Mistä piilolinssit valmistetaan?

Julkaistu 8.7.2014, Päivitetty 3.4.2018 Piilolinssit

Piilolinssit valmistetaan hydrogeelistä

Nykyiset pehmeät piilolinssit valmistetaan joustavasta hydrofiilisesta (“vettä puoleensä vetävästä”) muovista, jota kutsutaan hydrogeeliksi (engl. hydrogel). Hydrogeelit ovat erittäin imukykyisiä ja ne voivat sisältää jopa 90 % vettä ilman että ne liukenevat siihen.

Vettä puoleensa vetävien ominaisuuksien johdosta hydrogeelistä valmistetut piilolinssit sisältävät 38-75 % vettä painostaan.

Pehmeät hydrogeelilinssit voidaan jaotella niiden vesipitoisuuden mukaisesti kolmeen kategoriaan:

  • Alhainen vesipitoisuus (alle 40 % vettä)
  • Keskitason vesipitoisuus (50-60 % vettä)
  • Korkea vesipitoisuus (yli 60 % vettä)

Vettä sisältävät pehmeät piilolinssit mahdollistavat hapen pääsyn linssien läpi, jolloin silmän sarveiskalvo pysyy terveenä piilolinssien käytön aikana.

Eri piilolinssimerkit ovat hieman eri paksuisia ja niillä on eri vesipitoisuus. Yleisesti ottaen ohuissa linsseissä on pienempi vesipitoisuus ja paksummissa linsseissä korkeampi vesipitoisuus. Toisille käyttäjille sopivat paremmin ohuet vähän vettä sisältävät piilolinssit ja toisille paksummat enemmän vettä sisältävät linssit.

Toinen hydrogeelin etu materiaalina on sen pintajännitys, joka vaikuttaa siihen miten nopeasti proteiinikerrostumia muodostuu piilolinssien pinnalle käytön aikana. Hydrogeelit ovat myös biokompatibiliteettejä eli ne sopivat käytettäväksi elävän kudoksen kanssa ilman haittavaikutuksia.

Hydrogeelit voivat olla ionisia tai anionisia. Ionisilla materiaaleilla on negatiivisesti varautunut pinta ja ne voivat vetää positiivisesti varautuneita proteiineja kyynelkalvolle. Anioniset hydrogeelit käsitellään, jolloin ne ovat vähemmän alttiita vetämään puoleensä proteiinikerrostumia. Pehmeiden piilolinssien hydrogeeli on polyhydroksietyylimetakrylaatti (PHEMA), joka ei sisällä negatiivisia anionisia radikaaliryhmiä, eikä se ole negatiivisesti varautunut.

Silicone hydrogel -piilolinssit on suosituin käytössä olevista piilolinssityypeistä. Näissä piilolinsseissä on silikonia, joka parantaa linssien hapenläpäisykykyä jopa viidestä seitsemän kertaa enemmän kuin tavalliset pehmeät piilolinssit. Tämän ominaisuuden takia silicone hydrogel -linssit ovat turvallisin vaihtoehto niin kuukausi-, viikko- kuin yötäpäiväälinsseihinkin.

Monet uudet piilolinssit lisäksi pintakäsitellään tavalla, joka auttaa linssiä säilyttämään sen nestepitoisuuden ja välttämään kuivumisen myös jatkuvassa käytössä.

Alla olevalla Optometry Todayn videolla esitellään Johnson & Johnsonin piilolinssien valmistusprosessia Limerickissä, Irlannissa.

Piilolinssejä valmistetaan mm. seuraavista materiaaleista: Alphafilcon A, Asmofilcon A, Balafilcon A, Comfilcon A, Enfilcon A, Etafilcon A, Galyfilcon A, Hilafilcon A, Hilafilcon B, Hioxifilcon A, Hioxifilcon D, Lotrafilcon B, Methafilcon A, Methafilcon B, Narafilcon A, Omafilcon A, Phemfilcon A, Polyhydroxyethyl Methacrylate (pHEMA), Polymacon, Senofilcon A, Tetrafilcon A ja Vifilcon A.

Lisätietoa ja lähteet:

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:

Silmälasit vai piilolinssit hääpäivänä? Oletpa sitten morsian tai sulhanen, hääpäiväsi on luultavasti se päivä, jolloin sinua kuvataan eniten koko elämäsi aikana. Hääpäivänä tulee näyttä...
Piilolinssien liiallinen käyttö, oireet ja riskit Piilolinssien käyttäjät tuntevat olonsa usein niin mukavaksi, että linssien suositellut käyttöajat voivat helposti unohtua. Tämä voi johtaa silmie...
Lukijan kysymys: Voinko käyttää kaksia piilolinssejä samaan ... Lukijamme Heidi kysyy: "Koska pian on Halloween, ostin värilliset piilarit ilman vahvuuksia. Minulla on vahva kaukonäkö, enkä näkisi kunnolla ilma...
Piilolinssikontrolli Piilolinssikontrolli eli piilolinssitarkastus on piilolinssien käyttäjille tehtävä toimenpide, jossa optikko tarkastaa silmiesi terveydentilan ja varm...
Mikä on piilolinssien akseli? Piilolinssiresepti voi sisältää useita lyhenteitä, joiden merkitys ei välttämättä ole kovin selvä. Tässä artikkelissa kerrotaan, mikä on piilolinssien...
Niantic haluaa tehdä Pokémon Go -piilolinssit Olet varmasti huomannut lisääntyneen määrän ihmisiä kävelemässä ulkona tuijottaen älypuhelimiaan. Iso osa heistä pelaa yhdysvaltaisen ohjelmisto- ...