Voit luottaa silmiisi siitä hetkestä lähtien kun avaat silmäsi aamulla ensimmäisen kerran, mutta huolehditko silmien hyvinvoinnista niiden ansaitsemalla tavalla? New Yorkissa optikkona toimiva Deeba Chaudri kertoo asiakkaidensa pahimmista mokista silmien hoidossa. Vältä nämä mokat, jotta silmäsi pysyvät terveinä ja näkö terävänä mahdollisimman pitkään.
Piilolinssit päässä nukkuminen
Vain jatkuvakäyttöiset ns. yötäpäiväälinssit soveltuvat nukkumiseen, mutta myös niiden käyttöön liittyy riskinsä. Vasta julkaistu tutkimus osoitti, että yötäpäivää-linssien käyttäjillä on peräti 10-15 kertainen riski saada sarveiskalvon haavaumia niihin käyttäjiin verrattuna, jotka käyttävät linssejä vain päivällä. Piilolinssit päässä nukkuminen estää hapen pääsyä sarveiskalvolle, mikä mahdollistaa silmätulehduksia aiheuttavien bakteerien pesiytymisen silmiin.
Chaudrin mukaan 20 minuutin torkkujen ottaminen piilolinssit päässä on turvallista, mutta linssit kannattaa ottaa silti pois ennen torkkuja jos vaikka nukut pommiin. Silmiin kuivuneita piilaireita ei kannata yrittää ottaa heti pois, koska repiminen voi vahingoittaa sarveiskalvoa. Odota ensin 20-30 minuuttia ja kosteuta silmiä tarvittaessa monikäyttöisellä piilolinssien hoitonesteellä, kunnes silmät tuntuvat jälleen kosteilta. Anna silmien levätä ja käytä loppupäivän ajan silmälaseja.
Silmien koskettelu ja hankaaminen
Käytätpä piilolinssejä tai et, kaikenlainen silmien koskettelu ja hankaaminen on ongelmien kerjäämistä.
"Jos silmät kutiavat, pidä silmäluomet kiinni ja rapsuta silmää kevyesti vain ulkopuolelta. Silmän raju hankaaminen voi vahingoittaa pintaverisuonia ja aiheuttaa ärsytystä", Chaudri sanoo.
Toinen syy pitää kädet loitolla silmistä on silmien limakalvot, jotka keräävät likaa ja bakteereja.
"Kun olet kätellyt jotakuta ja hankaat sen jälkeen silmiäsi, bakteerit päätyvät silmiin ja voit saada samat taudit kuin kättelykumppanillasi."
"Monet asiakkaani kertovat, etteivät ole käyneet näöntarkastuksessa 12 vuoteen, koska näkö oli täydellinen silloin kun se viimeksi tarkastettiin."
"Näkökykyyn liittyvät muutokset eivät ole edes tärkein syy käydä silmälääkärissä vuosittain. Silmälääkärikäynnillä tarkastetaan näön lisäksi mm. silmien yleinen terveydentila sekä viitteitä yleisimmistä silmäsairauksista. Monet ongelmat huomataan vasta sitten, kun ne vaikuttavat näköön", Chaudri kertoo.
Näyttöpäätteen jatkuva tuijottaminen
Elektronisten laitteiden, kuten tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien, näytöt säteilevät sinistä valoa, jota jotkut silmälääkärit pitävät yhtä haitallisena kuin auringon UV-säteily. Lisäksi katseen kohdistaminen tiettyyn pisteeseen tuntikausiksi voi aiheuttaa silmien rasittumista ja päänsärkyä.
Näyttöpäätetyötä tekevien kannattaa noudattaa 20-20 -sääntöä. Jokaisen 20 minuutin jälkeen, jonka vietät näyttöpäätteellä, pidä 20 sekunnin mittainen tauko kohdistamalla katse johonkin kauempana olevaan kohteeseen. Räpyttele myös silmiäsi, koska näyttöpäätetyössä räpyttely vähenee, mikä aiheuttaa silmien kuivumista ja väsymistä.
Kajaalin levittäminen vesirajaan
Kajaalin eli silmänalusmeikin levittäminen alaluomen sisäpinnalle vesirajaan voi olla Chaudrin mukaan riskialtista:
"Kun kajaalia laitetaan silmän sisälle, se sekoittuu kyynelnesteen kanssa. Sen mukana pienet meikkihiukkaset kerääntyvät piilolinssien pinnalle, jolloin linssien hapenläpäisykyky heikkenee. Meikin mukana voi kulkeutua myös silmätulehduksia aiheuttavia bakteereja, vaikkei käyttäisikään piilolinssejä."
Nestemäiset eyelinerit ovat erityisen vaarallisia, koska levityskynän kärkeä pidetään putkilossa, johon voi pesiytyä bakteereja. Pehmeät kynät ovat parempia, koska niissä on aina uusi "kärki". Niidenkin osalta turvallisinta on levittää meikkiä vain silmien ulkopuolelle.
Meikit kasvoilla nukkuminen
Pehkuihin painuminen ennen meikkien pesemistä voi saada aikaan enemmänkin ongelmia kuin pelkät maskaratahrat tyynyssä.
Meikit voivat tukkia silmien ympärillä olevia rauhasia ja johtaa ärsyyntyneeseen ihoon, finneihin ja näärännäppyihin eli tukkeutuneisiin talirauhasiin. Erityisesti tekoripset ovat ongelmalliset, koska niiden sisältämä liima voi sarveiskalvolle joutuessaan aiheuttaa kivuliaita silmätulehduksia.
Vanhentuneiden linssien tai linssinesteen käyttäminen
Muutaman päivän vanhaa piilolinssinestettä voi vielä käyttää, eikö vain?
"Piilolinssinesteet sisältävät puhdistusaineita, jotka tappavat linssien pinnoille kertyviä bakteereja. Käytä aina vain nestettä, jonka päiväys ei ole vanhentunut, jotta linssineste tekee tehtävänsä", Chaudri neuvoo.
Älä myöskään täytä piilolinssikotelossa olevaa nestettä vanhan päälle, vaan täytä kotelo aina uudella nesteellä. Vain näin voit varmistua, että piilarit ovat varmasti puhtaat, kun otat ne seuraavan kerran käyttöön. Piilolinssejä ei myöskään koskaan saa säilyttää vedessä.
Sama koskee myös itse linssejä. Älä käytä piilolinssejä, joiden päiväys on vanhentunut ja noudata aina linssien käyttöaikoja. Hyvin istuvat ja mukavalta tuntuvat piilolinssitkin voivat olla vahingolliset silmille.
Jatkuva silmätippoihin turvautuminen
Piilolinssien aiheuttamaa silmien punoitusta voi lieventää apteekeissa myytävillä silmätipoilla, jotka supistavat sidekalvon verisuonia. Silmätippoja voi käyttää satunnaisesti muutaman päivän ajan, mutta ne eivät sovi jatkuvaan käyttöön.
"Silmätipat sisältävät säilöntäaineita ja muita kemikaaleja, jotka voivat saada punoitusoireet pahemmiksi pitkällä aikavälillä. On tärkeää selvittää punoituksen perimmäinen syy silmälääkärillä, joka voi suositella oikeanlaista hoitoa oireisiin."
Aurinkolasien käyttämättä jättäminen
"Monet ajattelevat, että aurinkolaseja tulee käyttää vain kesällä tai että ne ovat vain muotitarkoitukseen. Aurinkolasit ovat talvella jopa tärkeämmät, kun auringon ultraviolettisäteily heijastuu myös lumesta.", Chaudri sanoo.
Riittämättömän UV-suojauksen laiminlyönti voi johtaa näkyviin läiskiin silmämunassa, sarveiskalvon palovammoihin ja silmäluomen ihosyöpään. Varmista, että käyttämäsi aurinkolasit tarjoavat suojan sekä UVA- tai UVB-säteilyä vastaan, ja käytä aurinkolaseja aina kun olet auringossa.
Isossa-Britanniassa on ensimmäistä kertaa tarjolla uudenlainen laserleikkaus, joka voi tarjota mahdollisuuden nähdä paremmin kuin "täydellinen näkö". Innovatiivinen tekniikka tarjoaa erityisesti heikosta näöstä kärsiville potilaille mahdollisuuden saavuttaa "supernäkö" ainutlaatuisen, juuri potilaalle personoidun leikkauksen avulla. Monet pitävät tekniikkaa merkittävänä läpimurtona, joka lupaa parempia tuloksia kuin perinteiset silmälasien korvaamiseen tarkoitetut laserleikkaukset. Heikkonäköiset voivat […]
Tavallinen kodin askare voi muuttua hetkessä painajaiseksi, kuten vaasalainen Sanna Syri sai ikäväkseen kokea kesäkuussa. Hän oli täyttämässä tiskikonetta, kun pieni määrä pesuainetabletin sisältöä päätyi vahingossa hänen silmäänsä. Seuraukset olivat dramaattiset – silmän sarveiskalvo tuhoutui osittain, ja vamma vaati nopeasti sairaalahoitoa. Tapaus on hyvä muistutus kaikille, miten vaarallisia päivittäin käytettävät […]
Kuivasilmäisyys on vaiva, joka koskettaa monia piilolinssien käyttäjiä. Oireet, kuten silmien kuivuus, polttelu ja väsymys, voivat tehdä piilolinssien käytöstä epämiellyttävää ja joskus jopa mahdotonta. Yleisimpiä hoitokeinoja ovat kostutustipat, mutta uusi tutkimus ehdottaa jotain yllättävää: nauru saattaa olla yhtä tehokas. Lähiaikoina julkaistu tutkimus vertasi naurujumppaa ja perinteisiä hyaluronihappotippoja kuivasilmäisyyden hoidossa, ja […]
Silmäteräväli, tai pupillien välinen etäisyys (engl. pupillary distance, PD), on silmiesi pupillien välinen mitta. Se on tärkeä tieto silmälaseja hankittaessa, ja tarvitset sen aina ostaessasi silmälasit verkosta. Silmäteräväliä ei aina merkitä silmälasireseptiin. Vaikka pupillien välinen etäisyys on helppo mittauttaa optikkoliikkeessä, palvelu voi olla maksullinen. Tässä blogijutussa kerromme, miten voit mitata […]
Piilolinssi, jonka reunaan on istutettu hyviä bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Monet piilolinssien käyttäjät kärsivät silmien kuivumisesta käytön aikana. Piilolinssiin upotetut hyvät bakteerit voivat vähentää kuivasilmäisyyden oireita. Turvalliset bakteerit vapauttavat hyaluronihappoa, joka auttaa pitämään silmät kosteina ja mukavina. Innovaatio voi tuoda helpotusta miljoonille piilolinssien käyttäjille. Saksalaiset tutkijat […]
Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]
Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]
Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]
Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys. Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, […]
Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]
Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]
LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]
Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]
Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]
Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]
Kaihi, eli harmaakaihi (katarakta), on yleinen silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa vähemmän, heikentäen vähitellen näköä. Tämä tila kehittyy usein iän myötä ja on maailmanlaajuisesti yksi johtavista syistä sokeuteen. Kaihi vaikeuttaa erityisesti näkemistä hämärässä ja saattaa lisätä silmien herkkyyttä häikäisylle. Moni saattaa pohtia, voiko […]
Heterokromia on termi, jolla tarkoitetaan useimmiten erivärisiä silmiä, mutta sitä voidaan käyttää kuvaamaan myös hiusten tai ihon värivaihteluita. Muun muassa David Bowiella, Vesa-Matti Loirilla ja Aki Palsanmäellä on eriväriset silmät. Silmän heterokromia (heterochromia iridum tai heterochromia iridis) voi olla täydellinen tai osittainen. Täydellisessä heterokromiassa yhden silmän iiris on erivärinen kuin […]
Silmälasit ovat optinen apulaite, jotka koostuvat lasista tai kovasta muovista valmistetuista linsseistä, sekä linsseihin kiinnitettyihin kehyksiin tai pelkkiin sankoihin. Linssien välissä on nenävarren ylittävä silta, joka yhdessä korvien päälle asetettavien sankojen kanssa saa silmälasit pysymään silmien edessä. Silmälasien tehtävä on auttaa taittovikaista henkilöä näkemään paremmin, mutta silmälaseja käytetään myös pelkästään […]
Näkö on tärkein ihmisen aisteista. Sanojen, tarinoiden ja äänien avulla voimme kuvitella outoja asioita ja kaukaisia paikkoja, mutta vasta niiden näkeminen saa meidät uskomaan, että ne ovat todella olemassa. Siksi panostamme niin paljon näön korjaamiseen, kun silmien optiikka ei toimi - käytetäänpä korjaamiseen sitten silmälaseja, piilolinssejä tai leikkausta. Tällä MinutePhysicsin […]
Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]
Piilolinssit ovat olleet mullistava keksintö näönkorjauksen alalla, tarjoten vaihtoehdon perinteisille silmälaseille. Ne tarjoavat käyttäjilleen laajemman näkökentän, vapauden liikkua ja urheilla ilman lasien aiheuttamia rajoituksia, sekä esteettisen vaihtoehdon silmälaseille. Piilolinssien käytön aloittamiselle ei ole ehdotonta alaikärajaa, mutta useiden asiantuntijoiden suositusten mukaan piilolinssien käyttö voidaan aloittaa lapsilla aikaisintaan noin 8–14 vuoden iässä. […]
Puhtaiden ja asianmukaisesti sovitettujen piilolinssien tulisi olla erittäin mukavat silmissä – niin mukavat, että tuskin huomaat niiden olevan silmissä. Jos piilolinssit kirvelevät tai polttavat silmissä, jotain on pahasti vialla. Piilolinssien kirvely voi johtua muun muassa seuraavista syistä: Silmäallergiat voivat saada silmät kirvelemään, erityisesti silloin kun pidät piilolinssejä. Yleiset silmiä ärsyttävät […]
Isossa-Britanniassa sattunut tapaus, jossa 67-vuotiaan naisen silmästä löytyi kaikkiaan 27 piilolinssiä, on kuohuttanut ympäri maailmaa ja saanut monet kysymään "miten se voi olla mahdollista?" Rutiininomaiseen kaihileikkaukseen naista valmistellut hoitohenkilöstö löysi potilaan oikeasta silmästä ensin 17 yhteen liimautunutta piilolinssiä ja samasta silmästä myöhemmin vielä 10 yksittäistä linssiä. British Medical Journalin mukaan […]
Google toi aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain markkinoille puettavat Google Glass -älylasit, joilla voi mm. soittaa puheluita, lähettää viestejä, navigoida, ottaa valokuvia ja nauhoittaa videota. Nyt hakukoneyhtiö on hakenut patenttia mikrokokoiselle kamerakomponentille, joka voitaisiin upottaa piilolinsseihin. Kamera täydentää Googlen aiempaa hanketta, jossa piilolinsseissä olevilla sensoreilla voitaisiin mitata diabates-potilaiden glukoositasoja kyynelnesteestä. Googlen […]