Miltä piilolinssit tuntuvat?

Julkaistu: 22.11.2021 • Muokattu: 22.11.2021
Lähikuva naisen oikeasta silmästä, jossa on piilolinssi.

Kun kokeilet piilolinssejä ensimmäistä kertaa, niiden laittaminen voi tuntua vaikealta ja linssit saattavat tuntua hieman epämukavilta silmissä. Muutaman ensimmäisen kerran jälkeen piilolinssien pitäisi tuntua jo mukavilta – joillakin siltä, kuin niitä ei olisikaan. Tässä jutussa tarkastelemme, miltä piilolinssit tuntuvat silmissä, mitä odottaa kun käytät piilolinssejä ensimmäistä kertaa ja minkälaisia oireita uusilla käyttäjillä voi esiintyä.

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Kun olet hankkimassa piilolinssit, on sinun ensin käytävä piilolinssioptikolla piilolinssitarkastuksessa, jossa selvitetään silmiesi terveydentila ja näöntarkkuus.

Optikko mittaa sarveiskalvon koon ja kaarevuuden, jonka jälkeen hän laittaa silmiisi ensimmäiset piilolinssit. Tämän jälkeen optikko tarkistaa vielä linssin istuvuuden ja liikkuvuuden.

Sovituksen jälkeen optikko opastaa laittamaan ja poistamaan piilolinssit. Saat myös kokeiluparin mukaasi, jotta voit harjoitella piilolinssien laittamista ja pois ottamista itsenäisesti.

Lue myös:

 

Kaksi piilolinssiä

Miltä piilolinssit tuntuvat?

Nykyiset pehmeät piilolinssit ovat erittäin mukavat käyttää. Silikonihydrogeelistä valmistetut linssit ovat mukavammat, koska ne hengittävät ja kostuvat entistä paremmin.

Materiaalit vetävät puoleensa vettä pitäen linssit mukavina entistä pidempään ja läpäisevät enemmän happea sarveiskalvolle pitäen silmät terveempinä.

Useimmat uudet käyttäjät ovat aluksi hieman tietoisia piilolinssien olemassa olosta, mutta suurin osa tottuu niihin muutamassa päivässä tai viikossa. Osa jopa tunneissa. Joillakin käyttäjillä voi esiintyä usein ohi meneviä oireita.

Se miltä piilolinssit tuntuvat silmissä, on hyvin yksilöllistä.

Mitä oireita alussa voi ilmetä?

Joillakin piilolinssit voivat tuntua joka kerta silmää räpäyttäessä. Joillakin silmät ärsyyntyvät ja punoittavat hieman. Joillakin piilolinssit saavat aikaan kevyttä roskantunnetta.

Tavallisia oireita

1. Epämukavuuden tunne

Tottumisjakson aikana on tyypillistä, että piilolinssit tuntuvat aluksi epämukavilta.

Saatat huomata esimerkiksi räpytteleväsi silmiäsi tavallista enemmän tai silmät voivat vuotaa.

Voit myös tuntea tarvetta säätää linssiä painamalla ja vetämällä silmäluomia.

2. Sumea näkö

Osalla uusista piilolinssien käyttäjistä voi esiintyä näön hämärtymistä, mikä saattaa johtua silmien kuivumisesta.

Mikäli sumea näkö ei mene ohi, keskustele piilolinssioptikon kanssa oireita helpottavien silmätippojen käytöstä piilolinssien kanssa.

3. Silmien väsyminen

Silmät voivat tuntua väsyneiltä tavallista helpommin vähälläkin piilolinssien käytöllä. Oire voi johtua siitä, että silmät joutuvat tekemään piilolinssien kanssa enemmän töitä.

Piilolinssien käyttö kannattaa aloittaa pikkuhiljaa: käytä ensimmäisenä päivänä enintään tunti, toisena päivänä pari tuntia jne.

Noudata piilolinssien käytössä optikon antamia ohjeita.

Epätavallisia oireita

Useimmat epämiellyttävät oireet johtuvat joko piilolinssien virheellisestä käytöstä tai ongelmasta itse linsseissä.

Virheellistä käyttöä edustavat muun muassa seuraavat tavat:

  • Piilolinssien puhdistaminen piilolinssinesteellä, joka ei sovellu käytettäville linsseille.
  • Käsien pesun ja hyvän hygienian laiminlyönti ennen piilolinssien laittamista ja pois ottamista.
  • Piilolinssien vääränlainen säilyttäminen.
  • Piilolinssien liiallinen käyttö ja vaihtovälin venyttäminen.

4. Silmien rasitus

Silmien rasittumiseen viittaavat oireet ovat yksilöllisiä, mutta siihen voivat viitata esimerkiksi seuraavat oireet:

  • Silmien kirvely
  • Tuplanäkö
  • Päänsärky
  • Valonherkkyys
  • Niska-, selkä- ja hartiakivut

Silmien rasitus voi voi johtua piilolinssityypistä tai käyttöajoista. Jos silmäsi rasittuvat tai sinulla on yllä mainittuja oireita, poista piilolinssit silmistäsi ja anna silmien levätä.

Keskustele optikkosi kanssa oireista ennen käytön jatkamista.

5. Silmätulehdukset

Piilolinssien vääränlaisesta käytöstä johtuvat silmätulehdukset voivat aiheuttaa ärsytystä ja näköhäiriöitä.

  • Vältä silmämeikin käyttöä piilolinssien totuttelujakson aiakna.
  • Älä ui, käy suihkussa tai saunassa piilolinssien kanssa.
  • Pidä piilolinssit aina puhtaana.
  • Säilytä piilolinssejä optikon ja valmistajan ohjeiden mukaisesti.
  • Jos silmät ovat kipeät tai näkökyky on alentunut, lopeta piilolinssien käyttö välittömästi ja ota yhteyttä silmälääkäriisi!

Älä epäröi kertoa ongelmista optikolle

Kuten aiemmin totesimme, se miltä piilolinssit tuntuvat, on hyvin yksilöllistä.

Jotkut tottuvat piilolinsseihin muutamassa tunneissa, kun taas toisilla niihin tottumisessa voi kestää useita viikkoja.

Osalla käyttäjistä piilolinssit istuvat niin hyvin, että niiden olemassaolo unohtuu kokonaan. Osalla jatkuva tietoisuus linsseistä jää pysyväksi.

Piilolinssioptikko.net-sivuston mukaan joku voi sanoa piilolinssin tuntuvan hyvältä silmässä, vaikka linssi istuu huonosti. Joku toinen ei pystyisi pitämään huonosti istuvaa linssiä silmässä hetkeäkään.

Optikko näkee silmistäsi paljon muun muassa silmien terveyteen liittyvistä. Hän ei kuitenkaan voi päätellä niistä miltä sinusta tuntuu. Siksi on tärkeää kertoa, mikäli piilolinssit eivät tunnu hyvältä silmissä.

Etenkin nuoret saattavat sanoa piilolinssien tuntuvan hyviltä, vaikka ne istuisivat miten huonosti tahansa. Syynä voi olla pelko siitä, että huonosti istuvat linssit estävät piilolinssien käytön kokonaan, vaikka näin ei ole.

Vaikka jotkut piilolinssit tuntuisivat huonolta silmissä, se ei tarkoita, etteikö hyvin istuvaa ja hyvältä tuntuvaa linssiä voisi löytyä toisesta merkistä.

Artikkelikuva: Antoine Mercier, Unsplash

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Astianpesukoneen tabletti tuhosi Sannan sarveiskalvon

Tavallinen kodin askare voi muuttua hetkessä painajaiseksi, kuten vaasalainen Sanna Syri sai ikäväkseen kokea kesäkuussa. Hän oli täyttämässä tiskikonetta, kun pieni määrä pesuainetabletin sisältöä päätyi vahingossa hänen silmäänsä. Seuraukset olivat dramaattiset – silmän sarveiskalvo tuhoutui osittain, ja vamma vaati nopeasti sairaalahoitoa. Tapaus on hyvä muistutus kaikille, miten vaarallisia päivittäin käytettävät […]

Tutkimus: Nauru toimii yhtä hyvin kuivasilmäisyyteen kuin silmätipat

Kuivasilmäisyys on vaiva, joka koskettaa monia piilolinssien käyttäjiä. Oireet, kuten silmien kuivuus, polttelu ja väsymys, voivat tehdä piilolinssien käytöstä epämiellyttävää ja joskus jopa mahdotonta. Yleisimpiä hoitokeinoja ovat kostutustipat, mutta uusi tutkimus ehdottaa jotain yllättävää: nauru saattaa olla yhtä tehokas. Lähiaikoina julkaistu tutkimus vertasi naurujumppaa ja perinteisiä hyaluronihappotippoja kuivasilmäisyyden hoidossa, ja […]

Silmäteräväli: Näin mittaat pupillien välisen etäisyyden (PD) itse

Silmäteräväli, tai pupillien välinen etäisyys (engl. pupillary distance, PD), on silmiesi pupillien välinen mitta. Se on tärkeä tieto silmälaseja hankittaessa, ja tarvitset sen aina ostaessasi silmälasit verkosta. Silmäteräväliä ei aina merkitä silmälasireseptiin. Vaikka pupillien välinen etäisyys on helppo mittauttaa optikkoliikkeessä, palvelu voi olla maksullinen. Tässä blogijutussa kerromme, miten voit mitata […]

Hyvien bakteerien käyttäminen itsevoiteleviin piilolinsseihin

Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]

Computer Vision Syndrome eli digitaalinen näkörasitus

Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys. Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, […]

Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Suosituinta sisältöä...

Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Piilolinssien käyttö armeijassa – Ohjeet ja vinkit

Varusmiespalvelus on intensiivinen elämänvaihe, joka tuo mukanaan monenlaisia haasteita, myös piilolinssien käyttäjille. Silmien hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, sillä erilaiset sääolosuhteet ja fyysiset harjoitukset voivat altistaa silmiä lialle ja ärsytykselle. Tästä blogijutusta löydät tietoa piilolinssien käytöstä armeijassa, vinkkejä niiden käyttöön eri tilanteissa sekä ohjeita hygienian ja turvallisuuden ylläpitämiseen. Voiko armeijassa käyttää […]

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Silmäkokeella voidaan mitata henkilön väsymystaso

Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]

Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi, eli harmaakaihi (katarakta), on yleinen silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa vähemmän, heikentäen vähitellen näköä. Tämä tila kehittyy usein iän myötä ja on maailmanlaajuisesti yksi johtavista syistä sokeuteen. Kaihi vaikeuttaa erityisesti näkemistä hämärässä ja saattaa lisätä silmien herkkyyttä häikäisylle. Moni saattaa pohtia, voiko […]

Näin valitset laskettelulasit voimakkuuksilla

Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]

Heterokromia eli silmien erivärisyys

Heterokromia on termi, jolla tarkoitetaan useimmiten erivärisiä silmiä, mutta sitä voidaan käyttää kuvaamaan myös hiusten tai ihon värivaihteluita. Muun muassa David Bowiella, Vesa-Matti Loirilla ja Aki Palsanmäellä on eriväriset silmät. Silmän heterokromia (heterochromia iridum tai heterochromia iridis) voi olla täydellinen tai osittainen. Täydellisessä heterokromiassa yhden silmän iiris on erivärinen kuin […]

Silmälasien historiaa

Silmälasit ovat optinen apulaite, jotka koostuvat lasista tai kovasta muovista valmistetuista linsseistä, sekä linsseihin kiinnitettyihin kehyksiin tai pelkkiin sankoihin. Linssien välissä on nenävarren ylittävä silta, joka yhdessä korvien päälle asetettavien sankojen kanssa saa silmälasit pysymään silmien edessä. Silmälasien tehtävä on auttaa taittovikaista henkilöä näkemään paremmin, mutta silmälaseja käytetään myös pelkästään […]