Piilolinssinesteet

Piilolinssien hoito riippuu linssin materiaalista ja vaihtovälistä. Kertakäyttölinssit on ainoa piilolinssityyppi, jota ei tarvitse puhdistaa, vaan ne hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen. Kaikki muut piilolinssityypit vaativat säännöllistä puhdistusta ja desinfiointia, koska piilolinssit keräävät pinnalleen proteiineja, rasvoja ja epäpuhtauksia.

Piilolinssien puhdistus- ja säilytysnestettä kutsutaan piilolinssinesteeksi. Piilolinssinesteitä on useita erilaisia, joista tässä yleisimmät.

1. Monikäyttöiset piilolinssinesteet

piilolinssinesteet

Yleisiä monikäyttöisiä piilolinssinesteitä.

Monikäyttöiset piilolinssinesteet (Multipurpose solution) ovat tällä hetkellä yleisin keino piilolinssien huuhtelemiseen, desinfiointiin, puhdistukseen ja säilytykseen. Noin 90 % käyttäjistä käyttää monikäyttöisiä piilolinssinesteitä.

Vuonna 2002 huomattiin, että osa monikäyttöisistä piilolinssinesteistä ei kyennytkään desinfioimaan vaikeita sarveiskalvotulehduksia aiheuttavaa akantameebaa (Acanthamoeba). Vuonna 2007 Complete Moisture Plus– ja Eye-Q -nimiset piilolinssinesteet vedettiin kokonaan markkinoilta, niiden sisältämän akantameeba-infektioriskin vuoksi.

Uuden sukupolven monikäyttöiset piilolinssinesteet ovat tehokkaita bakteereja, sieniä ja akantameebaa vastaan. Ne sisältävät myös ainesosia, jotka auttavat pitämään piilolinssit kosteana ja tekemään silicone hydragel -piilolinssien käytöstä näin mukavampaa.

Multipurpose-linssinesteitä markkinoidaan usein sillä, ettei niitä tarvitse mekaanisesti hangata ennen säilytystä. Uusimmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kevyt 10 sekunnin hankaus sormella auttaa vähentämään linssien pinnalle kertyviä bakteereja ja proteiineja.

Suosittuja monikäyttöisiä linssinesteitä ovat mm. Biotrue, Opti-Free, ReNu ja SoloCare Aqua.

2. Vetyperoksidipohjaiset piilolinssinesteet

vetyperoksidipiilolinssineste

Vetyperoksidipohjaiset piilolinssinesteet vaativat erityistä huolellisuutta.

Vetyperoksidipohjaisia (hydrogen peroxide) piilolinssinesteitä käytetään piilolinssien desinfiointiin.

Nämä piilolinssinesteet sisältävät vetyperoksidia (H2O2), jonka desinfiointikyky perustuu kemialliseen reaktioon. Siinä vetyperoksidi hajoaa veden toimiessa katalyyttinä ja reaktiossa vapautuva happi tappaa bakteereja. Vetyperoksidi muuttuu reaktion aikana säilöntäaineettomaksi suolaliuokseksi.

Yksivaiheiseisissa vetyperoksidipiilolinssinesteissä linssit laitetaan sylinterinmuotoiseen piilolinssikoteloon, joka täytetään n. 3 % vahvuisella vetyperoksidinesteellä. Kotelon pohjalla olevan katalysaattorilevy, joka reagoi vetyperoksidin kanssa syväpuhdistaen samalla piilolinssit tehokkaasti. Tätä menetelmää käytettäessä piilolinssit ovat käyttövalmiit, kun vetyperoksidi on reagoinut tarpeeksi kauan ja muuttunut vedeksi.

Kaksivaiheinen vetyperoksidineste toimii samalla tavalla, mutta piilolinssit tulee huuhdella suolaliuoksella ennen käyttöä.

Vetyperoksidipohjaisten nesteiden tulee antaa vaikuttaa 4-6 tuntia tuotteesta riippuen, jotta vetyperoksidi on ehtinyt kokonaan muuttua vedeksi.

Huom! Vetyperoksidipiilolinssinesteiden kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta, koska vetyproksidi on ärsyttävä aine ja hyvin kivulias silmiin joutuessaan. Älä koskaan laita neutraloimatonta linssinestettä silmiin tai käytä sitä piilolinssien huuhtelemiseen. Noudata aina optikon tai silmälääkärin määräyksiä sekä pakkauksen mukana tulevia käyttöohjeita. Vetyperoksidi voi väärin käytettynä vaurioittaa silmiä!

Jos vetyperoksidia joutuu piilolinssien mukana silmiin, poista piilolinssit heti ja huuhtele silmät runsaalla vedellä pitäen silmäluomet auki. Ota yhteyttä silmälääkäriisi, ellei kirvely lopu muutamassa minuutissa.

Suosittuja peroksidipohjaisia linssinesteitä ovat mm. AoSept Plus ja EasySept.

3. Suolaliuos (saliini)

Bausch & Lombin saliinineste

Bausch & Lombin saliinineste

Steriloitua suolaliuosta on käytetty piilolinssien huuhteluun puhdistuksen jälkeen. Suolaliuos ei desinfioi piilolinssejä, joten sitä on käytettävä aina jonkinlaisen desinfiointijärjestelmän kanssa.

Yksi suolaliuoksen etu on, että se ei aiheuta allergisia reaktioita ja se sopii käyttäjille, joilla on herkät silmät ja/tai voimakkaita allergioita.

4. Päivittäiset puhdistusaineet

Piilolinssien puhdistusaineita eli ns. daily cleanereita käytetään päivittäiseen piilolinssien puhdistukseen. Päivittäisiä puhdistusainetta laitetaan muutama tippa piilolinssin päälle ja sitä hangataan kevyesti sormella noin 20 sekuntia. Daily Cleaner -puhdistusaineet on tarkoitettu vain koville piilolinsseille.

5. Entsymaattiset puhdistajat

Entsymaattisilla puhdistusaineilla voidaan poistaa piilolinsseistä proteiineja. Tällaisia proteiininpoistajia käytetään yleensä silloin, kun päivittäinen puhdistusaine ei ole riittävä, yleensä viikoittain. Entsymaattiset puhdistajat ovat yleensä tabletin muodossa.

6. Ultravioletti- ja ultraäänilaitteet

Myös ultravioletti- ja ultraäänilaitteita käytetään piilolinssien desinfiointiin ja puhdistukseen. Linssit laitetaan 2-6 minuutiksi pattereilla toimivaan laitteeseen, joka puhdistaa niistä mikro-organismit ja proteiinit. Tällaisia laitteita ei myydä optikoilla, mutta niitä voi löytää joistakin elektroniikkaliikkeistä.

Monikäyttöiset linssinesteet vs. vetyperoksidipohjaiset nesteet

Koska suurin osa nykypäivänä määrätyistä piilolinsseistä on pehmeitä, ns. silicone hydragel -linssejä, suurin osa käyttää piilolinssien huuhtelemiseen, desinfiointiin, puhdistukseen ja säilytykseen joko monikäyttöistä piilolinssinestettä tai vetyperoksidipohjaista piilolinssinestettä.

Asiantuntijat pitävät molempia vaihtoehtoja nykyään hyvinä, kunhan piilolinssejä käsitellään ja hoidetaan käyttöohjeiden mukaisesti sekä niiden käytössä noudatetaan huolellista hygieniaa.

Keskustele optikkosi tai silmälääkärisi kanssa sinun silmillesi ja käyttötottumuksille parhaiten sopivasta piilolinssinesteestä.

Monikäyttöiset piilolinssinesteet

Edut:
+ Helpompikäyttöisiä
+ Edullisempia

Haitat:
– Useimmat sisältävät lisäaineita

Vetyperoksidipohjaiset piilolinssinesteet

Edut:
+ Hieman parempi desinfiointiteho
+ Eivät sisällä lisäaineita
+ Sopivat paremmin herkille silmille ja allergikoille

Haitat:
– Puhdistus ja säilöntä työläämpää
– Piilolinssejä ei voi ottaa käyttöön ennen kuin vetyperoksidi on reagoinut kokonaan (4-6 tuntia).
– Hieman kalliimpia

Katso tästä piilolinssinesteiden hintavertailu.

Vinkkejä piilolinssinesteiden käyttöön

 • Pese kädet aina ennen piilolinssien käsittelemistä.
 • Poista piilolinssit heti ja ota yhteyttä silmälääkäriin jos silmät ovat punaiset, ärtyneet tai näössäsi tapahtuu muutoksia.
 • Noudata aina silmälääkärin antamia ohjeita piilolinssien käytössä ja käsittelyssä.
 • Käytä vain optikon tai silmälääkärin sinulle suosittelemia piilolinssejä, piilolinssinesteitä ja muita tuotteita.
 • Pese ja huuhtele piilolinssit piilolinssinesteellä jokaisen käyttökerran jälkeen.
 • Vaihda piilolinssikotelo uuteen vähintään kerran 3-6 kuukaudessa.
 • Älä käytä vanhentunutta piilolinssinestettä.
 • Korvaa piilolinssikotelon neste jokaisen käyttökerran jälkeen uudella, koska se menettää steriiliytensä.
 • Älä uudelleenkäytä piilolinssinestettä.
 • Älä altista piilolinssejä, piilolinssinestettä tai -koteloa koskaan millekään vedelle tai syljelle, koska ne eivät ole steriilejä. Puhdistettu vesikin sisältää bakteereja ja muita mikro-organismeja, jotka voivat aiheuttaa vakavia silmätulehduksia.
 • Älä siirrä piilolinssinestettä mihinkään muuhun pulloon tai astiaan, koska se menettää steriiliytensä.

KYSELY: Kumpaa piilolinssinestettä käytät?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...