Ne voivat näyttää pieniltä ja harmittomilta, mutta kun miljardeja piilolinssejä päätyy vuosittain viemäriin, voi asialla olla suurempi ympäristövaikutus kuin voisi äkkiseltään kuvitella.
- Noin 15-20 % piilolinssien käyttäjistä heittää käytetyt linssit lavuaariin tai vessanpönttöön.
- Uuden tutkimuksen mukaan tällä on suuri vaikutus ympäristöön.
- Linssit päätyvät jätevedenpuhdistamoille ja hajoavat luonnossa mikromuoveiksi.
- Mikromuovit imevät itseensä haitallisia kemikaaleja ja päätyvät kalojen ja äyriäisten ravinnoksi.
- Ravintoketjun osana mikromuoveja päätyy myös ihmisten lautaselle.
Piilolinssit parantavat lukuisten ihmisten elämänlaatua tarjoamalla terävän näön myös ilman silmälaseja. Euroopassa arviolta 5-15 prosenttia asukkaista käyttää piilolinssejä. Se tarkoittaa noin 37-111 miljoonaa ihmistä. Mukavuuden mukana syntyy kuitenkin merkittävä määrä jätettä: muovipakkauksia, kalvopäällysteitä ja tietysti myös itse linssejä.
Arizonan yliopiston tutkijat halusivat selvittää, mitä piilolinsseille tapahtuu niiden elinkaaren päätyttyä. He saivat selville, että 15-20 prosenttia käyttäjistä huuhtelee käytetyt linssit alas lavuaarista tai vessanpöntöstä. Pelkästään Yhdysvalloissa tämä tarkoittaa 1,8-3,4 miljardia piilolinssiä vuosittain, mikä vastaa reilua 20 tonnia muovijätettä.
Kun piilolinssit huuhdellaan alas viemäristä, ne päätyvät jätevesivirran mukana jätevedenpuhdistamoon. Sieltä ne ajautuvat puhdistamolietteeseen, joka levitetään pelloille lannoitteeksi. Muovijätteen määrä on merkittävä: jokaisesta kilogrammasta lietettä löytyy tyypillisesti yksi pari piilolinssejä. Piilolinssien sisältämät mikromuovit päätyvät maanpäällisiin ekosysteemeihin, joissa niiden mahdollisia haittavaikutuksia ei tunneta.
Tutkijat halusivat tehdä kokeiluja muoveilla, joista piilolinssejä valmistetaan. He altistivat muoveja jätevesilitteistä tyypillisesti löytyville anaerobisille ja aerobisille mikro-organismeille selvittääkseen, mikä niiden vaikutus on. Mikrobit muokkasivat linssien pintaa, heikensivät niiden muovipolymeerejä ja edistivät niiden hajoamista mikromuoveiksi.
Mikromuovit ovat pieniä, läpimitaltaan alle 5 millimetrin kokoisia muovipartikkeleja, jotka hajoavat luonnossa hyvin hitaasti tai ei ollenkaan. Ne päätyvät järviin, jokiin ja meriin, joista ne päätyvät kalojen, äyriäisten ja muiden vesieläinten ruuaksi – ja sitä kautta osaksi ravintoketjua. Mikromuovit voivat imeä itseensä ympäristön kemikaaleja, jolloin niiden syöminen voi johtaa väärään kylläisyyden tunteeseen ja vajaaravitsemukseen. Ongelmat voivat välittyä myös saastuneita kaloja tai äyriäisiä ravinnoksi käyttäviin ihmisiin.
Ruotsi ja monet muut EU-maat ovat jo reagoineet ongelmaan kieltämällä mikromuovien käytön kosmetiikkatuotteissa. Esimerkiksi Starbucks on sitoutunut lopettamaan muovipillien käytön vuoteen 2020 mennessä ja IKEA on jo vetänyt myynnistä kaikki kertakäyttöiset muovituotteet, mukaan lukien muovikupit ja -lautaset.
Onko piilolinssiongelmaan sitten ratkaisua? Siihen asti, että tutkijat keksivät käytössä hajoamattoman, mutta elinkaaren lopussa luonnossa hajoavan piilolinssin, helppoa ratkaisua ei ole. Paras tapa välttää mikromuovien päätyminen vesistöihin on hävittää käytetyt linssit kiinteän jätteen mukana. Tutkimusryhmä kehottaakin valmistajia lisäämään asianmukaiset hävitysohjeet pakkauksiin.
Lisätietoa ja lähteet:
- TreeHugger
- Insider
- Mindbodygreen (Viitattu 23.8.2018)
Kuva: bilyjan, Pixabay