Mistä piilolinssit valmistetaan?

Julkaistu: 8.7.2014 • Muokattu: 9.7.2021 • Aiheet:

Nykyiset pehmeät piilolinssit valmistetaan joustavasta hydrofiilisesta ("vettä puoleensä vetävästä") muovista, jota kutsutaan hydrogeeliksi (engl. hydrogel). Hydrogeelit ovat erittäin imukykyisiä ja ne voivat sisältää jopa 90 % vettä ilman että ne liukenevat siihen.

Vettä puoleensa vetävien ominaisuuksien johdosta hydrogeelistä valmistetut piilolinssit sisältävät 38-75 % vettä painostaan.

Pehmeät hydrogeelilinssit voidaan jaotella niiden vesipitoisuuden mukaisesti kolmeen kategoriaan:

 • Alhainen vesipitoisuus (alle 40 % vettä)
 • Keskitason vesipitoisuus (50-60 % vettä)
 • Korkea vesipitoisuus (yli 60 % vettä)

Vettä sisältävät pehmeät piilolinssit mahdollistavat hapen pääsyn linssien läpi, jolloin silmän sarveiskalvo pysyy terveenä piilolinssien käytön aikana.

Eri piilolinssimerkit ovat hieman eri paksuisia ja niillä on eri vesipitoisuus. Yleisesti ottaen ohuissa linsseissä on pienempi vesipitoisuus ja paksummissa linsseissä korkeampi vesipitoisuus. Toisille käyttäjille sopivat paremmin ohuet vähän vettä sisältävät piilolinssit ja toisille paksummat enemmän vettä sisältävät linssit.

Toinen hydrogeelin etu materiaalina on sen pintajännitys, joka vaikuttaa siihen miten nopeasti proteiinikerrostumia muodostuu piilolinssien pinnalle käytön aikana. Hydrogeelit ovat myös biokompatibiliteettejä eli ne sopivat käytettäväksi elävän kudoksen kanssa ilman haittavaikutuksia.

Hydrogeelit voivat olla ionisia tai anionisia. Ionisilla materiaaleilla on negatiivisesti varautunut pinta ja ne voivat vetää positiivisesti varautuneita proteiineja kyynelkalvolle. Anioniset hydrogeelit käsitellään, jolloin ne ovat vähemmän alttiita vetämään puoleensä proteiinikerrostumia. Pehmeiden piilolinssien hydrogeeli on polyhydroksietyylimetakrylaatti (PHEMA), joka ei sisällä negatiivisia anionisia radikaaliryhmiä, eikä se ole negatiivisesti varautunut.

Silicone hydrogel -piilolinssit on suosituin käytössä olevista piilolinssityypeistä. Näissä piilolinsseissä on silikonia, joka parantaa linssien hapenläpäisykykyä jopa viidestä seitsemän kertaa enemmän kuin tavalliset pehmeät piilolinssit. Tämän ominaisuuden takia silicone hydrogel -linssit ovat turvallisin vaihtoehto niin kuukausi-, viikko- kuin yötäpäiväälinsseihinkin.

Monet uudet piilolinssit lisäksi pintakäsitellään tavalla, joka auttaa linssiä säilyttämään sen nestepitoisuuden ja välttämään kuivumisen myös jatkuvassa käytössä.

Alla olevalla Optometry Todayn videolla esitellään Johnson & Johnsonin piilolinssien valmistusprosessia Limerickissä, Irlannissa.

Piilolinssejä valmistetaan mm. seuraavista materiaaleista: Alphafilcon A, Asmofilcon A, Balafilcon A, Comfilcon A, Enfilcon A, Etafilcon A, Galyfilcon A, Hilafilcon A, Hilafilcon B, Hioxifilcon A, Hioxifilcon D, Lotrafilcon B, Methafilcon A, Methafilcon B, Narafilcon A, Omafilcon A, Phemfilcon A, Polyhydroxyethyl Methacrylate (pHEMA), Polymacon, Senofilcon A, Tetrafilcon A ja Vifilcon A.

Lisätietoa ja lähteet: Wikipedia [1] [2] [3], All About Vision.

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.