antoine Mercier, Unsplash

Jaa ystävillesi ❤️

Lisää juttuja aiheesta...

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa niiden käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit tehdä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, kuten mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssin hapenläpäisevyys. Tällä sivulla kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten piilarien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat […]

Jaa ystävillesi ❤️
Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️

Suosituinta sisältöä...

Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi ❤️
Onko piilolinssit päässä turvallista käydä suihkussa?

Piilolinssit ovat oikein käytettynä erittäin turvallinen tapa varmistaa hyvä näkö. Vaikka piilolinssejä voi käyttää pitkiäkin aikoja päivittäin, ne kannattaa ottaa pois tiettyinä hetkinä. Ne tulisi ottaa pois silmistä aina ennen kuin ne voivat altistua minkäänlaiselle epäpuhtaalle vedelle (esim. uima-altaat, vesijohtovesi, sauna ja suihku). Muun muassa suurimpien piilolinssivalmistajien tuotteita valvova Yhdysvaltain […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu jäätyessään? […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit ja vesi

Monet piilolinssien käyttäjät eivät tiedä, että piilolinssit ja vesi on huono yhdistelmä. Se koskee niin suihkussa käymistä, saunomista, uimista kuin paljussa oloakin. Vesi voi saada piilolinssit muuttamaan muotoaan, turpoamaan ja tarttumaan silmään kiinni. Piilolinssien altistaminen vedelle voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, mistä puolestaan voi seurata bakteerien pääsy silmään ja silmätulehdus. Tällä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Opiskelija sokeutui käytettyään piilolinssejä 6 kuukautta yhtäjaksoisesti

Piilolinssejä yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta käyttänyt taiwanilainen opiskelijatyttö sokeutui ameban syötyä hänen silmämunansa, kertoo Daily Mail. Raflaavasta otsikosta huolimatta tarina on totta. Mikroskooppisen pieni yksisoluinen ameba söi Lian Kaon näkökyvyn, sen jälkeen kun hän ei ollut ottanut piilolinssejä pois tai puhdistanut niitä kertaakaan puolen vuoden käytön aikana. Silmälääkäreiden mukaan tapaus oli […]

Jaa ystävillesi ❤️
Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Jaa ystävillesi ❤️
Onko piilolinssit päässä turvallista uida?

Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin. […]

Jaa ystävillesi ❤️
Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Jaa ystävillesi ❤️
Osta piilolinssejä Lensonilta. Laaja valikoima, huokeat hinnat.