Miljardit piilolinssit päätyvät mikromuovina vesistöihin

Julkaistu: 23.8.2018 • Muokattu: 9.4.2021 • Aiheet:

Ne voivat näyttää pieniltä ja harmittomilta, mutta kun miljardeja piilolinssejä päätyy vuosittain viemäriin, voi asialla olla suurempi ympäristövaikutus kuin voisi äkkiseltään kuvitella.

 • Noin 15-20 % piilolinssien käyttäjistä heittää käytetyt linssit lavuaariin tai vessanpönttöön.
 • Uuden tutkimuksen mukaan tällä on suuri vaikutus ympäristöön.
 • Linssit päätyvät jätevedenpuhdistamoille ja hajoavat luonnossa mikromuoveiksi.
 • Mikromuovit imevät itseensä haitallisia kemikaaleja ja päätyvät kalojen ja äyriäisten ravinnoksi.
 • Ravintoketjun osana mikromuoveja päätyy myös ihmisten lautaselle.

Piilolinssit parantavat lukuisten ihmisten elämänlaatua tarjoamalla terävän näön myös ilman silmälaseja. Euroopassa arviolta 5-15 prosenttia asukkaista käyttää piilolinssejä. Se tarkoittaa noin 37-111 miljoonaa ihmistä. Mukavuuden mukana syntyy kuitenkin merkittävä määrä jätettä: muovipakkauksia, kalvopäällysteitä ja tietysti myös itse linssejä.

Arizonan yliopiston tutkijat halusivat selvittää, mitä piilolinsseille tapahtuu niiden elinkaaren päätyttyä. He saivat selville, että 15-20 prosenttia käyttäjistä huuhtelee käytetyt linssit alas lavuaarista tai vessanpöntöstä. Pelkästään Yhdysvalloissa tämä tarkoittaa 1,8-3,4 miljardia piilolinssiä vuosittain, mikä vastaa reilua 20 tonnia muovijätettä.

Kun piilolinssit huuhdellaan alas viemäristä, ne päätyvät jätevesivirran mukana jätevedenpuhdistamoon. Sieltä ne ajautuvat puhdistamolietteeseen, joka levitetään pelloille lannoitteeksi. Muovijätteen määrä on merkittävä: jokaisesta kilogrammasta lietettä löytyy tyypillisesti yksi pari piilolinssejä. Piilolinssien sisältämät mikromuovit päätyvät maanpäällisiin ekosysteemeihin, joissa niiden mahdollisia haittavaikutuksia ei tunneta.

Tutkijat halusivat tehdä kokeiluja muoveilla, joista piilolinssejä valmistetaan. He altistivat muoveja jätevesilitteistä tyypillisesti löytyville anaerobisille ja aerobisille mikro-organismeille selvittääkseen, mikä niiden vaikutus on. Mikrobit muokkasivat linssien pintaa, heikensivät niiden muovipolymeerejä ja edistivät niiden hajoamista mikromuoveiksi.

Mikromuovit ovat pieniä, läpimitaltaan alle 5 millimetrin kokoisia muovipartikkeleja, jotka hajoavat luonnossa hyvin hitaasti tai ei ollenkaan. Ne päätyvät järviin, jokiin ja meriin, joista ne päätyvät kalojen, äyriäisten ja muiden vesieläinten ruuaksi – ja sitä kautta osaksi ravintoketjua. Mikromuovit voivat imeä itseensä ympäristön kemikaaleja, jolloin niiden syöminen voi johtaa väärään kylläisyyden tunteeseen ja vajaaravitsemukseen. Ongelmat voivat välittyä myös saastuneita kaloja tai äyriäisiä ravinnoksi käyttäviin ihmisiin.

Ruotsi ja monet muut EU-maat ovat jo reagoineet ongelmaan kieltämällä mikromuovien käytön kosmetiikkatuotteissa. Esimerkiksi Starbucks on sitoutunut lopettamaan muovipillien käytön vuoteen 2020 mennessä ja IKEA on jo vetänyt myynnistä kaikki kertakäyttöiset muovituotteet, mukaan lukien muovikupit ja -lautaset.

Onko piilolinssiongelmaan sitten ratkaisua? Siihen asti, että tutkijat keksivät käytössä hajoamattoman, mutta elinkaaren lopussa luonnossa hajoavan piilolinssin, helppoa ratkaisua ei ole. Paras tapa välttää mikromuovien päätyminen vesistöihin on hävittää käytetyt linssit kiinteän jätteen mukana. Tutkimusryhmä kehottaakin valmistajia lisäämään asianmukaiset hävitysohjeet pakkauksiin.

Lisätietoa ja lähteet:

Kuva: bilyjan, Pixabay

KYSELY: Miten hävität käytetyt piilolinssit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.