Miten piilolinssit, hoitonesteet ja pakkaukset kierrätetään?

Julkaistu: 26.5.2022 • Muokattu: 3.10.2024
Piilolinssien kierrätys

Jos haluat elää vastuullisesti ja tehdä kestävämpiä arkipäiväisiä valintoja, harrastat luultavasti kierrätystä. Palautat pantilliset juomapullot ja -tölkit pullonpalautukseen. Saatat lajitella paperit, pahvit ja lasijätteet erikseen ja toimittaa ne niille tarkoitettuihin keräysastioihin. Lajittelet myös biojätteet tai kukaties kompostoit ne omassa kompostissa.

Mutta entä piilolinssien käyttäjät? Tiedätkö, miten käytetyt piilolinssit, niiden hoitonesteet ja pakkaukset tulisi kierrättää? Piilolinssien käyttäminen kasvattaa pienen, mutta toistuvan muovijätteen määrää, ja ilman oikeaoppista kierrätystä, ne voivat päätyä ympäristöön, missä ne hajoavat mikromuoveiksi.

Tässä blogijutussa käymme läpi, miten piilolinssien, hoitonesteiden ja niiden pakkausten kierrättäminen onnistuu vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti. Noudattamalla näitä ohjeita varmistat, että piilolinssisi eivät aiheuta haittaa luonnolle.

Mitä kierrätys on?

Kierrätys on prosessi, jossa materiaaleja, esineitä tai jätettä käsitellään siten, että ne voidaan käyttää uudelleen joko alkuperäisessä tarkoituksessaan tai uuden tuotteen valmistuksessa. Ympäristötietoisessa maailmassa kierrätyksestä on tullut keskeinen osa kestävän kehityksen tavoitteita, sillä se vähentää kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää ja säästää arvokkaita luonnonvaroja.

Kun kierrätät, vähennät uusien, neitseellisten raaka-aineiden tarvetta, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi metsien hakkuut ja kaivostoiminta voivat vähentyä. Samalla energian kulutus pienenee, koska kierrätysmateriaaleja käyttämällä tuotteiden valmistus on usein energiatehokkaampaa. Näin vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Lisäksi kierrätys vähentää saastumista, koska jätteiden polttamisesta tai kaatopaikoille sijoittamisesta aiheutuvat päästöt ja myrkyt jäävät pois.

Ei-tuotannollisessa kulutuksessa, kuten kotitalouksissa, syntyvää jätettä kutsutaan yhdyskuntajätteeksi. Tämä jäte koostuu eri materiaaleista, jotka voidaan lajitella ja kierrättää erikseen. Yhdyskuntajätteisiin lukeutuvat esimerkiksi lasi, paperi ja kartonki, tekstiilit, metallit, muovit sekä biojäte.

Suurin osa yhdyskuntajätteestä päätyy energiantuotantoon tai kierrätysmateriaaleiksi. Energiantuotantoon käytettävä jäte poltetaan ja siitä syntyy lämpöä ja sähköä. Suomessa vain kolme prosenttia yhdyskuntajätteestä päätyy kaatopaikalle, mikä tekee jätehuoltojärjestelmästämme yhden maailman edistyneimmistä.

Kierrätysasteen nostaminen entisestään on kuitenkin jatkuva tavoite, sillä jokainen kierrätetty tavara vähentää ympäristön kuormitusta ja edistää kestävää kehitystä.

Piilolinssien kierrätys

Vaikka piilolinssit ovat pieniä ja vaikuttavat harmittomilta, niillä voi olla yllättävän suuri vaikutus ympäristöön, mikäli niitä ei hävitetä asianmukaisesti. Uuden sukupolven piilolinssit valmistetaan hydrogeelistä tai silikonihydrogeelistä, jotka ovat synteettisiä polymeerejä.

Hydrogeelit ovat kuivana kova, mutta sitoessaan vettä geelimäisen joustavia ja pehmeitä muovimateriaaleja. Nämä materiaalit eivät ole biohajoavia, ja ne saattavat päätyä jätevesien mukana vesistöihin, joissa ne hajoavat mikromuoveiksi.

Mikromuovit ovat alle viiden millimetrin kokoisia muovihiukkasia, jotka voivat kertyä meriin, järviin ja muihin vesistöihin. Vesiekosysteemissä ne voivat kulkeutua ravintoketjussa kaloihin ja äyriäisiin, ja ravintoketjun osana myös ihmisten lautasille.

Tämä tekee piilolinssien oikeaoppisesta hävittämisestä entistä tärkeämpää. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan jopa 15–20 % piilolinssien käyttäjistä huuhtelee linssinsä viemäriin tai wc-pönttöön, jolloin ne päätyvät jätevedenpuhdistamoiden kautta vesistöihin, jossa ne hajoavat mikromuoveiksi.

Piilolinssit ovat liian pieniä ja kevyitä ollakseen kierrätettävissä missään tyypillisessä kierrätysohjelmassa, joten niitä ei voida kierrättää muovinkeräyksen kautta. Tämän vuoksi piilolinssit tulee lajitella polttokelpoiseen jätteeseen, joka hyödynnetään energiantuotannossa.

Piilolinssit lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen eli sekajätteeseen.

Piilolinssipakkauksen kierrätys

Piilolinssit myydään usein pakkauksissa, jotka koostuvat useista eri materiaaleista, kuten kartongista, muovista ja metallista. Näiden materiaalien oikeaoppinen kierrätys on tärkeää, jotta voidaan vähentää ympäristökuormitusta ja varmistaa, että kaikki kierrätyskelpoiset materiaalit päätyvät uudelleenkäyttöön.

Piilolinssien ulkopakkauksena käytetty kartonki on yksi helpoimmista kierrätettävistä materiaaleista. Se tulee litistää ja lajitella pahvinkeräykseen. Kartonki voidaan kierrättää useita kertoja uusiopaperiksi tai -kartongiksi, mikä vähentää neitseellisen puuraaka-aineen tarvetta.

Piilolinssien kartonkipaketti lajitellaan pahvinkeräykseen.

Piilolinssien yksittäispakkaukset, joita kutsutaan läpipainopakkauksiksi (blister-pakkaukset), koostuvat yleensä muovista ja metallisesta foliokannesta. Sen kierrätys riippuu siitä, mitä materiaalia ne sisältävät

Läpipainopakkauksen muoviosa kuuluu yleensä muodinkeräykseen, jos se on puhdas ja muovimerkinnällä varustettu. Jos muovikeräystä ei ole saatavilla tai muovimerkintä puuttuu, pakkaus voidaan lajitella seka- tai energiajätteeseen.

Piilolinssin läpipainopakkaus lajitellaan muovinkeräykseen, sekajätteeseen tai energiajätteeseen.

Foliokansi voi olla valmistettu joko metallista tai muovi-metalliyhdistelmästä. Tämä selviää helposti taittamalla foliokansi kahtia. Jos kansi palautuu muotoonsa, se on muovi-metalliyhdistelmä ja tulee lajitella sekajäteeseen. Jos taitettu kansi jää selvästi kaksin kerroin, se on metallia ja lajitellaan metallinkeräykseen.

Läpipainopakkauksen foliokansi lajitellaan sekajätteeseen tai metallijätteeseen.

Dailies Total1 piilolinssipakkaus

Piilolinssien kartonkipakkaus lajitellaan pahvinkeräykseen. Kuvassa Dailies Total 1 -piilolinssit.

Oikea lajittelu on avainasemassa, jotta kierrätysmateriaalit pääsevät jatkokäsittelyyn ja uudelleenkäyttöön. Kierrättämällä piilolinssipakkaukset oikein voimme vähentää muovin ja metallin hajoamiseen tarvittavaa aikaa sekä kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää.

Piilolinssinesteen kierrätys

Piilolinssien hoitonesteillä on tärkeä rooli linssien puhdistuksessa ja desinfioinnissa, mutta niiden oikea hävittäminen on myös merkittävä ympäristöteko. Hoitonesteiden kemiallinen koostumus voi tehdä niiden kierrätyksestä haasteellista, joten on tärkeää tietää, miten ne kierrätetään vastuullisesti.

Monikäyttöiset piilolinssinesteet (MPS), joita käytetään linssien puhdistukseen, huuhteluun ja säilytykseen, voidaan yleensä hävittää viemärin kautta, kun ne ovat vanhentuneet tai käyttämättömiä. Nämä nesteet sisältävät ainesosia, jotka eivät ole erityisen haitallisia ympäristölle. On kuitenkin hyvä varmistaa, ettei nestepullo sisällä erityisiä varoituksia ympäristövaikutuksista ennen hävittämistä.

Monikäyttöinen piilolinssineste kaadetaan viemäriin.

Vetyperoksidia sisältävät piilolinssinesteet sen sijaan vaativat erityistä huomiota. Vetyperoksidi on voimakas hapetin, joka voi aiheuttaa haittaa ympäristölle, jos sitä ei hävitetä oikein. Käyttämättömät tai vanhentuneet vetyperoksidipohjaiset nesteet tulee toimittaa vaarallisten jätteiden (ent. ongelmajäte) keräyspisteisiin.

Vetyperoksidipohjainen piilolinssineste lajitellaan ongelmajätteeseen.

Erityisesti vetyperoksidi voi reagoida ympäristössä muiden kemikaalien kanssa ja aiheuttaa vaarallisia yhdisteitä, jotka voivat olla haitallisia sekä ympäristölle että ihmisten ja eläinten terveydelle.

Piilolinssinestepullon kierrätys

Käytetyt piilolinssinestepullot ovat olennainen osa piilolinssien käyttäjien jätteenkäsittelyä. Piilolinssinestepullot on tyypillisesti valmistettu PET- tai HDPE-muovista, jotka ovat yleisesti kierrätettäviä muovityyppejä. Oikea kierrätys vähentää muovijätteen määrää kaatopaikoilla ja varmistaa, että muovit päätyvät uudelleenkäyttöön.

Muovijätteestä valmistetaan uusiomuovia, jota voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin, kuten pakkauksiin, rakennusmateriaaleihin ja tekstiileihin. Esimerkiksi kotimaisen Piiloset-yhtiön tuotannossa hylätyt piilolinssinestepullot päätyvät toiseen yritykseen vaateripustimien raaka-aineiksi.

Tyhjä piilolinssinestepullo kierrätetään energiajätteenä tai huuhdeltuna muovijätteenä.

Jos alueellasi ei ole erillistä muovinkeräystä, piilolinssinestepullot voidaan lajitella energiajätteeseen.

Piilolinssikotelo ja läpipainopakkaus

Piilolinssi piilolinssikotelon päällä ja läpipainopakkaus (blister-pakkaus). Kuva: Gedesby1989

Piilolinssikotelon kierrätys

Piilolinssikotelo on pieni, mutta sen kierrättäminen on tärkeää ympäristön kannalta, sillä ne valmistetaan usein muovista, joka ei hajoa luonnossa.

Piilolinssikotelot valmistetaan tyypillisesti kestävästä muovista, joka voidaan kierrättää. Käytetyt kotelot kannattaa aina lajitella muovinkeräykseen, jos sellainen on saatavilla. Jos muovinkeräys ei ole mahdollista, kotelot voidaan laittaa sekajätteeseen, josta ne päätyvät energiantuotantoon.

Piilolinssikotelo lajitellaan muovijätteeseen tai sekajätteeseen.

Jos haluat vähentää piilolinssikotelon tuottamaa jätettä, voit myös harkita sen uusiokäyttöä. Esimerkiksi piilolinssivalmistaja CooperVision on listannut blogissaan luovia tapoja käyttää vanhoja piilolinssikoteloita uudelleen:

  1. Korurasia. Piilolinssikotelo on täydellinen pienten korujen, kuten korvakorujen, sormusten ja ketjujen säilytykseen matkustaessa.
  2. Pillerirasia. Voit käyttää koteloa pillerien, vitamiinien tai lääkkeiden säilyttämiseen.
  3. Maustesäilö. Kotelon pieni koko tekee siitä kätevän tavan pienten maustemäärien, kuten ketsupin, säilyttämiseen vaikka lounaalle.
  4. Matkakosmetiikkarasia. Kotelo sopii erinomaisesti vaikkapa kosteusvoiteen, saippuan tai hiusgeelin kuljettamiseen, kun et halua ottaa mukaan koko pakkausta.
  5. Suuveden säilytys. Jos tarvitset suuvettä, voit kuljettaa sitä pieniä määriä kotelossa esimerkiksi treffejä tai tärkeitä tapaamisia varten.
  6. Korvatulppien suoja. Kotelo pitää korvatulpat puhtaana pölyltä ja lialta silloin, kun ne eivät ole käytössä.
  7. Nappikuulokkeiden suoja. Piilolinssikotelo on täydellinen pienten kuulokkeiden säilytykseen, estäen niiden sotkeutumisen tai vaurioitumisen repun taskussa tai laukussa.

Artikkelikuva: Avik Dey on Unsplash

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Hyvien bakteerien avulla itsevoiteleva piilolinssi: Uusi ratkaisu kuivasilmäisyyden hoitoon?

Piilolinssi, jonka reunaan on istutettu hyviä bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Monet piilolinssien käyttäjät kärsivät silmien kuivumisesta käytön aikana. Piilolinssiin upotetut hyvät bakteerit voivat vähentää kuivasilmäisyyden oireita. Turvalliset bakteerit vapauttavat hyaluronihappoa, joka auttaa pitämään silmät kosteina ja mukavina. Innovaatio voi tuoda helpotusta miljoonille piilolinssien käyttäjille. Saksalaiset tutkijat […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys. Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, […]

Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Voiko piilolinssinestettä käyttää silmätippoina?

Piilolinssien käyttäjillä, joilla on silmäallergioita tai silmien kuivumista, saattaa olla kiusaus käyttää piilolinssinestettä silmätippoina tuodakseen helpotusta silmille. Peset piilolinssinesteellä linssisi, joten miksi et voisi käyttää sitä myös silmien huuhteluaineena? Piilolinssinesteen käyttäminen silmätippoina ei ole hyvä idea ja se voi vahingoittaa silmiäsi pitkällä aikavälillä. Loppujen lopuksi piilolinssineste on turvallista vain piilolinsseille. […]

Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Suosituinta sisältöä...

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Kuinka nähdä ilman laseja (video)

Näkö on tärkein ihmisen aisteista. Sanojen, tarinoiden ja äänien avulla voimme kuvitella outoja asioita ja kaukaisia paikkoja, mutta vasta niiden näkeminen saa meidät uskomaan, että ne ovat todella olemassa. Siksi panostamme niin paljon näön korjaamiseen, kun silmien optiikka ei toimi - käytetäänpä korjaamiseen sitten silmälaseja, piilolinssejä tai leikkausta. Tällä MinutePhysicsin […]

Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi, eli harmaakaihi (katarakta), on yleinen silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa vähemmän, heikentäen vähitellen näköä. Tämä tila kehittyy usein iän myötä ja on maailmanlaajuisesti yksi johtavista syistä sokeuteen. Kaihi vaikeuttaa erityisesti näkemistä hämärässä ja saattaa lisätä silmien herkkyyttä häikäisylle. Moni saattaa pohtia, voiko […]

Silmälasien kiehtova historia: Kuka oikein keksi silmälasit?

Silmälasit ovat optinen apulaite, jotka koostuvat lasista tai kovasta muovista valmistetuista linsseistä, sekä linsseihin kiinnitettyihin kehyksiin tai pelkkiin sankoihin. Linssien välissä on nenävarren ylittävä silta, joka yhdessä korvien päälle asetettavien sankojen kanssa saa silmälasit pysymään silmien edessä. Silmälasien tehtävä on auttaa taittovikaista henkilöä näkemään paremmin, mutta silmälaseja käytetään myös pelkästään […]

Heterokromia eli silmien erivärisyys

Heterokromia on termi, jolla tarkoitetaan useimmiten erivärisiä silmiä, mutta sitä voidaan käyttää kuvaamaan myös hiusten tai ihon värivaihteluita. Muun muassa David Bowiella, Vesa-Matti Loirilla ja Aki Palsanmäellä on eriväriset silmät. Silmän heterokromia (heterochromia iridum tai heterochromia iridis) voi olla täydellinen tai osittainen. Täydellisessä heterokromiassa yhden silmän iiris on erivärinen kuin […]

Silmäkokeella voidaan mitata henkilön väsymystaso

Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]

Näin valitset laskettelulasit voimakkuuksilla

Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]

Google patentoimassa piilolinssejä, joilla voi ottaa valokuvia

Google toi aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain markkinoille puettavat Google Glass -älylasit, joilla voi mm. soittaa puheluita, lähettää viestejä, navigoida, ottaa valokuvia ja nauhoittaa videota. Nyt hakukoneyhtiö on hakenut patenttia mikrokokoiselle kamerakomponentille, joka voitaisiin upottaa piilolinsseihin. Kamera täydentää Googlen aiempaa hanketta, jossa piilolinsseissä olevilla sensoreilla voitaisiin mitata diabates-potilaiden glukoositasoja kyynelnesteestä. Googlen […]

Piilolinssit lapselle? Minkä ikäisenä piilarien käytön voi aloittaa?

Piilolinssit ovat olleet mullistava keksintö näönkorjauksen alalla, tarjoten vaihtoehdon perinteisille silmälaseille. Ne tarjoavat käyttäjilleen laajemman näkökentän, vapauden liikkua ja urheilla ilman lasien aiheuttamia rajoituksia, sekä esteettisen vaihtoehdon silmälaseille. Piilolinssien käytön aloittamiselle ei ole ehdotonta alaikärajaa, mutta useiden asiantuntijoiden suositusten mukaan piilolinssien käyttö voidaan aloittaa lapsilla aikaisintaan noin 8–14 vuoden iässä. […]

Lääkärit löysivät 67-vuotiaan naisen silmästä 27 piilolinssiä

Isossa-Britanniassa sattunut tapaus, jossa 67-vuotiaan naisen silmästä löytyi kaikkiaan 27 piilolinssiä, on kuohuttanut ympäri maailmaa ja saanut monet kysymään "miten se voi olla mahdollista?" Rutiininomaiseen kaihileikkaukseen naista valmistellut hoitohenkilöstö löysi potilaan oikeasta silmästä ensin 17 yhteen liimautunutta piilolinssiä ja samasta silmästä myöhemmin vielä 10 yksittäistä linssiä. British Medical Journalin mukaan […]

Miksi piilolinssit kirvelevät?

Puhtaiden ja asianmukaisesti sovitettujen piilolinssien tulisi olla erittäin mukavat silmissä – niin mukavat, että tuskin huomaat niiden olevan silmissä. Jos piilolinssit kirvelevät tai polttavat silmissä, jotain on pahasti vialla. Piilolinssien kirvely voi johtua muun muassa seuraavista syistä: Silmäallergiat voivat saada silmät kirvelemään, erityisesti silloin kun pidät piilolinssejä. Yleiset silmiä ärsyttävät […]

Piilolinssit väärillä voimakkuuksilla – 3 mahdollista oiretta

Piilolinssit on erinomainen näönkorjausvaihtoehto ihmisille, jotka haluavat terävän näön, mutta eivät käyttää silmälaseja joka päivä. Piilolinssireseptiä varten ei riitä vain silmien taittovirheen tietäminen, vaan sitä varten silmälääkärin tai optikon on mitattava silmän muoto, jolla varmistetaan linssien hyvä istuvuus. Piilolinssien käyttäjien on hyvä tietää, mitä oireita vääränlaisten piilolinssien käyttämisestä voi seurata. […]